Kiralanan işyerini sözleşme bitmeden boşalttıran kiraya verenden yapılan harcamaları isteme
Merhaba,
arkadaşlar 2014 11. ayda 10 yıllık kira sözleşmesi ile bir işyeri (sözleşme noterden değil kırtasiyelerde satılan sözleşmelerden aldık ve doldurduk) kiraladık.
biz OSGB işi ile uğraşıyoruz ve yetkiyi Çalışma bakanlığından alıyoruz. Bakanlık yetki belgesi vermek için bizlerden çeşitli metrekarelerde odalar istiyor. kiraladığımız işyeri sadece tuvaleti olan onun dışında herhangi bir bölümü olmayan bir yer.
biz bu işyerini 10 yıllık sözleşmemize istinaden bakanlığın istediği metrekarelere uygun şekilde bölüp odalar oluşturduk bu tadilat bir yıl sürdü ve 2015 12. ayda yetki belgesi aldık.
2016 yılı 11. ayda işyerinin sahibi işyerini satmış bizim hala 8 yıllık sözleşmemiz var. alan kişide satan kişide yurt dışında yaşıyor. alan kişi aldığı tarihten 1 hafta sonra bize noterden tebligat çekerek burada babama oto aksesuar dükkanı açacağım diyerek boşaltmamızı istedi. aslında tebligat çekmeden önce bize geldi ve satın aldık kontratınız yokmuş oturmak istiyorsanız şimdiki kiramızın 4 katı karşılığında oturabileceğimizi yoksa çıkmamızı istedi. bizde kontratı gösterdik ve kendisi böyle yaparak bizi çıkartmak istiyor. bizim boşaltmamızda bir sakınca yok zaten boşaltacağız 6 ay içinde oturmak istemiyoruz..
Esas sorum şudur. 1- 10 yıllık sözleşmeye güvenerek işyerine süs olmayan (duvarlar, kapılar, komple bir mutfak, ve komple elektrik tesisatı gibi) harcamalar yaptık. yeni alan haliyle ben bilmem diyor bize kiraya veren eski sahipte bana ne yapmasaydın diyor. biz bu harcadığımız yapı masraflarını dava yoluyla alabilir miyiz?
2- Çalışma bakanlığı yetki belgesini verdikten sonra adres değiştiren osgb'lerden 16.000 tl gibi bir harç parası alıyor (biz bu sebepten sözleşmeyi 10 yıllık yapmıştık gerçekten kiraya veren 2 yıllık verebilirim deseydi tutmazdık). biz buradan başka bir yere taşındığımızda bu parayı ödeyeceğiz ve bizim için ciddi bir zarar söz konusu bu 16.000 tl'lik parayıda bizi zarara uğrattın diyerek dava yoluyla bize kiraya veren eski mülk sahibinden alabilir miyiz?
Cevap: Kiralanan işyerini sözleşme bitmeden boşalttıran kiraya verenden yapılan harcamaları isteme
Bir kiracının başına gelebilecek en gıcık, en işin içinden çıkılmaz, en muhatap bulunamayan, suçlunun olmadığı durum başınıza gelmiş.Açıkcası bu durum endişesi bir çok kişinin de iş yeri kiralayıp iş yapma düşüncelerimi ertelemesine neden olmuştur.
Şimdi eski mülk sahibi sizi çıkarmak istese doğrudan muhatap olarak onla karşı karşıya gelme talepte bulunma hakkınız olacaktı.Ancak bu iş yerini sattığı saniyeden itibaren onla olan ilişkiniz bitti.Olayların devamı yeni mülk sahibiyle alakalı.Eski mülk sahibini tek suçlayabileceğiniz konu 10 yıllık kontrat var neden sattın gibi bir şey olabilir ki buda mantıken de hukuken de haklı olduğunuz bir şey değil.Kişi malı kiradayken de satabilir bunda hukuki bir engel bir sorun yok.
Yeni sahibe gelirsek ona yöneltebileceğiniz şeyde bizi niye çıkarıyorsun masraf ettik bakanlık bizden para istiyor vs. olabilir ancak onda da elbette hukuki ve mantıksal bir haklılık söz konusu değil.Kimden ne isteyeceksiniz ne talep edeceksiniz bilmiyorum ancak işinizin çok zor olduğunu yüksek ihtimalle muhatap bulamayacağınız bir süreç yaşayacağınızı ön görmek mümkün.
Cevap: Kiralanan işyerini sözleşme bitmeden boşalttıran kiraya verenden yapılan harcamaları isteme
Engin bey hızlı yanıtınız için çok teşekkür ederim.
Ben hukukçu değilim ama madem bu şekilde mağdur edilebiliyoruz neden 10 yıllık sözleşme yapıyoruz. bizim eski sahip ile yaptığımız sözleşmenin hiçbir bağlayıcılığı yok mudur?
Bize bu adam burayı oturabildiğiniz kadar oturun satarsamda size satacağım diyerek kiraya verdi. 10 yıllık sözleşmeyede imza attı.
Bir mühendisim ve bazı davalarda bilirkişilik yapıyorum.bende zaten yeni alacak kişiden birşey talep edemeyeceğimi düşünüyordum hukuka da mantığa da sığmaz. ama satan arkadaşın bu hareketinin bize maliyeti yaklaşık 30.000 - 40.000 türk lirası.
yıktırıp eski haline döndürmeyi düşündüm bu seferde alan arkadaşlar vay efendim ben böyle aldım malıma zarar verdi derlerse ki diyebilirler bu sefer kendi paramızla rezil olacağız.
şu an için mülkü yasal süremde boşaltmadan önce bir sulh mahkemesinden tespit isteyip bilirkişiden yapılan harcamanın karşılığını belirlemesini istemeyi, boşaltınca da bu erken tahliyeden doğan zararlarımızı da üzerine ekleyip dava etmeyi düşünüyoruz.
aslında buraya daha önce böyle bir davada çalışmış tabirimi caiz görün teşbihte hata olmaz dişli bir avukat bulabilir miyiz acaba diye yazdım. görüştüğüm bir avukat arkadaşım her türlü alırsınız dedi ama benzer davalar bulamadım yada ulaşamadım
biz zaten 10 yıl dolunca böyle bir hak talep etmeyi bu zamana kadar düşünmedik. tıkır tıkır kirasını ödedik daha bu zamana kadar ayın 2 sinde kira almamıştır, ayın birinde ödedik. böyle olunca insanın zoruna gidiyor.
- - - Updated - - -
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Gelen ihtarnamede ne yazıyor tam olarak?
Ne kadar süre içinde boşaltmanız istenmiş?
Şenel bey alan arkadaş zaten bir avukatla çalışıyor. borçlar kanunu madde 351 i referans gösterip babama oto aksesuar dükkanı açacağım demiş.
Şunuda belirteyim biz kesinlikle zora koşmayı ya da boşaltmamayı düşünmüyoruz. verilen sürede boşaltmak için yeni mülkümüzün tadilatına başladık bitirmek üzereyiz. Çünkü dediğim gibi biz çalışma bakanlığının sürekli denetimi altındayız. yan dükkana taşınmak istesek minimum 1 ay önceden yeni dükkanı tam teçhizat hazırlayıp 16.000 tl bakanlığa para yatırıp ve bakanlığın tamam taşınabilirsiniz demesini beklememiz gerekiyor.
Cevap: Kiralanan işyerini sözleşme bitmeden boşalttıran kiraya verenden yapılan harcamaları isteme
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Tekrar edeceğim:
Gelen ihtarnamede ne kadar süre içinde boşaltmanız istenmiş?
herhangi bir tarih belirtilmemiş Şenol bey,
özetle 22.11.2016 tarihinde satın aldık bundan sonra kirayı bize ödeyin. 03.12.2016 tarihinde size bu ihtarla bildiriyoruz. Kira kontratınıda 6 ay sonra açacağımız dava ile sona erdireceğiz demişler.
Cevap: Kiralanan işyerini sözleşme bitmeden boşalttıran kiraya verenden yapılan harcamaları isteme
6 ay içinde boşaltmayacak mısınız zaten? Dolayısı ile işyerini boşaltmak konusunda bir sıkıntı yok sanırım. Aslında bu ihtara uymayarak biraz daha uzatabilirsiniz. Ancak bu, senedi ödemeyip icraya verilmesini beklemek gibi bir şey olur. Hem plansız bir şekilde zorla çıkartılmak hem de ekstra masraflar söz konusu olabilir.
Diğer konuda ise, eski ev sahibinin sizi zarara uğrattığı bir gerçek. Kazanma ihtimali çok yüksek olmamakla birlikte bu zararın tazminini istemek söz konusu diye düşünüyorum şahsen. Ancak bunu bir avukatla takip etmeniz şart. Yapacağınız masrafları, kaybederseniz ödemek zorunda kalacağınız masrafları ve kazanırsanız edeceğiniz kârı hesaplayıp, kazanma şansınıza göre dava edip etmeyeceğinize avukatınızla birlikte karar vermelisiniz.
Cevap: Kiralanan işyerini sözleşme bitmeden boşalttıran kiraya verenden yapılan harcamaları isteme
Tahliye konusunda eğer mal sahibi beyan ettiği gibi babasına dükkan açmaz ise sizin tekrar haklı bir sebebe dayanmayan tahliye ile ilgili tazminat hakkınız var. 1 Yıllık kontrat ile 10 yıl kiracı olarak oturan bir tanıdığım var ve aynı şekilde gelişen olaylar neticesinde mal sahibi haksız çıkmıştı.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Dijital Sağlık ve Yasal...
01-05-2025, 18:12:22 in Borçlar Hukuku