Bina yöneticisinin temsil süresi ve sözleşme yapma yetkisi
Bir bina yöneticisi kararda bir süre sınırlaması yok ise temsil süresi bir yıldır diye biliyorum. Eğer doğruysa Bu durumda 2019 yılı temmuz ayında kat malikleri kurulundan yetki alan bir yönetici 2020 yılı Şubat ayından başlamak üzere 2021 yılı şubat ayına kadar geçerli olacak şekilde üçüncü şahıs veya tüzel kişiliklerle sözleşme yapabilirmi acaba. Şimdiden vereceğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.
Cevap: Bina yöneticisinin temsil süresi ve sözleşme yapma yetkisi
Yapacağı sözleşme rutin veya zorunlu bir iş için değilse, sadece görev süresini kapsasa bile kat malikleri genel kurulu tarafından yetkilendirilmelidir.
Mesela asansör bakım sözleşmesi rutin olup, senelik yapılır, diğer döneme sarkabilir.
Ama dış cephenin boyanması, görev süresi içinde olsa bile kat malikleri genel kurulu tarafından yetkilendirmeyi gerektirir.
Yazdıklarım "hukuki tavsiye" değil, "hukuki bilgi"dir.
Bu hukuki bilgilerin, mevzuat veya içtihat değişikliği nedeniyle zaman içinde güncelliğini yitirebileceğini, sizin hukuki probleminize bire bir uymayabileceğini unutmayın. Hukuki sorununuz hakkında en doğru danışmanlığı vekalet vereceğiniz avukattan alabilirsiniz. İnternetten veya başka yerlerden öğrendikleriniz ile yürüteceğiniz hukuki işlemlerde hak kaybına uğrayabilirsiniz.
Cevap: Bina yöneticisinin temsil süresi ve sözleşme yapma yetkisi
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Konunun aslı bina yönetim şirketi ile yapılan bir sözleşme sözkonusu ben yönetime seçilince sözleşmeyi feshetmek istedim kalan sürenin ücretini tahsil ederim diyor şirket. Sözleşmenin temsil süresini aşan kısmı için yok hükmündedir diyebilirmiyiz yani
Cevap: Bina yöneticisinin temsil süresi ve sözleşme yapma yetkisi
Arkadaşlar internete erişim noktasında sıkıntı yaşadığım için dönüş yapamadım. Özür dilerim. Konunun açıklaması şu şekilde; benden önceki bina yöneticisinin görev süresi 12.07.2019 ile 11.07.2020 tarihlerini kapsıyor. Ancak bu arkadaş temsil süresi 11.07.2020 tarihinde sona ermesine rağmen yetkisini sözleşmeyle temsil süresini aşacak şekilde yani 31.01.2021 tarihine kadar bina yönetim şirketine devretmiştir. Bu arkadaşın maksimum sözleşme imzalayabileceği tarih 11.07.2020 mi, yoksa 31.01.2020 tarihine kadar sözleşme imzalayabilir mi? Sonuçta bu bir ticari sözleşme değil, yetki devri sözleşmesi. Tarih itibariyle sahip bulunmadığı bir yetkiyi üçüncü bir şahsa veya şirkete devredebilir mi?
Söz konusu sözleşmenin;
KAPSAMI: Yönetim şirketine tevdi edilen işlerle ilgili olarak bina yönetimini temsil etmek, binanın hak ve alacakları için dava/takip açılması ve sonuçlandırılması, şirkete ödenecek ücret, masraflar, vekalet ücretleri ve çalışma düzenine ilişkin diğer hususlar bu sözleşmenin konusunu/kapsamını oluşturur.
İCRA TAKİPLERİ VE DAVALARA İLİŞKİN ESASLAR: Yönetim şirketi, ödenmeyen alacaklar için icra takibi yapma ve dava açma yetkisine sahiptir. Bu yollara yönetim şirketi, gerekli gördüğü takdirde kendiliğinden başvuracak, ayrıca bina yönetimine danışma gereği duyulmayacaktır. İcra takibine girişildikten sonra yönetim şirketine, neden bu yola gittiniz? şeklinde sorulmayacaktır. (Böyle sınırsız yetkiyle ucu açık bir sözleşme maddesi olabilir mi?)
SÖZLEŞMENİN SÜRESİ VE SONLANDIRILMASI: a) İş bu sözleşme 01.02.2020-31.01.2021 tarihleri arasını kapsamaktadır. (Kanunen yöneticinin görev süresi 11.07.2020 tarihinde sona eriyor.)
b) Genel kurulca yönetim şirketine süreli bir yetki verilmiş ise; ilk yılın sonunda genel kurulda yeni bir karar alınmadığı takdirde, sözleşme süresinin sonunda sözleşme kendiliğinden sona erer. Genel kurulca süresiz veya süresi belirsiz bir yetki verilmiş ise; genel kurulca aksi bir karar alınıncaya kadar bu sözleşme (ücret hariç) devam eder.
Arkadaşlar yukarıda detayını verdiğim sözleşmenin bu şartlarda geçerli mi, yoksa hükümsüz mü olduğu konusunda fikir beyan ederseniz sevinirim. Saygılarımla...
Cevap: Bina yöneticisinin temsil süresi ve sözleşme yapma yetkisi
Asıl mesele, kat malikleri genel kurulunda yöneticiye böyle bir yetki verilip verilmediği.
Yetki verilmişse, ve 31.01.2020-31.01.2021 arası bir yıllık sözleşme imzalanmışsa neden olmasın?
Bu borçlandırıcı işlem için yetki verilmemişse, kendi dönemi için de yapamaz.
Veya 11.07.2020-31.01.2021 arası bir yılı aşan sözleşme de mümkün değil.
Yazdıklarım "hukuki tavsiye" değil, "hukuki bilgi"dir.
Bu hukuki bilgilerin, mevzuat veya içtihat değişikliği nedeniyle zaman içinde güncelliğini yitirebileceğini, sizin hukuki probleminize bire bir uymayabileceğini unutmayın. Hukuki sorununuz hakkında en doğru danışmanlığı vekalet vereceğiniz avukattan alabilirsiniz. İnternetten veya başka yerlerden öğrendikleriniz ile yürüteceğiniz hukuki işlemlerde hak kaybına uğrayabilirsiniz.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku