Merhaba,
Kurumumuz iki farklı yerde hizmet vermekte ve bu iki birim arasında 2 ilçe ve 130 km mesafe bulunmaktadır. Birimleri "A" ve "B" olarak ifade edersek, bakanlık tarafından "A" birimi merkez olarak kabul edilmiş ve kurum iletişim adresi "A" biriminin adresi olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla Kurum müdürü "A" biriminde görev yapmakta ve "A" biriminin bulunduğu yerde ikamet etmektedir.
"A" birimindeki kurum personeli toplantı, çalışma vs. nedenlerle "B"ye geldiğinde veya "B"den "A"ya aynı durum söz konusu olduğunda yurtiçi geçici görev harcırahının esaslarına göre 1/3ten 3/3'e kadar harcırahını almaktadır.
6245 sayılı kanunun 3. maddesi "g" bendinde harcırahın ödenmesine esas "memuriyet mahalli" tanımında "memur veya hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu sehir ve kasabaların belediye sınırları...." şeklindeki hüküm ve kurumun müdürünün her iki birimin de müdürü olduğu dikkate alındığında,
Kurum müdürünün "B" şehrindeki birimde yapılan toplantı ve diğer idari faaliyetler için geliş gidişinde harcıraha tabi olup olmadığını nasıl belirleyebiliriz?
Kanuna göre asıl görevli olunan yer tanımını kurumun merkezi olarak kabul edilen "A" şehri olarak alırsak, ikametgahın da aynı yerde olması nedeniyle harcırah ödenebilir. Buna karşın kurumu bir bütün olarak kabul edersek kapsam dışında kalırken bu kez ikametgahın durumu çelişki yaratmaktadır.
Kanundaki "asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu" cümlesindeki "veya" teriminin hukuken nasıl yorumlanması gerektiği konusunda desteğinizi bekliyorum.
Saygılarımla...