Bir hukukçu değil mühendisim. İçinde bulunduğum durumla ilgili bir süredir tüm yasa, yönetmelik ve içtihat metinlerini, emsal kararlarını ve bulabildiğim tüm makaleleri okumaya çalışıyorum. Belki de mühendis edasıyla yasaları yorumlamaya çalıştığımdan ötürü net bir şekilde bir sonuca varamadım. Anlatacağım durumla ilgili yorum ve görüşlerinizi, nasıl bir yol islemem gerektiği konusunda düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Mümkün olduğu kadar hem özet hem de detaylı bilgi almak isteyen arkadaşlar içinse derli toplu şekilde ayrıntılı yazacağım.
2007 senesinde TCK 243/1 "Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir." hükmünce iyi niyetimden kaynaklanan bir eylem sonucu 30 tam gün - 900 YTL adli para cezası verildi. Mahkemenin kararı tarafıma 1 sene geç bildirildiğinden, cezanın infazı 2008 yılında tamamlandı. İnfazın tamamlanmasının ardından 1 hafta içerisinde Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile sicil kaydımın silinmesi hususunda başvurdum ve arşiv kaydına alındı.
Üzerinden neredeyse 6 sene geçmiş olduğundan geçen ay itibari ile Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne tekrar dilekçe ile başvurdum ve 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu’nun 12. maddesinin birinci fıkrasının (c) "Diğer mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren beş yıl geçmesiyle, tamamen silinir" bendine göre adli sicil arşiv kaydımın silinmesini talep ettim. Ancak ilgili tetkik hakimi bana cevaben gönderdiği yazıda, aynı maddenin (b) "kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren, yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşuluyla on beş yıl geçmesi, bu koşul aranmaksızın otuz yıl geçmesi halinde tamamen silineceği" bendine göre değerlendirildiğini ve arşiv kaydında bulunacağını bildirdi.
Bunun üzerine TCK 243/1'den verilen adli para cezasının bir hak mahkumiyetine sebep olup olmayacağı konusunu araştırmaya başladım. Konu ile ilgili T.C. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin 2011 / 12845 esas numaralı ve 2011 / 21529 karar numaralı; "adli para cezasında hak yoksunluğu olmayacağı" ve "belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmanın adli para cezasına mahkûmiyet halinde hükmedilemeyeceği" konulu kararın, her ne kadar konu olan davada geçen suç fiili hakkımda olan suç fiilinden değişik olsa bile, emsal teşkil ettiğini düşünerek tekrar cevaben bir dilekçe gönderdim. Dilekçede herhangi yasaklanmış bir hakkımın veya hak mahrumiyetimin söz konusu olmadığını; 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu’nun 12. maddesinde belirtildiği gibi Anayasanın 76. maddesi ile Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda bir hak yoksunluğuna neden olan mahkûmiyetlerden ötürü ceza almadığımı, cezamın hapis cezası olmadığını, yine cezamın hapis cezasından para cezasına çevrilmediğini, mahkemece bir hak yoksunluğunun veya mahrumiyetinin hükümde belirtilmediğini, aynı kanun maddesinde sözü edilen diğer kanunlarda sayılan suç ve mahkûmiyetlerden dolayı hak mahrumiyeti bulunmadığını, yukarıda belirttiğim emsal kararın bir örneğini ve ek olarak adli para cezası aldığım mahkeme kararının bir nüshasını gönderdim.
Bugün gelen cevap şu şekilde "5352 sayılı Adli Sicil Kanununun 9. maddesinde düzenlenen "bir hak yoksunluğuna neden olan mahkumiyetler" ibaresindeki hak yoksunluğu kavramına, adli sicil sorgulama sonucunda kayıt bulunması hâlinin de dahil olduğu hususlarında bilgilerinizi rica ederim."
Adli sicil sorgulama sonucunda kayıt bulunması hali bir hak mahrumiyeti midir? Bununla ilgili veya böyle olmadığıyla ilgili görüşlerinize, yönlendirmelerinize, daha önce benzer durumla ilgili yaşadığınız tecrübeleriniz var ise paylaşmanıza ihtiyacım var. Mevcut durumda neler yapılabilir, nasıl bir yol izlemeliyim?
Sıkılmadan okuduğunuz için teşekkürler.
Saygılarımla,
Hukuki NET Güncel Haber
Konu Medalist tarafından (25-03-2014 Saat 15:51:16 ) de değiştirilmiştir.
Hak yoksunluğuna örnek olarak ehliyetin geri alınması, velilik vasilik gibi haklardan ve memur olamama memurluktan geçici veya sürekli çıkarılma doktorluk, avukatlık mimarlık, mühendislik gibi bazı mesleklerden yani kamu hizmetlerinden geçici veya sürekli men edilme edilme gibi halleri sayabiliriz. Bu şekilde bir neticesi olmayan adli sicil kayıtlarını hak mahrumiyeti gibi kabule elverişli bir düzenleme yok benim bildiğim dolayısıyla adli sicil arşiv kaydının bu gibi hak mahrumiyeti doğurmayan hallerde genel süreye tabi olacağı kanaatindeyim.
Teşekkür ederim Engin Bey. Ben de aynı kanaatteyim. Keza bulduğum ve yukarıda belirttiğim yargıtay kararı da buna örnek sanıyorum aslında, açıkça ifade edilmiş "belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmanın adli para cezasına mahkûmiyet halinde hükmedilemeyeceği" diye (bkz: http://bit.ly/1mtencR). Hangi mahkumiyetlerin hangi hakların yoksunluğuna neden olabileceğiyle ilgili yüzlerce makale okudum ancak hem TCK 243/1'den hem de sadece adli para cezasından bu çıkarıma varılabileceğine dair hiçbir somut veri elde edemedim. Kuruma da bunu çok açık bir dille belirtmeme rağmen özetle "adli sicilde para cezanızın gözükmesi bir hak yoksunluğudur" diye cevap alınca kendimden bile şüphe ettim acaba ben mi yanlış yorumluyorum diye. Fakat hala araştırıyorum, bu söylenileni doğrulayan tek bir somut done bulamadım.
Acaba konuyu asliye ceza mahkemesine mi taşımam gerekir bu durumda?
Konu Medalist tarafından (25-03-2014 Saat 23:24:42 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: imla
5352 / 12. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendine "Diğer mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren beş yıl geçmesiyle, tamamen silinir" göre düşündüm. Çünkü sizin de dediğiniz gibi adli sicil kayıtlarını hak mahrumiyeti gibi kabule elverişli bir düzenleme yok. Bir diğer yandan, ne hapis cezasına mahkumiyetten dolayı ne de sizin belirttiğiniz diğer durumlardan dolayı bir hak yoksunluğu olmayınca (b) bendine göre değerlendirilmemesi, (c) bendine göre değerlendirilmesi gerekiyor diye düşündüm. Kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 6 sene geçmiş durumda. Ben mi yanlış yorumluyorum yoksa. "Genel süreye tabi" derken (b) bendinde belirtilen 15 / 30 seneyi mi kastettiniz?
Evet 15/30 senelik süreleri kastediyorum şöyle düşünün her sabıka kaydı bir hak mahrumiyeti ise bu 15/30 senelik süreler hangi durumlara uygulanacak öyle değil mi sizce de?
peki Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin "adli para cezasında hak yoksunluğu olmayacağı" ve "belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmanın adli para cezasına mahkûmiyet halinde hükmedilemeyeceği" konulu kararı ne olacak? burasını anlamadım açıkçası, üst mahkeme adli para cezasında hiç bir şekilde hak yoksunluğu olamaz diyor, kurum ise (ve anladığım kadarıyla siz de) kayıt olması hak mahrumiyeti doğurur ve 15/30 senelik genel süreye tabi tutulur diyor. Üst mahkemenin aldığı karar baz alınmamalı mı?
Selam hocam.. Benimde aynı senin gibi magduriyetim var. Bende aynen 243/1 bilişimden para cezası aldım.2009 da beş yıl dolmak üzere doldu gibi. Senin fikrini almak istiyorum sen baya araştırmışsın herhalde.Ben ne yapmalıyım yasaklanmıs haklar geri alınmasımı yoksa c bendine göre diger mahkumiyetler bakımından beş yıl geçmesiyle siliniremi tabiyiz.Bide bu para cezası beni magdur etti memurlugu kazandım atamam iptal edildi mahkeme sürecindeyiz sevgili kardesim.Aynı durumdayız o yüzden fikrini almak istedim.
Curious about next-gen DeFi? Sky Money is transforming savings and rewards through the powerful Sky Protocol. From SKY token rewards to smart MKR to...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
2. küçük dairemde kira artış...
29-04-2025, 20:42:16 in Kira Hukuku