Bir markanın franchise'ı olarak 2 yıldır işlemekte olduğum işletmemi devretme ye karar verdim. Dükkan sahibi ile sorun yaşıyorum. Devre onay vermek istemiyor. Marka ise işletmenin adresinin değişmesini istemiyor. Sözleşmemiz 02.10.2021 tarihine kadar 1 yıllık olarak düzenlenmişti. Bu tarihten 15 gün öncesinde hiçbir yazılı ihtar almadık işletmenin boşaltılmasını istediklerine dair ancak devir sürecinde olduğumuzu kendilerine aktardıktan sonra "madem devredeceksiniz biz dükkanı kendimiz kullanacağız" demeye başladılar. Ben de bu taleplerini sözleşme bitişinden en az 15 gün önce yazılı olarak bildirmek zorunda olduklarını, bunu yapmadıkları için sözleşmemizin otomatik yenilendiğini ve üzerinden 1 ay geçtiğini hatırlattım.
Devir gündeme gelince bunu sunmalarının haklı sebep tanımına girmediğini aktardım. Sözleşme bitiminde sunsalardı haklı sebep olarak kabul edilirdi ancak devam eden bir sözleşmenin ortasında olduğumuz için devir olayına bu şekilde karşı çıkmalarını haksız olduğunu iddia ettim. Kendileri ise devir sırasında da bu gerekçeyi kullanabilecekleri iddia ediyorlar. Yaşanan bu durum işletmemi devretmem konusunda da büyük sorun çıkarıyor. Şuan 11 ay süreyle daha sözleşmemiz mevcut ve bu duruma yeni sözleşme başlarken bir itiraz sunmadılar. Ben de bu süreyi göz önüne alarak devir planını uygularken bir anda bu olay çıktı. Ben devam eden sözleşme sırasında aynı iş tipi, amaç ve şekilde, aynı marka ve şirkete bağlı olarak devredilecek bir işyeri kira sözleşmesinin devrine onay vermemek için "biz kullanacağız" mazeretünin geçerli olmadığı kanaatindeyim. Sözleşmenin bitiş döneminde sunulabilecek bir mazeret olduğunu düşünüyorum. Şimdiden teşekkürler.
Cevap: İşyeri Kira Sözleşmesi Devri (İşletme Devri)
Malsahibinin açıkça yazılı olarak sözleşme devrine rızası yoksa devir edemezsiniz. Buna rağmen malsahibinin haklı bir sebebi olmadan devre izin vermediğini düşünüyorsanız dava açıp devir için izin vermemesine neden olan haklı sebebin ıspatını isteyebilirsiniz.
Cevap: İşyeri Kira Sözleşmesi Devri (İşletme Devri)
Yazılı izni olmadan devredemeyeceğimi biliyorum. O sebeple izin istediğim için bu olay yaşandı. Ben esasında mahkeme aracılığı ile izin istediğimde haklı olup olmayacağımın muhakemesini yapmak istiyorum. 1 ay öncesinde sözleşme yenilemekten bahsediyorlardı bugün devir söz konusu olduğunda kendilerinin kullanacağını söylemeye başladılar. Eğer devir gibi bir durum söz konusu olmasaydı ortada bir ihtiyaçlarından bahsettikleri olmamıştı. En kötü senaryoda mahkemeye gitsek bu anlattığım durumda mahkeme olaya nasıl bakar onu merak ediyorum.
Cevap: İşyeri Kira Sözleşmesi Devri (İşletme Devri)
Biz kendi ihtiyacımız için kullanacağız beyani şifahi yani sözlü bir beyandır. Hukuken ispatı da mümkün değildir. Kirayaveren ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açma hakkına sahiptir ancak hem ispat etmesi kolay değil hem de uzun zaman alır. Devir parası alabilmek için size öyle söylemiş olabilirler. Diğer yandan belirttiğiniz gibi kontrat da yenilenmiş sayıldığından hemen tahliye hakları da yok. Fakat sizin de işyerini mal sahibinin rızası olmadan devretmeniz de mümkün değil. Tabii bu arada şahıs olarak mı kiraladınız yoksa şirket mi diye sormamız gerekiyordu size
Not: Mahkeme sözleşmeye bakar devir yetkisi yoksa sizi haksız bulur. Devir için Haklı neden aramaz...
Cevap: İşyeri Kira Sözleşmesi Devri (İşletme Devri)
spectrumetal rumuzlu üyeden alıntı
... 1 ay öncesinde sözleşme yenilemekten bahsediyorlardı bugün devir söz konusu olduğunda kendilerinin kullanacağını söylemeye başladılar. Eğer devir gibi bir durum söz konusu olmasaydı ortada bir ihtiyaçlarından bahsettikleri olmamıştı. ....
'' Başkalarıyla uğraşacağımıza, biz kendimiz .... işi yapalım'' fikri oluşmuş olamaz mı? Bence bu noktada yanlışdüşünüyorsunuz.
Cevap: İşyeri Kira Sözleşmesi Devri (İşletme Devri)
Teşekkür ederim cevabınız için. Şirket şahıs şirketi ve dolayısıyla şahıs adına kiralanmış durumda. Şuanki dükkan sahipleri mahkemeye gitmeye sıcak bakmazlar ama aynı anda devre de karşı çıkmak istiyorlar. İlgili kanun maddelerine baktığımda "malsahibi de haklı sebep olmaksızın devre onay vermekten kaçınamaz" olarak belirtiliyor. Yani mahkemeye gidip ispat edemeyiz ya da uğraşmak istemeyiz kafasında olsalar bile izni de vermeyecekler. Benim anladığım kadarıyla da bir itiraz anlamında resmi bir aksiyon almazlarsa devre onay vermek zorundalar. Eğer vermek istemiyorlarsa da gidip resmi kanalları kullanmaları gerekir. Peki ya arada bırakılırsam? Benim ihtar çekmem mi gerekir izni talep etmek için?
- - - Güncellendi - - -
Teşekkürler cevabınız için. Haklısınız, belki yanlış düşünüyor olabilirim. Zaten o yüzden değerli fikirlerinizi alma ihtiyacı hissettim.
Bugün dükkan sahibi işe konuştuğumuzda "sen devam etseydin bizim için sorun yoktu sen çıkacaksan bir başkası girmesin istiyoruz yoksa sen bu senede buradasın sanıyorduk." şeklinde beyanda bulundular. Hatta sözleşme sonunda yani geçen ay "müsait olduğunuz bir zaman sözleşmeyi güncelleyelim" diye konuşmuşlar. Yani ben devretmiyor olsam hiçbir sorun olmaksızın devam edecektik bir sorun yoktu. Kendilerinin hali hazırda uzun dönemdir adresi belli olan bir işleri mevcut. Adres değiştirmek gibi bir ihtiyaç ya da planları yoktu. Zaten ben dükkan yeni yapılmışken taşındım içerisine. Yeni bir binaydı. Kendi işleri için uygun bir adres olmadığından orayı kullanmadılar. Madem boşaldı burası bari biz iş yapalım gibi bir durumları yok. Sadece "devrediyorsan biz kendi dükkanımıza tanışınacaktık zaten" gibi bir yaklaşım sergilediler. Sanırım kira ile ilgili bir dertleri var. Ben gayet makul bir fiyata oturuyorum orada, 2 yılda bölgedeki fiyatlar ikiye katladığı için alıp yeniden bi vermek istiyorlar sanırım. Kötü insanlar da değiller aslında. O yüzden tüfe oranının üzerinde bir fiyat zammı önereceğim. Onları da mağdur etmemek adına. 2bin liradan 2400 e çıkması gerekiyor şuan ancak 3bin yapalım ben öyle devredeyim. Dükkan içerisindeki faydalı masraflarımı da(mutfak tezgah ve dolapları, komple sanayi tipi elektrik tesisatı) onlara hibe etmeyi teklif edeceğim ki yaklaşık 7bin civarı bir bedeli var bunların. Yine de inatla karşı çıkacaklar mı bilmiyorum. Gösterebileceğim tüm iyi niyet bu.
Cevap: İşyeri Kira Sözleşmesi Devri (İşletme Devri)
Belki de orta yol veya çözüm ortak almaktır. İyiniyetinizi anladığımdan böyle bir cevap verdiğimi de belirtmeliyim. Ama mal sahibine karşı sorumluluk size ait olacağından bir avukat nezaretinde anlaşma yapın yeni gayriresmi ortakla...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
óñêîğåíèå èíäåêñàöèè
31-10-2024, 23:11:20 in Aile Hukuku