Kira bedelini ödemeyen kiracıya her ay ihtar çekilmeli mi?
01.07.2009 tarihinde evimi kıraya verdım ılk kırayı elden aldım ama bundan sonrakı kıraları hıc zamanında alamadım 2 defa noterden kıracıya ihtar cektım bu ıhtarlarda 30 günlük sure verdım ve 30 gün sure dolmadan kıraları yatırmış ama gıne kıra vermemeye devam edıyor tekrarmı ihtar cekmem lazım her ay kıra alabılmem için ihtarmı cekecegım bu konuda yardımlarınızı beklıyorum
Kira kontratlarında muacceliyet şartı varsa iki haklı ihtar nedeniyle tahliye davası açılmaz içtihadı kanımca yerinde bir içtihat değildir. 6136 sayılı kanunda böyle bir kısıtlama olmadığı gibi kiraya veren seçimlik hakka sahiptir. Hiç kimse bir hakkı kullanmaya zorlanamaz prensibi gereğince sırf kira kontratında muacceliyet şartı var diye iki haklı ihtar nedeniyle açılan tahliye davalarının kabul edilmemesi yönündeki Yargıtay kararına katılmıyorum. Ancak şu anda Yargıtay tarafından benimsenen görüş budur.
benzer bir sorunu ben de yaşadığım için anlamaya gayret ediyorum; devamlı ödeme problemi çıkaran kiracının muacceliyet şartı yazılı olmasa da çıkartılması mümkün görünmüyormu? bu anlamda çekilen ihtarlar haklı sayılmaz mı?
Kira kontratlarında muacceliyet şartı varsa iki haklı ihtar nedeniyle tahliye davası açılmaz içtihadı
Pardon yanlış mı anladım. Yani muacceliyet gaspeder diye bir madde varsa sözleşmede iki haklı ihtar ile tahliye davası açamıyor muyuz ? E bu maddeyi koyduranlar zaten avukatlar, emlakçılar. Ben kiracıyı nasıl çıkartacağım peki ? çıkartmadan icra takibi mi yaptıracağım bana olan borcu + kira sözleşmesinin sonuna kadar olan borcunu mu alacağım ? Diyelim ki parayı aldım. sözleşme yenilenecek sonra yine yatırmamaya başlayacak ve bu süreç tekrar mı işleyecek ? çin işkencesi gibi.
Kira kontratında muacceciyet şartı varsa dönem sonuna dek tüm kiralar tahliye talepli icra takibine konu edilebilir. Kiracı dönem sonuna dek tüm kiraları öderse bu süre içinde oturmaya devam eder. Ev sahibi kontratın süresi dolmasına 15 gün kala yenilemeyeceğini bildirip akdi feshedebilir. Fesihten sonra tahyliye davası açılabilir.
Muacceliyet şartı yoksa bir kira yılı içinde iki kez haklı ihtar çekmek suretiyle tahliye davası açılabilir.
Muacceliyet şartı yoksa bir kira yılı içinde iki kez haklı ihtar çekmek suretiyle tahliye davası açılabilir.
Teşekkür ederim Sayın Oğuz. Peki amacımız kiracıyı tahliye etmekse siz hangisini tavsiye edersiniz ? Muacceliyette sanırım bir kere ödemedi mi tahliye davasını kira yılı sonunda açıyoruz. Bu durumda kesin çıkartabiliyor muyuz ? Muacceliyet yoksa iki defa geç yatırması gerekiyor kiracının. Yoksa tahliye açamıyoruz. peki mahkemelerdeki eğilim hangi yönde. Yani tahliye için hangisinde şansımız yüksek. Parayı zaten muacceliyet yoksa da icra takibi ile alabiliriz tabi uzun sürer o ayrı. Teşekkürler...
Cevap: Kira bedelini ödemeyen kiracıya her ay ihtar çekilmeli mi?
İki haklı ihtar nedeniyle açılan davada tahliyeye karar verilebilmesi için kiracının bir kira yılı içerisinde iki haklı ihtara sebebiyet vermiş olması gerekir. İhtar tebliğinden sonra yapılan ödemeler iki haklı ihtarın oluşmasına engel teşkil etmez.
Ancak süresiz sözleşmelerde, kira parasının yıllık ödenmesi gereken hallerde ve bir yıldan kısa süreli sözleşmelerde iki haklı ihtar oluşmaz.
Kira sözleşmesinde muacceliyet koşulunun bulunması halinde muaccel hale gelen kiranın tek ihtarla istenmesi gerektiğinden bu kira parasının bölünüp değişik ihtarlarla istenerek iki haklı ihtara konu yapılması mümkün değildir.
Bu durumda Engin Bey'in ifade etmiş olduğu gibi, icra takibi yapılarak muaccel hale gelmiş tüm aylara ait kira bedelinin tahsili, kiracının süresinde ödeme yapmaması halinde ise İcra Mahkemesi'ne başvurarak tahliye edilmesi mümkündür.
Cevap: Kira bedelini ödemeyen kiracıya her ay ihtar çekilmeli mi?
Av.Esin Kılıç Şehirlioğlu rumuzlu üyeden alıntı
icra takibi yapılarak muaccel hale gelmiş tüm aylara ait kira bedelinin tahsili, kiracının süresinde ödeme yapmaması halinde ise İcra Mahkemesi'ne başvurarak tahliye edilmesi mümkündür.
Teşekkürler Sayın Şehirlioğlu, demek ki icra süresi içinde tüm kiraları yatırırsa yine tahliye edemeyiz kiracıyı bunu anladım. Umarım doğru anlamışımdır. O zaman sözleşme yaparken yine iki ihtara dönmek, muacceliyet maddesini kaldırmak en iyisi. Şunu gözden kaçırdım
Sayın Oğuz şöyle yazmış, "Kiracı dönem sonuna dek tüm kiraları öderse bu süre içinde oturmaya devam eder. Ev sahibi kontratın süresi dolmasına 15 gün kala yenilemeyeceğini bildirip akdi feshedebilir. Fesihten sonra tahliye davası açılabilir."
Kiracı sözleşme sonuna kadar olan tüm kiraları yatırsa, biz kira sözleşmesi sonunda 15 gün önceden fesih ihtarı çekip tahliye ettirebilir miyiz ? siz ödeme yapmaması durumunda diye yazmışsınız.
Konu BOZKIRKURDU tarafından (08-03-2010 Saat 18:27:20 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: Kira bedelini ödemeyen kiracıya her ay ihtar çekilmeli mi?
Kontrat dönemi sona ermeden yenilenmeyeceğinin ihtarı üzerine kontrat fesholur. Dolayısıyla bundan sonra akdin feshi nedeniyle tahliye süreci başlar. Yeni dönemde kirasını ödemeye devam etmesi tahliyeye bundan sonra engel teşkil etmez.
Selam.Benim sorum şöyle:bilindiği gibi kira ücreti peşin alınıyor.kiracı diyelim ki temmuz ayının 10' da kira ücretini vermesi gerekiyor.yani temmuz...
2 MAYIS 2005 de içerisinde kiracısı olan bir daire satın aldım kiracının çocuklarının kucuk olmasından dolayı kiracıya çıkın demedim ve MAYIS ayında...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku