+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon
1 den 10´e kadar toplam 15 ileti bulundu.
    Nerede
    izmir
    İletiler
    16
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı İş mahkemesinde dava açacağım ama küçük bir şantaj ile karşı karşıyayım

Öncellikle emeğe saygı diyorum.Emeği geçenlere teşekürler.

İşçimiz bir işletmede çalışırken işyerindeki çekişmeler ve sağlık nedenleriyle bir şekilde ayrılıyor.Çalışma bakanlığı,işletmeyi de dinledikten sonra işçi lehine karar çıkarıyor,kıdem ihbar yıllık izin haklarının ve son ay ki imzalanmamış bodrosundakı maaşın da ödenmesine karar veriyor.

işçinin kızı , annesine yapılan baskıları paylaşmak isterken,işletmede çalışan çok samimi arkadaşına ,işletme patronu hakkında 2-3 kelime uygunsuz küfürlü sms atıyor (çünkü arkadaşı,arkadaş arası ARGO,KAMUYA KAPALI ÖZEL İLETİŞİM,birlikte tatile gidilmişlik vs var).
    Daha sonra bu kız nasıl oluyorsa bu mesajları işletme patronuna gösteriyor.İşletme şimdi "elimizde mesajların var diyerek" kıdem ıhbar vs hakedişi olan tarafı TEHDIT EDİYOR.

SORU 1: İşletmeci dava açarsa bir geçerliliği varmdır? Var ise nedir cezası ? İşletme bu arada sigortasız işçi çalıştırmaktan ceza almış ve halen sigortasız işçi çalıştırmakta.

2-çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı x il müdürlüğü kararları kesinmidir iş yeri bu tazminatı ödemek zorundamıdır ?
    3-işyeri tazminatı ödemedği takdirde iş mahkemesine,tazminatımı işyeri ödemiyor diyemi yoksa tazminat hakkımın olup olmadığına dairmi dava açacağım ?
    4-çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı x müdürlüğünün gönderdiği yazı mahkemede ne tür etki eder.

Teşekür ederim..

Hukuki NET Güncel Haber

İş mahkemesinde dava açacağım ama küçük bir şantaj ile karşı karşıyayım konulu yargıtay kararı ara
    İş mahkemesinde dava açacağım ama küçük bir şantaj ile karşı karşıyayım konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    Kocaeli
    İletiler
    8.997
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: iş mahkemesinde dava açacağım ama küçük bir şantaj ile karşı karşıyayım

İşveren dava açarsa tabii GEÇERLİ dir ama kazanır mı onu sadece hakim bilir; kararı verecek odur.
    Benim şahsi kanaatim ise: kazanamaz
    Bir kere tazminatını vermemek gibi bir amacı olamaz çünkü bu mesajdan dolayı işten atacaksa bunu öğrendikten sonra 6 gün içinde ve bu gerekçe ile işten çıkışınnı vermeliydi. Ama o başka gerekçeyle işten çıkardı. İkincisi, bu mesajı ele geçirmesi durumu var. Eğer arkadaşınız verdiyse kişisel bilgileri ifşadır bu açıkça. İşveren başka bir türlü ele geçirdiyse bu daha da kötü.
    Yani sonuçta olsa olsa kazanma ihtimali sıfıra yakın bir tazminat v.s. davası açabilir ama kendisinin ya da arkadaşınızın karşılaşacağı suçlamalar daha büyük olacağından ben o patronun ve arkadaşınızın yerinde olsam sesimi çıkartmam.
    Tahminimce korkutmaya çalışıyor sizi. Ben olsam "buyur, aç davanı" derim.

Nerede
    izmir
    İletiler
    16
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: İş mahkemesinde dava açacağım ama küçük bir şantaj ile karşı karşıyayım

Son mesajımdır.

Zahmet edip vaktinizi ayırdığınız için teşekür ederim.

Atılan mesaj ,şubat ayı biterse 6 ayı geçmiş olacak.Bu türlü davalarda 6 AY İÇİNDE dava açma şartı bulunuyormuş.Doğrumudur ?

Mesajı atan kişi SİCİL korkusuyla korkmakta.Sicile ne etki eder ki boyle bir dava kaybı ?(yüksek lisan yapmakta kişi)

Fikirlerinize katılıyorum.İki kişi arasındaki özel bir görüşmenin ifşa edilmesidir kanaatimce..

İletiler
    4.436
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: İş mahkemesinde dava açacağım ama küçük bir şantaj ile karşı karşıyayım

Ortada başka suçların olması(iş verenin sorumluluklarını yerine getirmemesi, kızının arkadaşı olan kişinin mesajları ifşa etmesi vs.) oluşan hakaret suçunu ortadan kaldırmaz.Ayrıca arkadaşı olan kişiye hakaret içeren mesajlar atmasını kişinin patronuyla paylaşması durumunu bu durumu paykaşan kimse ''kişilerin arkasından hakaret edilmesinden çok rahatsız oluyordum ve kendisi hakkındaki hakaretlerden haberdar olması gerektiğini düşündüm'' diye izah edebilir.Hakareti eden kişi mesaj gibi bir kanıt sayesinde yüksek ihtimal ceza alır.Daha önce sabıkası yoksa ve hakim takdir yetkisini kullanırsa ceza ertelenebilir veya hüküm açıklanmayabilir.Bilginize.

