Bu konuda hukuk forumunda olduğumuzu unutan yorumlar artmış.
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Hukuk forumunda olduğumuza göre burada siyasi-ideolojik görüşümüze göre değil yürürlükteki kanun ve yönetmeliklere göre yorum yapmamız en doğrusudur.
Yapılan haberde olay sadece doktorun perspektifinden anlatılmıştır.
Hasta kadının kadın sağlık personeli isteyip istemediğine dair en ufak bir bilgi yoktur.
Tam tersine doktorun "Kendisine böyle bir hakları olmadığını, bunun çalışma düzenlerini bozacağını, bekleyen diğer hastaların da hayati tehlikesi olabileceğini anlatmaya çalıştım." şeklinde konuştuğu kendi ifadesinden anlaşılmaktadır.
Hayır, hastanın bunu istemeye hakkı vardır. "Hastanın şu nedenle personeli seçme hakkı vardır, bu nedenle seçme hakkı yoktur." demek de hukuk kurallarıyla bağdaşmaz. Bu hakkı kullanmasını engelleyen doktor yönetmeliklere aykırı olarak davranmıştır.
Ayrıca bugün Hürriyet'te okuduğum kadarıyla hastanın rahatsızlığı soğuk algınlığıdır ve acil müdahaleyi gerektiren bir hayati durum söz konusu değildir.
Erkek hastaya bakmayı reddeden kadın personel, kadın hastaya bakmayı reddeden erkek personel nasıl yönetmelikleri ihlal ederse, hastanın sağlık personelini seçme hakkını engelleyen doktor da aynı şekilde yönetmelikleri ihlal etmiştir.
Gazetede yayınlanan beyanatı da bunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu beyanata dayanarak doktor hakkında disiplin işlemi yapılması yönetmeliklerin gereğidir.
Yoksa görev başındaki devlet memuru sultasını, "Kanun benim" tavrını engellemek mümkün olmaz. Devlet memuru vatandaşa hizmet etmek ve vatandaşa verilen haklara uygun davranmakla mükelleftir.
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
01.08.1998 tarihinde 23420 nolu Resmi gazetede yayınlanan Hasta Hakları Yönetmeliğinin 9. maddesine göre son derece normal bir istek. Tam dersine doktor ve erkek hemşirenin ters tavırlar içine girerek olayı büyüttüğünü ve hastanın haklarını ihlal ettiğini düşünüyorum. Tabii berber Davut Danışmaz ve eski eşi Pelin Temel eğitimsiz oldukları için kendi haklarının bilincinde olmamışlar ve haklarını savunamamışlardır.
Prensip şu: Sağlık personeli hasta seçemez, ama hasta sağlık hizmeti verecek personeli seçebilir.
Personeli Tanıma, Seçme ve Değiştirme
Madde 9- Hastaya talebi halinde, kendisine sağlık hizmeti verecek veya vermekte olan tabiplerin ve diğer personelin kimlikleri, görev ve unvanları hakkında bilgi verilir. Mevzuat ile belirlenmiş usullere uyulmak şartı ile hastanın, kendisine sağlık hizmeti verecek olan personeli serbestçe seçme, tedavisi ile ilgilenen tabibi değiştirme ve başka tabiplerin konsültasyonunu istemek hakkı vardır. Personeli seçme, tabibi değiştirme ve konsültasyon isteme hakları kullanıldığında, mevzuat ile belirlenen ücret farkı, bu hakları kullanan hasta tarafından karşılanır. http://www.ibtf.ibu.edu.tr/etik/3.doc
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Tedaviyi reddetmiyor ki. Personel seçiyor. Bu olay tedaviyi reddetme şeklinde yorumlanamaz, çünkü hasta tedavi olmayı istiyor.
Ancak tedaviyi reddetme hakkı da hasta hakları arasında yer almakta. Bunda da şu nedenle tedaviyi reddebilirsin, bu nedenle reddedemezsin diye bir şey yok ki. Sizin için bir red nedeni mantıklı olabilir, benim için mantıksız olabilir.
Bana tedaviyi reddetmek için makul - mantıklı bir gerekçe söyler misiniz? Bana söyleyeceğiniz her gerekçe için "Sırf şu nedenle tedavi reddedilir mi?" diyebilirim.
Ama "tedaviyi red hakkı" bile var. Veya hastaya mantıklı gelen gerekçe doktora gelmezse buna kim karar verecek?
Mesela yehova şahitleri dini inançları nedeniyle kan naklini kabul etmiyorlar.
Batılı ülkelerde yetişkinse hastanenin yapabileceği bir şey yok. Reşit olmadıysa dava açılıyor, büyük tartışmalar oluyor. Ülkesine göre farklı kararlar çıkıyor. Yani hastanın önerilen tedavi yapılmadığı takdirde öleceği kesin olsa bile bir şey yapılamayacak durumlar olabiliyor.
c_selin rumuzlu üyeden alıntı
Bu biçimde bir yorum,hükmün gerekçelerle sınırlandırılmamış olması açıklığından istifade edilmeye çalışılmasıdır.
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Yani hüküm gerekçelerle sınırlandırılmamıştır.
Kanun ve yönetmeliklerin sınırlamadığı herşey serbesttir.
Bu konuda hukuk forumunda olduğumuzu unutan yorumlar artmış.
Forumu Kronolojik olarak okuyunca ,konu hakkında sayın üyelerin görüşü ortaya çıkıyor.Bence sayın c-selin hukuki katkılarıyla zaten konuya noktayı koydu. Gerisi 'konu tekrarı ' olur diye düşünüyorum.
Saygılarımla
"Dün, dünle gitti cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım." (Mevlana)
Böyle bir talep, bir hakkın ifadesi ve aranmasıdır. İlgili kişilerce problem çıkarılmadan yerine getirilmeliydi. Eğitimle de bir alakası yoktur. Ben birlikte çalıştığım gayet modern erkek doktor arkadaşlarımın bayan doktorlara muayene olmaktan çekindiğini de gördüm. Farketmez diyenler ancak kendi adına konuşabilir. Kimseyi böyle bir tercihinden ötürü kınayamaz, ayıplayamaz, aşağılayamaz. Böyle bir küçümseme anlayışta yetersizliğin tezahürüdür.
Sizi tenzih ederim Selin hanım. Ama forumda çoğunlukla kendi kafalarındaki şablona uymayan insanları kanun ve yönetmeliklere aykırı şekilde kınayan kişiler olduğunu düşünüyorum.
Sebep sonuç ilişkisi yanlış kuruluyor. Kanun ve yönetmeliklere göre hasta hakları çerçevesinde her hastaya verilen hak yokmuş gibi davranılıyor.
Laiklik konusunda toplumun gerildiği bir anda bu belki de laikliğe aykırı bir talep olarak algılanıyor. Ama bir erkeğin yabancı bir kadının yanında, bir kadının yabancı bir erkeğin yanında soyunmaktan utanmasının doğal olduğu ve bunun her zaman dini inançlarla alakalı olmayacağı da unutuluyor.
Bir sağlık personelinin herhangi bir nedenle hasta seçmesi ne kadar yanlışsa,
bir hastanın da herhangi bir nedenle sağlık personeli seçmesi o kadar doğal.
Bir sağlık personeli herhangi bir nedenle hasta seçerse, bir hastaya görevi olan tedaviyi uygulamayı reddederse disiplin işlemine tabi tutulmalıdır.
Ancak bir hasta herhangi bir nedenle başka bir sağlık personelini tercih ederse, neden ne olursa olsun buna saygı duyulmalı.
Evet bir sağlık personeli din, dil, ırk, cinsiyet gözetmeden her hastaya bakmakla sorumlu, aynı sağlık personeli din, dil, ırk, cinsiyet gözetmeden her hastanın sağlık personeli seçme hakkına da saygı göstermeli.
Hasta hakları yönetmeliği açık. Bu kadar açık bir yönetmelik varken kişisel yorum yapmak hukukla bağdaşmaz.
Böyle bir talep, bir hakkın ifadesi ve aranmasıdır. İlgili kişilerce problem çıkarılmadan yerine getirilmeliydi. Eğitimle de bir alakası yoktur. Ben birlikte çalıştığım gayet modern erkek doktor arkadaşlarımın bayan doktorlara muayene olmaktan çekindiğini de gördüm. Farketmez diyenler ancak kendi adına konuşabilir. Kimseyi böyle bir tercihinden ötürü kınayamaz, ayıplayamaz, aşağılayamaz. Böyle bir küçümseme anlayışta yetersizliğin tezahürüdür.
Alıntı Sdt23 :.. Ama bir erkeğin yabancı bir kadının yanında, bir kadının yabancı bir erkeğin yanında soyunmaktan utanmasının doğal olduğu ve bunun her zaman dini inançlarla alakalı olmayacağı da unutuluyor.
Çoğulcu rejimlerde ,bu gibi konuların algılanmasında 'kişilerin kafasındaki şablon ' farklı olabilır .Bu son derece doğaldır. Fakat laik rejimlerde esas olan , kanun koyucunun kafasındaki şablonun , 'müspet ilim' gerçeğiyle örtüşmesidir.
Karşı cinsten birinin , (hatta kendi cinsinden birinin) karşısında soyunmaktan utandığı için , kesinlikle kimse kınanmıyor.Zaten kınanamaz.(Psikoloji literatüründe , 20 yıllık eşinin önünde soyunmaktan ve ona iç çamaşırları ile görünmekten çekinen vakalar var.)
Konuyu 'Dini inançlarla' ilişkilendirmek yerine ; olayı 'sosyal fobi' olarak algılayıp , psikolojik açıdan bakıp , çözüm aramak daha mantıklı olur kanaatindeyim.
Karizmatik dediğiniz bireyler bile aslında çekingen kişiliğe sahip olabiliyor. (Karşı cinsten meslekdaşı önünde soyunamayan doktorun davranışı ben böyle algılıyorum fakat kesinlikle kınamıyorum.Sanırım bu da benim hakkım.)
Çekingenlik, utangaçlık vb. gibi sosyal fobilerin modern psikolojide tanımı yapılmış ve tedavisi mümkün.Utanma ,çekinme v.b duyguları hesaba katıp ,her kanun metninde veya yönetmeliklerinde tüm bunları alt başlıklar halinde sıralayıp ,bu duygulara sahip olanlara hak tanımaya yönelik düzenlemeler yapılmaya kalkışılırsa işin işinden çıkılamaz.
Alıntı:Sosyal Fobi Nedir?
SF (Sosyal Fobi): Utanç verici bir duruma düşmekten, onaylanmayacak bir davranışta bulunmaktan, alay edilmekten, rezil olmaktan, eleştirilmekten, reddedilmekten, beğenilmemekten, olumsuz olarak değerlendirilmekten duyulan korku.
SFnin Yaygın Olarak Ortaya Çıktığı Durumlar
SFliyi korkutan çok farklı ortamlar bulunabilir. Bunların ortak özelliği diğer insanlarla -en azından aynı ortamın paylaşılmasıyla- bir ilişki içinde olunmasıdır. SFliler genellikle yalnızken rahattırlar. Bu rahatlığın bozulması -genelleşmiş bir SFnin göstergesi olarak- insanın bulunduğu her ortamda gerçekleşebileceği gibi, SF belli durumlara ya da konulara özgü de olabilir.
İşte birkaç örnek:
Cinsellik
Sınava girme
Tartışmaya girişme
Genel tuvaletlere gitme Başkalarının önünde soyunup giyinme
Alışverişte pazarlık etme
Karşı cinsle iletişim kurma
Topluluk önünde konuşma
Genel yerlerde yemek yeme
Statüsü yüksek biriyle konuşma
SF anksiyete bozukluklarından biridir ve sosyal anksiyete bozukluğu olarak da isimlendirilir. Yunanca kökenli bir kelime olan fobinin bire bir çevirisi korkudur. Fobi kavramı psikolojide irrasyonel (gerçekçi olmayan, akıl dışı) ve aşırı korkular için kullanılır.
SFyi basitçe utangaçlık veya aşırı utangaçlık olarak tanımlamak doğru olmaz. SF utangaçlığın ötesinde utanma korkusudur ve bundan fazlasını da kapsar. Başkalarının beklentilerine fazla önem verme, kendi isteklerini açıkça ortaya koyamama, hayır diyememe, aşırı düzeyde kendinin farkında olma, kendini fazla eleştirme, hataları gözünde büyütme, incelendiği düşüncesiyle kalabalık ortamlarda göz önünde bulunmaktan rahatsızlık duyma gibi eğilimler SFlilerin belirgin nitelikleri olarak sayılabilir. SFnin temelinde onaylanmama korkusu vardır ve "Başkaları ne der?" sorusu arttıkça SFye yatkınlık da artar.
SFyle aynı kategoride değerlendirebileceğimiz çekingen kişilik bozukluğu da kendine güven eksikliği ve düşük özsaygı, sosyal becerilerde yetersizlik inancı, kabul göreceğinden emin olmadıkça sosyal ilişkiye girmekten kaçınma gibi belirtileri içerir.
Konu kaktüs-çiçeği tarafından (01-03-2008 Saat 16:28:18 ) de değiştirilmiştir.
Hukuk dışı yorum yaptığımı düşünüyor olsaydınız,yazdıklarımın bu biçimde görünüyor oluşundan üzüntü duyardım çünkü sitede şu ana dek foruma eklediğim hiç bir yazı kişisel hassasiyetlerimin bir ürünü olmadı.Buna oldukça dikkat ediyorum.
Cümlenizin yönünün bana dönük olup olmadığını bu yüzden sormuştum.
Bunun eğitimle alakası yok. Doğrudur yaptığı. İnsanın bazı duyguları vardır. Eğitilmez. Eğitimle ne alakası var bunun?
Ünlü bir yabancı bir yazarın sözü ( Rosuvult gibi birşeydi ama ) İnsanın önce Ahlaki eğitimi alması gerekir. Ahlaki eğitimi olmayan biri istediği üniversiteyi bitirsin. Yine de boş.. Şike yapanlar, Banka dolandıranlar , Para çalanlar.. hepsi eğitim görmüş kişiler.. v.s v.s v.s Süleyman Demirel'in yeğeni, Cem uzan gibi adamlar eğitim görmüşler.
Buna binaen ; Asker de bir arkadaşım vardı. İbrahim diye. Adana Protez ile ilgili iş yapıyormuş. Özel hastanelerde yaptığı için ameliyatlara oda giriyor. Anestezi yapılıyor hastalara. Ondan sonra o hasta kime emanet? Hemşirelere, Doktorlara eğitim görmüş kişilere... ( O eğitim görmüş kişiler hastalara neler yapıyor? Tanıdık bir arkadaşınız varsa sorun? Anlatsın size.. )
Demek herşey eğitim değil. En azından sizin bahsettiğiniz eğitim değil.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
İstinaf kararı hakkında
10-05-2025, 01:23:51 in Miras Hukuku