Merhaba, İlamsız icra takibimiz tetkik merci tarafından iptal edildi. Bizde takibi açarken yatırdığımız peşin harcın iadesini talep edeceğiz. Harçlar kanununda kural olarak "iade edilemez" diye bir husus yok bununla birlikte iade edilir diye bir ifadede de maalesef bulunmamakta. Ayrıca kanun maddesi sarih ve tatmin edici değil. Müspet yada menfi yargı kararı da bulamadım. Takipler, bazı durumlarda gerekli şekli unsuru içermediğinden iptal edilebiliyor. Daha yolun başında iptal edilen bir takipten peşin harcın alınması doğru değil diye düşünüyorum. Bu hususta elinde yargıtay kararı olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
Yaptığım araştırmada konuma yakın bir yargı kararını sizinle paylaşmak isterim. Paylaştığım yargı kararı neticesine göre (ve bence) takibin statüsü yani derdestliği veya iptali peşin harcın iadesi hususunda etken değil. İade edilmeli. Yargı kararını ben böyle okuyorum. Sizinde değerli düşüncelerinizi almak isterim.
12. Hukuk Dairesi 2013/33073 E. , 2013/39165 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : İstanbul 16. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 22/05/2013
NUMARASI : 2013/613-2013/681
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Alacaklı tarafından başlatılan genel haciz yolu ile ilamsız icra takibine karşı borçlunun itirazı üzerine , alacaklının borçlu hakkında açtığı İstanbul 43. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen itirazın iptali davası sonucunda, mahkemece, 11.12.2012 tarihinde 2011/332 Esas ve 2012/274 sayılı ilam ile '' karar tarihinde yürürlükte bulunan harçlar tarifesi gereğince hesaplanan 21,15 TL maktu karar harcının mahkeme ve icra veznesine yatan toplam 9.578,25 TL peşin harçtan mahsubu ile geri kalan 9.557,10 TL harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine '' karar verildiği,alacaklının 19.04.2013 tarihinde kesinleşen anılan ilama dayanarak peşin harcın iadesi talebiyle yaptığı başvurunun icra müdürlüğünce reddedildiği görülmektedir.
2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 138/son maddesinde ''Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır.'' hükmü yer almaktadır. Anayasada düzenlenen bu ilke uyarınca mahkeme kararları herkesi bağlar.
Somut olayda, İstanbul 43. Asliye Ticaret Mahkemesi'nce '' icra veznesine yatan peşin harcın ilamın kesinleşmesi ve talep koşuluyla iadesine'' hükmedildiği ve belirtilen koşulların gerçekleştiği anlaşılmakta olup;yukarıda değinilen Anayasa'nın 138/son maddesinde öngörüldüğü üzere ,icra müdürlüğünce mahkeme ilamı doğrultusunda işlem yapılması ve bu suretle sözü edilen kararın yerine getirilmesi mecburidir.
Hal böyle olunca,mahkemece,şikayetin kabulüne karar verilmesi yerine yazılı gerekçeyle reddi yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 09.12.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
T.C.
Yargıtay
12. Hukuk Dairesi
Esas No:2008/5108 Karar No:2008/7683
Takibin itirazla durması halinde yatırılan peşin harcın talep halinde alacaklıya iade edileceği
Özet:
alacaklı bir belgeye dayalı olmadan genel haciz yolu ile adi takip yapmış borçluya örnek 7 nolu ödeme emri tebliğ edilmiş olup, borçlunun takibin şekline göre yasal sürüde icra dairesine verdiği borca itiraz dilekçesi ile takip durmuştur. Takip hukuku kurallarına göre alacaklının itirazın kaldırılması yoluna başvurması halinde olumlu sonuç alınamayacağı için adı geçenin mahkemeye müracaata mecbur kaldığının kabulü gerekir. Bu durumda peşin alınan harcın alacaklıya iadesi yönündeki istem Yasanın anılan hükmüne uygundur.
Karar:
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
492 Sayılı Harçlar Kanunu’nun 29/3. maddesi hükmüne göre “ilama dayanmayan takiplerde alacaklı mahkemeye müracaata mecbur kalırsa, peşin alınan harç kendisine iade olunur veya alacaklının isteği üzerine mahkeme harçlarına mahsup edilir.” Somut olayda alacaklı bir belgeye dayalı olmadan genel haciz yolu ile adi takip yapmış borçluya örnek 7 nolu ödeme emri tebliğ edilmiş olup, borçlunun takibin şekline göre yasal sürüde icra dairesine verdiği borca itiraz dilekçesi ile takip durmuştur. Takip hukuku kurallarına göre alacaklının itirazın kaldırılması yoluna başvurması halinde olumlu sonuç alınamayacağı için adı geçenin mahkemeye müracaata mecbur kaldığının kabulü gerekir. Bu durumda peşin alınan harcın alacaklıya iadesi yönündeki istem Yasanın anılan hükmüne uygundur. Zira; Yasada, harcın geri verilmesi veya açılacak davadaki harca mahsup edilmesi yönünde alacaklıya seçimli bir hak tanınmıştır. (Pr. Dr. Baki Kuru, İcra ve İflas Hukuku El Kitabı, sahife, 109,224)
O halde şikayetin kabulüne karar verilmesi gerekirken aksine düşüncelerle yazılı şekilde sonuca gidilmesi isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 14.04.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Merhabalar, forumda yeniyim ve bu konular hakkında pek bilgim yok. En uygun bu kategoriyi gördüğüm için konuyu buraya açıyorum. Yanlış yerdeyse özür...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku