Bir Başkasının Psikolojisini Bozmak Yaralama Suçuna Girer Mi?
Soruyu başlıkta kısaca özetledim.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m.86/I:
Kasten başkasının vücuduna acı veren veyasağlığınınya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Madde 89/I
Taksirle başkasının vücuduna acı veren veyasağlığınınya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Bu hükümlere göre bir başkasının sağlığını bozmuş olmak, yaralama suçunun gerçekleşmesi için yeterlidir. Günümüzde sağlık kavramının içine sadece fiziki durum değil, "ruhsal" durumunda girdiği kabul edilmektedir. Bu durumda bir kimsenin psikolojisini bozmuş olmak, yaralama olarak nitelendirilmeli midir?
Yaralamak diyince akla fiziki müdahale geliyor. Zaten sözlüklerde de yaralama kelimesi bu anlamda geçiyor. Fakat madde başlıkları kanun metinlerine dahil değildir.
Türk Dil Kurumu'nun hazırladığı "Güncel Sözlük"e göre; (www.tdk.gov.tr)
Yaralamak:
1 . Silah, bıçak vb. bir araçla yara açmak.
2 . (mecaz) Gücendirmek, incitmek, kırmak.
Soruyu kısaca tekrar özetliyorum: Bir başkasının psikolojisini bozan kişi yaralama suçundan dolayı cezalandırılmalı mıdır?
Cevap: Bir Başkasının Psikolojisini Bozmak Yaralama Suçuna Girer Mi?
Sorun muallakta biraz.Kastettiğin bir kişinin bir kişiyi tacizi, insanların önünde küçük düşürücek şekilde hakareti, dövmesi, tecavüz etmesi gibi eylemlerinin sonucunda şahsın psikolojisinin bozulmasıysa, durum mahkemenin takdiriyle ceza arttırımı veya tazminatla sonuçlanabilir.Ancak ortada ceza kanunlarımıza göre hiç bir suç yokken, sadece bir arkadaşımızın, patronumuzun veya ailemizden bir kişinin yaptığı bir eylem sonucu benim psikolojimi etkiledi diye suç isnat etmek ne kadar mantıklı olur bunu sana bırakıyorum.Bahsettiğin şey suç olsaydı insanlar arkadaşlarım beni dışladı kendimi çok yanlız hissettim depresyona girdim, sevgilim benle ilgilenmedi psikolojim bozuldu, patronum beni sert bir dille uyardı gece uyuyamadım bunalıma girdim gibi suçlamalar olurdu.Hukuk mantık işidir.Kanunlarımız bir kişinin hukukunu korurken diğer bir kişinin hukukunu çiğnemez.
Cevap: Bir Başkasının Psikolojisini Bozmak Yaralama Suçuna Girer Mi?
Bill187 rumuzlu üyeden alıntı
Sorun muallakta biraz.Kastettiğin bir kişinin bir kişiyi tacizi, insanların önünde küçük düşürücek şekilde hakareti, dövmesi, tecavüz etmesi gibi eylemlerinin sonucunda şahsın psikolojisinin bozulmasıysa, durum mahkemenin takdiriyle ceza arttırımı veya tazminatla sonuçlanabilir.Ancak ortada ceza kanunlarımıza göre hiç bir suç yokken, sadece bir arkadaşımızın, patronumuzun veya ailemizden bir kişinin yaptığı bir eylem sonucu benim psikolojimi etkiledi diye suç isnat etmek ne kadar mantıklı olur bunu sana bırakıyorum.Bahsettiğin şey suç olsaydı insanlar arkadaşlarım beni dışladı kendimi çok yanlız hissettim depresyona girdim, sevgilim benle ilgilenmedi psikolojim bozuldu, patronum beni sert bir dille uyardı gece uyuyamadım bunalıma girdim gibi suçlamalar olurdu.Hukuk mantık işidir.Kanunlarımız bir kişinin hukukunu korurken diğer bir kişinin hukukunu çiğnemez.
Soruda kastettiğim, suç olarak nitelendirilmemiş bir davranış (bu durumda bu davranış bir haksız fiil olarak nitelendirilmeli) "neticesinde" kişinin psikolojisinin bozulmasının yaralama suçunu oluşturup oluşturmadığı meselesi...
Meselenin mantıklılık mantıksızlık tarafı işin bir başka yönü, hukuk felsefesi yönü. Fakat öğrenmek istediğim, sorunun hukuk bilimi açısından durumunun ne olduğu. Yani şuan yasa hükmünün iyi veya güzel, özgürlükçü ya da totaliter olduğuyla ilgilenmiyorum, kanunları aklamakla ise hiç ilgilenmiyorum. Gerçi böyle bir durumda belki bu sonuca yol açan hükmün, 1982 Anayasası'nın 13. maddesine, temel hak ve hürriyetlerin sınırlanmasındaki "ölçülülük ilkesi"ne aykırılık oluşturduğu fikriyle, Anayasa Mahkemesi'ne itiraz davası açılması düşünülebilir. Zaten 1982 Anayasası'nın "ölçülülük" ve "anayasanın ruhu" gibi lastikli kavramları ortaya atıp bunların tam olarak ne anlama geldiğini açıklamaması, bizi hukuk biliminden çok hukuk felsefesine itiyor. Fakat bu da başka bir konu.
Yoksa yazdığınız "sevgilim benle ilgilenmedi psikolojim bozuldu" örneğini, örnekteki eleştiriyi ben de ciddi buluyorum. Yalnız dikkat edilmesi gereken bir nokta, örnekteki sevgilinin cezalandırılabilmesi için haksız fiilleriyle ortaya çıkacak neticeyi (yani sevgilisinin psikolojisinin bozulmasını) "bilerek ve isteyerek" amaçlaması gerekmektedir. Yine aynı örnekten hareket edersek, taksirle yaralama açısından, bir kimsenin hangi davranışının karşısındakinin psikolojisini bozup bozmayacağını tayin edebilmesi çok güç olabileceği için, 1982 Anayasası'nın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine ve 38. maddesindeki suçta kanunilik ilkesine aykırılıktan dolayı Anayasa Mahkemesi'nde itiraz davasının açılması gerektiği düşünülebilir. Fakat böyle bir durumda dahi Anayasa Mahkemesi'nin hükmün tamamını iptal etmek yerine sadece meselenin psikolojik yaralama bölümünü etkisiz hale getirmeyi amaçlayan bir "yorumlu ret" kararı vermesini beklemek bana daha mantıklı gözüküyor.
Sonuç olarak, belki TCK'ya bu hükmü getirenler böyle bir sonucu düşünmemiş veya hiç arzulamamış olabilirler. Fakat ortada böyle bir hüküm ve doğal olarak böyle bir sonuç var. Benim esas merak ettiğim, Türk Ceza Hukuku sisteminde böyle bir yorumlama yapmayı (yani bir başkasının psikolojisini bozmayı yaralama suçu olarak nitelendirmeyi) engelleyen bir hükmün olup olmadığı?
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku