İhbar süresince iş akdi aynen devam eder.
İhbar süresi içinde işveren , gerekli şartlar oluşursa elbette bildirimsiz fesihte yapabilir, ancak bu durumda fesih artık çalışanın feshi değil, işveren feshi olur.
İşçinin istifası etmesi durumunda; ihbar süresince iş akdinin devam etmesi işvereni koruma amaçlı olduğundan işçi buna uymak zorunda. Ancak, işveren için işçi vazgeçilmez değildir. Bu nedenle, işveren yasanın kendisine tanıdığı ihbar süresince korunma hakkını kullanmak istemiyor ve isçisinin istifasını aynı gün kabul ederek derhal çıkmasını istiyor. Fakat işçiyi ihbar öneli süresince çalıştırmak zorunda kalıyorsa, işveren istifa eden işçiye karşı yasanın kendisine tanıdığı korunma hakkını aslında işçisi için kullanmak zorunda kalıyor gibi...!
Benim düşüncem bu yönde idi. Ama yanılmışım.
Konu tolg tarafından (24-11-2011 Saat 14:22:10 ) de değiştirilmiştir.
Olayı bir de böyle düşünelim.
İşçi ihbar öneline uymak kaydı ile 10.12.2011 tarihinde iş akdini fesih edeceğini işverene beyan etti. İşveren de izin ücreti ödememek için ertesi gün işçinin ihbar tazminatını ödeyerek işçinin iş akdini fesih etti. Dolayısıyla işçi izin parasından mahrum kaldı ama, karşılığında ihbar tazminatı aldı. Şimdi;
1. İşçi, fesih iradesini daha önce beyan ettiği için işverenin fesihi geçerlimidir?
2. İşveren, izin ücreti ödememek için işçinin iş akdini fesih ettiğinden dolayı kötü niyetli olarak düşünülebilir mi?
3. Olası bir davada, işverenin davranışı iyi niyetten uzak değerlendirildiğinde, işçi ayrıca iizin ücretine hak kazanabilir mi?
2. İşveren, izin ücreti ödememek için işçinin iş akdini fesih ettiğinden dolayı kötü niyetli olarak düşünülebilir mi?
3. Olası bir davada, işverenin davranışı iyi niyetten uzak değerlendirildiğinde, işçi ayrıca iizin ücretine hak kazanabilir mi?
2- Evet.
3- Evet.
Olası bir davada işverenin asıl amacı "Dürüstlük ilkesi" açısından irdelenerek sonuca varılır diye düşünüyorum. Aynı şey işçi içinde geçerlidir. Dikkat ederseniz ilk iletimden itibaren savunduğum konuda zaten buydu. Siz bunun tespitini işveren açısından da değerlendirerek benim düşüncem ile aynı sonuca varmış oldunuz. Benzer şekilde, tamamen haklı olduğu halde iş akdi feshedilen işçinin işe iade davası açarak davayı kazanması sonucu asıl niyetinin işe başlamak olmadığı, aksine tazminatlardan yararlanmak olduğu ortaya çıktığında verilen kararların ne yönde olduğunu biliyor olmalısınız.
Konu tolg tarafından (24-11-2011 Saat 17:10:21 ) de değiştirilmiştir.
Eğer böyle bir işveren varsa ne olarak düşünülür bilmem. Zira izin parası ihbar tazminatının yarısı kadar falandır kabaca.
Sonuç itibariyle, hiçbir işveren izin ücreti ödememek için bu yolu denemez. Hele işçi, 1,5 yıl ve daha fazla çalışmışsa... İşçi, ihbar öneline uyarak fesih hakkını kullandığında, dolayısıyla izin ücretine de hak kazanacaktır.
Yanıtlarınız için teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak. ihbar süresi olan 4 hafta öncesinden istifa dilekçesini (4hafta sonra ayrılacağımızı belirterek) veridiğimiz durumda günlük 2 saat iş arama hakkımız olur mu? Eğer olursa günlük 2 saat olan bu hakkı toplu olarak kullanabilir miyiz? (Mesela haftada 1 tam gün)
Saygılarımla
Yanıtlarınız için teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak. ihbar süresi olan 4 hafta öncesinden istifa dilekçesini (4hafta sonra ayrılacağımızı belirterek) veridiğimiz durumda günlük 2 saat iş arama hakkımız olur mu? Eğer olursa günlük 2 saat olan bu hakkı toplu olarak kullanabilir miyiz? (Mesela haftada 1 tam gün)
Saygılarımla
İş arama izni, günde 2 saatten az olamaz. İşveren, iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İşçi isterse iş arama saatlerini birleştirerek toplu olarak kullanabilir. Ancak bu süreyi toplu olarak kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.
Ayrıca işveren, bu izni kullandırmazsa veya eksik kullandırısa, o süreye ait ücreti işçiye vermek zorundadır.
Teşekkür ederim Veysel bey. Son soruma forumda yanıt da buldum aslında. Başka bir sorum daha olacak; 30.kasım.2011 de istifa dilekçesini verip 31.aralık.2011 de işten ayrılacağımı belirteceğim. Fakat dilekçeyi elden verdiğimde hemen imzalanması gereklimidir? Yani 31.aralık.2011 günü geldiğinde işveren imzalı dilekçeyi yırtıp attığını düşünürsek ve dilekçe de diyelim ki 10.aralıkta imzalanmış işe 10.ocak.2011 e kadar çalışmam gerekecek midir. ya da noter kanalıyla nasıl yapabilirim?
Saygılar...
Merhaba arkadaşlar müsadenizle bir konu hakkında görüşlerinizi almak istiyorum. Yaklaşık 1 yıl önce işten çıkarıldım (26ay sigortalı çalışmıştım) ve...
Tüvtürke aracı muayene ettirdikten sonra kredi kartımdan komisyon ücreti alındı. Tüketici hakem heyetine başvurdum ve hakem heyeti beni haklı buldu....
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
tüvtürke karşı tüketici hakem...
07-05-2025, 23:40:53 in Tüketici Hakları