Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Arkadaşlar bence çok ümitlenmeyin. İlgili bir makama konuyu ayrıntılı şekilde anlatan bir yazı gönderdim ve kanunda değişimle ilgili bir talepte bulundum. Cevapta mevcut mevzuatta talebinize cevap veremiyoruz denmiştir. Biz forum köşelerinde meraklı meraklı bakınmaya devam edelim.
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
acunfirarda rumuzlu üyeden alıntı
merhabalar arkadaslar bayramdan sonraya cıkacak yenı yasa ile 6 ay 20 gun olan cezamız 40 gun hapis artı 5 gun çalıştırma cezası ıle sonuclanması beklenıyor... bu tarz yazılardan bende fazla hoslanmıyorum ama kaynak gösteremiyorm. eger dedgıım yasa genelkurmaydan gecerse hepimizin bilgisi olacaktır. ben çok fazla guvenmıyorum ınanmıyorum... kotuye hazırlıyorum kendımı ıyı cıkarsa bahtımıza...
15 yıldır böyle bomba haberler duydum ama sonuç hep fos. benim artık hiçbir güvenim ve umudum kalmadı. bence siz de böyle şeylere kafanızı yormayın. hiç bir şey düzelmedi, düzelmiyor ve düzelmeyecek...
hatta daha da kötüleşiyor.
Konu ex_sovalye tarafından (24-12-2009 Saat 23:34:12 ) de değiştirilmiştir.
macabre rumuzlu üyeden alıntı
Tamam yaptığımız olayin bir cezasi olacaktir elbet. Sonuçta bir sözleşme yaparak girilen bir hukuki müessesede sonradan "sözleşmeden dönme" olarak nitelendirilebilecek bir şekilde sarfınazar ediliniyor, bunun da müeyyide ve sonuçları olacaktir bizler icin. Fakat kesinlikle hapis cezasi gerektirecek bir suc islemedik bizler, sadece istemedigimiz bir isi yapmak istemiyoruz hepsi bu.
Okunulan eğitim süresine göre bir mecburi hizmet düzenlemesi pek ala yapılabilir. Bu sürenin azami eğitim süresi kadar olması, bu sürenin yarısını tamamlayana tazminat ödeme koşulu ile istifa hakkı tanınabilir.
Daha önemli bir husus da askerlik yapmak istemeyen kişinin zorla TSKda tutulmasının yarar değil zarar getireceği gerçeğidir.
Kıssadan hisse mecburi hizmmet sürelerinin hesaplanmasının yenilenmesine, TSK personelini elinde tutmak için caydırıcı değil sevdirici teşvik edici olmasına başkaca bir suç yok ise TSK dan ayrılmak istemenin asla hapis cezası ile cezalandırılmaması gerektiğine özetle kişilere bir ikinci şans verilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.
Sayın Macabre,
'İyi niyetle yaptığımız şeyin bir cezası olacaktır elbette...' diye belirtmişsiniz.Ancak tazminat konusu ve ceza hususlarının farklı şeyler olduğunu ve ceza hususunun Anayasamızın 18.maddesine aykırı olduğunu ifade etmek istedim.
Evet siz vefa duygusuyla belki bir cezayı hakettiğimizi düşünüyorsunuz sizi çok iyi anlıyorum ancak biz zaten 14 yaşımızda verdiğimiz (kendimiz için yanlış) bi kararlar kariyer olarak varabileceğimiz noktanın çok gerilerini kabul ederek kendimize çok büyük bir ceza vermiş oluyoruz.
Ayrıca bizim durumumuza benzer olarak başka kurumların imkanlarıyla öğrenim gören (burs,kurs v.b.) kişiler o kurumlara ilgili tazminatları ödemek koşuluyla istifa edebilmektedirler.
Saygılarımla,
oziris rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Macabre,
'İyi niyetle yaptığımız şeyin bir cezası olacaktır elbette...' diye belirtmişsiniz.,
biz farkli birsey mi soylemisiz?
Neredeyse her foruma yazdim bunu hala da incelemelerime devam ediyorum, ben de 14 yasinda o karari verdim (ya da ailem verdi ben birsey demedim, farketmez). Hukukcu yönetici uyelerin yazdigi mesajdan alintidir o. sizin yazdiginiz gibi 'İyi niyetle yaptığımız şeyin bir cezası olacaktır elbette...' demedim hicbir zaman, ama yine sizin de dediginiz gibi yapilan masraflarin geri odenmesi yoluyla ilisik kesilir daha ne hapis yatiliyor dedim? "Hapis yatacak ne yaptik biz?" diyorum lutfen dikkatli okuyun, vefali olmakla alakasi yok konunun, burada TSK'yi kotulemek istemem ama vefa namina pek birsey kalmadi firar etmeme neden olan konular ve firarimdan sonra bana ve aileme yasatilanlardan dolayi zira. Ben de tarafsiz olmadigim halde, olaya objektif sekilde ve çozum odakli yaklasmak gerektigini dusunuyorum, ki bu forumlar, yazilanlar bir yere varsin birilerinin kulagina gitsin artik bu cektigimiz sacma sapan seyler bir son bulsun, ve bu ulke bizi bir sekilde kazansin.
Ayni taraftayiz yani rahat olun. Birbaska uyenin yaptigi bir benzetme cok hosuma gitti paylasayim da biraz daha net anlayin beni "Ülkemizin en güvenilir ve çalışanlarının kendine ve kurumuna en çok güvendiği kurum Türk Silahlı kuvvetleridir. Orduda görev yapmayı evlilik gibi görüyorum. Boşanmalarda nasıl hapis cezası yok sadece nafaka cezası ya da çeşitli tazminatlar varsa, Aynen ordudan ayrılmalarda da maddi tazminatlar olmalı, Hapis cezası asla ve asla olamamalı"
ve tekrar teklifi yeniliyorum; Okunulan eğitim süresine göre bir mecburi hizmet düzenlemesi pek ala yapılabilir. Bu sürenin azami eğitim süresi kadar olması, bu sürenin yarısını tamamlayana tazminat ödeme koşulu ile istifa hakkı tanınabilir.
Daha önemli bir husus da askerlik yapmak istemeyen kişinin zorla TSKda tutulmasının yarar değil zarar getireceği gerçeğidir.
Kıssadan hisse mecburi hizmmet sürelerinin hesaplanmasının yenilenmesine, TSK personelini elinde tutmak için caydırıcı değil sevdirici teşvik edici olmasına başkaca bir suç yok ise TSK dan ayrılmak istemenin asla hapis cezası ile cezalandırılmaması gerektiğine özetle kişilere bir ikinci şans verilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.
bir de tavsiye...Daha forumdaki ilk mesajinizda pat diye birileriyle tartismaya girmeseniz de okusaniz forumlari daha iyi olur kanaatindeyim. O anayasaya aykiri laflari eskidi baska basliklarda cevaplandi, yok yani anayasaya aykirilik zorla calistirma falan. Ben de duygusal davranmak istiyorum hatta haykirmak istiyorum bazen bu aptalca uygulamalarini ülkemin, ama sakin olma zamani su anda, akilli olma ve akilli akilli dusunme zamani. Elbet cozulecek bu is. Dunyada hicbiryerde 15 yil mecburi hizmet yoktur, gelismis ulkelerde hele gider silahli kuvvetler kendi personelini kendisi toplar yetistirir istekli olmak esastir ama kimseye mecburi hizmet dayatilmaz. Insanin en verimli ve gelecegini yonlendirecegi 22-37 yas araligini sen hipotek altina alamazsin... Bu elbet çözülecek. Gel sen de birseyler kat da nasil çözülecek onu bulalim, uzerimize duseni yapalim da olduralim bu isi... Ama kuru edebiyatla olmuyo bunu ben de herkes de gordu, ve merakli merakli forum okumaktan baska yapacak birseyler mutlaka olmali...
Saygilar.
macabre rumuzlu üyeden alıntı
biz farkli birsey mi soylemisiz?
Neredeyse her foruma yazdim bunu hala da incelemelerime devam ediyorum, ben de 14 yasinda o karari verdim (ya da ailem verdi ben birsey demedim, farketmez). Hukukcu yönetici uyelerin yazdigi mesajdan alintidir o. sizin yazdiginiz gibi 'İyi niyetle yaptığımız şeyin bir cezası olacaktır elbette...' demedim hicbir zaman, ama yine sizin de dediginiz gibi yapilan masraflarin geri odenmesi yoluyla ilisik kesilir daha ne hapis yatiliyor dedim? "Hapis yatacak ne yaptik biz?" diyorum lutfen dikkatli okuyun, vefali olmakla alakasi yok konunun, burada TSK'yi kotulemek istemem ama vefa namina pek birsey kalmadi firar etmeme neden olan konular ve firarimdan sonra bana ve aileme yasatilanlardan dolayi zira. Ben de tarafsiz olmadigim halde, olaya objektif sekilde ve çozum odakli yaklasmak gerektigini dusunuyorum, ki bu forumlar, yazilanlar bir yere varsin birilerinin kulagina gitsin artik bu cektigimiz sacma sapan seyler bir son bulsun, ve bu ulke bizi bir sekilde kazansin.
Ayni taraftayiz yani rahat olun. Birbaska uyenin yaptigi bir benzetme cok hosuma gitti paylasayim da biraz daha net anlayin beni "Ülkemizin en güvenilir ve çalışanlarının kendine ve kurumuna en çok güvendiği kurum Türk Silahlı kuvvetleridir. Orduda görev yapmayı evlilik gibi görüyorum. Boşanmalarda nasıl hapis cezası yok sadece nafaka cezası ya da çeşitli tazminatlar varsa, Aynen ordudan ayrılmalarda da maddi tazminatlar olmalı, Hapis cezası asla ve asla olamamalı"
ve tekrar teklifi yeniliyorum; Okunulan eğitim süresine göre bir mecburi hizmet düzenlemesi pek ala yapılabilir. Bu sürenin azami eğitim süresi kadar olması, bu sürenin yarısını tamamlayana tazminat ödeme koşulu ile istifa hakkı tanınabilir.
bir de tavsiye...Daha forumdaki ilk mesajinizda pat diye birileriyle tartismaya girmeseniz de okusaniz forumlari daha iyi olur kanaatindeyim. O anayasaya aykiri laflari eskidi baska basliklarda cevaplandi, yok yani anayasaya aykirilik zorla calistirma falan. Ben de duygusal davranmak istiyorum hatta haykirmak istiyorum bazen bu aptalca uygulamalarini ülkemin, ama sakin olma zamani su anda, akilli olma ve akilli akilli dusunme zamani. Elbet cozulecek bu is. Dunyada hicbiryerde 15 yil mecburi hizmet yoktur, gelismis ulkelerde hele gider silahli kuvvetler kendi personelini kendisi toplar yetistirir istekli olmak esastir ama kimseye mecburi hizmet dayatilmaz. Insanin en verimli ve gelecegini yonlendirecegi 22-37 yas araligini sen hipotek altina alamazsin... Bu elbet çözülecek. Gel sen de birseyler kat da nasil çözülecek onu bulalim, uzerimize duseni yapalim da olduralim bu isi... Ama kuru edebiyatla olmuyo bunu ben de herkes de gordu, ve merakli merakli forum okumaktan baska yapacak birseyler mutlaka olmali...
Saygilar.
Sayın Macabre,
Konumuzla ilgili tüm forumu okuduğumu belittikten sonra amacımın sizinle tartışmak olmadığını ifade eder ve mesajımın üslubundan kaynaklandığını tahmin ettiğim yanlış anlama için sizden özür dilerim.
Anlatmak istediğim sadece bir cezayı haketmediğimiz, demokrasi ve insan hakları ile bağdaşmayan uygulamalarla biz ve sevdiklerimizin daha fazla sıkıntı çekmememiz gerektiğidir.
Arkadaşlar, bir kaç ay önce firar süreci(yaklaşık 2 yıllık bir firar süreci) yakalanmakla son bulan bir arkadaşımla görüştüm..O' na yakalanmadan kısa bir süre önce ilişiği kesildiğine dair bir evrak göndermişler..Ayrıca tazminatı bildiren bir belge ile em.san.kesintisi ve oyak aidatının banka hesabına yatırıldığını bildirmişler..
Yargı süreci devam ediyormuş 3 ayın sonunda tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış ancak hakim nedense karar vermemiş ve şimdi bir sonraki duruşmasını bekliyormuş..
Merak ettiğim husus forumu okuduğumuzda aynı olayda birden farklı uygulama olduğunu görüyoruz..Bunun nedeni ne olabilir?
Em. San. kesintisinin ve oyak aidatının yatırıldığını ilk defa duyuyorum bu konuda bilgisi olan var mı?
Bir de son zamanlarda benzer durumu yaşayan ya da birinci kaynaktan öğrenen varsa bizimle paylaşabilir mi?
Saygılarımla,
Arkadaşlar bende kendim teslim olduğumda tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldım geçen hafata son mahkemem yapıldı 10 ay ceza verildi. benimde ilişiim kesildikten sonra em. san. kesintisini ilgili bankadan alabileceğim yönünde bir yazı geldi bende kesintinin ssk ya devrini istedim şu anda sonucunu bekliyorum.oyaktanda konut ön biriktirim kesintisinin iadesini aldım.
Matrim rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar bende kendim teslim olduğumda tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldım geçen hafata son mahkemem yapıldı 10 ay ceza verildi. benimde ilişiim kesildikten sonra em. san. kesintisini ilgili bankadan alabileceğim yönünde bir yazı geldi bende kesintinin ssk ya devrini istedim şu anda sonucunu bekliyorum.oyaktanda konut ön biriktirim kesintisinin iadesini aldım.
Sayın Matrim,
Size bazı sorularım olacak:
-Paranın SSk ya devrini nasıl istediniz?
-Oyak la ilgili sadece konut ön biriktirim i mi iade ettiler yoksa oyak kesintisini de verdiler mi?
Bir de SSk dan yanıt alınca sonucu bizimle de paylaşabilir misiniz?
Teşekkürler..
Saygılarımla,
TSK ile ilişik kesildikten sonra SGK'na dilekçeyle yapılacak olan başvuru ile emekli sandığına yapılan kesntiler eğer daha önceden SSK girişi var ise ona bağlanır yada yeni bir SSK numarası ile giriş yapılır.İsterse dışardan ödeyebilir yada sigortalı bir işte çalışarak o şekilde ödemeleri devam ettirebilir (tabi firar suçundan dolayı verilen ceza infaz edildiyse ).Bende ilişiğim kesildikten sonra bu şekilde SGK'na başvurucam.
Oyak kesintilerine gelince TSK ile ilişik kesildiğinde malum otomatik olarak OYAK ile bir bağlantı kalmamakta ama paranın direk olarak en son maaş hesabına yatıp yatmaması bazen değişebiliyo yani bir dilekçe ile OYAK'a başvuruda bulunarak bu durumu dile getirenler var ve zaten bu parayı da çoğu kişi tazminatını ödemek için kullanıyor.Örnek olarak benim şu an 6 binliram var tazminatımda 10 binlirayı geçmiyeceği için tazminatın büyük bi kısmını bu OYAK taki para karlışıyor.
Ben şahsen EK-A daki paramı firar etmeden önce bi kooperatife üye oldum diyerek almıştım.Ama yukarıda açıkladığım durum EK-A içinde geçerli olabilir tam emin değilim çünkü OYAK'ın sağı solu pek belli olmuyo
Saygılarımla...
Konu BirKaN_ tarafından (29-12-2009 Saat 22:09:36 ) de değiştirilmiştir.
Sayın Birkan,
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.Oyak sözleşmesini incelediğimde oyak üyeliğinin 3.yılını doldurmaya müteakip herhangi bir nedenle TSK dan ayrılan üyelere kurumda biriken paralarının nemasız olarak ödendiğini öğrendim.Bu doğrultuda yapılacak başvurularla sanırım ilgili meblağ oyak tan tahsil edilebilir.
Saygılarımla,
,
http:www.hukuki.netshowthread.php17837-Firar-eden-firari-subay-ve-astsubaylarla-ilgili-ceza-hukumleri-ve-muhakeme-usulupage84,
tsk gorev birakma cezasi,
askeriyeden istifa edenler,
subaylar sozlesme dolmadan ayrilmq,
firar eden TSK personeli ,
https:www.hukuki.netshowthread.php17837-Firar-eden-firari-subay-ve-astsubaylarla-ilgili-ceza-hukumleri-ve-muhakeme-usulu,
sozlesmeli er firar mahkemesi,
sozlesmeli erligi birakanlar,
https:www.hukuki.netshowthread.php17837-Firar-eden-firari-subay-ve-astsubaylarla-ilgili-ceza-hukumleri-ve-muhakeme-usulu&page=32,
sozlesmeli erlikten istifa askeri mahkeme,
tsk mecburi hizmet dolmadan istifa 2016,
tsk da firar,
fatih karabiyik firar etti
Sonuçta ortada bi yakalama emri olacak ve sınav yerlerine bilgilerimiz gidecek. herkesin bildiği gibi son seçimlerde sandık basında arama kaydı olan...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Cevabınız için cok tesekkurler. Bazı iyi niyetten uzak özel hastanelerde bunu cok iyi biliyor demekki. Sigortanın kapsadığı ödediği bir...
SGK sözleşmeli özel hastane...