Dört seneyi aşkın bir zamandır aynı iş yerinde (apatman dairesi) ikamet etmekteyim.
Duvarlarda ilk günden beri çok ciddi anlamda çatlaklar (sıva çatlağı olduğu söyleniyor), rutubet ve deformasyon mevcut. Bunun dışında kapılar ve mineflo kaplama zeminin hali içler acısı.
Ev sahibine zemini onarmayı kabul ettirebildim. Ancak kapılar ve özellikle boya konusunda anlaşamıyoruz. Dört senedir gününde (hatta gününden daha önce) ödediğim kiraları (ki bu övünülecek değil, herkesin yapması gereken bir durumdur) düşündüğümde, ev sahibinin bu tavrı insanı olumsuz yönde etkiliyor.
Boya ve onarımı ev sahibinin mi, yoksa kiracının mı yaptırması gerekmektedir?
Kiracı evde normal kullanım sonucu ortaya çıkan bazı eskimeleri düzeltmekle yükümlüdür. Eğer kontratta aksine bir hüküm yoksa, boya badana kiracının yükümlülüğüdür. Üstelik, matbu kontrattaki "süre bitiminde kiracı kiraladığı yeri aldığı halde teslim eder" benzeri hükme istinaden eğer boyalı badanalı aldıysanız boyatıp badanalatıp evden çıkmanız da gerekir. Ben kirayı öderim gerisine karışmam görüşü yanlıştır.
İnternetten edindiğim 2014 Kat Mülkiyeti Kanunu'nun ilgili maddesini kopyalıyorum;
--------------
III - Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma :
Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü
anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile
yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı
oranında; (1)
Katılmakla yükümlüdür.
c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün
durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını
ödemekten kaçınamaz.
(Değişik: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden
her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir.
Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme
tazminatı ödemekle yükümlüdür. (1)
Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan
kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep
olanlara rücu hakları vardır.
----------
Ben de eskiden boya gibi konuların kiracıya ait olduğunu sanıyordum. Lakin yukarıda paylaştığım, kanunun güncel hali olduğu için, ev sahibine ait olduğu izlenimine kapıldım. Yine de bu kanunun nasıl yorumlanacağına tam olarak emin olmadığım için sizlerle paylaşıyorum.
Yorumlarınıza gelince;
Daireyi boyasız devraldım ve bir kaç kez bu talebimi kendilerine ilettim (ev sahibi yaşlı bir kadın ve son zamanlarda daire ile damadı ve/veya çocukları ilgileniyor). Sonuç olarak boya yapılırsa, ben kendilerine yine boyasız teslim edebilirim, sorun değil
Dairede bulunan pek çok sıhhi tesisat, bakım gibi durumları kendi cebiden karşılayıp, ev sahibinden hiç bir maddi talebim olmadı.
Şahsımın ve ailemin de pek çok apartman ve dairesi mevcut. Ev sahipliği duygusunu bildiğimden, karşı tarafın yaklaşımını şık bulmuyorum.
Son olarak, kira kontratında "mal sahibinden habersiz tadilat yapılamaz" şartı olmakla birlikte, (kısaltarak yazıyorum) "kiralanan yerin tamiri lazım gelirse, mal sahibine haber vermeye mecbur olup,haber vermezse zarardan mesul olacaktır." "Kiralanan yerin tamiri mal sahibine, kullanılması için lazım gelen ıslah masrafları kiracıya aittir."
Uzun lafın kısası, anladığım kadarıyla boya ve kapı değişimi gibi masrafları ev sahibinin karşılaması gerekiyor.
Alıntıladığınız kanun maddesi, ortak alanların giderleri ile ilgilidir, kiracısı olduğunuz daire ortak alan değildir.
Dolayısıyla kiracısı olduğunuz dairenin kombi-elektrik su tesisatı, kapı pencerelerin onarımı-değişiminden ev sahibi sorumlu olsa dahi, kullanım süresince yıpranma kirlenme nedeniyle ortaya çıkacak badana boya ihtiyaçlarından ev sahibi sorumlu olmaz. Boya badana masrafları size aittir.
Kat Mülkiyeti Kanunu, adı üstünde, kat mülkiyetini ilgilendiren bir kanundur, kiracı-ev sahibi ilişkilerini ilgilendirmez.
Esasen, bahsettiğiniz kanun maddesi bir ana taşınmazın ORTAK masraflarının ne şekilde ödeneceğini düzenliyor, yani sizin durumunuz ile ilgisi yok.
Normal kullanım sonucu damlatmaya başlayan bir musluğun contasının değiştirilmesini nasıl ev sahibinden beklemiyorsanız, boya badanasız aldığınız bir evi boyatmak isterseniz masrafını sizin vermeniz gerekir. Sonuçta evi eskimiş bir boya badana ile bırakıp gidersiniz.
Bahsettiğiniz kontrat hükmü sizin durumunuzu açıkça belirtiyor kanaatindeyim. Islah kelimesinin anlamı "düzeltme, iyileştirme"dir ve boya badana gibi konular da "düzeltme"den başka bir şey değildir.
Özellikle kapı değişiminin neden ev sahibine ait olduğunu anlayamadım. Eğer kapı durup dururken ortadan çatlarsa evet, ama başka hangi neden kapının kendiliğinden arızalanmasına neden olabilir?
Gördüğüm kadarıyla siz zaten kararınızı vermişsiniz, boya badananın ev sahibi tarafından karşılanmasını istiyorsunuz ve birisinin sizi onaylamasını bekliyorsunuz. Siz sahip olduğunuz apartman ve evlerde içinde kiracı olan dairelerden herhangi birine şimdiye kadar boya badana yaptırdınız mı, onu düşünün.
Yukarıda açıkça belirtmişsiniz ancak boya konusunda bir kaç şey daha ilave etmek istiyorum;
1) Koridorda ve benim odamda bulunan (diğer bölgelerde de var ancak onlar çok büyük değil) devasa çatlaklar, boya-badana parasının ev sahibinin ödemesini ya da paylaşılmasını gerektirmez mi? Çatlaklar vb. durumların kullanıcı (kiracı) sorumluluğunda mıdır?
2) Kontratta yazan "tamir masrafları ev sahibine aittir" kısmının, boya-badanayı da kapsamıyor mu?
3) Ev sahibi (tabirimi mazur görün) tarihi eser şeklinde olan kapıları değiştirmeyi kabul etmeyip, harabe halindeki kapıları sadece marangoz vasıtasıyla onarmayı teklif etmesi durumunda, ben bu kapıların (en az maliyetli ancak kapı gibi birer kapı şeklinde) yenilenmesini (değiştirilmesini) talep edebilir miyim? Bu talebim onaylanmazsa, ne gibi haklarım vardır?
4) Yukarıda yazmış olduğum bu gibi bakım, tamir-onarım (eğer kapsıyorsa boya-badana) durumlarında, ev sahibi tarafından faturalanmış masrafın kiradan düşülmesi teklif edilirse, resmi olarak (şirket olduğumuz için, kira dekontumuzu her ay mali müşavirimize vermekle yükümlüyüz.) herhangi bir problem yaratır mı? Yaratırsa bu giderleri ve kira indirimini devlete nasıl gösterebilirim?
Oldukça uzun ve detaylı mesaj için başınızı ağrıttıysam özür diler,
İlginiz ve aydınlatıcı yorumlarınız için çok teşekkür ederim...
Saygılarımla...
- - - Updated - - -
Tekrar merhaba Engin Bey,
Kapıların durumunu detaya girmemek için yazmamıştım; dairemizi bir ay kadar evvel (yıllardır değiştirilmemiş lavabo borusunun bir gece vakti patlaması nedeniyle) su bastı ve bu durum, (yerin kabarmasından ötürü) kapıların kapanmamasına yol açtı. Dolayısıyla özel görüşmelerimizi gerçekleştiremem, kadınlar tuvaletinin kapısının kapanmaması gibi problemler yaşamaktayız.
Boya badananın ev sahibi tarafından karşılanmasını ve onaylanmak istemem konusunda haklısınız. Temennim elbette ki bu yönde. Lakin kanuna aykırı davranmak istemediğimden, sizlerin görüşlerini almak ve doğru yolu bulmaya çalışıyorum. İnanın belirtmiş olduğunuz görüşler bizlere katkı sağlıyor.
Son olarak, boya badana durumunu bugüne dek bir elin parmaklarına yakın sayıda yaşamış olup, her birisinde masrafı kendim verdim. Belki yanlış yapmışım, bilemiyorum.
Yukarıda açıkça belirtmişsiniz ancak boya konusunda bir kaç şey daha ilave etmek istiyorum;
1) Koridorda ve benim odamda bulunan (diğer bölgelerde de var ancak onlar çok büyük değil) devasa çatlaklar, boya-badana parasının ev sahibinin ödemesini ya da paylaşılmasını gerektirmez mi?
Hayır
Çatlaklar vb. durumların kullanıcı (kiracı) sorumluluğunda mıdır?
Elbette hayır ama çatlakları tamir ettirip boya badanasını yapmayabilir de sonuçta. .
2) Kontratta yazan "tamir masrafları ev sahibine aittir" kısmının, boya-badanayı da kapsamıyor mu?
sözleşmede özel olarak belirtilmemişse,4 yıldır kullanmakta olduğunuz daire için ; Kesinlikle HAYIR
3) Ev sahibi (tabirimi mazur görün) tarihi eser şeklinde olan kapıları değiştirmeyi kabul etmeyip, harabe halindeki kapıları sadece marangoz vasıtasıyla onarmayı teklif etmesi durumunda, ben bu kapıların (en az maliyetli ancak kapı gibi birer kapı şeklinde) yenilenmesini (değiştirilmesini) talep edebilir miyim?
Talep edebilirsiniz elbette ama onarımla sorun ortadan kalkıyorsa, yenileme talebinizin de karşılanma zorunluluğu yok.
Bu talebim onaylanmazsa, ne gibi haklarım vardır?
Sözleşme sürenizin dolmasına 1 ay kala yazılı olarak bildirimde bulunup, yeni kira dönemi için sözleşmeyi yenilemeyeceğinizi bildirip, tahliye edebilirsiniz.
Son olarak, boya badana durumunu bugüne dek bir elin parmaklarına yakın sayıda yaşamış olup, her birisinde masrafı kendim verdim. Belki yanlış yapmışım, bilemiyorum.
Son iki cevabınıza okuyunca, ev sahibimin siz olduğunuzu sandım
Uzatmayıp, sadece açıklama olarak; yukarıda anlatmış olduğum, başımıza gelen dört boya masrafını söylerken masrafları kiracı olarak değil, ev sahibi olarak (kiracıların dairelerini) karşılamıştım. Sadece yanlış anlamayın diye yazıyorum.
merhabalar 01.02.2016 tarihi itibari ile, bulunduğum şubeden özlük haklarımda değişiklik olmadan (silivri de ikamet ediyorum, beylikdüzü şubesinden,...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku