Merhabalar, evime hırsız girdi. Bilgisayarımı çaldı. Polise tutanak tutturdum. Hırsızlığı öğrendiğim gün komşulardan bizden önceki kiracının 1. Kattaki balkona atlayarak çıktığını öğrendim. Onun öncesinde alttaki depoda hırsızlık oldu evime hırsız girmeden 1-2 ay önce, hırsızlık olduğunu öğrendiğimizde aynı deponun 2 - 3 kere soyulduğunu öğrendik. Yani bu durumdan ev sahibinin haberi olmaması imkansız. Evi kiralarken ve sonrasında ne ev sahibinden ne de komşulardan bu binada 3 4 kere hırsızlık olduğuna dair bir bilgi hiçbir şekilde söylenmedi. Alttaki deponun soyulmasından sonra komşumuz 50 bin TL zarar uğradığını söyledi ve bizde eşimle bu olaydan sonra korkuluklar için ev sahibiyle konuşmaya karar verdik ancak araya doğum girdi ve kayınbabamın evine gittik. Belirli bir süre sonra evimize hırsız girdiğini öğrendik. Manevi olarak artık o evde huzurlu olamayacağımız için eşimle o evden taşınmaya karar verdik. Bunuda ev sahibine 1 - 2 ay önceden bildirdik, kendisi tamam dedi bende zaten yeğenimi oturtucam dedi. Bizden önce bu kadar hırsızlık olayı olmasına rağmen ev sahibi korkuluk taktırmamış. Balkon kapısı normal salon kapısı sadece 5 10 liralık çocuk kilidi takılmıştı. Bizden önceki kiracının da sıkıntılı olduğunu söylediler ve aynı şekilde olayı öğrendiğimiz gün önceki kiracının balkondan atlayıp eve girdiğini söylediler. İlk girdiğimizde kira sözleşmesi yapılmıştı, sözleşme yenileneceği zaman ev sahibi gerek yok dedi ben de 2 3 kere teklif ettim sözleşme olsun diye o da bizde söz senettie diyip o şekilde devam ettik. Ben yine kiraları bankadan ödedim. Ev sahibine bu ay çıkıcam dedim bu ay kira ödemeyeceğim konusunda kaporayı almayarak hallettik ancak evin boyanması konusunda anlaşamıyoruz, ilk girdiğimizde bizim boyatacağımız konusunda şeyler konuşmuştuk ancak olağandışı bir durum olduğundan ve zararım olduğundan boyatmak istemiyorum. Ev sahibi de boyatacaksın diyor ben de zararım olduğundan, önceki hırsızlıkları neden söylemediği konusunda sorular soruyorum ancak cevap gelmiyor. Kim haklı?
Korkuluklar olmaması nedeniyle rahatsızlık duyup , ev sahibinin de korkuluk masraflarını karşılamaması nedeniyle evde oturmak istememekte '' bence '' siz haklısınız elbette.
Bu da size evi sözleşme süresi sonunda tahliye etme hakkı verir, daha fazlasını değil.
Boya badana konusunda, 101% ev sahibiniz haklı eğer girdiğinizde yeni boya yapılmış olarak girdiyseniz, çıkarken de boya badanayı yapıp çıkmanız gerekir.
Evi ilk kiralarken korkuluk olmadığını gördünüz değil mi? O şekilde kabul edip kira sözleşmesini yaptınız ve oturmaya başladınız. Hala da korkuluk yaptırma zorunluluğu yok ev sahibinin ama sizin güvenlik sorunu / korkusu nedeniyle elbette sözleşmeyi yenilememe hakkınızı kullanabilirsiniz karşılığında yerine getirmeniz gerekenleri yerine getirmek şartıyla.
Eğer ilk girerken evi yeni boya badana yapılmış olarak teslim aldıysanız, çıkarken de boya badanasını aynı kalitede yapma zorunluluğunuz var.
Son ayın kirasını ödememek te doğru değil, Ev sahibinde olan rakam deposito bedeeli. Evden çıktığınızda eksik veya zarar görmüş olan herhangi bir şey varsa o zararın tamamlanması için kullanılır, artanı iade edilir normalde.
O eksik hasarlı kısma , eksik olan boya badana masrafları da girer.
Kullandığınız ayın kira bedelini açıkça belirterek ödeme yapmanızı öneririm, aksi halde icra takibine de başvurulabilir.
Bulunduğum mahallede değil özellikle kiraladığım binada böyle olayların olduğunu kiralamadan önce ev sahibinin belirtmesi gerektiğini diyorum bende. Korkuluk olmadığı görüldüğü ancak potansiyel tehliklere karşı ev sahibi tarafından uyarılmadım. Burada evi kiralayan da kusurlu, trafik kazası olunca sadece tek tarafamı bakılır?
Yukarıda bahsettiğim gibi;
Kiracı olarak kiralarınızı eksiksiz ödemek durumundasınız, ödemezseniz ev sahibinin icra takibi ile tahsil etme hakkı var.
Kiracı olarak evi temiz, boyası badanası yapılmış , çalışmayan herhangi bir aksamı, hasar görmüş herhangi bir parçası olmadan bırakmak durumundasınız. Yapmazsanız, ev sahibinin bu gerekli masrafları yapıp depozitodan kesmeye eğer değpozito bedeli yeterli gelmezse de belgeleyerek kalan kısmı icra takibiyle tahsil etme hakkı var.
Ev sahibinin , binada daha önce hırsızlık olduğunu söyleme zorunluluğu yok.
Ev sahibinin korkuluk yaptırma zorunluluğu yok, ama evin normal kullanımından kaynaklı hasarları eksikleri varsa , onları düzeltip kullanılabilir durumda tutma zorunluluğu var. Ev sahibi arızalananı yada eksik kalanı tamamlamaktan kaçınıyorsa,
kiracının sadece ev sahibine yazılı olarak bu ksuurları tamamlasını bildirerek, tamamlanmaması durumunda erken tahliye hakkı var. Bu sebeple ev sahibine herhangi bir yasal yaptırım yolu yok.
Araba kazası örneğinize gelirsek;
bir araba kazası ( inşallah yaşamazsınız) durumu yaşadığınızda , o duruma göre cevap verilebilir, konu ev sahibi ve kiracının hakları ve yükümlülükleri.
Araba örneğini çok dikkate almadınız, herşeyi kendi konusunda inceleme diye birşey okudunuz sanırım. Madem herşeyi kendi konusunda inceleyeceğiz bu konuda ev sahibinin haksız olduğu yerler bulunduğunu düşünüyorum. Ev sahibinin böyle birşeyi söyleme zorunluluğu yok dediğinizde daha fazla birşey yazma isteği duymamıştım ancak herşeyin bir etiği olduğu gibi bu durum hukukun etiğine uyduğunu düşünmüyorum. Ayrıca ev sahibinin zorunlu olmadığını hangi kanun maddesi ile gösterebilirsiniz ki?
Burda amaç sizi ikna etmek değil.Sn. Yöneticimiz detaylı izah etmiş ve cevaplamış.Kiraya verlen meskende olabilecek hırsızlık olayları mal sahibinin sorumluluğunda değildir.Anlaşmazlık durumunda karşı taraf icraya gidebilir depozitodan kesebilir, bu düşüncenizle bunu engellemenin hukuki bir yolu yok..
Korkuluklar olmaması nedeniyle rahatsızlık duyup , ev sahibinin de korkuluk masraflarını karşılamaması nedeniyle evde oturmak istememekte '' bence '' siz haklısınız elbette.
Bu da size evi sözleşme süresi sonunda tahliye etme hakkı verir, daha fazlasını değil.
Boya badana konusunda, 101% ev sahibiniz haklı eğer girdiğinizde yeni boya yapılmış olarak girdiyseniz, çıkarken de boya badanayı yapıp çıkmanız gerekir.
Erdoğan bey başka bir avukat arkadaştan söyle bir yorum duydum. Buna sizin yorumun ne olur?
"6098 sayılı Borçlar Kanunu'nun “kiralananın geri verilmesi” başlıklı 334. maddesine göre kiracı kiralananı ne şekilde kiralamış ise ev sahibine aynı şekilde teslim etmek zorundadır. Ancak burada çok kritik bir detay bulunmaktadır. Kiracı evi kira sözleşmesine uygun olarak kullanmış ve kiralanan evde eskime veya bozulma meydana gelmişse kiracı bundan sorumlu tutulamaz. Bundan dolayı normal kullanımı yapılmış evlerde kiracılar evi boşaltırken boya yaptırmak zorunda değildir.
"
Hukukçu değilim, tüm yazdıklarım kendi yorumlarımdır.
“The future is unknowable but the past should give us hope.” –Winston Churchill
Curious about next-gen DeFi? Sky Money is transforming savings and rewards through the powerful Sky Protocol. From SKY token rewards to smart MKR to...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
2. küçük dairemde kira artış...
29-04-2025, 20:42:16 in Kira Hukuku