Hamiline Senette düzenleme yapılması ve Haciz hakkında
Selamlar,
Konuyu kısaca özetleyerek başlıyorum.
Yeni satın aldığım evime ait tadilatlar ile ilgili komşum (ikiz villayı paylaşıyoruz) bilgim dahilinde benim adıma iç mimar ile sözleşme yaptı. İç mimara ödenecek para ile alakalı olarak, sözleşmenin imzalanmasından 1ay sonra "hamiline" şeklinde 3 adet senet doldurdum (2 adet 100.000$ 1 adet 70.000$). Bu senetlerden 1 adet 100.000$ ve 70.000$ olan senetleri komşuma ödedim ancak imzalanan anlaşma gereği komşumun evinin tadilatı iç mimar tarafından bitirilmiş ve benim evim yarım bıkaldığı için (dava dışı iç mimara evde tespit yaptırtarak tazminat davası açmış bulunmaktayım, ilk tespit ve iç mimar tarafından talep edilen ikinci bilirkişi raporu da iddialarımı desteklemekte) son senete ait ödemeyi yapmadım.
Sorun:
Komşum senet üzerinde ki "hamiline" ibaresinin yanına kendi ismini yazarak, tüm itirazlarıma rağmen tahsil etme girişiminde bulunmuştur. (isimlerin hamiline ibaresi yanına sonradan eklendiği davacı komşum tarafından mahkemede doğrulanmıştır) Mahkemeye senetin hamiline yazılmış olduğunu ve yukarıda ki bilgileri bildirmemize rağmen yerel mahkeme önce icra takibinin iptaline karar vermiş fakat gerekçeli kararında senetlerde ki hamiline ibarelerinin gecersiz olduğunu belirtilip itirazımız reddedilmiş ayrıca mahkeme, %40 kötü niyet tazminatı ödememe hükmetmiştir. (bu rakam yeni değişiklik ile %20 oldu diye biliyorum) Ayrıca tedbir kararımız da rededilmiştir.
Şuan dosya yargıtayda ve bu yazdıklarım avukatım tarafından detaylı bir şekilde yazılarak itiraz dilekçesine eklenmiştir.
1. Sorum:
Yargıtayın bu durumda kararı bozup bozmayacağı konusunda görüşlerinizi ve mümkün ise örnek kararları paylaşmanızı rica ediyorum.
2. Sorum (asıl can sıkıcı olan):
Borç tutarı 100.000$ iken, davacı komşum rayiç bedeli 3.500.000TL olan arsama, 450.000TL olan bir evime ve 30.000TL değerinde ki aracıma haciz koymuştur. İlk aşamada sadece haciz konmuş iken şimdi aracım için yakalama tazminatı ödenmiş ve aracımı kullanamaktayım. Aracımı otoparka çekmek durumunda kaldım. Böylesi ufak bir borç için tum bu taşınmazlara ve aracıma konan (üzerlerinde başka bir haciz ya da hak mahrumiyeti söz konusu değil) ve borç tutarının onlarca katı değerde mülke haciz konması açıkça bir taciz değil midir? Dava sonuçlanana kadar aracımda ki ve evimde ki hacizi kaldırıp, sadece borcun kat kat fazlası rayiç değerinde ki arsam üzerinde ki hacizi bırakma imkanım var mıdır? Bunun için ne yapmam gerekir?
Eksik kaldığım noktalar var ise lütfen belirtin, hukukçu olmadığım için elimden geldiğince yazdım, eksik kalan yerleri ekleyebilirim.
Okuduğunuz ve ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Roy
Ekleme: İtiraz dilekçemizi PDF olarak ekliyorum. Sanırım meslektaşınızın yazımı ile konuyu okumak daha anlaşılır olacaktır sizler için. https://dl.dropbox.com/u/32619445/RA.pdf
Teşekkürler.
Hukuki NET Güncel Haber
Konu Roy tarafından (16-10-2012 Saat 18:26:41 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: Dosya ekleme
Cevap: Hamiline Senette düzenleme yapılması ve Haciz hk.
İcra Tetkik Mercileri ya da İcra Hakimlikleri dar çerçeveli inceleme yargı yerleridir. Kambiyo senedine özgü takiplere itirazlarda imza itirazları, senedin geçersizliği veya sahteliğine dair itirazları inceler ayrıca açıkça yazılı makbuzlarla yapılan ödemelere ilişkin itirazları inceleyebilir ve karar verebilir. Sizin iddialarınız aslında genel mahkemelerde açılacak menfi tespit davasının konusu olabilir mahkeme kararında bu konuya değinilmiş midir bilmiyorum. Ya da menfi tespit davası açmak varken kambiyo senedine itiraz yoluna müracaat edip menfi tespit davasında ileri sürülebilecek şikayetleri dile neden getirildi bunu da kestiremedim belki meslektaşım senedin şekil bozukluğundan dolayı takibin iptaline karar verileceğinden çok emindi kim bilir.
Hamiline senet yazılamaz hamiline yazılı kısım yok hükmünde de sayılamaz. Senet tedavüle konmadan düzeltme yapmak mümkündür ancak bu lehtar veya 3. kişiler tarafından değil ancak senedi düzenleyen tarafından düzeltilip paraflanarak geçerli hale getirilebilir. Mahkemenin yargıtay kararına dayanarak verdiği karara katılmıyorum.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ E. 2001/3934 K. 2001/4834 T. 22.3.2001
TTK.nun 690. maddesi yollaması ile bonolar hakkında da uygulanması gerekli aynı Yasanın 688/5 ve 689/1 maddeleri uyarınca kime ve kimin emrine ödenecek ise onun ad ve soyadının tedavüle çıkarılmadan önce lehtar kısmında açıkça belirtilmesi gerekir. Senet tedavüle çıkarıldıktan sonra, zorunlu yasal unsura ilişkin noksanlığın giderilmesi bu senede ticari senet niteliğini kazandırmaz.
Diğer sorununuz için icra hakimliğine taşkın hacizlerin fekki için şikayet yoluna gidebilirsiniz.
Cevap: Hamiline Senette düzenleme yapılması ve Haciz hk.
Engin Bey,
Yanıtınız için teşekkür ederim. Zannedersem avukatım olayı en hızlı şekilde geciktirmek nedeni ile "hamiline" ibaresinin değiştirilmesi nedeni ile bu yönde bir karar verdi. Araştırdığım üzere davaya bakan hakimin tek celsede karar vermişliği pek yok. Buna neden olarak yine itiraz dilekçemizde de mevcut, mahkemeyi ilgilendirmeyen savunmalarında kullanılmış olması diye düşünüyorum.
Size bir kaç sorum daha olacak. Öncelikle yargıtayın bu itiraz dilekçesi ile kararı bozması çok mu düşük bir ihtimal?
Yargıtay kararını bekleyerek yada beklemeden şu aşamada menfi tespit davası açılması mümkün müdür? Mümkün ise bana yararı ne yönde olabilir? (inkar tazminatı, mahkeme masrafları, yani bu mevcut itiraz davasında verilen kararı geçersiz kılma durumu var mıdır? Bu dava socunu başlatılan haciz işlemini o dava ile durdurma imkanım mevcutmudur?)
İzlemem gereken prosedür ile ilgili bir değerlendirme yapabilirseniz çok mutlu olurum.
Son bir ekleme: Bu parayı ödeyebilecek durumdayım. Bu parayı sadece ana para şeklinde ödeyerek, ceza ve masraflar olmaksızın ödeme ve hakkımı daha sonra arama yolu mevcut mudur yoksa bu %40 ceza ve tüm masrafları ile birlikte mi ödemek durumundayım?
Konu Roy tarafından (16-10-2012 Saat 22:07:18 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: Hamiline Senette düzenleme yapılması ve Haciz hk.
Temyiz dilekçesi fena değil ancak yargıtaya güvenim bu konuda tam yok yargıtayda dosyaların yeterli incelendiğine inanmıyorum meslek hayatım boyunca yüzde bin bozulması gereken kararların maktu bir onama yazısı ile yollandığına çok şahit oldum. Bozulacağına ummadığım kararları da oldu hakkını yememek adına söylemeliyim ama okunsaydı incelenseydi kesinlikle bozulacaktı dediğim kararları bu konuda bana çok umut vermiyorum. Kısacası dosyanızı incelerlerse kesin bozmaları lazım ama tetkik hakimleri var orda mesleğin başlarında onlar inceliyor genellikle ve üyelere sunuyor onlar da varsa vakitleri canları da istiyorsa bi açıp okuyorlar anladılarsa gereğini yapıp bozuyorlar ya da gerekçesi ile onuyorlar yoksa maktu bir onama yazısı (Yerinde görülmeyen itirazların reddi ile usul ve yasaya uygun kararın onanmasına...) ile geri yolluyorlar.
Şu anda karar kesinleşmediği için açılacak menfi tespit davası derdestlik itirazı ile red edilebilir.
Temyiz icrayı durdurmayacağı için tüm dosya borcunu fer'ileri ile birlikte dosyaya ödeyip temyiz nedeni ile tehiri icra kararı alınabilir. Tehiri icra talepli mi temyiz ettiniz bilmiyorum tabi. En kötü halde dosyaya para yatırırken "Bu parayı cebri icra tehdidi altında ödüyorum dava açıp faiziyle geri alacağım tüm haklarımı saklı tutarım" kaydını düşmek uygun olur.
Cevap: Hamiline Senette düzenleme yapılması ve Haciz hk.
Tekrar teşekkürler, bilgilendirmeleriniz doğrultusunda avukatım ile görüşüp gerekli bilgileri alacağım.
Yargıtay olayına gelince, (maalesef bu ülkede sizin mesleğinizin ne kadar zor olduğunun bir kanıtı, yada Türk Hukuğunun temizliğini gösterir derece bir durum) dosyamı elden yargıtay mensubu bi "yakın"ıma ilettim (her hangi bir kayırma amaçlı değil, bilgi amaçlı) kararın bozulacağını iletti. Ama dosya üzerinden siz avukatlardan dinlemek ve bilgi almak daha faydalı olacaktır diye düşündüm.
- - - Updated - - -
Öğrendiğim kadarı ile bugün taşkın hacizlerin fekki ile ilgilişikayet yapılmış ve ev ve aracımda ki hacizin kaldırılması talebinde bulunuldu.
Menfi Tespit davası için ise yargıtay kararını bekliyoruz. Yargıtaydan kararın bozulması ile (düşüncemiz bu, umarım dediğiniz gibi okunmama gibi bir durum olmaz) menfi tespit davası açacağız ve senetlerin tadilat nedeni ile verildiği ve hamiline olarak düzenlendiği ve senete özgü hizmetin alınamadığı belirtilerek (bilirkişi raporları, 2 adet ile tesbit edilmiş durumda, ki hali hazırda bu bilirkişi raporları üzerinden açılmış tazminat davamız mevcut, karar aşamasında) ve senetlerde sonradan isim eklemek sureti ile (senet isim eklenmesi sonrası tarafımdan cirolanmamıştır) senetin geçersiz olduğunu iddia edeceğiz. Mahkemede bunların aksinde sonuç çıkacağını tahmin etmiyoruz tabii burası Türkiye sizlerin çizilen yol hakkında görüşlerinizi almak benim için daha değerli olacaktır.
Bildiğim kadarı ile menfi tespit davasında 60gün sonunda (sözde) alacaklı yatırdığım parayı tahsil edebiliyor bu durumda da sizin belirttiğiniz gibi ödemeye ilişkin, faizleri ile geri talep edeceğime dair bir kayıt düşüp parayı yatırmayı düşünüyorum.
Bu doğrultu da izlenen yol hakkında görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim.
Cevap: Hamiline Senette düzenleme yapılması ve Haciz hk.
Sapla saman bir birine karışmaya başladı sanki
Karar bozulur da icra takibi iptal edilirse menfi tespit davası açmanıza gerek kalmaz ancak karşı taraf bu senedi yazılı delil başlangıcı sayıp size dava açabilir siz de o davada iddialarınızı dile getirebilirsiniz.
Bildiğiniz kadarıyla diye başlanan cümle gerçeği ifade etmiyor. Sanki tehiri icra talebiyle yatırılan para için verilen süre kastediliyor ama o sürede yargıtay tehiri icra kararı veriyor veremezse de ek süre talep ediliyor.
Cevap: Hamiline Senette düzenleme yapılması ve Haciz hk.
Engin Bey, inanın benim açımdan sapla saman birbirine gireli baya süre geçti. Gerçekten avukatlarının tümüne sabır diliyorum. Hatta en yakın sürede tüm avukat arkadaşlarımı bir yemeğe davet edip kutlamayı planlıyorum.
Yazılı delil başlangıcı sayacağı için menfi tespit davası açmam lazım diye düşündüm ((= olmamış anlaşılan.
Bir sorum daha olacak; yargıtay icra takibini bozdu, karşı taraf yazılı delil başlangıcı olarak sundu bu senedi (benim bildiğim kadarı ile "hamiline" ibaresi yazılı olunca bu yazılı delilbaşlangıcı sayılıyor.) senedin üzerinde oynanmış olması, hamilini kısmı ardına isim yazılmış olması seneti (ve yazılı delil geçerliliğini) geçersiz kılmaz mı?
Bu arada yargıtay sürecinin erken tamalanmasını bekliyorum yaptığım görüşme sonucunda bu yakınım diye adlandırdığım kişi xx. yargıtay daire başkanı olur ilgileneceklerini söyledi. Yargıtay kararının beklediğim gibi kısa sürede tamamlanmaması durumunda hacizli malların satışı işleminin başlaması mümkün mü? Bildiğim kadarı ile tedbir kararımız rededilmişti.
Yada en kötü durumda (bu kişilerin kötü niyetli olması nedeni ile, parayı peşin ödemek istemiyorum) bu ödemeleri bol miktarda taksitlendirerek tabiri caiz ise dilenci işine çevirme imkanım var mıdır? Taksitleri aksatmazsam sorun yaşanmaz sanırsam. ((= Kendimizce de ufak bir ceza vermek lazım kanımca.
Konu Roy tarafından (17-10-2012 Saat 18:39:43 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: Hamiline Senette düzenleme yapılması ve Haciz hk.
Hayır lehtarın sonradan ismini ekletmesi yazılı delil başlangıcı sayılmasına halel getirmez. Temyiz satış işlemini durduruyor. Kafi miktarda malınız haczedildiğine göre bir peşin 4 taksitle borcu ödeyebiliyorsunuz veya karşı taraf muvaffakat ederse daha fazla taksit yapılabiliyor.
Cevap: Hamiline Senette düzenleme yapılması ve Haciz hk.
Taksit taksit yazıp, ilgilenince olay karman çorman bir hal aldı benim için.
Şimdi şöyle ki, yargıtay kararı bozunca, bu kişiler yazılılı delil başlangıcı sayılan senet ile bana dava açacak ve bana bu parayı verdiklerini kanıtlamaya çalışacaklar doğrumudur?
Onlar açısından sorun şu: Onlar benim adıma 240.000TL ödediler ve benden teminat olarak 270.000 dolarlık senet aldılar. 240.000 üzerinde ödenen bir para yok dolayısı ile kanıtı da yok.
Ben bugüne kadar 170.000dolar bankadan ödeme yaptım. Dolayısı ile söz konusu borcu kapattım. Yani yasal çerçeve de ben ödemem gereken parayı fazlası ile ödedim.
Mahkemede bu senetleri garantör olarak verdiğimi, söz konusu borcu fazlası ile ödediğimi bahis konusu senetin asıl borç ödemesi sonrası tarafıma iade edilmesi gerektiğini ancak iade edilmediğini belirteceğim.
Karşı taraf da bana bu 100.000$'ı ödediklerine dair herhangi bir kanıt gösteremeyeceğine göre ki ben böyle bir para almadım sadece 240.000TL benim adıma içmimara ödendi. Bu durumda senet için ödeme yapmayarak, bahis konusu 240.000 TL ile ödenen 170.000 dolar arasında ki farkı talep edebilirim diye düşünüyorum. Şuan yargıtay sürecinde olan kararda bana kesilen %40 cezanında aynı şekilde asılsız iddia nedeni ile karşı tarafa kesilmesi de gündeme gelecektir.
Saçmalamış olabilir miyim yoksa hukukçu olma yolunda doğru adımlarda ilerliyor muyum? ((=
Konu Roy tarafından (17-10-2012 Saat 19:14:13 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: Hamiline Senette düzenleme yapılması ve Haciz hk.
Siz kafanızı bu sorularla yormayın avukatınız var o yorsun. Avukatlık dert satın almaktır siz derdinizi satarsınız o da alır. Umarım hayırlı bir neticeye ulaşırsınız. Geçmiş olsun kolay gelsin.
Merhabalar forma yeni üye olan biriyim ve hukuki açıdan birçok bilginin edinebilinilecek biryer olduğunu gördüm, konuyu açmamın bir nedeni biraz acil...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku