+ Konuyu Yanıtla
16 / 33 Sayfa İlkİlk ... 67891011121314151617181920212223242526 ... SonSon
151 den 160´e kadar toplam 325 ileti bulundu.
    İletiler
    3
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Kredi kartı üyelik (azalık) Hesap İşletim ücreti

bugun bende garanti bankasıyla kapıstım 25 ytl kesmişler 2007 nin 2. yarısı için.Mahkeme kararı var alamazsınız dedim emsal teşkil etmiyor sözleşmede yazıyor dedi. ama ben kartı aldığım zaman ek bir ücret doğuracak mı diye sorduğumda hayır ücretsiz açıyoruz hesabı dediler.o parayı pek yedirtme niyetinde değilim yapabileceğim bir şey var mı ?

Hukuki NET Güncel Haber

Kredi kartı üyelik (azalık) ve Hesap İşletim ücreti konulu yargıtay kararı ara
    Kredi kartı üyelik (azalık) ve Hesap İşletim ücreti konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Bankalar kesinti yapamayacak

Ayrıca
    http://www.tuketicihaklari.org.tr/in...=202&Itemid=49
    adresinde:

BANKALARIN HAKSIZ HESAP İŞLETİM ÜCRETİ
    BANKALARIN HAKSIZ HESAP İŞLETİM ÜCRETİ
    Çeşitli bankalar tarafından tüketicilerin mevduat hesaplarından çeşitli miktarlarda hesap işletim ücreti adı altında kesinti yapıldığına ilişkin derneğimize şikayetler gelmektedir. Bankaların bu haksız uygulaması karşısında tüketici sorunları hakem heyetlerine yapılan başvurularda tüketici lehine kararlar verilmektedir. Tüketici sorunları hakem heyetlerinde tüketici lehine verilen kararlara tüketici mahkemesinde itiraz eden bankaların davalarının reddedildiğine ilişkin elimizde karar örnekleri bulunmaktadır.

YASAL AYKIRILIKLAR VE KARAR GEREKÇELERİ
    Bankaların tüketicilerin mevduat hesaplarından “ Hesap işletim Ücreti” adı altında yaptıkları kesintiler ilgili yasalara aykırı ve haksız bir işlemdir.
    Bundan dolayı tüketici sorunları hakem heyetlerinin hesap işletim ücretini iptal etmesinin ya da bankaların tüketici lehine hakem heyetlerinin verdiği kararlar hakkında açtıkları davaların tüketici mahkemesinde reddedilmesinin yasal gerekçeleri ve dayanakları şunlardır:
    Gerekçe 1 : 5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Yasası’nın 24 nci, maddesinde, “Kart hamilinin yaptığı işlemler nedeniyle, sözleşmede yer almayan faiz, komisyon veya masraf gibi adlar altında hiçbir şekil ve surette ödeme talep edilemez ve kart hamilinin hesabından kesinti yapılamaz. Sözleşmede kart hamilinin haklarını zedeleyici ve kart çıkaran kuruluş lehine tek taraflı haksız şartlar sağlayan hükümlere yer verilemez.” denilmektedir.
    Gerekçe 2 : 4822 Sayılı Yasa ile Değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Yasa’nın 6.maddesinde; “ Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir. Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.” denilmektedir.
    Gerekçe 3 : Yargıtay 13.Hukuk Dairesinin 23.11.2005 tarih ve E.2005 / 11428, K. 2005/ 17306 sayılı kararında “ Satıcı, sağlayıcı ve kredi veren tarafından tüketiciyle akdedilen sözleşmede kullanılan haksız sözleşme şartları geçersizdir.” denilmektedir.
    Gerekçe 4 : “Konusu Kredi işlemi olmayan hizmetler için hesap işlem ücreti alınmasına ilişkin hükümler, sözleşmede yer alan haksız şart niteliğindedir. T.C. Merkez Bankası’nın Tebliğine göre, konusu kredi işlemi olmayan bankacılık hizmetlerinden tahsil edilen: hesap işletim ücreti, havale ücreti, ekstre ücreti, kira bedeli yatırma masrafı vb. ücret ve komisyonlar alınamaz.” denilmektedir.
    HESAP İŞLETİM ÜCRETİNİ İPTAL EDEN HAKEM HEYETİ KARAR ÖRNEĞİ
    T.C.
    ÇANKAYA KAYMAKAMLIĞI
    2.Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı
    Karar No: 145
    Karar Tarihi : 27.8.2007
    ÇANKAYA İLÇESİ
    Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararıdır.
    Raportör : ……
    ŞİKAYET EDEN : Tüketicinin adı, soyadı adresi
    ŞİKAYET EDİLEN : Banka adı ve adresi
    ŞİKAYET KONUSU: Hesap İşletim Ücreti
    ŞİKAYET TARİHİ : 02.07.2007
    OLAYIN ÖZETİ : Tüketici, bankada bulunan …………. Numaralı Euro hesabından 09.07.2006-28.01.2007 tarihleri arasında 7,00 – Euro, ………….. numaralı Amerikan Doları (USD) hesabından 09.07.2006-22.01.2007 tarihleri arasında 7,24 –USD, ……….. numaralı TL hesabından 18.7.2004-28.01.2007 tarihleri arasında 105,07-YTL hesap işletim ücreti olarak kesildiğini, bu kesintinin hukuka dayanmadığını belirterek iade edilmesi talebinde bulunmaktadır.
    ŞİKAYET EDİLENİN SAVUNMASI: ----
    İNCELEME VE GEREKÇE: 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 31. ve 4822 Sayılı Kanunla Değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 6.maddesine dayanılarak hazırlanan Tüketici Sözleşmelerindeki haksız Şartlar Hakkında Yönetmelik’in 7.maddesinde ve Yargıtay 13.Hukuk dairesi 23.11.2005 tarih ve E.2005/11428, K.2005/17306 sayılı kararında “ Satıcı, sağlayıcı ve kredi veren tarafından tüketici ile akdedilen sözleşmede kullanılan haksız sözleşme şartları geçersizdir.” denilmektedir. Konusu kredi işlemi olmayan hizmetler için hesap işletim ücreti alınmasına ilişkin hükümler, sözleşmede yer alan haksız şart niteliğindedir. T.C. Merkez Bankası’nın 2006/1 sayılı tebliği incelendiğinde, konusu kredi işlemi olmayan bankacılık hizmetlerinden tahsil edilen; hesap işletim ücreti, havale ücreti, ekstre ücreti, kira bedeli yatırma masrafı vb. ücret ve komisyonların, söz konusu tebliğin 4.maddesi kapsamına girmediği anlaşılmaktadır. Bu nedenle hesap işletim ücretinin iadesi gerekmektedir.
    KARAR: Dosyadaki belge ve bilgiler incelendi. Yukarıdaki gerekçe ile açıklanan nedenle, hesap işletim ücretinin iptal edilerek, hesaplara ilişkin banka cüzdanlarındaki kayıtlarda kesildiği anlaşılan 7,00-Euro, 7,24 USD ve 105,07-YTL.nin tüketiciye iade edilmesine, işbu kararın yönetmeliğin 24.maddesi uyarınca ilan edilmesine, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içersinde Tüketici Mahkemelerine itiraz yolu açık olmak üzere katılanların oybirliği/çokluğu ile karar verildi.

Turhan ÇAKAR
    Tüketici Hakları Derneği
    Genel Başkanı

denilmektedir.

Dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta daha var;

Gerekçe 4 : “Konusu Kredi işlemi olmayan hizmetler için hesap işlem ücreti alınmasına ilişkin hükümler, sözleşmede yer alan haksız şart niteliğindedir. T.C. Merkez Bankası’nın Tebliğine göre, konusu kredi işlemi olmayan bankacılık hizmetlerinden tahsil edilen: hesap işletim ücreti, havale ücreti, ekstre ücreti, kira bedeli yatırma masrafı vb. ücret ve komisyonlar alınamaz.” denilmektedir.

Bu gerekçeye göre maaş hesaplarımız üzerinde açılan, maaş avansı olarak isimlendirilen gerekli durumlarda kullandığımız eksi bakiyelerimiz var. Peki bu bakiye açık iken bizim hesabımız kredili hesap yani konusu kredi işlemi olan hesaplar statüsünemi giriyor?
    Konu demirözer tarafından (06-02-2008 Saat 16:08:07 ) de değiştirilmiştir. Sebep: anlatım düşüklüğü

Nerede
    istanbul, kadiköy, Türkiye.
    İletiler
    5.539
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Bankalar kesinti yapamayacak

Tüm bankalar şakır şakır almaya devam ettiğine göre herkes tek tek dava açacağına Bankalar kanununa bu emsal karar gereği yaptırım ilave edilemez mi ?

İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Kredi kartı üyelik (azalık) ve Hesap İşletim ücreti

Ben de ek kart kullanıcısıyım. Benden de yılda 10 ytl üyelik aidatı alınırken bu yıl aidatın 17 ytl ye çıkarıldığını gelen ekstreden öğrendim ve bankaya sitenizdeki bilgilerden faydalanarak geri ödenmesi için emsal olması açısından Kocaeli Asliye Hukuk Mahkemesı'nın bir tüketici lehine vermiş olduğu karar belgesini faksladım. Ayrıca bankanın ınternet sıtesınde üyelik aidatlarının geri ödenmeyeceği konusunda aşağıdaki açıklama yapılmış
    Kredi kartlarından alınan üyelik ücreti, Bankamızın kredi kartları üzerinde sunduğu hizmete yönelik olarak asıl kart ve ek kart hamilleri için düzenlenmiştir. Yasal ve Bankamız düzenlemeleri gereğince, kart üyelik ücretine ilişkin duyurular, Bankamızın tüm şubelerinde, müşterilere gönderilen hesap özetlerinde, tarafınızca imzalanan sözleşme hükümlerinde ve Bankamızın www.axess.com.tr adresli İnternet sitesinde ilan edilmektedir. Yasal düzenlemelere göre, müşterilerden verilen hizmetler karşılığında alınan ücret ve komisyonlar bankalarca belirlenebilmekte, bu bağlamda tüketicilerin haklarını ihlal eden bir durum söz konusu olmamaktadır. Ayrıca, Türkiye Bankalar Birliği'nin (http://www.tbb.org.tr) web sayfasında da kredi kartlarından alınan üyelik aidatının yasal olduğuna dair duyuru yayınlandığı gibi, İzmir 1. Tüketici Mahkemesi 2004/239 E. ve 2005/1531 K. sayılı ilamı ile bankaların kredi kartı üyelik ücreti talep etmelerinin yasaya uygun olduğuna karar vermiştir. Ayrıca, Türkiye Bankalar Birliği'nin (http://www.tbb.org.tr) web sayfasında da kredi kartlarından alınan üyelik aidatının yasal olduğuna dair duyuru yayınlandığı gibi, gerek İzmir 1. Tüketici Mahkemesi’nin 2004/239 E. ve 2005/1531 K. sayılı ilamı ile gerekse T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü’nün yayımlamış olduğu 12.02.2007 tarihli B140TRK016 00 00-3698 sayılı 2007/02 no’lu Genelgesi ile bankaların kredi kartı üyelik ücreti talep etmelerinin yasaya uygun olduğuna karar verilmiştir.
    Bu durumda biz ne yapmalıyız?

YÖNETİM:Konu tekrarı yapmamalı,yazım kurallarına uymalı,kabul ettiğiniz forum kurallarını tekrar incelemelisiniz.

İletiler
    303
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Ayrıca durumlar o kadar ilginç hal aldıki,kredi kartınızı kapattırmak (yani iptal)istiyorsunuz,ısrarla iptal etmiyorlar.Telefon bankacılığı aracılığı ile kapatılacak denilmekte,arıyorsunuz,şubeden kapattıracaksınız diyorlar.
    Hiç kullanmadığınız kredi kartına dahi,üyelik aidatı alınıyor.Sıfır işlem için para ödüyorsunuz.Üstelik ,hesap bildirim cetvelindeki tarih,elinize geçtiği tarihten 1hafta ile 10 gün önceki tarih olmakla kalmıyor;hesap bildirimi elinize çoğu zaman son ödeme tarihinden 1 gün sonra geçiyor.Yani geciktirme faizi uygulanıyor,(bu telekomdada aynen geçerli).

Dava açmakla çözüme ulaşılamıyacak gibi görünüyor.Kökten bir takım uygulamalar değişmeli aslında.

İletiler
    109
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

benden kesilen vadesiz hesap işlem ucretine 2 kere bankaya yazılı itiraz ettim cevap gelmedi emsal mahkeme kararı ve tüketiçi hakem heyeti kararını bankaya dilekceyle verdim tüketiçi hakem heyetine şikayet edeceğimi ve bankaya ihtarname çekeceğimi söyledim. benim bankayla yaptığım sözleşmenin 1 hüshasını istedim bana avukatmısınız diye sordular güldüm. sonuc paramı iade ettiler ama hesabımı kapamamı istiyorlar bende 3 tane otomatik ödeme talimatlı faturam olduğunu söyledim iptal etmiyorum dedim hesapta para bulurlarsa hesap işletim ücreti kesilir dediler bakalım zaman gösterecek elmi yaman beymi yaman saygılar

Nerede
    Ankara, Turkey.
    İletiler
    312
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Ben Finansbank Kredi kartı üyelik ücreti için tüketici hakem heyetine başvurdum ve karar lehime çıktı belli bir süre yaklaşık 5 ay sonra kart ücreti bana iade edildi banka bana bir yazı göndermiş ve bu ücretin verilen hizmetler karşılığı alındığı yazılmış ve bu ücreti bana iade ettikleri içinde müşterileri arasında haksızlık oluyormuş o yüzden KARTIMI İPTAL edeceklerini söylediler ve bu iptal dün yapıldı bankanın böyle bir nedenle iptal hakkı varmıdır?

İletiler
    648
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tüm mesajları okudum, anladığım kadarıyla kadikoy hakem heyeti hariç herkes ücretlerin iptalini onaylıyor.

Başıma geleni çok kısaca paylaşıyorum:

haziran 2006 garantininin 2 kartı için hakem heyetine başvurdum, önce ekstrede tutar yazıyor diyerek talebimi geri çevirmeye çalıştılar, ardından rakam net diyerek ikna ettim , sonuç itibariyle ücret iadesini onayladılar.

garanti mahkemeye verdi, ben kazandım.

ağustos 2006 garantinin 3.kartı için aynı hakem heyetine gittim, bu sefer "kart iptal edilmediği için talebin reddine" diye karar verdiler , bu sefer ben gittim mahkemeye, nisanda duruşmam var.

hakem heyeti dosyalarınıza sanayi bakanlığının şu tamimini de ekleyin dostlar,

http://www.sanayi.gov.tr/webedit/goz...x?sayfaNo=3732

bu karara göre eski sözleşmelerin %90 ı , ücret iadesine düşer.

Nerede
    Ankara, Turkey.
    İletiler
    312
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Verilen karar gayet güzel aynı zamanda gayet açık teşekkürler

İletiler
    389
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Akbank Axess kredi kartı sahibiyim. Yaklaşık 1,5 yıl önce almıştım ve almadan önce doldurmuş olduğum formda yıllık üyelik ücreti ödeyeceğime dair bir madde yoktu(şimdikilerde var, formda beyaz bir sayfada geçiyor). Genel Müdürlüğe bir dilekçe yazdım, durumu izah ettim ve yıllık kestikleri 40 YTL'nin kartıma iade edilmesini ve bundan sonrada kesilmemesi gerektiğini, eğer iade etmeyip bundan sonrada yıllık kart ücreti keseceklerse tarafıma kredi kartı kapatma bakiyesinin bildirilmesini rica ettim. 2 gün sonra SMS'le cevap geldi:"Bankamiza iletmis oldugunuz kart ucreti iade talebiniz olumlu sonuclanmis, ilgili tutar kartiniza yansitilmistir. Keyifli alisverisler dileriz." şeklinde cevabı geldi. Duyarlı davranışı için teşekkürler Akbank, derim. Eskiden Axess kartı sahibi olup yıllık kart ücreti kesilen varsa benimki gibi itiraz etmelerini tavsiye ederim.

+ Konuyu Yanıtla
16 / 33 Sayfa İlkİlk ... 67891011121314151617181920212223242526 ... SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar:

kredi kartı aidatı peşin mi alınıyor

kart aidati pesin mi alinir

taksitli avanslarin isletm ucretlerini geri almak icin emsal karar varmi

garanti bankasi fleXsi kart aydatlarini geri alabilirmiyim4355 ile axesskredi karti aiati pesin mikredi karti yillik abonelik ucreti pesin mi alinirkredi karti aydati pesin mi alinir5571 ile başlayan kredi kartikredi kartı abonelik ücreti peşin mi alınıraxess kart ucreti icin tuketici hakem basvuru nasilkredi karti uyleik ucreti gecmis yil icinmi gelecek yil icinmi alinir taksitli nakit avans çekim ücreti ni geri alabilirmiyim Sn.AHMET YILDIRIM MALATYA subesinden yapilan Axess kart basvurunuzu www.akbank.comHGK 20101-93-88kredi karti uyelik iadeyıllık kart ücreti peşinmi alınıyorkesilen kmh tahsilatini geri alabilirmiyizbetrettin dalkıranhesap işletim hemenmi yoksa dönem sonumu kesilirtaksitli nakit çekim işletim ücretinin iadesine örnek mahkeme kararıkredi kargti uyelik ucreti pesinmi alinirkredi kartı üyelik ücreti geri ödemeleri hangi yıldan başkıyorhwsap islwtim ucreti uywlik ucreti
Forum