Herkese Merhaba,
Büyük bir inşaat şirketinde mühendisim.
Cuma akşamı yarın (pazartesi günü) için gidip çıkışımı almam gerektiği söylendi.
Sözlü olarak bir neden söylenmedi. Çıkış nedenimin patronun benden hoşlanmaması ve hemşerisi olan stajyer mühendisin yerime işe almayı düşünmesi olduğunu biliyorum.
Bilgilerimi sıralıyorum, sorularımı da altına yazacağım.
1- Şirkette 2 yıl 3 ay 17 gündür çalışıyorum.
2- Firmadaki son brüt maaşım 3147,25 TL ve eksiksiz olarak sgk sitesinde görünüyor.
3- Yazılı veya sözlü kesinlikle hiç bir uyarı almadım.
4- Satınalma birimine yol parası verildiği halde mühendislere yol parası verilmiyordu. 120 TL servis hizmeti de yoktu.
5- Aşırı derece mesaim var. Yeni mezun olarak başladığım işimde hem kendimi geliştirmek adına ve şirkette düzgün bir yer edinmek adına gece gündüz demeden çalıştım. Şirkette yattığım günler bile oldu. 2012 yılında çıkış saat ortalamam saat akşam 22:30 dur. (Normali 18:00) Giriş çıkışlarda parmak basıyorduk fakat tam olarak ofis işi olmadığı için sağlıklı basamadığım günler olmuştur. Şantiyede bulunduğum günlerde de basamadığım oldu.
6- Dini bayramlar ve yılbaşı ve 29 Ekim haricindeki bayramlarda çalıştım.
Sorularımı net bir şekilde soruyorum
1- Yol parası alma ihtimalim var mı?
2- Fazla mesailerimi alma ihtimalim var mı?
3- Bu haklarım için dava açsam kaybetme ihtimalim var mı? Hatta kıdem ve ihbar tazminatımı etkiler mi?
4- İhbar tazminatına yemek ve yol parası eklenerek mi hesaplanıyor? Ekleniyorsa neye göre belirleniyor?
5- Bayramlarda çalıştığım zamanın hakkını talep etmeli miyim?
6- Dava açsam bir şekilde tüm haklarımdan mahrum kalma ihtimalim var mı?
7- Şahit kesinlikle bulmalı mıyım?
8- Kıdem ve ihbar tazminatı ile yetinmeli miyim? Diğerleri için avukat ve mahkeme masraflarını düşünce hakkımı aramak adına değer mi?
9- Firma ile pazarlık yapmalı mıyım?
Eğer cevaplayabilecek birisi olursa minnettar olurum.
Saygılar.
"Bahsettğiniz şirkette kaç kişi çalışıyor" en önemli bilgi. Bunu vermemişsiniz.
Fazla mesai için şunu söylerler: Eğer asgari ücretli birisinin fazla mesai eklenmiş ücretinin üstünde ücret alıyorsanız, sözleşmenizde "fazla mesai ücrete dahildir" olarak belirtilmek şartı ile hak iddia etmek için başka şeyler gerekiyor. Örneğin bir mühendisin asgari ücretle çalışmasının normal olmadığı gibi.
Şantiye işlerini buradaki herkes bilmez. Ama şantiye işinde fazla mesai diye bir şey gözetilmez diye biliyorum. Şantiyede iken 24 saat iştesiniz gibi bir şey.
Üçüncü olarak, "bunca zamandır çalışıyorsunuz, fazla mesai verilmemesine itiraz etmiyorsunuz. yani bu durumu kabulleniyorsunuz. Ancak işten ayrıldıktan sonra konu ediyorsunuz", "şimdiye kadar neredeydiniz" durmuna dişmeniz söz konusu.
Bu üçünü göz önüne aldığımızda fazla mesai konusunun üzerinde durmamak gerekiyor diyebiliriz.
Yol parası yine maaşın içinde olduğu düşünülebilir.
İhbar tazminatında tavan yoktur. Size işverenin verdiği para + para ile ölçülebilir aynî kazançlarınızın toplamıdır.
Bu durumda şahite ihtiyacınız var gibi görünmüyor. Çünkü ispat yükü altında olduğunuz bir şey var gibi görünmüyor.
Avukatınızın olması durumunda zararınız hiç bir zaman olmaz. Önceden avukatınızla nelerin talep edileceğini, avukatın sizden ne kadar ücret isteyeceğini iyice konuşun. Sonuçta profesyonel bir iştir, ancak hukuk yollarında ilerlerken yapacağınız ufak bir usül hatasının size birkaç avukat ücretine mal olabileceğini unutmayın. Statikere ne gerek var deyip yaptığı 10 katlı binanın duvarları örülürken binası yana devrilen adam misali...
Burada anlattıklarımın üstünde, sizin ve benim aklımıza gelmeyen, size yüz yüze sorular avukatın sorarak ortaya çıkaracağı başka şeyler de vardır. Kendi tanıdığınız, ya da bir tanıdığınızın referansını alacağınız bir avukata gitmenizi önermek en iyisi bence.
1-yok
2-kanıt varsa var
3-var etkilemez.
4-yol parasını unutun, eklenmiyor.
5-etmelisiniz (2 nolu cevap)
6- yok
7- kesinlikle
8- sizin tercihiniz.
9- en kolay yol diyebilirim (en kestirme)
son olarak torpilli olmak ya da olmamak çalışanların (torpilsizlerin) seçim hakkı olan bir durum değildir. Çalışanın en büyük torpili kendisi için yaptığı işi hakkıyla yapmak ve mesai saatleri içerisinde çalışılan firmaya fazlasıyla katkı sağlamaktır. Bunu iş veren ister görsün isterse görmesin vicdani bir durumdur kısacası.. Parmak mevzusuna gelince, geç olmuş ama basılamadığı aynı gün içinde ya da ertesi günü muhasebeden düzelttirmek gereklidir. Kendiniz çetele tutsanız bile bu inandırıcı olmayabilir. Anlaşma yolunda alacağınızı hesaplayıp onun üzerinden pazarlık yaparak fedakar davranarak hakedişinizi alırsınız. Para almadan çıkış belgesi, hakkımı aldım gibi yazıların altına imza atmayınız.. Bu arada sözleşmeniz yoksa yani en başta yemek yol için konuşulan yazılan bir anlaşma yoksa vermezler.
- - - Updated - - -
Sevgili senoleker abiciğim.
işe başlarken kabullenmek zorunda olunan o kadar çok şey varki. bu kabullenememe genelde işe alıştıktan ve artık demirbaş olduktan sonra ortaya çıkan bir durum. yeni işe giren birisi kim olursa olsun en başta kabullenemiyorsa bazı eksileri, zaten firmada doğal olarak o kişiyi kabullenemez ve işi 1. aydan bitebilir. mesai + yol + yemek + bayramda çalışma + yığınla fedakarlık yeni işe giren kişiden beklentiler, bunlardan beklenti içinde bulunmamasıdır.
Bahsettiğim firmada 3bine yakın kişi çalışıyor tabi şantiyelerle beraber. Benim bulunduğum bölüm merkezde bir ofis 16 kişi çalışıyor makina ikmal bölümünde çalışıyordum. Ama firma çok büyük bir firma hani şu son zamanlardaki meşhur kayıtlarda adı geçenlerden..
Ben şantiyede çalışmıyordum şantiyelerin bağlı olduğu merkezde çalışıyordum.
Ayrıca mesailer için tabiki iş bulmak kolay değil, işte tutunmak için herkes taviz veriyor. Çalışan olarak her haksızlığa tepki gösteremiyoruz. Eğer ben düzgün şekilde işten çıkarılsaydım, hata yaptın, işe gelmedin, az çalışıyorsun, yetersizsin denilseydi problem olmaz fazla irdelemezdim. Lakin patron pek sevmiyor diye işten 2 buçuk yıl çalışmış bir kişi olarak emeklerim hiç edilirse ben de hakkımı savunmaya çalışırım.
Bu arada mesailerin kanıtı firmada bulunuyor, parmak okuttuğumuz makinalarda kayıt olarak. Başka bir şahit çıkabileceğini sanmıyorum insanlar çekinecektir.
Cevaplarınız ve ilginiz için teşekkür ederim ayrıca.
Biz arkadaşlarla hep konuşuyorduk , Bu adam neden kollanıyor bu kadar , şefle arasında ne var akrabamı kuzenimi vs . gibi konuşmalar bütün çalışanlar...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
İstinaf kararı hakkında
10-05-2025, 01:23:51 in Miras Hukuku