+ Konuyu Yanıtla
3 / 6 Sayfa İlkİlk 123456 SonSon
21 den 30´e kadar toplam 59 ileti bulundu.

Konu: Bu AKP Anayasa Değişikliği Yapabilir mi?

Bu AKP Anayasa Değişikliği Yapabilir mi? Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    Nerede
    İstanbul
    İletiler
    4.403
    Blog yazıları
    3
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Bu AKP Anayasa Değişikliği Yapabilir mi?

Anayasa paketi üç ayaklı olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, anayasa değişikliği ile ilgili çalışmaların Mart ayı sonunda Meclis gündemine geleceğini açıkladıktan sonra, AKP'nin hukukçu kurmayları yeniden çalışmalara başladı. Anayasa değişikliği paketinin 3 ayaklı olacağı bildirildi.

AKP'li hukukçu milletvekillerinden oluşan bir ekip, çalışmalarına parti genel merkezinde başladı. Toplantıya, AKP Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ, Suat Kılıç ve Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek katıldı. Anayasa değişikliği paketiyle ilgili yol haritasını belirlemek üzere yapılan toplantıda, muhalefet partilerine söz konusu paketin ne zaman ve nasıl gidileceği konusunun ele alındığı öğrenildi.

AKP'nin bir süre önce gündeme getirmek istediği ancak beklettiği Anayasa değişikliği paketi üç ayaklı olacak.

Yeni hazırlanacak ve Meclis Başkanlığı'na sunulmadan önce muhalefet partilerine götürülecek değişik paketinde öncelikle Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı ve HSYK'nın yapısını değiştiren, "Yargı Reformu Strateji Belgesi" yer alacak.

Anayasa değişikliği paketinin ikinci ayağını ise siyasi partilerin kapatılması, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını öngören değişiklikler, olmazsa olmaz maddeler arasında yer alırken, düzenlemenin üçüncü ayağında ise AB'ye uyum değişiklikleri yer alacak.

AB Reformları diye de adlandırılacak değişiklikler arasında şu konular yer alacak:
    "Mahkeme kararı olmadan yurtdışı yasağı konulamayacak. Kadınlara pozitif ayrımcılık getirilecek. Çocuk hakları da anayasada geniş bir şekilde yer alacak. Pakette memura yönelik sendikal iyileştirmeler arasında grev hakkı da yer alacak. Memurların disiplin cezalarına yargı yolu açılması da gündemde. 'İnsanlık onuru' anayasal güvenceye alınacak. İşkence, kötü muamele gibi insan onurunu inciten uygulamaların önüne geçilmesi hedeflenecek. Kamu Denetçiliği Kurumu gelecek, bu kurum vatandaşla kamu arasındaki sorunlarda 'ombudsmanlık' rolü üstlenecek."

http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=118660

Hukuki NET Güncel Haber

Bu AKP Anayasa Değişikliği Yapabilir mi? konulu yargıtay kararı ara
    Bu AKP Anayasa Değişikliği Yapabilir mi? konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    4.403
    Blog yazıları
    3
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

"Anayasa değişikliğine taraf olmayacağız"

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, dokunulmazlık ve geçici 15. madde dışında, siyasal iktidarla bir anayasa değişikliğine taraf olmayacaklarını, destek vermeyeceklerini bildirdi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Anayasa değişikliği paketinin mart sonuna kadar Meclise gönderileceği'' yönündeki açıklamaları soruldu.

Okay, CHP'nin, uzun süreden beri, ''Laikliğe karşı eylemlerin odağı olduğu, mahkeme kararıyla tespit edilen iktidar partisiyle, anayasa değişikliğine taraf olmayacağını'' ifade ettiğini anımsattı.

Meclisin, 1 yıl ömrü kaldığını, çok yıpranmış bir parlamento yapısının söz konusu olduğunu, parlamentoda siyasi parti grupları arasında derin uzlaşmazlık ve anlaşmazlık bulunduğunu savunan Okay, ''Böylesine gerilimli bir ortamda, anayasa değişikliği yapılmak istenmesi, bir siyasi iradenin, kendi çoğunluğuna dayalı olarak, yeniden Türkiye'de toplumu germe amacına yöneliktir'' dedi.

Okay, anayasaların, toplumsal uzlaşma metni olduğunu ve mutabakatla yapılması gerektiğini dile getirdi.

"Yargının bağımsızlığını ortadan kaldırmak"

Anayasa maddelerinin değişikliğinde, Mecliste nitelikli çoğunluk arandığına işaret eden Okay, sözlerine şöyle devam etti:
    ''Böylesine bir nitelikli çoğunluk elde edilemeyecek bir ortam ortada görünürken, buna rağmen 'Anayasa değişikliğini Meclis gündemine getireceğiz' derseniz, bilesiniz ki Türkiye'deki gerilimi sürdürürsünüz. Türkiye, 23. Dönemde, gerçek gündemiyle değil, böylesine üretilen gündemlerle meşgul oldu. Bu kez de yeniden Türkiye'yi meşgul edecek, bir anayasa değişikliği gündemde yer alıyor.

Yapılmak istenen anayasa değişikliği, yargının bağımsızlığını ortadan kaldırmak, yanlı yargı yaratmak amacına yöneliktir, yargıyı da AKP'lileştirmek düşüncesi egemendir. Böylesine kuvvetler ayrılığı prensibine, hukuk devleti ilkesine aykırı ve hukukun üstünlüğünü ortadan kaldırmaya yönelik bir anayasa değişikliğinde CHP, taraf olmaz, olması da düşünülemez. CHP, dokunulmazlık ve geçici 15. madde haricinde, bu aşamada, bu siyasal iktidarla bir anayasa değişikliğinde taraf olmayacaktır ve anayasa değişikliğine destek vermeyecektir.''

"Referandum bedelini ödemek durumunda"

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in, anayasa değişikliğine ilişkin, ''Meclis Başkanı olarak böyle bir teklifin Başkanlığımıza verilmesini özlemle bekliyorum'' sözlerine ilişkin değerlendirmesinin istenmesi üzerine Okay, TBMM Başkanı'nın, tarafsız olmasının ön koşul olduğunu söyledi. Okay, bir siyasi parti tarafından önerilecek bir değişikliği ''hevesle beklediğini'' ifade etmesinin, Şahin'in, tarafsızlığına gölge düşürdüğünü, böyle bir değişiklik olmazsa, Şahin'in hevesinin yarım kalacağını söyledi.

Okay, anayasa değişikliğinin referanduma götürülmesine ilişkin olasılığın sorulması üzerine, bunun Hükümete bir güvenoylaması haline dönüşeceğini, Hükümetin, referandumun bedelini ödemek durumunda kalacağını öne sürdü. Okay, Hükümetin, istediği değişikliklerin referandumda kabul edilmemesi halinde, derhal istifa ederek, seçime gitmesi gerektiğini belirtti.

http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=118536

Nerede
    İÇEL
    İletiler
    1.078
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Birkere anayasa yapma görevi bildiğim kadarıyla partilerde değil TBMM de dir.Mevcut seçim kanunlarına uygun seçime girmiş, halkın oyunu almış,milletvekili çıkarmış her parti, TBMM çatısı altında milletvekilleri mutabakata vararak kurallara uygun olarak anayasa değişikliği yapabilirler.Demokrasilerde böyle olmalıdır.Bukadar basit işin özü.

Nerede
    ANKARA-Adana
    İletiler
    394
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Hayır yapamaz. Anayasa yapmak, anayasada yazılan kurallardan çok daha öte bir kavramdır. Söz konusu iktidar yüzde 40 a yakın bir oyla iktidara gelmiş olsa da, halkın yüzde 60'ı bu iktidarı istemiyor. Yapamamasının sebebi de işte bu. Günümüz şartlarında da uzlaşı olmayacağı apaçık ortada olduğundan; Bu sevda Başka bahara...

Nerede
    istanbul
    İletiler
    13
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Re: Bu AKP Anayasa Değişikliği Yapabilir mi?

Bana göre yapar ve yapmalıdır. 82 Anayasası hiç demokratik ve uygun değildir. Bakalım Mart sonunda tarihler açıklanacak nasıl bir yol gidilecek.

Nerede
    Adana, Seyhan, Turkey.
    İletiler
    2.929
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Cumhuriyet tarihimizin en iyi anayasaı olduğu söylenen 61 anayasası halkın yüzde kaçının onayını almıştı acaba? Halkımız mutabık mıydı? Bugün mutabakat diyenler o anayasa için de mutabakat istedileri mi? Kötü bir anayasa olduğunda kuşku olmayan 82 anayasasında mutabakat nasıldı?

Anayasa yapımınmda mutabakat aranması ile ilgili bir hükümvar mı? Yüzde yüz mutabakat sadece teorikdir, pratikte böyle bir mutabakat olması mümkün değil.

Nerede
    İÇEL
    İletiler
    1.078
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Veysel Demir rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Hayır yapamaz. Anayasa yapmak, anayasada yazılan kurallardan çok daha öte bir kavramdır. Söz konusu iktidar yüzde 40 a yakın bir oyla iktidara gelmiş olsa da, halkın yüzde 60'ı bu iktidarı istemiyor. Yapamamasının sebebi de işte bu. Günümüz şartlarında da uzlaşı olmayacağı apaçık ortada olduğundan; Bu sevda Başka bahara...
    Sayın Veysel bey, sizin dediğiniz seçim barajıyla ilgili, evet ben de isterim indirseler iyi olur. Halkın temsil gücü TBMM ne daha çok yansısın. Şimdi sizin bu tezinizden yola çıkarsak ANAYASA değişikliği veya yeni ANAYASA hiç yapılamaz ki o zaman. Siz dersiniz A partisi yapsın ben derim B partisi yapsın. Bakın ben A,B demiyorum.yuksek oy alan bir parti istediğini yaparda demiyorum. Ancak diyorum ki TBMM nin yeni ANAYASA yapma hakkı vardır diyorum. Bu insanların neden tuhafına gidiyor anlamıyorum. Demokratikleşmeyecekmiyiz. Her iktidarda olan parti için, her TBMM sinde olan milletvekilleri için aynısını düşünüyorum.
    Konu feyyar tarafından (02-03-2010 Saat 19:23:18 ) de değiştirilmiştir.

Nerede
    İSTANBUL
    İletiler
    224
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Cumhuriyet tarihimizin en iyi anayasaı olduğu söylenen 61 anayasası halkın yüzde kaçının onayını almıştı acaba? Halkımız mutabık mıydı? Bugün mutabakat diyenler o anayasa için de mutabakat istedileri mi? Kötü bir anayasa olduğunda kuşku olmayan 82 anayasasında mutabakat nasıldı?

Anayasa yapımınmda mutabakat aranması ile ilgili bir hükümvar mı? Yüzde yüz mutabakat sadece teorikdir, pratikte böyle bir mutabakat olması mümkün değil.
    1961 Anayasası 1921 ve 1924 anayasalarından sonra sanımca en iyisi demokratik olanı..Biraz "Magna Carta" misali o dönemde yapılan özgürlük sözleşmesine öykünme gibi oldu... Ehven-i şer mantığı gibi...Başka bir açılım da yok zaten mevcut düzende... Olması gerekenleri savunursunuz; istenmeyen kişi ilan edilirsiniz; Nerede kaldı düşünceleri serbestçe belirtebilme özgürlüğü.. Geldik gideceğiz saman ipliğine bağlı yaşamlarımızla; Üzülüyorum böyle bir yaşamı çocuğuma bırakmak adına; Bir ülkenin arka bahçesi olarak kalmışız; arpa boyu kadar yol alamamışız... Siyaset adına; "hamaset edebiyatı" yapmamıştım şimdiye kadar.. Kaçınma gereğini duydum; tavrım pratikten yana oldu hep; neyi doğru bulduysam onu yaptım.. .Teori ve pratik birleştirilip aynı oranda harmanlanıp dile getirilmezse; yazılanlar hep afaki kalıyor.. Gerisi de bir takım söylemler adına yola çıkıp;" fantazi" lerini reel veya sanal ortamda dile getirenlere kalıyor..
    Konu AV.FERDA AYDIN tarafından (02-03-2010 Saat 20:02:41 ) de değiştirilmiştir.

Nerede
    Marmara bölgesi
    İletiler
    36
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Rıza Zelyut
    Hükümet referandum ile güç elde etmek istiyor
    --------------------------------------------

AKP'ye oy veren geniş kesimlerin ekonomik hali hiç içaçıcı değil. Ufukta bir umut da gözükmüyor. Normal gündemle genel seçime gidilirse; iktidar partisinin devrilmesi kaçınılmaz gözüküyor. Ekonomik çıkış yolu da bulamayan hükümet; ülkenin gündemini gerçek sorunlardan uzak tutmak için şiddetli bir gerginlik politikası yürütüyor. Bunun için asker ile, yargı ile, muhalefet ile çatışmalar çıkartıyor; bütün bunları da demokrasi için yapıyormuş gibi gösteriyor.

AKP kurmayları, kaçan seçmeni; elde tutabilmek için; bu çatışmacı siyaseti yürütürken; seçmeni partiye yapıştırmayı da referandum ile gerçekleştirmek niyetinde gözüküyorlar. Bunun için de yargı reformu dedikleri bir operasyon planlıyorlar.

REFORM DEĞİL DEFORM
    Artık biraz düşünen herkes anlıyor ku bu hükümet; demokrasinin olmazsa olmazlarından olan yargı gücünü de hükümetin emrine sokmak peşindedir. Halk beni seçti, istediğimi yaparım havasındaki Başbakan Erdoğan'ın konuşmaları bunu ele vermektedir. Parlamentonun çoğunluğunu ele geçirdiği için ülkede yargının görevini bile üstlenmeye kalkışan bir politikacı tipiyle karşı karşıya bulunuyoruz.
    Bu söylediklerim yakıştırma değildir. Sayın Erdoğan; cumartesi günü 'Siyasetçinin yargılanmasını ve siyasi partilerin kapatılıp kapatılmama kararını parlamento versin!' anlamında konuşmadı mı?

Başbakan'ın bu önerisi; Anayasa Mahkemesi'nin işini milletvekilleri yapsın, demektir.

Şimdi; düşünün: Bir parti Meclis'te çoğunlukta olacak; buna güvenip suç işleyecek; yargılanıp yargılanmaması konusundaki kararı da suçu işleyenler verecek. İşte bunun adı da demokrasi veya hukukun üstünlüğü olacak.

Başbakan Erdoğan; reform diye bunu dayatacak. Bu arada da yüksek yargı organları ile çatışacak; halkı iyice dolduracak; sonra da bu konuda bir yasa çıkatıp işi referanduma götürecek. Böylece; doldurduğu millet evet diyecek. Kendisi de halkın evetini almış olarak seçime giderek, bu referandumu sandığa yansıtacak.

Bu arada halk; kendi hayatına hiçbir katkısı olmayacak bu kavga ile uyutulmuş olarak daha da yoksullaşacak...

Bakalım; bu plana millet ne kadar izin verecek?

Nerede
    ANKARA-Adana
    İletiler
    394
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı feyyar rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Sayın Veysel bey, sizin dediğiniz seçim barajıyla ilgili, evet ben de isterim indirseler iyi olur. Halkın temsil gücü TBMM ne daha çok yansısın. Şimdi sizin bu tezinizden yola çıkarsak ANAYASA değişikliği veya yeni ANAYASA hiç yapılamaz ki o zaman. Siz dersiniz A partisi yapsın ben derim B partisi yapsın. Bakın ben A,B demiyorum.yuksek oy alan bir parti istediğini yaparda demiyorum. Ancak diyorum ki TBMM nin yeni ANAYASA yapma hakkı vardır diyorum. Bu insanların neden tuhafına gidiyor anlamıyorum. Demokratikleşmeyecekmiyiz. Her iktidarda olan parti için, her TBMM sinde olan milletvekilleri için aynısını düşünüyorum.
    Konunun demokratikleşmeyle ilgili olduğunu düşünmüyorum açıkçası. İllaki demokrasi diyorsa "demos" ve "kratos" yani halkın iktidarı anlamına gelen bu derin kavram karşısında halkın iktidarının gerçekten bunu sağladığını sorgulamamız gerekecek evvela. Acaba sadece söz konusu iktidar partisine insanlar benimsediği için mi yoksa yönlendirildikleri için mi oy veriyorlar?Demokratik ülkelerde var mı yönlendirilme denilen bir kavram ?

TBMM 'nin tabi ki anayasa yapma hakkı var. 61 ve 82 anayasalarında durum farklı. Tabiki cuntacı değiliz ve sivil iktidar yanlısıyız. Ama siyaset kitaplarında geçen ünlü bir düşünürün konuşması da hatırlanmayacak gibi değil: " Ordunun neden siyasete karıştığını değil neden siyasetin kendisi olmadığı araştırılmalı. Elinde bu kadr güç olan bir başka kurum yoktur ki iktidar olmasın." Hele ki Türkiye gibi devletin kurucusunun ordu olduğu bir ülkede...

AKP bugün bir şeylerin savaşını veriyor, çok açık. Günümüzde yürütme-yasama ayrımı neredeyse yok. Anayasa yapmak ya tam düzen ya da tam güç ister diye düşünüyorum...

Tam düzen sağlanmadığına ve AKP 'nin hala halkın yüzde 60'ı tarafından istenmediğinin bilindiğine göre bu tartışma ne diye ?

Gelin ülkemizde ki diğer sorunları halledelim. Önce parti içi demokrasi, sonra mutlak yargı bağımsızlığı sağlansın. Sonra ekonomi, altyapı; sayılacak onca şey var ki. Neden mutsuzuz anayasadan ? Ya da neden bunca sorun varken mutluyuz ?

+ Konuyu Yanıtla
3 / 6 Sayfa İlkİlk 123456 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar: