1. si o kişinin acil serviste hastanın yanında olması hata!Kocası değil herhangi bir hukuksal bağları yok!"Yoldan geçen bi adamla "hemen hemen" aynı yakınlıkta.Burda doktorun ya da personelin bu kişiyi içeri almama gibi bir lüksü de yok zaten çünkü böyle bir durumda "Sen nasıl olur da beni içeri ALMAZSIN!?"olayı başgösterecek..Doktor/personel direndi almadı:zorla içeri girip kadını alıp başka bir yere götürmezse ben de bu ülkede bişey bilmiyorum..Hatta ertesi gün biz acile gittik bize bakmadılar diye şikayet etmezse...!!
2. si hastanın tedaviyi reddetme hakkı da var.Değil mi?Kimse kimseye zorla müdahale edemez!?Bence olay:gerekli tedavinin doktor tarafından verildiği halde tedavi olacak kişinin tek bir cümlesiyle "ben iğnemin bir bayan hemşire tarafından yapılmasını istiyorum" cümlesiyle hallolabilecek bir mevzunun araya 2. şahısların girerek "efelik" yapmasından öte birşey değildir.Kimse kimsenin sağlığına,tedavisine müdahale edemez!!Hele hele tedavi olacak kişinin akli dengesi yerindeyse.
Ben kadının o anki ruhsal durumunu anlayabiliyorum
Ama şu da var ki eğer kadın böyle bir talepte bulunmuş ve talebini kimse yerine getirmemişse o zaman bence kusur bulunabilir.
" Berber x, önceki gün saat 21.00 sıralarında .. Devlet Hastanesi Çocuk Servisi’nde yatan oğlunu ziyarete gitti. x, ziyaret sırasında oğlunun yanında refakatçi olarak bulunan boşandığı eşinin rahatsızlanması üzerine aynı hastanenin acil servisine götürdü. "
Olay gece ve ACİL SERVİS te oluyor yanılmıyorsam. Acil saglık hizmetlerinin yürütülmesinde hekim seçme hakkı bulunmamaktadır. Kaldı ki somut olayda soruyu soran değerli üye yardımcı sağlık personeli bakımından bir sıkıntı yaşamış kendince. Adı üzerinde HEKİM SEÇME HAKKI. YArdımcı sağlık personelini değil. Yardımcı sağlık personeli hekimin gözetim ve denetimi altında hekimin önerdiği müdaheleyi yapan kimsedir. Ancak şunu özellikle belirtmek isterim ki acil serviste ne hekim seçme ne de yardımcı sağlık personeli seçme hakkını kullanmak mümkün değildir. Bu sorunun cevabı hem hipokrat yemininde var hem de olağan hayatın akışında. YAni acil bir vakada HASTANIN EŞİNDEN BAŞKA HİÇ KİMSE hastanın cinsiyetine dikkat etmez, önemli değildir, önemli de olmamalıdır zaten. Acil serviste çalışan doktor veya yardımcı sağlık personeline bu türlü bir refleks GERÇEKTE bu personeli cinsiyet ayrımı yapmadığı ve cinsiyeti önemsemeden müdahel ediyor iken haksız ve mesnetsiz bir şekilde itham etmek anlamı taşımaktadır.
Ayrıca Türk POZİTİF HUKUKUNDA ERKEK HEMŞİRE DİYE BİR KAVRAM YOKTUR. Yardımcı sağlık personeli olarak ACİL TIP TEKNİSYENİ veya TEKNİKERİ VARDIR, SAĞLIK MEMURU vardır. Ancak SAğlık BAkanlığı Bünyesinde ERKEK HEMŞİRE DİYE NE BİR KADRO NE DE BİR ÜNVAN VARDIR. Enjeksiyon yapan herkes HEMŞİRE DEĞİLDİR.
x 'in boşandıgı eşi z
erkek hemşire
din olgusu
meselenin özü burda.
Kişi eşinden boşanmış ise onun üzerindeki hak ve talep yetkisinide kaybetmiş demektir.
Saglık Bakanlıgında erkek hemşire tanımlaması yoktur. Zaman zaman hiç bir saglık egitimi almamış temizlik görevlisi bayların kırık ve çıkık olaylarında hatta basit yaralanmalarda ilk müdahaleyi hiç bir yetkileri olmadan yaptıklarına şahit olmuşuzdur. Erkek hemşire tanımlamasıyla(?) bahsedilen kişnin acil serviste injeksiyon yapma yetkisi varmıdır. Varsa bu yetki kim tarafından verilmiştir.
x nin itirazının ön yargılı olarak hemen din olgusuna ve cehalete baglanmasınında dogru olmadıgı kanaatinteyim. Ateist kabilelerde dahi bazen bu ve buna benzer örnekler görebiliriz.
Saygılarımla.
Konu Ökkeş Kadri BAÇKIR tarafından (10-05-2008 Saat 17:51:17 ) de değiştirilmiştir.
Bende şaşırtıcı bulmadım açıkçası...Tamamen eğitimsizlikle alakalı bir durum bence.Hızla artan camilerin yerine okullar,eğitim kurumları açılmadıkça bu zihniyet devam edecektir.Unutmayalımki,eğitimsiz insan dinini tam olarak bilemez,yalan yanlış duyduklarıyla hareket eder, dini görevlerini tam anlamıyla yerine getiremez.Herşeyin herşeyin temelinin eğitim olduğunu düşünüyorum...
ne alakası var konuda kıskançlık söz konusu din ile ırk ile mezhep ile cami ile ne alakası var.
asıl sizin eğitime ihtiyacınız var bence konuları ayırt edemiyorsunuz.
sabir fikirli bir zihniyetsiniz her kapıyı dine imana çıkartacak kadar zayıfsınız
Eğitimli bir erkekte bu şekil kıskançlıklar sergileyebilir hatta kavga boyutuna taşıyabilir olayı (boşanmış olsa dahi)
Nereden nereye ortaya bir konu atılıyor hemem din olgusu karalanmaya kalkıyor.
Ne kadar bölünmüş bir toplumuz herkez kafasına göre karalamalar yapıyor alakalı alakasız
Konu tuana648 tarafından (10-05-2008 Saat 16:00:23 ) de değiştirilmiştir.
bazı yorumcu arkadaşların : şaşırtıcı bulmadım ! eğitim(sizlikle)le alakalı !!! gibi yorumlarını hayretle okuyorum... diyelim ki adam boşanmamıştı ve eşine de bay doktorun ve bay hemşirenin bakmasını veya aynı şekilde bir hanımda kaba olacak fakat kocasına ( beyine= erkek eşine) bir bayan doktorun veya bayan hemşirenin bakmasını istememe gibi bir hakkı yok mudur ? ( tabii ki alternatifi varsa? kişinin özgürlüğü değil midir hastanesini , doktorunu , anestezisyenini , avukatını , papazını , kilisesini , camisini , özel aracını , trenini , minibüsünü vapurunu , imamını ve diğer her türlü alternatifli hizmet vasıta ve tüzel- şahıs hizmet verenini seçmek ? tabii ki olaydaki doktorun kısıtlamacı ve diretmeci tavrı hiç hoş olmamakla birlikte , hastanın kavgacı tavrı da hoş değildir. nitekim olayın kavga tarafına sayın hakimlerimiz karar verecektir , fakat olayın her iki tarafı da esasen kendi vicdanlarına nasıl savunma yapacaktır? sayın yorumcu arkadaşlarında işi bu taraftan yani doktorunu dahi seçebilme hakkı bulunabilen bir hasta veya yakınının neden hemşire seçmeye gelince iş seçtirtmek istememe taraftarı olmalarını anlatmaları gerekir? işi hemen yobaza bak yahuuuu!!! tavrına getirmeden...
Sayın Erenalp; Yobazlık yapılan bilimsel çalışmanın kendisini değil, onu yapanın kim olduğu ile ilgilenmektir. Gerek doktorlar ve gerekse avukatlar mesleklerine başlarken yemin ederler ve sıkı meslek kuralları ve hatta etik meslek ilkeleri vardır. Kendisine ihtiyaç duyan hasta veya müvekkillerde din, meslek, ırk vs. ayrımı yapmazlar...
Ne zaman hemşirenin hasta seçme hakkı olur, o zaman hastanın da hemşire seçme hakkı olur. Biz ülke olarak demokrasiyi sonsuz özgürlük, devleti de nasılsa vergi ödendiğinden her istediğinizi yapmak zorunda olan makam olarak görmekten vazgeçmeliyiz.
Konu çilek tarafından (14-09-2008 Saat 21:17:58 ) de değiştirilmiştir.
Gerek doktorlar ve gerekse avukatlar mesleklerine başlarken yemin ederler ve sıkı meslek kuralları ve hatta etik meslek ilkeleri vardır. Kendisine ihtiyaç duyan hasta veya müvekkillerde din, meslek, ırk vs. ayrımı yapmazlar...
İkincisine ise katılmıyorum.
çilek rumuzlu üyeden alıntı
Ne zaman hemşirenin hasta seçme hakkı olur, o zaman hastanın da hemşire seçme hakkı olur.
Çünkü prensip şu: Sağlık personeli hasta seçemez, ama hasta sağlık hizmeti verecek personeli seçebilir.
Personeli Tanıma, Seçme ve Değiştirme
Madde 9- Hastaya talebi halinde, kendisine sağlık hizmeti verecek veya vermekte olan tabiplerin ve diğer personelin kimlikleri, görev ve unvanları hakkında bilgi verilir. Mevzuat ile belirlenmiş usullere uyulmak şartı ile hastanın, kendisine sağlık hizmeti verecek olan personeli serbestçe seçme, tedavisi ile ilgilenen tabibi değiştirme ve başka tabiplerin konsültasyonunu istemek hakkı vardır. Personeli seçme, tabibi değiştirme ve konsültasyon isteme hakları kullanıldığında, mevzuat ile belirlenen ücret farkı, bu hakları kullanan hasta tarafından karşılanır. http://www.ibtf.ibu.edu.tr/etik/3.doc
Hukuk forumunda olduğumuza göre burada siyasi-ideolojik görüşümüze göre değil yürürlükteki kanun ve yönetmeliklere göre yorum yapmamız en doğrusudur.
Yapılan haberde olay sadece doktorun perspektifinden anlatılmıştır.
Hasta kadının kadın sağlık personeli isteyip istemediğine dair en ufak bir bilgi yoktur.
Tam tersine doktorun "Kendisine böyle bir hakları olmadığını, bunun çalışma düzenlerini bozacağını, bekleyen diğer hastaların da hayati tehlikesi olabileceğini anlatmaya çalıştım." şeklinde konuştuğu kendi ifadesinden anlaşılmaktadır.
Hayır, hastanın bunu istemeye hakkı vardır. "Hastanın şu nedenle personeli seçme hakkı vardır, bu nedenle seçme hakkı yoktur." demek de hukuk kurallarıyla bağdaşmaz. Bu hakkı kullanmasını engelleyen doktor yönetmeliklere aykırı olarak davranmıştır.
Ayrıca bugün Hürriyet'te okuduğum kadarıyla hastanın rahatsızlığı soğuk algınlığıdır ve acil müdahaleyi gerektiren bir hayati durum söz konusu değildir.
Erkek hastaya bakmayı reddeden kadın personel, kadın hastaya bakmayı reddeden erkek personel nasıl yönetmelikleri ihlal ederse, hastanın sağlık personelini seçme hakkını engelleyen doktor da aynı şekilde yönetmelikleri ihlal etmiştir.
Gazetede yayınlanan beyanatı da bunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu beyanata dayanarak doktor hakkında disiplin işlemi yapılması yönetmeliklerin gereğidir.
Yoksa görev başındaki devlet memuru sultasını, "Kanun benim" tavrını engellemek mümkün olmaz. Devlet memuru vatandaşa hizmet etmek ve vatandaşa verilen haklara uygun davranmakla mükelleftir.
Konu sdt23 tarafından (14-09-2008 Saat 21:50:41 ) de değiştirilmiştir.
Sayın Std23 doktor hastaya seçim hakkı tanımadı diye eleştiriyoruz. Peki acil olmayan soğuk algınlığı teşhisini kim koyar? Hasta mı? Teşhisi koyan hasta ise zaten doktora da ihtiyaç yoktur. Peki doktor, madem kadın doktor istiyorsun, bugün git yarın gel deseydi mesleki kuralları ve yeminini ihlal etmiş olmaz mıydı? Ve maazallah hasta soğuk algınlığıdır diye düşünürken çok ciddi veya acil müdahale gerektiren hastalık olduğu ortaya çıkıverseydi ve hasta o gece ölseydi bunun sorumlusu olarak o doktor gösterilmeyecek miydi? "Doktor hastaya bakmadı..." denilecekti.
Konuyu hukuki yönden incelemek güzel ama hukuk aynı zamanda pratik olmayı gerektiriyor ve yaşama paralel olmayı...
Saygılar.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
İstinaf kararı hakkında
10-05-2025, 01:23:51 in Miras Hukuku