Merhabalar
Facebook üzerinden herkese açık bir sayfada yaptığım yoruma yanıt olarak bir erkek şöyle demiş " şansa bu zamana kadar yaşamış bir dişi " Bu yorum beni çok huzursuz etti bunu tehdit olarak şikayet edebilir miyim ?
Merhaba arkadaslar . Oncelikle bundan 1.5 veya 2 sene once facebook uzerinden nisanlim ve kendimin ortak kulkandigimiz facebook hesabina kufurler hakaretler tehtidler aldigimiz sahsi mahkemeye verdik ve daha yeni durusma gunu cikmis durumda 2 ay sonra durusmamiz var musteki olarak benim adim ve nisanlim in adi yaziyo sanik olarakta sikayet ettigimiz sahsin ismi yaziyor . Bende suan askerdeyim bu durusmaya gitmesem nolur? Nisanlimla gitmemiz gerekiyo gitmesek olurmu yada askerdeyim diye durusma gununu erteleme imkanimiz olabilirmi yoksa nisanlimin tek mi gitmesi gerekir en kotu ihtimal ? Simdiden tesekkur ederim yardimlariniz icin ...
Bulunduğunuz yer mahkemesi kanalı ile mahkemeye askerde olduğunuzu terhis olacağınız tarihi ve şikayetçi olup olmadığınızı bildirebilirsiniz terhisiniz yakınsa ileri bir tarihe ertelenir uzak bi tarihse bulunduğunuz yer mahkemesine yazarlar ifadeniz alınsın diye Nişanlınız giderse dilekçe vermenize gerek kalmaz nişanlım askerde şu tarihte gelecek diyebilir.
Merhabalar herkese,benim sorum bunlardan biraz daha farklı olacak.Bir tanıdığımın başına gelen olay çünkü ve ben de sırf sormak için bu siteyi takip ediyorum yardımcı olursanız sevinirim.Konu instagramla alakalı.Tanıdığıma instagramda sahte bi hesap üzerinden iftira atılıp hakaret ediliyor,hatta ailesi ve namusu da karıştırılıyor ve isimlerde kullanılıyor.Tanıdığım birisinden şüpheleniyor ve onu polise veriyor yapılan incelemede kendi telefonundan o hesaba hiç bir giriş yapılmadığı,facebook hesabının dahil incelendiği ama bu konuyla alakalı bişey bulunamadığı ve son olarak da hesaba birden fazla IP ve cihazla girişler yapıldığı(yaklaşık 20 kadar farklı IP ve 7 8 cihaz) tespit ediliyor.Bu durumda ne olur?Bahsettiğimiz kişi ceza alır mı?Ya da nasıl ispatlayabiliriz?Yardımcı olursanız çok sevinirim.Bu arada bu kişinin daha önceden hükmün açıklanmasının geri bırakılması cezası var.
Konu bariss tarafından (11-01-2016 Saat 09:05:40 ) de değiştirilmiştir.
Merhabalar. Bildiğim kadarıyla Gmail ve yahoo mail mahkeme kararı olsa dahi karşı tarafın IP adresini vermiyormuş ama Hotmail IP adresini mahkeme kararı ile veriyormuş. Size sorum şu: Mahkeme kararı olmadan, sahte isimle gelen mailin ip numarasını ve gerçek adını soyadını bulmam münkün müdür? Sahte isimli maillerde küfür, tehdit yok ama eleştiri alay var. Şimdiden çok teşekkürler. Hotmail hangi durumlarda ip adresini verir?
Merhabalar,
Öncelikle rahatsız ettiğim için özür diliyorum. Çok büyük sıkıntı içindeyim ve kafamda bazı sorular olduğu için de bu forumda hesap açtım.
16 Şubat'ta bir devlet üniversitesine araştırma görevlisi olarak atandım. ÖYP'li olduğum için 39. ve 35. madde gereğince görevlendirme istedim. Ancak görevlendirme sonucunu beklerken rektörlükten "Facebook paylaşımlarınız 'Cumhurbaşkanlığı'na Hakaret ve Yasadışı Terör Örgütleri ile Bağlantılı Kamu Çalışanlarına İlişkin Genelge' ye aykırı bulunduğu için hakkınızda soruşturma açılmıştır." şeklinde bir tebligat geldi. Yıkıldım. Çok büyük çaresizlik içindeyim. Facebook hesabımdan kimseye hakarette bulunmadım ve neyle suçlandığımı bilememekteyim. Bunu söylediğimde "Profilinize genel olarak bakın" dendi. Galiba savunmam alınırken bu belgeler sunulacak. Bu kapsamda bazı sorularımı sıralayacağım, umarım siz değerli üyeler yanıtlarsınız.
1-Bu savunma sırasında bir avukat bulundurma hakkım var mı? Çünkü tanıdık biri "Bu idari soruşturmadır, böyle bir hakkın yok. Hoş kaçmaz." dedi ancak ben savunmamı en doğru şekilde vermek istiyorum. Savunmamı nasıl yapacağım hakkında bilgim bile yok.
2-19'unda görevime başladım ve daha çok yeniyim. Acaba kamu görevinden çıkarılma cezasıyla hemen karşı karşıya kalır mıyım? İnanın tek istediğim şey akademisyenlikti ve bu elimden alınırsa yıkılırım.
3-ÖYP'li olduğum için görevlendirme istedim ve görevlendirmem haliyle yapılmadı. Bu görevlendirmem yapılmadığı için yüksek lisans yaptığım üniversiteye gidemiyorum ve okulum uzuyor. Eğer bu soruşturma olumlu sonuçlanırsa dahi görevlendirme verildiğinde "Yüksek lisans ancak 3 sene uzatılabilir, daha da uzarsa atanılan üniversite ile ilişik kesilir." kuralından dolayı 3 seneden fazla uzayabileceği için ilişiğim kesilecek mi yoksa bu konuda hakkımı arayabilir miyim? Muhakkak arayabileceğimi düşünüyorum ama bilemiyorum. Belli bir senet ödeyeceğim çünkü ve her türlü bana zarar verecek.
4-Bu süreç beni çok yıpratırsa soruşturma bitmeden istifa verebilir miyim?
5-Eğer kamu görevinden çıkarılırsam itiraz için mahkemeye başvurabilir miyim, kazanabilir miyim? Bu durumlarla ilgili emsal kararlar var mıdır acaba?
İnanın böyle bir durumla karşılaştığım için günlerdir yemek yiyemiyorum. Çok yıkıldım. Buraya başvurmam gerektiğini düşündüm.
Değerli forum üyeleri, rahatsız ettiğim için özür diliyorum. Umarım cevap gelir. İnanın çok ihtiyacım var.
İyi günler dilerim.
Cevap: Facebook Üzerinden Hakaret-BİR ÖYP'LİNİN DURUMU
Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
www.facebook.com adresli internet sitesi üzerinden hakaretlerin çoğaldığı bir dönemdeyiz. Hakaret eyleminin oluşumunda baz alınacak kanun maddesi yine TCK 125 olacaktır. Olayın bilişim hukuku ile ilgili bölümü yalnızca suçun işlenişi bakımındandır.
Facebook hesabında hesap sahibi, kendi profil sayfalarında hakaret eylemini gerçekleştirebileceği gibi, bir diğer kullanıcının profilinde veyahut Kısa Mesaj yordamıyla suçu işleyebilir. Yine fotoğraflara, paylaşılan verilerin altındaki yorum bölümlere ileti eklenerek hakaret suçu işlenmiş olabilir.
Facebook üzerinden yapılan hakaret eylemleri, kamuya açık bölümlerde gerçekleştiği takdirde Basın Savcılığı'nın görev alanına girmektedir. KM yoluyla gönderilen bir mesaj içeriğindeki hakaret eyleminde ise görev, Cumhuriyet Savcılığı'ndadır. Hakaret suçu şikayete bağlı olduğundan, şikayet olmaksızın suç re'sen takip edilmeyecektir.
Burada önem arz eden konu, "ispat" olmaktadır. Suçun işlendiğinin ispatı yalnızca bir yazıcı çıktısı, ekran görüntüsü (screenshot) ile mümkün değildir. Ceza muhakemesinde asli veya tali delil yoktur. Fakat delil değeri hukukçularca tartılır ve değerlendirilir. Kanaatimce "Print Screen" denilen ekran görüntüsünün çıktısı, zaruri olmayan durumlarda delil olarak değerlendirilmemelidir. Elektronik ortamda işlenen bir suç dolayısıyla elektronik deliller kullanılmalıdır. Sahte hesap açılarak, kişilerin kimliklerinin kullanılarak suç işlenebildiği üzere, delil niteliği yine hukukçularca değerlendirilecektir.Ayrıca yine bir IP numarasının bulunması da Facebook üzerinden hakaret fiili için hükme esas teşkil edecek bir delil sayılamaz. Yalnızca ekran görüntüsü veya yazıcı çıktısının bir soruşturmanın tetikleyicisi dahi olamayacağı görüşündeyiz. Elektronik verilerin delil vasfı kazanması, yine bu verilerin manipülasyon yapılmadan ilgili mercilere sunulması ile mümkündür.
Şikayet dilekçesi formatı genel olarak aşağıdaki gibidir:
... CUMHURİYET SAVCILIĞI'NA
Müşteki: ... (TC Kimlik No, Adres)
Sanık: (Biliniyorsa) ... (Adres)
Suç Tarihi: ../../....
Olaylar:
1. Suç tarihinde, "www.facebook.com" isimli internet sitesindeki ... numaralı Facebook hesabıma, ... numaralı ve ... isimli Facebook hesabından "...." şeklinde hakaret içerikli mesaj gönderilmiştir. (Ek.X)
2. Hakaret eylemini gerçekleştiren kişinin cezalandırılmasını arz ve talep ederim.
Hukuki Deliller: (Bu bölümün adli bilişim uzmanı tarafından yapılacak inceleme doğrultusunda doldurulması gerekmektedir.)
Sonuç ve İstem: Sanık hakkında gerekli kovuşturmanın yapılarak cezalandırılması için kamu davası açılmasına karar verilmesini arz ve talep ederim.
(Tarih)
Şikâyetçi: ...
(İmza)
Dilekçenin yazılması ve özellikle delillerin sunulması avukat tarafından icra edilmelidir. Bu konuda yapılacak hatalar, kovuşturmanın yapılamaması sonucu doğurabilir.
Hakaret fiili 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda şu şekilde düzenlenmiştir:
Hakaret
MADDE 125. - (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.
(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.
(3) Hakaret suçunun;
a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
b) Dinî, siyasî, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,
c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,
İşlenmesi hâlinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
(4) Ceza, hakaretin alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri; basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, üçte biri oranında artırılır.
(5) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır.
Mağdurun belirlenmesi
MADDE 126. - (1) Hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır.
İsnadın ispatı
MADDE 127. - (1) İsnat edilen ve suç oluşturan fiilin ispat edilmiş olması hâlinde kişiye ceza verilmez. Bu suç nedeniyle hakaret edilen hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı verilmesi hâlinde, isnat ispatlanmış sayılır. Bunun dışındaki hâllerde isnadın ispat isteminin kabulü, ancak isnat olunan fiilin doğru olup olmadığının anlaşılmasında kamu yararı bulunmasına veya şikâyetçinin ispata razı olmasına bağlıdır.
(2) İspat edilmiş fiilinden söz edilerek kişiye hakaret edilmesi hâlinde, cezaya hükmedilir.
İddia ve savunma dokunulmazlığı
MADDE 128. - (1) Yargı mercileri veya idarî makamlar nezdinde yapılan yazılı veya sözlü başvuru, iddia ve savunmalar kapsamında, kişilerle ilgili olarak somut isnadlarda ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunulması hâlinde, ceza verilmez. Ancak, bunun için isnat ve değerlendirmelerin, gerçek ve somut vakıalara dayanması ve uyuşmazlıkla bağlantılı olması gerekir.
Haksız fiil nedeniyle veya karşılıklı hakaret
MADDE 129. - (1) Hakaret suçunun haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.
(2) Bu suçun, kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenmesi hâlinde, kişiye ceza verilmez.
(3) Hakaret suçunun karşılıklı olarak işlenmesi hâlinde, olayın mahiyetine göre, taraflardan her ikisi veya biri hakkında verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.
Kişinin hatırasına hakaret
MADDE 130. - (1) Bir kimsenin öldükten sonra hatırasına en az üç kişiyle ihtilât ederek hakaret eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Ceza, hakaretin alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri oranında artırılır.
(2) Bir ölünün kısmen veya tamamen ceset veya kemiklerini alan veya ceset veya kemikler hakkında tahkir edici fiillerde bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
125. maddenin gerekçesi ise şu şekildedir: MADDE 125.– Madde metninde hakaret suçu tanımlanmıştır. Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukukî değer, kişilerin şeref, haysiyet ve namusu, toplum içindeki itibarı, diğer fertler nezdindeki saygınlığıdır.
Bu düzenlemede 765 sayılı Türk Ceza Kanununda benimsenen hakaret ve sövme suçu ayırımı kaldırılmıştır.
Hakaret suçunun oluşabilmesi için, kişiye somut bir fiil veya olgu isnat edilmelidir. Örneğin, kamu görevlisinin bir kişiden bir iş karşılığında belli bir miktar rüşvet aldığı yönünde isnatta bulunulması durumunda hakaret söz konusudur. Kişiye isnat olunan somut fiilin gerçek olup olmamasının, hakaret suçunun oluşması bakımından bir önemi yoktur. Ancak, iddia olunan hususun gerçek olduğunun ispat edildiği durumlarda, fail cezalandırılmayacaktır.
Keza, kişiye herhangi bir olayla irtibatlandırmadan, soyut olarak yakıştırmalarda bulunulması hâlinde de, hakaret suçu oluşur. Kötü bir niteliği veya huyu ifade eden sözler, somut bir fiil veya olguyla irtibatlandırılmadıkları hâlde, yine de hakaret suçunu oluştururlar. Örneğin, bir kimseye “serseri”, “alçak”, “hayvan” denmesi hâlinde, somut fiil isnadı söz konusu değildir. Aynı şekilde kişiye soyut olarak “hırsız”, “rüşvetçi”, “sahtekâr”, “fahişe” gibi yakıştırmalarda bulunulması hâlinde de hakaret suçu oluşmaktadır. Kişinin bedenî arızasını ifade etmekle veya kişiye bir hastalık izafe etmekle de hakaret suçu işlenmiş olur. Örneğin, kişiye “kör”, “şaşı”, “topal”, “kambur”, “kel” vs. demekle; kişiye “psikopat”, “frengili” veya “AİDS’li” demekle, hakaret suçu işlenmiş olur.
Dikkat edilmelidir ki; davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleştirilmesi gerekir. Kişiye onu toplum nazarında küçük düşürmek amacına yönelik olarak belli bir siyasî kanaatin isnat edilmesi hâlinde de hakaret suçu oluşur. Örneğin, bir kişiye “faşist”, “komünist” veya “mürteci” demekle, hakaret suçu işlenmiş olur. Bir kişiye izafeten söylenen sözün veya bulunulan davranışın o kişiyi küçük düşürücü nitelikte olup olmadığını tayin ederken, toplumda hâkim olan telâkkileri, örf ve âdetleri göz önünde bulundurmak gerekir.
Hakaret suçu, kişi muhatap alınarak işlenebilir. Bu durumda huzurda hakaret söz konusudur.
Hakaret suçu, kişinin gıyabında da işlenebilir. Kişiye hazır bulunmadığı bir ortamda veya doğrudan muttali olamayacağı bir surette hakaret edilmesi durumunda, gıyapta hakaret söz konusudur. Ancak, gıyapta hakaretin cezalandırılabilmesi için, fiilin mağdurun gıyabında ve fakat en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir. Bu kişilerin toplu veya dağınık olmalarının suçun oluşumu üzerinde bir etkisi yoktur. Bir veya iki kişiyle ihtilat ederek de mağdura hakaret edilebilir. Bu gibi durumlarda da esasında bir haksızlık gerçekleşmektedir. Ancak, izlenen suç siyaseti gereğince, gıyapta hakaretin cezalandırılabilmesi için, mağdurun gıyabında en az üç kişiyle ihtilat edilerek, yani en az üç kişi muhatap alınarak hakaretin yapılması şart olarak aranmıştır.
Maddenin ikinci fıkrasında, hakaretin mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir mesajla yapılması hâlinde, birinci fıkra hükmüne istinaden cezaya hükmedileceği kabul edilmiştir. Buna göre, kişiyi muhatap alan mektup, telgraf, telefon ve benzerî araçlarla yapılan hakaret de, huzurda hakaret olarak cezalandırılmalıdır.
Maddenin üçüncü fıkrasında, hakaret suçunun kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenmesi, bu suçun bir nitelikli hâli olarak kabul edilmiştir. Keza, hakaret suçunun dinî, siyasî, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı ya da kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle işlenmesi hâlinde, verilecek cezanın bir yıldan az olamayacağı hüküm altına alınmıştır.
Maddenin dördüncü fıkrası hakaret suçunun alenen işlenmesi, bu suçun bir nitelikli şekli olarak kabul edilmiştir. Aleniyet için aranan temel ölçüt, fiilin, gerçekleştiği koşullar itibarıyla belirli olmayan ve birden fazla kişiler tarafından algılanabilir olmasıdır.
Keza, aleniyetin basın ve yayın yoluyla gerçekleşmesi durumunda artırma oranı ayrıca düzenlenmektedir.
Maddenin son fıkrasında, kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde, suçun kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır.
Merhabalar,
Öncelikle rahatsız ettiğim için özür diliyorum. Çok büyük sıkıntı içindeyim ve kafamda bazı sorular olduğu için de bu forumda hesap açtım.
16 Şubat'ta bir devlet üniversitesine araştırma görevlisi olarak atandım. ÖYP'li olduğum için 39. ve 35. madde gereğince görevlendirme istedim. Ancak görevlendirme sonucunu beklerken rektörlükten "Facebook paylaşımlarınız 'Cumhurbaşkanlığı'na Hakaret ve Yasadışı Terör Örgütleri ile Bağlantılı Kamu Çalışanlarına İlişkin Genelge' ye aykırı bulunduğu için hakkınızda soruşturma açılmıştır." şeklinde bir tebligat geldi. Yıkıldım. Çok büyük çaresizlik içindeyim. Facebook hesabımdan kimseye hakarette bulunmadım ve neyle suçlandığımı bilememekteyim. Bunu söylediğimde "Profilinize genel olarak bakın" dendi. Galiba savunmam alınırken bu belgeler sunulacak. Bu kapsamda bazı sorularımı sıralayacağım, umarım siz değerli üyeler yanıtlarsınız.
1-Bu savunma sırasında bir avukat bulundurma hakkım var mı? Çünkü tanıdık biri "Bu idari soruşturmadır, böyle bir hakkın yok. Hoş kaçmaz." dedi ancak ben savunmamı en doğru şekilde vermek istiyorum. Savunmamı nasıl yapacağım hakkında bilgim bile yok.
2-19'unda görevime başladım ve daha çok yeniyim. Acaba kamu görevinden çıkarılma cezasıyla hemen karşı karşıya kalır mıyım? İnanın tek istediğim şey akademisyenlikti ve bu elimden alınırsa yıkılırım.
3-ÖYP'li olduğum için görevlendirme istedim ve görevlendirmem haliyle yapılmadı. Bu görevlendirmem yapılmadığı için yüksek lisans yaptığım üniversiteye gidemiyorum ve okulum uzuyor. Eğer bu soruşturma olumlu sonuçlanırsa dahi görevlendirme verildiğinde "Yüksek lisans ancak 3 sene uzatılabilir, daha da uzarsa atanılan üniversite ile ilişik kesilir." kuralından dolayı 3 seneden fazla uzayabileceği için ilişiğim kesilecek mi yoksa bu konuda hakkımı arayabilir miyim? Muhakkak arayabileceğimi düşünüyorum ama bilemiyorum. Belli bir senet ödeyeceğim çünkü ve her türlü bana zarar verecek.
4-Bu süreç beni çok yıpratırsa soruşturma bitmeden istifa verebilir miyim?
5-Eğer kamu görevinden çıkarılırsam itiraz için mahkemeye başvurabilir miyim, kazanabilir miyim? Bu durumlarla ilgili emsal kararlar var mıdır acaba?
İnanın böyle bir durumla karşılaştığım için günlerdir yemek yiyemiyorum. Çok yıkıldım. Buraya başvurmam gerektiğini düşündüm.
Değerli forum üyeleri, rahatsız ettiğim için özür diliyorum. Umarım cevap gelir. İnanın çok ihtiyacım var.
İyi günler dilerim.
Cevap: Facebook Üzerinden Hakaret-BİR ÖYP'LİNİN DURUMU
Merhaba;
Abamların merterde tekstil mağazaları var,bundan 2 sene önce konyadan birini veresiye mal veriyorlar ve adam ablamlara parasını ödemiyor telefonlarına çıkmıyor,Ablamda facebook sayfasından adamın resmini paylaşarak esnaf arkadaşalrını uyarıyor bı kişiye açık hesap mal vermeyin diye,bende bu resmim altına.''tipe bak evlat olsa sevilmez'' yorumunu yazdım.2 ay önce karakoldan cağırdılar ifade verdim espiri şaka manasıyla yazdığımı belirttim,poliste bundan bişey çıkmaz merak etme dedi,fakat bugünde 17 haziranda mahkemem var diye bilgi geldi.ceza alırmıyım bilgilendirirseniz seviniriz
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Dijital Sağlık ve Yasal...
01-05-2025, 18:12:22 in Borçlar Hukuku