1996 yılında evlenip 2007 yılında boşandığım eski eşim bana iştirak nafakası için davası açacak. Bir kızımız var 13 yaşında ve velayeti annesinde. Kızımızın velayetinin kendisinde kalması koşulu ile dava sırasında benden herhangi bir nafaka talebi olmadığını bildirdi. Dava kararında da yazıyor hatta bu. Ama üstünden 5 yıl geçtikten sonra şimdi iştirak nafakası istemeye karar vermiş, bunun için dava açacak. Üstelik evli olduğumuz dönemde benim aldığım evin tapusunu onun üzerine yapmıştık. Ben nasılsa çocuğum o evde yaşayacak diye düşünüp bizzat aldığım krediyi sonuna kadar ödeyip bu evden hak bile talep etmedim ama ne yazık ki bunu mahkeme kayıtlarına geçirmedik. Anlayacağınız iyi niyetim suistimal edildi. Eski eşim çalışıyor ve benim boşanma sırasında bıraktığım o evde oturuyor kızımla, yani kira falan vermiyor.
Ben bu arada ikinci evliliğim yaptım. Şimdiki eşim de ben de bordrolu olarak çalışıyoruz, 550TL kirada oturuyoruz, halihazırda ayda 500TL ödemekte olduğum ve 2,5 sene daha ödeyeceğim bir kredim var.
Acilen bilgiye ihtiyaç duyduğum konular şunlar;
-İştirak nafakası neye göre belirlenir?
-Eski eşim kafasına göre bir rakam belirleyip davayı bu rakam üzerinden açma hakkı var mıdır? Yoksa sadece dava açabilir ama tutarı mahkeme mi belirler?
-Mevcut kazancım mevcut ödemelerimi ancak karşılayabiliyorken, iştirak nafakası verebilecek durumum olmaması halinde ne yapmalıyım?
-Mahkeme sadece gelirime mi bakar yoksa belgeleyebildiğim giderlerimi de göz önünde bulundurur mu? Örneğin bordromda gelirim belli ve ayrıca halihazırda ödemekte olduğum kredi ve daha kaç ay ödeyeceğim de belgeli, oturmakta olduğumuz evin kira kontratı var, gerçi şimdiki eşimin adına bu kontrat ama sonuçta kira ödemesini ben yapıyorum.
-Yaklaşık 1200TL gibi bir gelirim var ise, ödemelerim de göz önüne alınarak 13 yaşındaki bir çocuk için muhtemelen ne kadar bir iştirak nafakası ödemem söz konusu olur?
-İştirak nafakası elden ödenmiyordur diye düşünüyorum. Bir banka hesabına yatırıldığını tahmin ediyorum. Peki adı üstünde bu "iştirak nafakası" ise aynı hesaba onun da kendi payına düşen kısmı yatırıp yatırmadığından nasıl emin olacağım? Emin olmak için dava sırasında bunu talep etme hakkım var mıdır?
-Mahkeme şimdiki eşimin gelirini de göz önüne almıyordur umarım? Sonuçta o'nun bu konuya dahil edilmesi saçma olur gibi ama tabi kanun bu konuda ne diyor?
Acilen bilgi yardımında bulunursanız çok ama çok sevineceğim. Şimdiden çok teşekkür ederim,
Ali
Eski eşiniz bir rakam ister, hakim neticede kafasına göre bir rakam takdir eder.
Sizin giderleriniz fazla bir önemi yok, önemli olan geliriniz.
Herhangi bir standart olamadığı için neticede ödeyeceğiniz rakam hakimim iki dudağı arasında. Gelirinizin yüzde 10u da olabilir, yüzde 50 side. Hatta belki daha üstü.
Eski eşiniz bir rakam ister, hakim neticede kafasına göre bir rakam takdir eder.
Sizin giderleriniz fazla bir önemi yok, önemli olan geliriniz.
Herhangi bir standart olamadığı için neticede ödeyeceğiniz rakam hakimim iki dudağı arasında. Gelirinizin yüzde 10u da olabilir, yüzde 50 side. Hatta belki daha üstü.
Sayın cemil1,
cevabınız için teşekkür ederim. Ancak anlayamadığım ve mümkünse hukukçu üyelerimizden de cevaba katkı sağlamasını rica edeceğim noktalar var.
- Boşanma esnasında nafaka istemedi, isteseydi de nafaka olarak bağlanması muhtemel rakam gelirimin yarısını geçmezdi diye tahmin ediyorum. (Konunun uzmanı olmadığımdan sadece çevremdeki genel örneklere bakıp tahmin edebiliyorum.) Şimdi ise; sadece "iştirak nafakası" talep edebilme hakkı varken, mahkeme yine de gelirimin yarısına nasıl karar verebilir, bunu anlamakta güçlük çekiyorum.
- Mahkemenin her 2 eski eşin de maddi durum ve yaşam koşullarını objektif şekilde göz önüne alıp, o yaşta bir çocuğun eğitimi/sosyal hayatı/günlük gideri konularında gerçekçi bir rakam tespiti yapacağına inanmak istiyorum. Yoksa deli saçması bir şey olmaz mı bu sizce de? 1200TL belgeli geliri 1000TL de belgeli kira ve kredi gideri olan bir insana mahkeme "sen 600TL iştirak nafakası ödeyeceksin" derse, bu aile mahkemesinden, icra mahkemesine yeni bir dosya transferinden başka ne anlama gelir ki? Zira o rakamı ödemem mümkün değil.
-Üstekil şunu da anlayamıyorum; tutun ki, 600TL "iştirak nafakası" ödeme kararı çıktı, yani gelirimin yarısı kadar.. Bu demektir ki, annesi de nafaka havuzuna aynı miktarı koyacak. Peki mahkeme çalışan ve kira ödemek gibi bir sorunu olmayan bir ebeveyn ile yaşamakta olan 13 yaşındaki bir çocuğun aylık 600+600 yani 1200TL gideri olabileceğine gerçekten inanıyor mu? Çünkü ben adım gibi eminim ki bu rakam çocuktan çok annesinin giderlerine harcanacak.. Mahkeme bu durumu ayrıştırmakta bu kadar zorlanabilir mi gerçekten? Ben "iştirak nafakası" olarak ödeyeceğim rakamın gerçekten çocuğum için harcanacağından nasıl emin olacağım. Bu konuda benim de baba olarak hukuki bir tedbir almam gerekecek. Peki ben bunu nasıl sağlayabileceğim?
Evli olduğumuz yıllarda satın aldığım evin tapusunu eski eşimin üzerine yapmış olduğuma, boşanırken hiç pişman olmamıştım zira "çocuğum o evde yaşayacak" düşüncesindeydim. Ama hukukun hem bugünkü şartlarımızı hem de geçmişte yaptığımız özveriyi gerçekçi şekilde göz önüne almasını diliyorum. Kararın, eski eşimin değil de hakimin insafında olduğuna emin olmak istiyorum.
Bir yolu olmalı diye düşünüyorum. Haksız mıyım??
Ali
Sayın "ScarletBlueCat" nafaka davaları her zaman adaletsiz olmuş her durumda bir tarafı üzen bazen diğer tarafı bile tatmin etmeyen sancılı davalardır.İştirak nafakası yada yoksulluk nafakası adı her ne olursa olsun nafaka tahsili devletimizde öncelikli bir konudur.Boşanma sonrası velayeti elinde bulunduran tarafa çocuk için yapılan bu ödemenin çocuk için harcandığı yada ne kadarınıın harcandığı gibi durumlar hep muamma olmuştur.Malesef bu durumda olanlar genelde babalardır evlat için onlarda bunu sineye çekerler, sizde evladınız için gerekli fedakarlıklar yapmışsınız ama bu eşinizle aranızda olan bir anlaşma devletle değil o yüzden bu nafaka konusuda eşinizle aranızda çözülmesi gereken bir husus , aranızda çözemediğiniz bu konuya devlet müdahil olup sizin adınıza bir karar verecek.Devletten adelet bekleyerek bence çözüm bulamazsınız, evinizi bırakmışsınız kredi ödemişsiniz şu kadar maaş alıyorsunuz hiç birisi önemli değil önemli olan bu çocuk sizin yanınızda olsaydı hala aile olarak beraber yaşıyor olsaydınız bu çocuğun bakımı için ne yapardınız ne kadar harcardınız kriter bu, maaşınız düşük olması nafakanında düşük olacağı anlamına gelmez sonuç olarak sizde yeni eşinizde çalışıyorsunuz eve giren toplam kazanç önemli, malesef yeni eşinizin çalışıyor olması bu durumda sizin için dezavantaj ama tüm bunların yanında eski eşinizin çalışıyor olması gider noktasında kendi evinde oturuyor olması sizin şu anki durumlarınız göz önüne alındığında benim kanaatim bu rakam 300-400 seviyelerinde olur bunun bir ölçüsü yazılı bir kitabı yok ki orayı açıp bakalım hakim bile son dakikaya kadar bu rakamı belirlemez son an da karar veriyor.Özetle sizin borcunuzun olması nafaka yükümlülüğünüzü ortadan kaldırmıyor belki çok özel durumlarda hakim takdir ederse miktarın cüzi de olsa azalmasını sağlar.
Bu gibi nafaka davalarında giderinizin hiç bir önemi yok.Nafaka öncelikli ödemedir ve önce nafaka ödenip kalan miktarla geciminiz sağlanır ve kıstas temel olarak gelirinizdir.Zaten giderler nafakayı azaltıcı veya ortadan kaldırıcı birer unsur olsaydı herkez biyerlere gider yaparak nafaka ödemekten kurtulurdu.İştirak nafakaları sizin durumunuzdaki kişiler için 300-500 lira arasındadır.Hukuken çocuğunuza ne kadar harcanıyo kuruşu kuruşuna hesabı o evde yediği yemekten içtiği suya kadar(ısınma, barınma vs) mumkün olmayacağı için karşı taraftan benim tam yatırdığım miktar kadar yatırsın veya toplam miktar kuruşu kuruşuna harcansın şeklindeki bir öneri pratikte uygulanması mümkün olmayan ve hukuk sistemimizde karşılığı bulunamayacak bir taleptir.Evle alakalı anlaşmayı hukuk sistemimizi dahil etmeden kendi aranızda yaptığınız için şimdi bu konuda hukuk sisteminin size yardımcı olması zor gözüküyor.Size tavsiyem 300-500TL arası bir karar çıkmasına hazırlıklı olun.Benzer konular daha önce sıkça forumda tartışılmıştı.Arama yaparak daha fazla bilgide edinebilirsiniz.İyi forumlar.
Sayın "ScarletBlueCat" nafaka davaları her zaman adaletsiz olmuş her durumda bir tarafı üzen bazen diğer tarafı bile tatmin etmeyen sancılı davalardır.İştirak nafakası yada yoksulluk nafakası adı her ne olursa olsun nafaka tahsili devletimizde öncelikli bir konudur.Boşanma sonrası velayeti elinde bulunduran tarafa çocuk için yapılan bu ödemenin çocuk için harcandığı yada ne kadarınıın harcandığı gibi durumlar hep muamma olmuştur.Malesef bu durumda olanlar genelde babalardır evlat için onlarda bunu sineye çekerler, sizde evladınız için gerekli fedakarlıklar yapmışsınız ama bu eşinizle aranızda olan bir anlaşma devletle değil o yüzden bu nafaka konusuda eşinizle aranızda çözülmesi gereken bir husus , aranızda çözemediğiniz bu konuya devlet müdahil olup sizin adınıza bir karar verecek.Devletten adelet bekleyerek bence çözüm bulamazsınız, evinizi bırakmışsınız kredi ödemişsiniz şu kadar maaş alıyorsunuz hiç birisi önemli değil önemli olan bu çocuk sizin yanınızda olsaydı hala aile olarak beraber yaşıyor olsaydınız bu çocuğun bakımı için ne yapardınız ne kadar harcardınız kriter bu, maaşınız düşük olması nafakanında düşük olacağı anlamına gelmez sonuç olarak sizde yeni eşinizde çalışıyorsunuz eve giren toplam kazanç önemli, malesef yeni eşinizin çalışıyor olması bu durumda sizin için dezavantaj ama tüm bunların yanında eski eşinizin çalışıyor olması gider noktasında kendi evinde oturuyor olması sizin şu anki durumlarınız göz önüne alındığında benim kanaatim bu rakam 300-400 seviyelerinde olur bunun bir ölçüsü yazılı bir kitabı yok ki orayı açıp bakalım hakim bile son dakikaya kadar bu rakamı belirlemez son an da karar veriyor.Özetle sizin borcunuzun olması nafaka yükümlülüğünüzü ortadan kaldırmıyor belki çok özel durumlarda hakim takdir ederse miktarın cüzi de olsa azalmasını sağlar.
Saygılarımla.
Sayın scorpion35,
İlginiz için çok teşekkürler. Yani diyorsunuz ki, mevzu beni kapsadığı kadar şimdiki eşimi de kapsıyor?? Giderlerim mahkemeyi hiç ilgilendirmiyor olacak ama haneye giren toplam gelire mi bakacaklar yani?? Bana mı saçma geliyor yoksa gerçekten mi saçma? Yani bitmiş bir evliliğin cezasını eşimin çekmesi doğru gelmiyor bana.
Kusura bakmayın biraz agresif yanıtlıyor gibi görünebilirim ama gerçekten adalet bu işin neresinde, hukuktan niye sadece tek taraf faydalanıyor bunu gerçekten anlayamıyorum. Ben evi bıraktım, boşandığımdan beri de çocuğum için zaten elimden geleni yapıyorum, masraflarının bir kısmını zaten karşılamaya çalışıyorum, yani maksadım "ne yapsam da iştirak nafakası vermesem" değil, çabam sadece sadece nasıl en adilane şekilde yapılmasını sağlayabilirim. Ama görüyorum ki, durum umutsuz...
Bu gibi nafaka davalarında giderinizin hiç bir önemi yok.Nafaka öncelikli ödemedir ve önce nafaka ödenip kalan miktarla geciminiz sağlanır ve kıstas temel olarak gelirinizdir.Zaten giderler nafakayı azaltıcı veya ortadan kaldırıcı birer unsur olsaydı herkez biyerlere gider yaparak nafaka ödemekten kurtulurdu.İştirak nafakaları sizin durumunuzdaki kişiler için 300-500 lira arasındadır.Hukuken çocuğunuza ne kadar harcanıyo kuruşu kuruşuna hesabı o evde yediği yemekten içtiği suya kadar(ısınma, barınma vs) mumkün olmayacağı için karşı taraftan benim tam yatırdığım miktar kadar yatırsın veya toplam miktar kuruşu kuruşuna harcansın şeklindeki bir öneri pratikte uygulanması mümkün olmayan ve hukuk sistemimizde karşılığı bulunamayacak bir taleptir.Evle alakalı anlaşmayı hukuk sistemimizi dahil etmeden kendi aranızda yaptığınız için şimdi bu konuda hukuk sisteminin size yardımcı olması zor gözüküyor.Size tavsiyem 300-500TL arası bir karar çıkmasına hazırlıklı olun.Benzer konular daha önce sıkça forumda tartışılmıştı.Arama yaparak daha fazla bilgide edinebilirsiniz.İyi forumlar.
Sayın Bill187,
Cevabınız için size de çok teşekkür ederim. az önce sayın Scorpion35'a da yazdığım cevabın son kısmını aynen size de aktarmak istiyorum, ki hakkımda yanlış bir izlenime kapılmayın.
--Ben evi bıraktım, boşandığımdan beri de çocuğum için zaten elimden geleni yapıyorum, masraflarının bir kısmını zaten karşılamaya çalışıyorum, yani maksadım "ne yapsam da iştirak nafakası vermesem" değil, çabam sadece sadece nasıl en adilane şekilde yapılmasını sağlayabilirim. Ama görüyorum ki, durum umutsuz...--
eski eşiniz çalışıyorsa o kadar yüksek olacagını sanmıyorum ama şurda bir gerçek varki siz evin borcunu ödeyene kaar sesçıkarmamış ve siz bunların evraklarını alır gidersiniz o zamanda siz mal paylaşımı gibi bir dava açın ve siz anladıgım anlaşmalı boşanmışınız anlaşmaya uymadıgı için sizde mal paylaşımı davası açarım diyin bendede oldu aynı durum ama eski eşim söylemekten ileri gitmedi gitseydi bir avukatla konuşmadım ama bu yönde bir savunma sunardım sonuçta kanun ne kadar kadını korusada hakimde bir insan diye düşündüm bu benim şahsi fikrimdir (hukukçu değilim )sizin durum benim durumdan genede iyi boşverin suskun kalrsanız dahada üzerinize gelecektir suskun durmayın ama unutmayında sonuçta bir kızınız var onu siz koz kulanmasın daha sonra
merhaba, eşimle geçen yıl boşandık o süreden bugüne kadar iştiraf nafakasını fazlasıyla ödedim. çocukların velayeti halen annelerinde lakin çocuklar...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku