+ Konuyu Yanıtla
2 / 2 Sayfa İlkİlk 12
11 den 19´e kadar toplam 19 ileti bulundu.
    Nerede
    istanbul
    İletiler
    10
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: kontratta TEFE - ÜFE ortalaması olarak yazılmış zam oranı ?

Alıntı Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Kanundaki kira artış oranları ile ilgili düzenlemeden sonra kontratın o maddesinin hükmü kalmamış, diğer maddeleri geçerliliğini korumaya devam ediyor oluyor.
    Anladım. 2019 yılındaki düzenleme TEFE TÜFE ÜFE ne kadar terim varsa, hepsini TÜFE'de birleştirdi demek ki. Bu benim zararıma olmuş oldu. Çünkü ÜFE şu an daha düşük. 25 zam yapacağıma 50 yapmak durumunda kalacağım. Düzenleme mağdur edici yönde bu haliyle ama yapacak bişey yok sanırım. Teşekkürler cevaplar için.

Hukuki NET Güncel Haber

kontratta TEFE - ÜFE ortalaması olarak yazılmış zam oranı ? konulu yargıtay kararı ara
    kontratta TEFE - ÜFE ortalaması olarak yazılmış zam oranı ? konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    istanbul
    İletiler
    10
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Kanundaki kira artış oranları ile ilgili düzenlemeden sonra kontratın o maddesinin hükmü kalmamış, diğer maddeleri geçerliliğini korumaya devam ediyor oluyor.
    Ama hala bana mantıksız geliyor. TEFE-ÜFE ortalaması yazan kontrattaki madde kiracı aleyhine TÜFE olarak değiştirilmiş oluyor. ÜFE, TÜFE'den fazla olsa tamam. Üst limit TÜFE olacak. ÜFE kadar zam yapılamayacak. Ama ÜFE burda benim lehime. Anlaşmam da zaten ÜFE'ye göre. Ben bu işi anlamadım. Alenen kiracı aleyhine bir durum. Kanun eliyle, daha az zam yapma imkanım elimden alınmış oluyor.

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    20.857
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı hukuk9025 rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Ama hala bana mantıksız geliyor. TEFE-ÜFE ortalaması yazan kontrattaki madde kiracı aleyhine TÜFE olarak değiştirilmiş oluyor. ÜFE, TÜFE'den fazla olsa tamam. Üst limit TÜFE olacak. ÜFE kadar zam yapılamayacak. Ama ÜFE burda benim lehime. Anlaşmam da zaten ÜFE'ye göre. Ben bu işi anlamadım. Alenen kiracı aleyhine bir durum. Kanun eliyle, daha az zam yapma imkanım elimden alınmış oluyor.
    Kira artışlarının yasal düzenlemeyle 25% e sabitlendiği dönemde , kira zammı ne oranda olmuştu ÜFE oranında mı?

Nerede
    istanbul
    İletiler
    10
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Kira artışlarının yasal düzenlemeyle 25% e sabitlendiği dönemde , kira zammı ne oranda olmuştu ÜFE oranında mı?
    o dönem kira tespit davası dönemine denk geldi. Daha fazla oldu. Dava açıldı, sonra feragat etti, dava görüldü ve karara çıktı. Ek protokol yaptık, davadan feragat ediyorum, kira şudur vs şeklinde.
    Dün bir hukuk profesörüne sordum bir arkadaş vasıtasıyla. Bu konularda uzman.
    ÜFE şu an daha düşük olduğu için kontratta yazan ÜFE uygulanır dedi. TÜFE 12 aylık ortalama sadece üst sınırı belirler dedi. %10 yazmış olsaydınız yüzde 10 uygulanırdı vs. vs. Hangisi düşükse o uygulanırmış yani. ÜFE 12 aylık ortalama kadar yapın gönderin dedi kirayı.

Bununla beraber başka bir avukat arkadaşa sordum. O da TÜFE12 aylık ortalama kadar uygulanır dedi. TEFE ÜFE TÜFE her ne yazıyorsa geçersiz olur dedi.
    Ama ÜFE daha düşük bu benim avantajıma oluyor dedim. Ona bişey diyemedi. Sanırım ÜFE yüksek çıktığı için hep, herkes kafada ÜFE'yi bitirmiş. Ama şu an ÜFE düşük.

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    944
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

o dönem kira tespit davası dönemine denk geldi. Daha fazla oldu. Dava açıldı, sonra feragat etti, dava görüldü ve karara çıktı. Ek protokol yaptık, davadan feragat ediyorum, kira şudur vs şeklinde.
    Dün bir hukuk profesörüne sordum bir arkadaş vasıtasıyla. Bu konularda uzman.
    ÜFE şu an daha düşük olduğu için kontratta yazan ÜFE uygulanır dedi. TÜFE 12 aylık ortalama sadece üst sınırı belirler dedi. %10 yazmış olsaydınız yüzde 10 uygulanırdı vs. vs. Hangisi düşükse o uygulanırmış yani. ÜFE 12 aylık ortalama kadar yapın gönderin dedi kirayı.

Bununla beraber başka bir avukat arkadaşa sordum. O da TÜFE12 aylık ortalama kadar uygulanır dedi. TEFE ÜFE TÜFE her ne yazıyorsa geçersiz olur dedi.
    Ama ÜFE daha düşük bu benim avantajıma oluyor dedim. Ona bişey diyemedi. Sanırım ÜFE yüksek çıktığı için hep, herkes kafada ÜFE'yi bitirmiş. Ama şu an ÜFE düşük.
    Kiranın ne olacağını bilmiyorum, hangisinin uygulanması gerektiğini de bilmiyorum. Erdoğan Bey bu konuda daha iyi bilir. Ancak söz olarak 'TEFE-TÜFE ortalaması' denince, bu şu an için sadece ÜFE anlamına gelmez. Teknik olarak, Tüketici Fiyat Endeksi ile Üretici Fiyat Endeksi toplanıp ikiye bölünerek bir oran elde edilir. Dediğim gibi, bu oranların size uygulanıp uygulanmayacağı konusunda bir fikrim yok; sadece dilbilgisi açısından ifadenin ne anlama geldiğini açıklamak istedim.
    Hukukçu değilim, tüm yazdıklarım kendi yorumlarımdır.

“The future is unknowable but the past should give us hope.” –Winston Churchill

Nerede
    istanbul
    İletiler
    10
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı frmax rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Kiranın ne olacağını bilmiyorum, hangisinin uygulanması gerektiğini de bilmiyorum. Erdoğan Bey bu konuda daha iyi bilir. Ancak söz olarak 'TEFE-TÜFE ortalaması' denince, bu şu an için sadece ÜFE anlamına gelmez. Teknik olarak, Tüketici Fiyat Endeksi ile Üretici Fiyat Endeksi toplanıp ikiye bölünerek bir oran elde edilir. Dediğim gibi, bu oranların size uygulanıp uygulanmayacağı konusunda bir fikrim yok; sadece dilbilgisi açısından ifadenin ne anlama geldiğini açıklamak istedim.
    Merhaba

TEFE-TÜFE değil. Kontratta TEFE-ÜFE yazıyor. TEFE kaldırılıp yerine Yİ-ÜFE getirilmiş.. Yani bu durumda ÜFE-ÜFE ortamalası olmuş oluyor. Yani ÜFE.

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    20.857
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Merhaba

TEFE-TÜFE değil. Kontratta TEFE-ÜFE yazıyor. TEFE kaldırılıp yerine Yİ-ÜFE getirilmiş.. Yani bu durumda ÜFE-ÜFE ortamalası olmuş oluyor. Yani ÜFE.
    Türk Borçlar kanunu 344.maddesini tekrar tekrar okuyup iyice sindirmenizi öneriyorum.
    Elinizdeki kira sözleşmesi düzenlendiği tarihteki yürürlükte olan yasal düzenlemelere uygun hazırlanmış bir sözleşme.
    Bugün bulunduğunuz noktada yüürlükte olan kanun ,o günkü yasanın tekrarlayan yeni kira dönemleri için uygulanaBİLECEK kira zam oranlarını açıkça beliryen bir düzenleme yapmış. O kanunun yürürlük tarihi olarak ta yayınlandığı tarihte yürürşüğe girer diye de belirtilmiş.
    Yani o tarihtern sonraki her dönem için kira zam oranı BK 344 maddeye uygun olarak yapılmak zorunda.
    MAdde de son 12 ayın tüketici fiyat endeksi ortalamasına göre yapılır EN FAZLA demiş.
    Taraflar ANLAŞIRSA daha düşük oranda da yapılabilir demiş.
    Kiracı isterse daha düşük oranda veya kiralayan isterse daha yuksek oranda da zam yapabilir gibi bir ifade yok.

Her durumda,
    mzgür iradenizle , kabullenmekte zorlandığınız kanun maddesine uymayıp , hayır kontratımda tüfe - üfe yazıyor, ben daha düşük oranda zammımı yapar geçerim de diyebilirsiniz.
    Doğal olarak sizin bu kararınızdan hiç hoşlanmayacak , fırsatçı diye bahsettiğiniz ev sahibiniz de kanunla korunan orana jadar olan zamlı kirayı ödemeniz gerektiğini belirtip, eksik kalan kısım için ihtar-dava- tahliye yollarına başvurabilecektir.

Nerede
    istanbul
    İletiler
    10
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Türk Borçlar kanunu 344.maddesini tekrar tekrar okuyup iyice sindirmenizi öneriyorum.
    Elinizdeki kira sözleşmesi düzenlendiği tarihteki yürürlükte olan yasal düzenlemelere uygun hazırlanmış bir sözleşme.
    Bugün bulunduğunuz noktada yüürlükte olan kanun ,o günkü yasanın tekrarlayan yeni kira dönemleri için uygulanaBİLECEK kira zam oranlarını açıkça beliryen bir düzenleme yapmış. O kanunun yürürlük tarihi olarak ta yayınlandığı tarihte yürürşüğe girer diye de belirtilmiş.
    Yani o tarihtern sonraki her dönem için kira zam oranı BK 344 maddeye uygun olarak yapılmak zorunda.
    MAdde de son 12 ayın tüketici fiyat endeksi ortalamasına göre yapılır EN FAZLA demiş.
    Taraflar ANLAŞIRSA daha düşük oranda da yapılabilir demiş.
    Kiracı isterse daha düşük oranda veya kiralayan isterse daha yuksek oranda da zam yapabilir gibi bir ifade yok.

Her durumda,
    mzgür iradenizle , kabullenmekte zorlandığınız kanun maddesine uymayıp , hayır kontratımda tüfe - üfe yazıyor, ben daha düşük oranda zammımı yapar geçerim de diyebilirsiniz.
    Doğal olarak sizin bu kararınızdan hiç hoşlanmayacak , fırsatçı diye bahsettiğiniz ev sahibiniz de kanunla korunan orana jadar olan zamlı kirayı ödemeniz gerektiğini belirtip, eksik kalan kısım için ihtar-dava- tahliye yollarına başvurabilecektir.
    Tekrar merhaba. TBK344'ü şuraya kopyalıyorum. Maddelerin tek tek altına yorum yapacağım. Yanlış olduğum yeri belirtirseniz çok sevinirim.
    TBK344:
    ++Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

Yorum: Açıkça şunu belirtiyor. Tarafların kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları TÜFE-12 aylık ortalamayı geçmemek şartıyla geçerlidir. Benim anlaşmam ÜFE. Yani TÜFE-12aylık-ortalamayı geçmedikten sonra, ÜFE benim için geçerlidir. Burada ÜFE veya başka bir oran kaldırılmış gibi bir ifade yok. Yanlışsam düzeltin.
    ---------------

++Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.
    Yorum: Anlaşma yapılmamışsa diyor, ki bu durum benim için geçerli değil. Benim kontratım var. Anlaşmamız net. Önceki anlaşmaların yürürlükten kaldırıldığı da yazmıyor.
    ----------------

++Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.

Yorum: Burada da 5 yıl ve 5 yıl katları şeklindeki sürelerde kira artışı,HAKİM TARAFINDAN, yani kira tespit davasına gidilmişse olarak anlıyorum, TÜFE 12 aylık ortalama, emsal kiralar, kiralananın durumu göz önüne alınarak belirlenir. Bu noktada hakim ÜFE'ye bakmayacak veya diğer oranlara.Sadece TÜFE12aylık ortalamalarına göre bir değerlendirme yapacak. ÜFE artış hükmü sadece HAKİM tarafından belirlenen kira artışlarında geçersiz kılınmış oluyor. Yanlışsam düzeltin.

Şimdi burada diğer tüm oranların kaldırıldığı ifadesi nerede acaba. Kusura bakmayın hukukçu değilim, ama biraz okuyup yazmış biriyim. İlgilendiğiniz için de çok teşekkür ederim. Amacımız her foruma katkı olsun hem de gerçeği meydana çıkaralım. Ayrıca Prof. Dr. Umut Yeniocak'a bizzat sordum. Tüm durumu anlattım ve ÜFE uygulanır dedi.
    Cevabınızı merakla bekliyorum
    Konu hukuk9025 tarafından (17-04-2025 Saat 10:23:10 ) de değiştirilmiştir.

Nerede
    İzmir
    İletiler
    4.492
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Genelde TEFE-TÜFE ortalaması olarak yazılır.

TEFE eskiden hesaplanan bir endeks. Ancak onun yerini ÜFE aldı. Bu yüzden TEFE-ÜFE yazılmış olmasını garipsedim.

Eğer TEFE-ÜFE ortalaması ise bunu ÜFE-ÜFE ortalaması diye okuyabiliriz. Bu durumda ÜFE olur.

Mesela Mart 2025'te açıklanan ÜFE 35,23 ve TÜFE 51,26 olarak açıklandı.

Mart 2025'te artış yapılacaksa, TEFE-ÜFE ortalaması %35,23, TEFE-TÜFE ortalaması %43,25 olacak.
    Yazdıklarım "hukuki tavsiye" değil, "hukuki bilgi"dir.

Bu hukuki bilgilerin, mevzuat veya içtihat değişikliği nedeniyle zaman içinde güncelliğini yitirebileceğini, sizin hukuki probleminize bire bir uymayabileceğini unutmayın. Hukuki sorununuz hakkında en doğru danışmanlığı vekalet vereceğiniz avukattan alabilirsiniz. İnternetten veya başka yerlerden öğrendikleriniz ile yürüteceğiniz hukuki işlemlerde hak kaybına uğrayabilirsiniz.

Av. Yusuf Selçuk ATEŞKAN - www.ateskanhukuk.com

+ Konuyu Yanıtla
2 / 2 Sayfa İlkİlk 12

Bu sayfada bulunan kavramlar: