Cevap: 17 aydır Tüketici hakem heyetinden karar çıkmıyor
Sayın Başak Hanım
Benim yazdığım dosya numarası İzmir Karşıyaka TSHH dosya NO: 2008/1081 tarihi 28 Kasım 2008. Diğer dosya: 2009/151 tarihi 18.02.2009
Bunları arayıp teyit edebilirsiniz. Karşıyaka TSHH Telefonları 0232 364 4633 ( Fikret Ünalan.) 17 aydır bekleyen şikayet olduğunu zannetmiyorum demişsiniz ancak fiili durum hiç de öyle değil. Yukarıda yazdığım gibi çok ciddi bir yığılma var. Kaymakamlığa bilgi edinme başvuru dahi yaptım ben.
Teori ile pratik her zaman birbirine uymaz malumunuz. Fazla sayıda icra takibi yapan banka, GSM, Telekomünikasyon gibi firma vekillerine sorsanız aynı yanıtı alırsınız.
İİK 18 maddesinde şikayet ile ilgili süreler vardır. Fiilen uygulanabiliyor mu?
Gerekçeli kararların 15 gün içinde yazılması gerekiyor ama her zaman 15 gün içinde gerekçeli karar alınabiliyor mu?
Benim İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 1993 yılında açılmış 17 yıllık davam var . Bu dava Yargıtay 11. Ceza dairesinde 5 yıldır inceleme için bekliyor. Dosya No:2005/410 uzamış zaman aşımı 2 yıl önce doldu.
17 yıl süren dava olur mu? 5 Yıl süren temyiz incelemesi olur mu?
Ama oluyor güzel yurdumda.
Hukuki NET Güncel Haber
Konu Phantom of law tarafından (07-04-2010 Saat 07:47:21 ) de değiştirilmiştir.
Sayın Phantom of law,
Haklı olabilirsiniz. Ben teoriye dayanarak değil, pratiğe dayanarak onu söyledim. Çünkü Ankara iline bağlı kaymakamlıklarda ve ilçe belediyelerde bulunan tüketici sorunları hakem heyetine yapılan şikayetler 3-4 ayda sonuçlanıyor. Onlarcasını biliyorum. Belki Karşıyaka Kaymakamlığında bir problem vardır.
Burada incelemeler ve değerlendirmeler biraz üstünkörü yapılıyor. Hatta ben de bunun için Sanayi ve ticaret Bakanlığı'na başvuruda bulunmuştum, daha titiz incelenmesi için. Acaba İzmir'de çok mu teferruatlı inceleniyor.
Sayın Başak Hanım
Yasal sınırın altındaki icra takiplerine itiraz edildiğinde bildiğiniz gibi başvuracağınız mercii karşı taraf tüketici ise TSHH. dir.
BU konuyu anlatan içtihatlar ve davaların red ile sonuçlanması sebebi ile artık bu avukat arkadaşlar TSHH ne başvuru yapmaktalar.
Bu başvurular doğal olarak yığılmaya sebep oluyor. Asıl sorun ise bilirkişi raporu alınmasından doğuyor. Bu ve benzeri davalar için bilirkişi raporu isteniyor.
Ben defalarca ayıplı mal ve hizmet şikayeti yaptım. Telekom ADSL için zorunlu sabit hat şikayetimde dahi bilirkişi raporu istemeden heyet karar vermişti.
Şİmdi rapor bekleniyor ve raporlar ödeneğe bağlı olduğu için maalesef kararlar bekliyor.
BU İzmir Karşıyaka ya özel bir durum olamaz Konak ilçede durum farklı değil ki. Arkadaşımızın şikayeti de bu yönde ayrıca Ankara da 17 ay değil ama 8 ayı ben biliyorum. İtiraz edilen takipler için Ankara TSHH leri bilirkişi raporuna gerek görmüyor mu?
Bilirkişiye gidiyor Ankara'dakiler de. Ben çoğunlukla elektronik cihazlar ile ilgili şikayetleri biliyorum. Bankalar, kurumlar ile olan ihtilafları bilmiyorum.
araya girerek vatandaş olarak fikrimi yazayım;
her dosya teferruatlı incelenmeli zaten. ayrıca nasıl bir teferruatlı inceleme dosyanın 17 ay boyunca bekletilmesine yol açar. sonuçta bunlar çok basit davalar. Phantom of law ın açıklamalarından anladğım kadarı ile bu işte, bakanlığın büyük ilgisizliği var. fakat hakem heyetleri de sütten çıkma akkaşık değil. benim olayımda bundan 5 ay öncesine kadar, ödenek çıkmadığı için bilirkişiden rapor gelmediğini ve kendilerinin de birşey yapamadığını söylüyorlardı. 5 ay önce, ödeneğin çıktığını ve bilirkişinin parasını aldığını söylemişlerdi. buna rağmen aradan 5 ay geçmesine rağmen bekliyoruz. her aradığımda 15 güne kadar karar çıkar denmeye devam ediyorlar. bakanlığın vurdum duymazlığına, heyetlerin ilgisizliği eklenince ortaya böyle hukuk ucubesi durumlar ortaya çıkıyor. kimi kime şikayet edeceksin.
Konu maximus___ tarafından (07-04-2010 Saat 09:41:34 ) de değiştirilmiştir.
Sayın Başak Hanım konuyu tam anlatan ve tam zamanında gelen bir tebligat daha oldu. Bu sabah Konak Tüketici Sorunları Hakem Heyetinden gelen tebligat Vodafone vekili Av. Senih Özay a ait bir şikayet . Şİkayetin tarihi 17.11.2009. Heyetin savunma talep eden yazısının tarihi ise 25.03.2010. Teblig tarihi ise 07 Nisan 2010 (RR02064532725 PTT barkod nosu ) Şİmdi bu şikayetin yapılmasının üzerinden 4 ay zaten geçmiş durumda. Bu şikayete ben savunma yazacağım. Bilirkişiye gidecek ve karar verilecek. Nereden baksanız 6 aydan önce karar çıkmaz. Altı ayı mesela diye yazıyorum. Emin olun 1 yıldan önce hiçbir şey çıkmaz.
Teori ye evet ama TSHH de fiili durum aynen böyle.
Phantom of law rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Başak Hanım konuyu tam anlatan ve tam zamanında gelen bir tebligat daha oldu. Bu sabah Konak Tüketici Sorunları Hakem Heyetinden gelen tebligat Vodafone vekili Av. Senih Özay a ait bir şikayet . Şİkayetin tarihi 17.11.2009. Heyetin savunma talep eden yazısının tarihi ise 25.03.2010. Teblig tarihi ise 07 Nisan 2010 (RR02064532725 PTT barkod nosu ) Şİmdi bu şikayetin yapılmasının üzerinden 4 ay zaten geçmiş durumda. Bu şikayete ben savunma yazacağım. Bilirkişiye gidecek ve karar verilecek. Nereden baksanız 6 aydan önce karar çıkmaz. Altı ayı mesela diye yazıyorum. Emin olun 1 yıldan önce hiçbir şey çıkmaz.
Teori ye evet ama TSHH de fiili durum aynen böyle.
Ankara'da Çankaya, Keçiören, Mamak, Polatlı vs tüm ilçelerdeki TSHH'ndeki uygulamayı anlatayım;
Burada birisi 17.11.2009'da şikayet etse, 11. ayın sonunda şikayeti bildirir ve savunma almak amaçlı yazı şikayet edilene tebliğ edilir. Şikayet edilenin cevap süresi 15 gün, cevap yazılır ve en geç 12. ayın sonunda şikayete cevap dilekçesi TSHH'ne ulaşır. TSHH dosyayı bilirkişiye gönderir, bilirkişi 1-2 ayda raporunu verir, dosyayı teslim eder, hadi 1 ayda da karar verildi diyelim, İzmir'de daha cevabın istendiği bu tarihlerde Ankara'da karar çıkar.
Eğer şikayet 17.11.2009'da yapılmışsa, şikayet edilene şikayet dilekçesi 07.04.2010'da tebliğ ediliyorsa, TSHH'de bir problem var demektir. Burada 5 aylık sürede nasıl bir şikayetmiş tebliğ edilemeyen? Mahkemelerde bile dava açıldığında en geç 15 günde tebligat yapılıyor. 5 ayda şikayeti tebliğ eden heyet tabii ki kararını da 10 ayda ancak verebilip taraflara bildirir.
Başka ilçeleri bilemiyorum ama Çankaya da durum çok farklı değil. Ankara da 8 ay süren bir şikayet biliyorum dediğim şikayet Çankaya ilçesine ait bir şikayet idi.
Yukarıda Kaymakamlığa bilgi edinme başvurusu yaptığımı söylemiştim.
BU bilgi edinme başvurusuna verilen cevapta bu sorun açıkça kabul ediliyor ve bir yığılma olduğu ifade ediliyor.
Konu hakkında bakanlığa bilgi verildiği ve yeni düzenlemeler yapılacağı gibi ifadeler yer alıyor. Dilerseniz bu cevabı da yayınlayabilirim.
Benim bu yanıtları vermemdeki amacım. TSHH de bir ciddi sorun olduğunu vurgulamak ve tüm arkadaşları bilgilendirmek içindir.
Siz ısrarla yok diyorsunuz anacak Karşıyaka Konak gibi büyük ilçelerde böylesine sorunlar varsa, Ankara nufusu daha az olmadığına göre orada olmaması pek olası değil.
Siz bir sorun ile karşılaşmadı iseniz ne mutlu ama Avukat Arkadaşlarımızın özellikle GSM, Banka ve benzeri iş takibi yapan arkadaşlarımızın şikayetlerini dinlemek gerektiğini düşünüyorum. Ben yukarıda Karşıyaka TSHH telefonunu ve yetkilisini de yazdım. Kendisi ile oldukça haşır neşir olduk.
Emin olun dileyene sorunu çok somut örneklerle ifade edecektir.
Ben en uç örneği yazdım. Haziranda şikayet dilekçesi verilen 4 tane dosyadan hala ses yok mesela.
Konu tek bir örnek olsa diyeceğim ama maalesef konu açmaza doğru gidiyor.
Aynı cevabımda Yargıtay Ceza İncelemesinin 5. yıla girdiğini de yazmıştım. Yargıtay incelemesi 5 yıl sürebiliyor ise TSHH nin lafı bile olmaz.
valla kendimi şanslı vatandaşlardan biri gibi hissettim... yargıtayda 5 yıldır bekleyen bir dosya var ve bu dosyadaki sanık içerdeyse 5 yıldır adalet bekliyor. belki de suçsuz. en değerli şeyini, yani hayatının 5 yılını bir karar için heba ediliyor. çok şükür ki, şimdiye kadar böyle büyük davalarda madur duruma düşmedim. şimdi şükrediyorum ki şu an için tek sorunum hakem heyetindeki bu kararın gecikmesi. ya bir iftira nedeniyle içeri alınsam ve yıllarca adaletin tecelli etmesini beklesem ne olacak.
"geç tecelli eden adalet, adalet değildir" özdeyişinden yola çıkarak görüyorum ki türkiye de adalet falan yok. konunun sebepleri çok derin, çözümü çok zor olabilir ama vatandaş olarak sebebi ne olursa olsun adalet beklerim ben. hiçbir şey adaletsizliğe mazeret olamaz...
bir de başak hanımın verdiği somut iş akışı çok güzel. orada ve benim örneğimde açıkça görülüyor ki, hakem heyetleri bakanlığın basiretisliğinin arkasına sığınıyor. hakem heyetleri iş yapmaya niyetli olmadıktan sonra, bugün bakanlık, yarın başka birşey mutlaka mazeret üretilir. ankarda hakem heyetlerinin daha ciddi çalışıyor olması inandırıcı, çünkü orada siyasetçi ve yakınları çok fazla olduğu için hakem heyeti üyelerii sert bir kayaya çarpmamak için olması gerektiği gibi çalışıyor olabilir. aslında bu durum, diğer illerdeki hakem heyetlerinin işlerini savsakladığının bir ispatı.
hakem heyetleri, en az sikayet edilen satıcı firmalar kadar vatandaşı süründürüyor. hakem heyeti ve sikayet edilen firmalar el ele, vatandaşı.....
buradan, vantadaşın sorunlarını görmezden gelen hükümeti ve işini insana yakışır şekilde yapmayıp savsaklayan hakem heyeti mensuplarını kınıyorum.
neyse.
bu arada başlığı açtığımdan beri buradaki tavsiyeler doğurultusunda görüşmek için hakem heyetini arıyorum ancak telefonla yetkiliye ulaşamıyorum. kendisi sürekli dışarıda...
Arkadaşlar,
Karar bugün lehime çıkmış, hemen gidip kararı aldım.
Tüketici hakem heyeti ile geçen hafta yaptığım telefon görüşmesinde, 1 hafta içerisinden karar çıkmazsa, bakanlığa dilekçe ile başvuracağımı belirtmiştim.
Bu telefon görüşmesi sayesinde midir ? yoksa hukuki.net forumlarını takip ediyorlar da buradaki yazımımı gördüler bilemiyorum. çünkü yetkili kişi bu yazıyı gördüyse mutlaka beni tanımıştır.
sonuç olarak forum sayesinde çok yakında paramı iade alacağım.
değerli fikirlerini paylaşan tüm arkadaşlara ve bize bu imkanı veren hukuki.net yetkililerine candan teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dilerim
saygılarımla
not: hakem heyeti üyelerine bu forumda biraz fazla serzenişte bulundum sanırım. kendilerine de teşekkür ederim. türkiye de adalet dağıtan kurumlarda çalışmak da kolay değil. arada çürükler de olmasına rağmen tüm camia konusunda genelleme yapmak yanlış. hatamı da böylece düzeltmiş olayım.
Merhaba. Ben Kont Bilişim'in ithalatını yaptığı Dell marka laptop aldım ve aldığımdan itibaren çeşitli sorunlar çıktı. Sorunların ayrıntısı aşağıdaki...
Merhaba. Ben Kont Bilişim'in ithalatını yaptığı Dell marka laptop aldım ve aldığımdan itibaren çeşitli sorunlar çıktı. Sorunların ayrıntısı aşağıdaki...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Terör Örgütü Propagandası Suçu...
14-08-2025, 20:01:53 in Ceza Hukuku