Nerede
    Kocaeli
    İletiler
    8.997
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Bill187 rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    bu durumu paykaşan kimse ''kişilerin arkasından hakaret edilmesinden çok rahatsız oluyordum ve kendisi hakkındaki hakaretlerden haberdar olması gerektiğini düşündüm''
    Haberleşmenin gizliliğini ihlâl

MADDE 132. -.....
    (2) Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Burada; örneğin ben size bir mektup yollasam; onu ifşa edemezsiniz diyor.
    1. maddede ise, benim size yolladığım bir mektubu başkasının alıp okumasından bahsediliyor.
    Mektup, telefon görüşmesi ya da SMS aynıdır.
    Kararı hakim verecek muhakkak ama burada şuna dikkatinizi çekerim: Konu, bu sebepten dolayı KIDEM TAZMİNATINI ÖDEMEME HAKKI OLACAK gibi tehditte bulunulması. Bu iş kanaatimce yaş.
    Eğer patron kendine çok güvenirse, diğer taraf güzel bir savunma / iddia ile 132/2'den (durumu bilmiyorum 132/1'den) terletebilir karşı tarafı.
    Her halukarda patron KIDEM TAZMİNATINDAN YIRTAMAZ.

Nerede
    izmir
    İletiler
    16
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Öncelikle bill187 adlı üyeye teşekür ediyorum.
    bill187 ' nin iletisinden sonra bende arada kalmıştım.Sonuçta sistematik atılan smsler söz konusu değil.O güne mahsus COK SAMİMİ OLDUĞU ARKADAŞIYLA OLAN ÖZEL BİR GÖRÜŞME-smsleşme.İnsanlar samimiyetlerinin olduğu kişilerle konuşurken gayet her cümle sonunda argo kelime koyar.Burda bence abez olan samimi arkadaşın o işletmeye yaranmak için ,özel bir(tek) görüşmenin ifşa edilmesidir.Bu kişi muhtemelen hala aynı yerde sigortasız çalışmakta.Ayrıca bu mesaj nedeniyle dava açılırsa da kızın arkadaşıyla birlikte tatil ressimleri mevcut.Ortada sistematik bir hakaret durumu yok.Kişi mekana gidip bir eylemde veya kamuya açık bır yerde argo yapmamıştır,kişiye doğrudan hakaret de yoktur.

Alıntı senoleker rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Haberleşmenin gizliliğini ihlâl

MADDE 132. -.....
    (2) Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Burada; örneğin ben size bir mektup yollasam; onu ifşa edemezsiniz diyor.
    1. maddede ise, benim size yolladığım bir mektubu başkasının alıp okumasından bahsediliyor.
    Mektup, telefon görüşmesi ya da SMS aynıdır.
    Kararı hakim verecek muhakkak ama burada şuna dikkatinizi çekerim: Konu, bu sebepten dolayı KIDEM TAZMİNATINI ÖDEMEME HAKKI OLACAK gibi tehditte bulunulması. Bu iş kanaatimce yaş.
    Eğer patron kendine çok güvenirse, diğer taraf güzel bir savunma / iddia ile 132/2'den (durumu bilmiyorum 132/1'den) terletebilir karşı tarafı.
    Her halukarda patron KIDEM TAZMİNATINDAN YIRTAMAZ.

Nerede
    izmir
    İletiler
    16
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Ayrıca kıdem vs alacaklara yönelik dava bizim tarafımızdan açılacak muhtemelen.Muhasebesiyle anlaşmaya çalışacağım.Laki olmadı dava açılacak.

Sms ile ilgili davada bunun sonrasında karşılıklı tepki olarak açılabilir diye düşünüyorum veya sadece bir tehditten ibaret.Konu kıdem tazminatına yönelik davadan sonra (olumlu olmusuz netice alınır bilmiyorum ama çalışma bakanlığı kararı elimizde,talep edilmesi doğrultusunda).Gerçi işletmede şu an bile 4-5 işçisinin yuzde 90 nını sigortasız çalıştırmakta.Bu da benimle anlaşma yoluna gitme ihtimalini güçlendiriyor diye düşünüyorum.

İletiler
    4.436
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Bazı şeyleri birbirine karıştırmayalım arkadaşlar.İki kişinin haberleşmesini hukuka aykırı bir şekilde ele geçirip bunu ifşa etmekle, kendi rızasıyla iki kişinin haberleşmelerinin daha sonra üçüncü bir kişiyle paylaşılması farklı bir durumdur.Ben ayrıca ''kişilerin arkasından hakaret edilmesinden çok rahatsız oluyordum ve kendisi hakkındaki hakaretlerden haberdar olması gerektiğini düşündüm'' şeklinde bir savunma yapabileceğini söyledim.Ceza alıp almayacağına dair bir şey söylemedim çok kıymetli vip üyemiz senoleker.

Hakaret suçunun oluşması için suçun sistematik olarak, herkesin önünde veya yüzüne karşı işlenmesi şart değildir.Bir kişiyi başkalarının gözünden düşürecek şekilde hakaret içeren konuşmalar(yazılı veya sözlü) yapılmasıda hakarer suçunu ortaya çıkarabilir..Bu durumun iş veren tarafından şantaj olarak kullanıması ise ayrıca şantaj suçunu oluşturur.Fikrimi şu şekilde özetlersem, burada patron sigortasız işçi çalıştırmaktan ve şantajdan, sözde arkadaş 132/3 den ceza alabilir.Ancak bunların hiç biri en net kanıtlardan biri olan sms'deki hakaretleri ortadan kaldırmaz.Ben gene söylemiş olayımda siz bildiğiniz gibi yapın.İyi forumlar.

Nerede
    izmir
    İletiler
    16
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın üye, öncelikle vaktinizi ayırdığınız için teşekür ederim.

1-Yaklaşık 1 saattir araştıyorum .Mesajın atıldığı tarihten itibaren 6 ay geçerse dava açılamaz mış gibi bir bilgiye ulaştım.(1yıl mıdır yoksa ?)
    Veya şahıs mesajı ben bugün gösterdim diyebilir mi.?

2.Olası ceza kaanatimce ,mesaj atan kişinin sicilin,aile siclinin temiz olması,kişinin üniversiteden onur belgesi ile mezun olmuş olma durumu,mesaj attığı kişi tatile birlikte çıkabilecek kadar samimi biriyse(ressimler var),söz konusu mesajta annesine yapılan haksızlıklar neticesinde anlık öfkelendiği görülürse,mahkeme sergileyeceği iyi hal,gerekirse mahkemede kişiden özür dilemesi durumunda ceza almama ihtimali? Alırsa da ne alır? Siciline işlenir mi ?

Bazı şeyleri birbirine karıştırmayalım arkadaşlar.İki kişinin haberleşmesini hukuka aykırı bir şekilde ele geçirip bunu ifşa etmekle, kendi rızasıyla iki kişinin haberleşmelerinin daha sonra üçüncü bir kişiyle paylaşılması farklı bir durumdur.Ben ayrıca ''kişilerin arkasından hakaret edilmesinden çok rahatsız oluyordum ve kendisi hakkındaki hakaretlerden haberdar olması gerektiğini düşündüm'' şeklinde bir savunma yapabileceğini söyledim.Ceza alıp almayacağına dair bir şey söylemedim çok kıymetli vip üyemiz senoleker.

Hakaret suçunun oluşması için suçun sistematik olarak, herkesin önünde veya yüzüne karşı işlenmesi şart değildir.Bir kişiyi başkalarının gözünden düşürecek şekilde hakaret içeren konuşmalar(yazılı veya sözlü) yapılmasıda hakarer suçunu ortaya çıkarabilir..Bu durumun iş veren tarafından şantaj olarak kullanıması ise ayrıca şantaj suçunu oluşturur.Fikrimi şu şekilde özetlersem, burada patron sigortasız işçi çalıştırmaktan ve şantajdan, sözde arkadaş 132/3 den ceza alabilir.Ancak bunların hiç biri en net kanıtlardan biri olan sms'deki hakaretleri ortadan kaldırmaz.Ben gene söylemiş olayımda siz bildiğiniz gibi yapın.İyi forumlar.

Nerede
    Kocaeli
    İletiler
    8.997
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

İki kişinin haberleşmesini hukuka aykırı bir şekilde ele geçirip bunu ifşa etmekle, kendi rızasıyla iki kişinin haberleşmelerinin daha sonra üçüncü bir kişiyle paylaşılması farklı bir durumdur.
    Evet haklısınız, bunlar farklı şeyler ama TCK 132'de ikisine de suç denmiş. İlk söylediğiniz birinci, ikinci söylediğiniz ikinci maddeye göre suç olarak tanımlanmış TCK 132'de.
    Ancak buradaki olayda; dediğiniz gibi "bu mesaj beni rahatsız etti" diyerek, esasen gizli kalması gereken "iki kişi arasındaki muhaberatın" taraflardan biri tarafından üçüncü bir kişiye ifşası nasıl bir sonuç doğuracak bir hukukçu üye değerlendirse biz de faydalanırız diyeceğim ama böyle threadlar da hukukçu üyleri cezbetmiyor

+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar: