Bir internet sağlayıcısının, internet hizmetini kullanırken 16 Haziran 2016 tarhinde internet hattım tamamen kesildi. Durumu firmaya müşteri hizmetleri ve online işlem paneli aracılığı ile bildirdim. Aradan 7 gün geçmesine ve bu zaman zarfında firma ile iletişime geçmemden hiçbir sonuç alamadım ve aboneliğimin iptalini istedim. Firma, taahhütüm olduğunu ve iptal edersem taahhüt bedelini ödemem gerektiğini söyledi. Bende kendilerine; imzalamış olduğum sözleşmede; taahhütü firmanın yerine getiremediğini, internet hizmeti alamadığım için aboneliğimi iptal ettirmek istediğimi belirttim. Sonuç olarak; 7 gün boyunca internet hizmeti alamadığım için, 23 Haziran 2016 tarihinde üyeliğimi bahsettiğim gerekçe ile sonlandırdım. (İptal tarihinde internet bağlantım hâlâ yoktu)
Firma, Haziran dönemi faturası olarak bana 401 TRY tutarında fatura gönderdi. Bende bu faturayı ödemedim ve ilçe tüketici hakem heyetine 11.07.2016 tarihinde 353 TRY'lik taahhüt iptal bedeli tutarına aşağıda belirttiğim deliller eşliğinde itirazda bulundum. Bunun üzerine firma, 05.09.2016 tarihinde borcum olduğunu ve 21 gün içerisinde ödemezsem yasal işlemlere başlayacağını belirten hatırlatma bağbında (sanırım) bir mektup göndermiş. Tüketici hakem heyeti başvurumun sonuçu bana ulaşmadı. (Muhtemelen sonuçlanmadı) Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim?
Delillerim:
1) İlgili fatura ( e-faturadır. fatura tarihi 30.06.2016 ancak fatura eposta adresime 05.07.2016 tarihinde gelmiştir )
2) Sözleşme
3) Firma ile iletişimde kullandığım internet panelinin ekran görüntüleri
4) Ürün iptal formu
İlgilenecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Hukuki NET Güncel Haber
Konu ByAbbA tarafından (10-09-2016 Saat 22:17:58 ) de değiştirilmiştir.
Aralık 2004 Tarih ve 25678 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Telekomünikasyon Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliğinin 11. maddesi:
“İşletmeciler, mal ve/veya hizmetlerin sürümünü artırmak için yaptıkları özel koşullar içeren kampanyalar dahilinde taahhüt ettikleri tüm edimleri tam ve gereği gibi yerine getirmekle yükümlüdür.”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun “Taahhütnamelerde Yer Alan Cezai Şartlar” konulu gündeminde almış olduğu 13.04.2010 tarih ve 2010/DK-10/233 nolu kararın 3. fıkrası:
3- Tüketiciler ile işletmeciler arasında abonelik sözleşmesine ek nitelikteki hüküm ve şartlar ihtiva eden taahhütname, şartname gibi adlar altında imzalanan sözleşmelerde yer alan cezai şart ve/veya cayma bedellerine ilişkin hükümlerin tüketicilerin almadıkları hizmeti ödemeleri sonucunu doğuracak şekilde belirlenemeyeceği, bu kapsamda işletmeciler tarafından uygulanan taahhütnamelerin belirlenen süre bitiminden önce aboneler tarafından sona erdirilmek istenmesi halinde abonelerin almadıkları hizmet için kalan ay sayısı kadar tarife aylık ücretinin cezai şart veya cayma bedeli olarak ödemede bulunmalarına son verilmesihususlarına karar verilmiştir.
Burada yazanlar sanırım yeterli olur. Bu durumu internet sitesi aracılığıyla BTK'ya şikayet ederseniz, çok çok daha hızlı bir şekilde sonuç alabilirsiniz.
1- Borcunuzu ödeyin. Haklılığınız kanıtlanınca faiziyle geri talep edin.
2- Borcunuzu ödemeyip beklemeye geçin. İcra girişimleri olursa itiraz edin.
Ama benim dediğimi yapmanız sizin daha lehinize olur. Benzer bir durumu Türknet firmasıyla yaşadım. BTK şikayet formunu doldurup olayı izah ettim. İki hafta sonra tarafıma geri dönüş yapıldı ve "hata" düzeltildi.
Dediğiniz yaptım. BTK sayfasından üyelik oluşturup gerekli bilgileri verdim. Anladığım kadarıyla BTK, başvuruyu kendi sayfası üzerinden ilgili firmaya iletiyor.
Hukuki süreçte ben 2. yolu takip edersem ve süreç sonunda haksız çıkarsam; Mahkeme + avukatlık vs masraflar tarafıma yüklenecek sanırım. Tahmini ne kadar bir rakam tutar? Bu konuda bir bilginiz var mı?
Evet. BTK sizinle firma arasındaki görüşmeyi izlemeye alıyor. Eğer firma BTK'nın yönetmeliklerine aykırı bir davranış sergilerse, BTK bunu tespit edip yaptırım uyguluyor. Firmalar da bu olmasın diye genelde "Şu sebeplerden dolayı haklıyız ama müşteri memnuniyeti açısından iptal ediyoruz" tarzı bir cevap yazıp konuyu kapatıyorlar.
İcra hukuku çok bildiğim bir konu değil ve sizi yanlış yönlendirmek istemem o yüzden bir şey yazmayacağım bu konuda. Ancak içiniz rahat olsun. Olayı kısa ve öz bir şekilde anlatan güçlü bir dilekçeyle bu konuyu rahatlıkla çözebilirsiniz. Bu konuda emsal Hakem Heyeti kararları okudum.
İmzaladığınız sözleşmeye göre, hizmet alamadığınız süreler için ne öngörülmüş?
Birçoğunda, örneğin 1 hafta hizmet alamadıysanız, 1 haftalık ücreti sizden almazlar (tabii peşine düşerseniz)
Sözleşmeyi tümden feshettiğinizden en azından size yapılan indirimlerin, verilen modemin ve ücretsiz sağlanan kurulum hizmetinin ücretleri (tabii her ikisi de fahiş fiyatla) sizden istenecek. Buna hazırlıklı olun.
İmzaladığınız sözleşmeye göre, hizmet alamadığınız süreler için ne öngörülmüş?
Birçoğunda, örneğin 1 hafta hizmet alamadıysanız, 1 haftalık ücreti sizden almazlar (tabii peşine düşerseniz)
Sözleşmeyi tümden feshettiğinizden en azından size yapılan indirimlerin, verilen modemin ve ücretsiz sağlanan kurulum hizmetinin ücretleri (tabii her ikisi de fahiş fiyatla) sizden istenecek. Buna hazırlıklı olun.
Zaten iptalle birlikte toplam 353TL tl abonelik iptali + 48 tl aylık fatura olmak üzere toplam 401 tl lik bir fatura kesilmiş Şenol bey.
Cezai şart yerine bunları kullanıyorlar demek istedim. Örneğin "aylık ücreti 50 lira, kurulum 100 lira, modem 200 lira ama 2 sene taahhüt verene aylık ücret 25 lira, kurulum ve modem ücretsiz" diye sözleşme yapılıp taahhütten vazgeçilirse hiç bir "taahhütten dönme" ücreti / cezası alınmıyor. Sadece 100 lira kurulum, 200 lira modem ve geçmiş aylara ait yapılmış aylık 25 lira indirimin ödenmesi isteniyor.
Bu yüzden fatura içeriği önemli.
Hizmet verilemeyen sürelere ait ise, ancak kıst olarak o sürelere ait ödenmiş ücret talep edilebilir. Ben kendimi bildim bileli PTT zamanından itibaren bu sözleşmeler bu şekilde
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
óñêîğåíèå èíäåêñàöèè
31-10-2024, 23:11:20 in Aile Hukuku