30 daireli bir apartmanda oturuyorum.hem gece hemde gündüz olmak üzere güvenlik elemanları apartmanın güvenliğine bakıyorlar.ancak yönetici ilk toplantıda yeterli sayı bulunamadığından ikinci toplantıda 3-4 kat malikiyle beraber her kata kamera konulmasını karara bağlamış.bu harcamayı metrekare hesabına göre pay edebilirmi? ayrıca bu kararı bu kadar az kat malikiyle alabilirmi? engellemek için ne yapabilirim? cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.kolay gelsin.............
cevabınız için teşekkür ediyorum.ancak daha açık olarak kararın yasal olup olmadığını böyle bir karar için oybirliği aranıp aranmadığını öğrenmek istiyorum.ve ilave olarakda böyle bir harcamayı metrekareye göre paylaştırabilirmi yönetici?
MADDE 30 - Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasiyle toplanır ve oy çokluğuyla karar verir.
Yeter sayı sağlanamadığı için ilk toplantı yapılamazsa kararlar en geç bir hafta içerisinde yapılacak ikinci toplantıya katılanların, oy çoğunluğuyla verilir.
Bu kanunda yeter sayı için ayrıca konulmuş olan hükümler saklıdır.
III - ANAGAYRİMENKULÜN GENEL GİDERLERİNE KATILMA:
MADDE 20 - (Değişik 1. ve 2. fıkra: 2814 - 13.4.1983) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça :
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar içintoplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım,koruma ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortaktesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; Katılmakla yükümlüdür.
Gördüğünüz gibi;
1. İlk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantıya katılanların oyçokluğuyla karar alınabiliyor (3-4 kişiyle bile) ve
2. Giderlere, arsa payı oranında katılma zorunluluğu var.
Ayrıca oturduğunuz mekana göre, aşırı güvenlik gerektiren durumların varlığı halinde güvenlik kameraları kanaatimce lüks harcama değil, zorunlu gider olarak addedilir.
istanbulda merkezde bir site içindeki bir bloğun korunması için bu derece bir güvenliğin lüks olduğunu düşünüyorum. hangi konumda 2 güvenlik görevlisi, yükseltilmiş duvarlar, kameralı kapı otomatları yeterli olamaz ki? toplantıda nasıl karar alınacağı ve giderlere katılma payları konusundaki hükümleri elbette bilmekteyim. tekrar hatırlattığınız için teşekkür ederim. ancak benim sorum çok daha spesifik; milyarlarca masraf gerektiren ve tamamen lüzumsuz bulduğum, sadece birilerine para kazandırma amacı olan bu karar karşısında hiç birşey yapamıyorum yani.sizin cevabınızdan anladığım bu. Peki hangi gerekçelerle dava etmemi önerirsiniz acaba?
Bahsettiğiniz gereksizlik ve yeterliliği, dava nedeni yapabilir ve iptal talep edebilirsiniz.
Merhaba, Bu satırları okuyunca yazamadan edemiyorum, kusura bakmayın.
Değerli arkadaşım güvenlik kamerası bir yeniliktir, masraflı bir işlemdir, bu işlemin yapılabilmesi için kat maliklerinin salt çoğunluğunun rıza göstermesi gerekir. Çoğu arkadaşımız 2 toplantıya kaç kişi katılırsa katılsın her türlü kararın alınacağını zannediyor. Ancak kanun maddesinin son fıkrasında ne deniyor;"Bu kanunda ayırca kunulmuş hükümler saklıdır."; yani başka bir maddede herhangi bir durumla ilgili bir oy oranı söylenmiş ise bu oy oranı saklıdır. Lütfen buraya dikkat edelim. Yargıtay kararlarından da şu sonuç çıkıyor: Eğer herhangi bir işlemde gerekli ou oranı sağlanmadan biş işlem yapılırsa buna rıza göstermeyenden para alınamaz, bu işlemler zamanla da geçerlilik kazanmaz.
Kanım: Güvenlik kamerası bi yenilik olduğundan salt çoğunluk gereklidir.
Not: Ben avukat değilim, ama KMK hobi alanım.
F) Yenilik ve ilaveler:
I - Faydalı olanlar:
Madde 42 - Kat malikleri, anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.
Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödenir.
(Ek fıkra: 10/12/1990 - KHK - 431/1 md.; Aynen kabul: 05/02/1992 - 3770/1 md.) Kat maliklerinden birinin isteği ile ortak kaloriferle olan ısınmanın doğalgaz kullanılmak maksadıyla ferdi ısınmaya dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.
(Ek fıkra: 10/12/1990 - KHK - 431/ 1 md.; Aynen kabul: 05/02/1992 - 3770/1 md.) Ortak kaloriferle olan ısınmanın ferdi ısınmaya dönüştürülmesine karar verilmesi halinde yönetim planının bu karara aykırı hükümleri değiştirilmiş sayılır ve bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir.
II - Çok masraflı ve lüks olanlar:
Madde 43 - Yapılması arzu edilen yenilik ve ilaveler çok masraflı ise veya yapının özel durumuna göre lüks bir nitelik taşıyorsa veya anagayrimenkulün bütün kat malikleri tarafından kullanılması mutlaka gerekli olan yerlerinde veya geçitlerinde bulunmıyorsa, bunlardan faydalanmak istemiyen kat maliki, gidere katılmak zorunda değildir; bu gibi yenilik ve ilavelerin giderini, onların yapılmasına karar vermiş olan kat malikleri öderler.
Bununla beraber, başlangıçta giderlere katılmıyan kat maliki veya onun külli veya cüzi halefleri yenilik ve ilavelerin yapılması ve korunması giderlerine sonradan, kendi arsa payları oranında katılırlarsa, yapılan lüks yenilik veya ilaveden faydalanma hakkını kazanırlar.
Saygılarımla
Konu f_doruk tarafından (20-04-2009 Saat 12:33:40 ) de değiştirilmiştir.
Merhaba,
Kamera sistemi "ortak yerler müdahale" yapılmasını gerektiren bir sistemdir. Kablolar çekilecek kameralar duvarlara, direklere takılacak vs. Bu nedenle 19. maddeye göre kat maliklerinin beşte dördünün YAZILI rızasıyla kararlaştırılmalıdır. Kat maliklerinin yazlı rızaları yoksa bu yasal değildir. Her zaman dava edilebilir. Diğer taraftan, "ilk toplantıda yeterli toplantı nisabı yoksa ikinci toplantıda gelenler hertürlü kararı alabilir" diye bir kural yorumu yanlıştır. Mesela, katılanlar eğer yönetici seçmek isterse bunun için ikinci toplantıda sayı ve arsa payı çoğunluğu bulunmalı bu çoğunluğun tamamı olumlu oy kullanmalıdır. Apartman 16 daire ise ve herkesin arsa payı eşit ise ikinci toplantıda yönetici seçmek için en az 9 kişi bulunmalı ve bu 9 kişi yönetici adayı için olumlu oy vermelidir. 9 kişinin yarıdan bir fazlası olan 5 kişinin oyu ile yönetici seçilemez. Keza ortak yerlere müdahaleler, faydalı ve lüks yatırımlar için de bu şekilde özel sayılar varıdr. Bu sayılara uyulmadığı sürece alınan kararlar geçersizdir ve dava edilebilir.
Saygılar
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku