+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon
1 den 10´e kadar toplam 16 ileti bulundu.
    Nerede
    Sivas
    İletiler
    365
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı 155 polis imdat ve 156 jandarma imdat telefon kayıtları

Buıgüne dek İletişimin tespiti ve dinlenilmesi ile ilgili birçok başlık açıldı.Ancak gerek hukukçular gerekse kamu görevlileri tarafından konuya net bir yanıt verilemedi.Kimi zaman üyelerimizden başına gelenlerin değerlendirilmesinde, kimi zamanda mahkeme kararlarında birçok olumlu yada olumsuz örnekler verildi, tartışıldı ve yaşandı.
    Sorum kısaca şudur;
    Lütfen sorulara iletişimin mahkeme kararıyla kayıt altına alınabileceğini benimsemiş üyeler cevap yazsınlar, aksi görüşte olan üyelerle hemfikiriz zaten o yüzden cevaplamalarına gerek yok.

1-155 polis imdat telefonuna yada 156 jandarma imdat telefonlarına yapılan ihbar telefonları mahkeme kararı olmaksızın kayıt altına alınabilir mi?Eğer alınabiliyorsa hangi yasa ve yönetmelikle anayasanın haberleşmenin özgürlüğünü ihlal eder nitelikte bu kurumlara izin verdiği hususu;

2-Günlük hayatta sıkça karşılaştığımız olaylardan olan; birçok kurumu yada bankayı,yada GSM operatörlerini aradığımızda karşımıza "Güvenliğiniz için görüşmeleriniz kayıt altına alınmaktadır" anonsu çıkmakta olup, bu kurumların yada işletmelerin süresiz genel olarak iletişimin kayda alınacağına dair mahkeme kararımı bulunmaktadır?

Bu konulara "iletişimin mahkeme kararıyla mutlak yapılabileceğine, aksinin suç teşkil edeceğini" düşünen üyelerimizden yorumlarını bekliyorum.

Hukuki NET Güncel Haber

155 polis imdat ve 156 jandarma imdat telefon kayıtları konulu yargıtay kararı ara
    155 polis imdat ve 156 jandarma imdat telefon kayıtları konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    Bursa
    İletiler
    2.153
    Dilekçeler Sözleşmeler
    1
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: 155 polis imdat ve 156 jandarma imdat telefon kayıtları

Alıntı elvancetinkaya rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Buıgüne dek İletişimin tespiti ve dinlenilmesi ile ilgili birçok başlık açıldı.Ancak gerek hukukçular gerekse kamu görevlileri tarafından konuya net bir yanıt verilemedi.Kimi zaman üyelerimizden başına gelenlerin değerlendirilmesinde, kimi zamanda mahkeme kararlarında birçok olumlu yada olumsuz örnekler verildi, tartışıldı ve yaşandı.
    Sorum kısaca şudur;
    Lütfen sorulara iletişimin mahkeme kararıyla kayıt altına alınabileceğini benimsemiş üyeler cevap yazsınlar, aksi görüşte olan üyelerle hemfikiriz zaten o yüzden cevaplamalarına gerek yok.

1-155 polis imdat telefonuna yada 156 jandarma imdat telefonlarına yapılan ihbar telefonları mahkeme kararı olmaksızın kayıt altına alınabilir mi?Eğer alınabiliyorsa hangi yasa ve yönetmelikle anayasanın haberleşmenin özgürlüğünü ihlal eder nitelikte bu kurumlara izin verdiği hususu;

2-Günlük hayatta sıkça karşılaştığımız olaylardan olan; birçok kurumu yada bankayı,yada GSM operatörlerini aradığımızda karşımıza "Güvenliğiniz için görüşmeleriniz kayıt altına alınmaktadır" anonsu çıkmakta olup, bu kurumların yada işletmelerin süresiz genel olarak iletişimin kayda alınacağına dair mahkeme kararımı bulunmaktadır?

Bu konulara "iletişimin mahkeme kararıyla mutlak yapılabileceğine, aksinin suç teşkil edeceğini" düşünen üyelerimizden yorumlarını bekliyorum.
    Sayın Çetinkaya,

Sizi yanılgıya düşüren nokta şu; telefon görüşmesini yapan iki taraftan biri ya da her ikisi de görüşmeleri kayıt edebilir. Bunun önünde hiçbir hukuki engel olduğunu sanmıyorum.

Burada söz konusu olan görüşmeyi yapan tarafların dışında üçüncü bir şahsın bunu dinlemesi ya da kayda alması konusudur. Kaldı ki; telefonda konuşmayı yapan kişilerin bunu dinlemesi ya da dinlememesi gibi bir konunun tartışılması zaten abestir.

İki kişi arasındaki iletişimi mahkeme kararı olmadan dinleyen, kaydeden üçüncü kişiler her kim olurlarsa olsunlar, ne maksatla bunu yaparlarsa yapsınlar suç işlemiş olurlar.Saygılarımla.

Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
    Konu Devrim Sinan Karavelioğlu tarafından (08-05-2007 Saat 20:56:48 ) de değiştirilmiştir.

Nerede
    Sivas
    İletiler
    365
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı karavelioglu rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Sayın Çetinkaya,

Sizi yanılgıya düşüren nokta şu; telefon görüşmesini yapan iki taraftan biri ya da her ikisi de görüşmeleri kayıt edebilir. Bunun önünde hiçbir hukuki engel olduğunu sanmıyorum.

Burada söz konusu olan görüşmeyi yapan tarafların dışında üçüncü bir şahsın bunu dinlemesi ya da kayda alması konusudur. Kaldı ki; telefonda konuşmayı yapan kişilerin bunu dinlemesi ya da dinlememesi gibi bir konunun tartışılması zaten abestir.

İki kişi arasındaki iletişimi mahkeme kararı olmadan dinleyen, kaydeden üçüncü kişiler her kim olurlarsa olsunlar, ne maksatla bunu yaparlarsa yapsınlar suç işlemiş olurlar.Saygılarımla.

Peki o zaman şöyle bir örnek vereyim.Ben birini arıyorum ve hakaret ediyorum.Karşımdaki kişide bu görüşmeleri kayda alıyor ve adli makamlara intikal ettiriyor.O halde karşılıklı yapılan görüşme sonucu alınan kayıtların hukuken geçerli olduğunumu söylüyorsunuz?

Nerede
    Bursa
    İletiler
    2.153
    Dilekçeler Sözleşmeler
    1
    Dosya Yükleme
    0

Peki o zaman şöyle bir örnek vereyim.Ben birini arıyorum ve hakaret ediyorum.Karşımdaki kişide bu görüşmeleri kayda alıyor ve adli makamlara intikal ettiriyor.O halde karşılıklı yapılan görüşme sonucu alınan kayıtların hukuken geçerli olduğunumu söylüyorsunuz?
    Bahsettiğiniz şekilde kişiler tarafından yapılan kayıtların ne zaman, nasıl, nerede, ne şekilde yapıldığının ispatı çok güç hatta imkansız olduğundan hukuken tek başlarına delil olarak kabul edilmemekle birlikte en azından delil başlangıcı olabileceklerini, ek delillerle desteklendikleri takdirde hukuki bir değerlerinin olabileceğini düşünüyorum.

Kişiler tarafından yapılan kayıtlar neden tek başlarına delil değildir? Basit bir örnek; takibi şikayete bağlı hakaret suçlarında başvuru süresi 6 aydır. Bu, hak düşürücü bir süredir. Kişi tarafından yapılan ses kaydının ne zaman yapıldığının belirlenmesi mümkün değildir. Örneğin bir gün önce mi yoksa bir yıl önce mi yapıldığının ispatı mümkün değildir. Bundan öte montaj olabilir vb. Bu nedenlerle de hukuken pek bir değeri yoktur.

Diğer taraftan 155 polis imdat ve 156 jandarma telefonları ile bazı büyük firmaların yaptıkları telefon görüşmelerini kayıt altına almalarının yasal dayanağıyla, bunların mahkemeden sürekli bir kayıt izni alıp almadıklarını soruyorsunuz.

Bunlar için herhangi bir izne gerek olduğunu düşünmüyorum. Zira mevzuatımıza göre telefon görüşmesini yapan iki taraftan birinin ya da her ikisinin kendi yaptıkları görüşmeyi kayıt etmelerinin önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Öyle ise görüşmeyi yapan taraflardan biri ya da ikisi birden görüşmesini kaydedebilir. Ancak görüşmeyi yapan kişilerin dışında üçüncü bir şahsın bu görüşmeyi dinlemesinin ya da kaydetmesinin önünde yasal engel vardır. Olayı bu yönüyle değerlendirmenizi dilerim. Saygılarımla.

Konu Devrim Sinan Karavelioğlu tarafından (08-05-2007 Saat 21:47:05 ) de değiştirilmiştir.

Nerede
    Samsun
    İletiler
    5.785
    Blog yazıları
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Ekleme yapmak gerekirse; kamu kurumları haricinde bu eylemi gerçekleştiren kurumlarda, yapılacak ses kaydının kayıt altına alıacağı, telefon görüşmesi başlamadan önce belirtilmekte ve karşı taraf bilgilendirilmektedir. Dilerseniz bu hatırlatmadan sonra telefonu kapatabilir ve görüşme yapmayabilirsiniz ki bu sizin en doğal hakkınızdır.

Nerede
    Sivas
    İletiler
    365
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Bahsettiğiniz şekilde kişiler tarafından yapılan kayıtların ne zaman, nasıl, nerede, ne şekilde yapıldığının ispatı çok güç hatta imkansız olduğundan hukuken tek başlarına delil olarak kabul edilmemekle birlikte en azından delil başlangıcı olabileceklerini, ek delillerle desteklendikleri takdirde hukuki bir değerlerinin olabileceğini düşünüyorum.

Kişiler tarafından yapılan kayıtlar neden tek başlarına delil değildir? Basit bir örnek; takibi şikayete bağlı hakaret suçlarında başvuru süresi 6 aydır. Bu, hak düşürücü bir süredir. Kişi tarafından yapılan ses kaydının ne zaman yapıldığının belirlenmesi mümkün değildir. Örneğin bir gün önce mi yoksa bir yıl önce mi yapıldığının ispatı mümkün değildir. Bundan öte montaj olabilir vb. Bu nedenlerle de hukuken pek bir değeri yoktur.
    Adli makamlardan bahse konu görüşmelerin kayıtlarını doğrulammak için geçmişe yönelik çağrı bilgilerinin tespitini isteyebilirsiniz.Bu sizin deyiminizle zor değil çok kolaydır.

Diğer taraftan 155 polis imdat ve 156 jandarma telefonları ile bazı büyük firmaların yaptıkları telefon görüşmelerini kayıt altına almalarının yasal dayanağıyla, bunların mahkemeden sürekli bir kayıt izni alıp almadıklarını soruyorsunuz.

Bunlar için herhangi bir izne gerek olduğunu düşünmüyorum. Zira mevzuatımıza göre telefon görüşmesini yapan iki taraftan birinin ya da her ikisinin kendi yaptıkları görüşmeyi kayıt etmelerinin önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Öyle ise görüşmeyi yapan taraflardan biri ya da ikisi birden görüşmesini kaydedebilir. Ancak görüşmeyi yapan kişilerin dışında üçüncü bir şahsın bu görüşmeyi dinlemesinin ya da kaydetmesinin önünde yasal engel vardır. Olayı bu yönüyle değerlendirmenizi dilerim. Saygılarımla.

Anayasa gereği haberleşmenin dinlenmesi kayıt altına alınması suç ise İşte bu 155 ve 156 birimleri hangi yasaya dayanarak "herhangibir izne tabi olmaksızın" bu işlemi gerçekleştiriyor peki?İki kişi arasındaki görüşmelerin taraflarca kayda alınması yasal diyorsunuz buna katılıyorum ama kayıt esnasında suç unsuruna rastanırsa(yukarıdaki örnekte verdiğim gibi) taraflardan birisi bu kaydı mahkemeye delil olarak sunmaya çalışacak değilmi?
    O zaman mahkeme kayıtların mahkeme kararı olmaksızın alındığı için geçersiz sayacak değilmi?
    Olaya birde bu açıdan bakmanızı öneririm.O halde dediğinize göre öyle bir yasa varki anayasaya aykırı olarak (haberleşmenin özgürlüğünü ihlal) bazı kurumlara izin veriyor diyebilirmiyiz?

Nerede
    Sivas
    İletiler
    365
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Stj.Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Ekleme yapmak gerekirse; kamu kurumları haricinde bu eylemi gerçekleştiren kurumlarda, yapılacak ses kaydının kayıt altına alıacağı, telefon görüşmesi başlamadan önce belirtilmekte ve karşı taraf bilgilendirilmektedir. Dilerseniz bu hatırlatmadan sonra telefonu kapatabilir ve görüşme yapmayabilirsiniz ki bu sizin en doğal hakkınızdır.
    O halde telefonumuzu telesekretere yönlendirerek "X adlı kişinin telefonunu arıyorsunuz, güvenliğiniz için görüşmeleriniz kaydedilecektir" bir anons koyup bu görüşmeleri kayda alıp mahkemeye "alın size yasal delil bakın karşıya biz kayıt altına alınacağını bildirdik buna rağmen kabul ederek görüşmeye başladı bu tamamen yasaldır, mahkeme kararı aramaya gerek yok" diyebilirmiyiz?

Nerede
    Bursa
    İletiler
    2.153
    Dilekçeler Sözleşmeler
    1
    Dosya Yükleme
    0

ALINTI: Adli makamlardan bahse konu görüşmelerin kayıtlarını doğrulamak için geçmişe yönelik çağrı bilgilerinin tespitini isteyebilirsiniz.Bu sizin deyiminizle zor değil çok kolaydır.
    Sayın Çetinkaya,

Sadece çağrı bilgilerinin alınması ile bir şeyi ispat edemezsiniz. Örneğin çağrı bilgisini resmi kanaldan aldınız. Şu veriler verildi: 1234567 nolu telefon, 1234568 nolu telefonu 01.01.01 tarihinde saat 00.00 ila 00.03 saatleri arasında arayarak 3 dakikalık görüşme yapmıştır.

Sizin elinizde de 3 dakikalık bir ses kaydı var. Bu elinizdeki 3 dakikalık ses kaydının resmi veride belirtilen 3 dakikalık süre içerisinde kayıt edilmiş olduğunu nasıl ispatlayacaksınız? Bu üç dakikalık kaydın resmi veride belirtilen süre içerisinde kayıt edildiğinin kesin bir delili olabilir mi? Mümkün değil elbette.
    Konu Devrim Sinan Karavelioğlu tarafından (09-05-2007 Saat 12:42:35 ) de değiştirilmiştir.

Nerede
    Samsun
    İletiler
    5.785
    Blog yazıları
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın Çetinkaya,
    CMK madde 135'te belirtilen ve çoğu kişinin yanlış anladığı maddenin başlığı; "Telekomünikasyon Yoluyla İletişimin Denetlenmesi" dir. Bahse konu olan bu madde, sizin de tespit ettiğiniz gibi bir çok soru işaretine yol açmaktadır.
    Madde gerekçesine baktığımız zaman, iletişimin tespiti, belli bir telefon numarasından kimlerin ne zaman arandığı, konuşmanın ne kadar süreyle yapıldğı, e-posta yoluyla kimlerle iletişim kurulduğu hususlarının tespitinden ibarettir. Telli ve ya telsiz telefon, internet veya farklı iletişim cihazları bahse konu olabilir.
    Sizin gibi düşünseydim, size bir e-posta gönderdikten sonra, benim iletişimimi ihlal ediyorsun diye, yine size dava açabilirdim. Doğru mudur?

Nerede
    Bursa
    İletiler
    2.153
    Dilekçeler Sözleşmeler
    1
    Dosya Yükleme
    0

Adli makamlardan bahse konu görüşmelerin kayıtlarını doğrulammak için geçmişe yönelik çağrı bilgilerinin tespitini isteyebilirsiniz.Bu sizin deyiminizle zor değil çok kolaydır.

Anayasa gereği haberleşmenin dinlenmesi kayıt altına alınması suç ise İşte bu 155 ve 156 birimleri hangi yasaya dayanarak "herhangibir izne tabi olmaksızın" bu işlemi gerçekleştiriyor peki?İki kişi arasındaki görüşmelerin taraflarca kayda alınması yasal diyorsunuz buna katılıyorum ama kayıt esnasında suç unsuruna rastanırsa(yukarıdaki örnekte verdiğim gibi) taraflardan birisi bu kaydı mahkemeye delil olarak sunmaya çalışacak değilmi?
    O zaman mahkeme kayıtların mahkeme kararı olmaksızın alındığı için geçersiz sayacak değilmi?
    Olaya birde bu açıdan bakmanızı öneririm.O halde dediğinize göre öyle bir yasa varki anayasaya aykırı olarak (haberleşmenin özgürlüğünü ihlal) bazı kurumlara izin veriyor diyebilirmiyiz?

Sayın Çetinkaya,

Üstteki sorunuza akşam yanıt vermiştim. Malum tek işim burada yazı yazmak olmadığından alttaki sorunuzun yanıtını bugüne bırakmak zorunda kaldım, bu nedenle özrümün kabulünü dilerim.

Kişilerin kişilerle ya da resmi olsun özel olsun kurumlarla yaptıkları kendi görüşmelerini kayıt etmelerinde yasal bir engel yok, sanırım buraya kadar mutabıkız. Kayıt esnasında suç unsuruna rastlanırsa taraflardan biri bunu mahkemeye delil olarak sunmaya çalışacak değil mi diye soruyorsunuz ben de size bu görüşmelerin kayıt edilmelerinin asıl nedeninin belirttiğiniz neden olmadığını, örneğin bankacılık ve GSM şirketleri için gerçek nedenin hizmet kalitesini arttırmak ve telefonla yapılan havale, EFT gibi bankacılık işlemlerine ileride bir itiraz olduğu zaman bunu kanıtlayabilmek olduğunu söyleyeceğim.

Gelelim 155, 156 birimlerinin telefon görüşmelerini mahkeme kararı olmaksızın kayda almalarının önünde yasal bir engel var mı yok mu bunun irdelenmesine; bence hiç bir izne gerek yok! Vatandaş olarak nasıl ki, ben 155, 156 birimleriyle yaptığım görüşmemi kayıt edebiliyorsam onlar da hiç bir izne tabii olmadan kayıt edebilirler. Burada kaydın ne amaçla yapıldığı sorusu akla gelebilir ve tartışılmalıdır da. Siz hemen bir ön yargıyla kaydın suç unsuruna rastlanması durumunda taraflarca mahkemeye delil olarak sunulmaya çalışılacağını düşünüyorsunuz. Nedenlerden biri de belki bu olabilir. Bu durumda bunun delil olarak kabul görüp görmeyeceği mahkemenin bileceği bir konudur. Ancak dikkat edin biz burada bunun delil olup olamayacağını değil. Kaydın yapılmasının yasal olup olmadığını tartışıyoruz.

Ben 155, 156 birimlerinin kayıt yapmasındaki esas amacın büyük firmaların , bankaların kayıt yapmasındaki amaca benzer amaç taşıdığına inanıyorum. Örneğin bir ihbar saat kaçta yapılmış, buraya zamanında ekip gönderilmiş mi, ya da ihbarı yapan kişinin sözleri net anlaşılamadıysa ve telefonu kapattıysa tekrar dinlenerek anlaşılmaya çalışılması gibi vb..

Diğer taraftan birçok resmi kurum çeşitli amaçlarla hem telefon hem de telsiz görüşmelerini kayıt altına alıyor. Şimdi bunların hepsi bu kayıtlar için mahkemeden süresiz kayıt yapabilme izni mi alacak? Örneğin uçaklarda halk arasında "kara kutu" olarak adlandırılan FDR ve CVR (cockpit voice recorder-kokpit ses kaydedicisi) ve havalimanlarında yerde TWR, ACC, APP nin eş zamanlı konuşmalarının kaydedilmesi için mahkeme kararı alınması mı gerekiyor? Tabii ki hayır! Bunların kaydedilme amacı belli; olası kaza-kırım ya da airmiss (yakın geçme) durumlarında olayın aydınlatılabilmesi için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesinin ilgili yönetmelikleriyle yapılıyor.

Sayın Elvan Çetinkaya, inanın ki, samimi ifademle söylüyorum; bu telefon dinleme mevzusunu foruma tekrar tekrar getirmenizin nedenini anlayabilmiş değilim. Telefonunuz mu dinleniyor ya da böyle bir şüpheniz mi var bilemiyorum. Doğrusu beni pek de ilgilendirmiyor ancak şu ana kadar yazdıklarımla bu konu hakkında yeterince fikir beyan ettiğimi, anlayan üyelerimizin zaten anlamış olduğunu, anlamayan üyelerimizin de yazmaya devam etsem de anlamayacaklarını düşündüğümü ve bu konuda artık yazı yazmak istemediğimi bilgilerinize saygı ile arz ediyorum.

Konu Devrim Sinan Karavelioğlu tarafından (09-05-2007 Saat 19:41:56 ) de değiştirilmiştir.

+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar:

155 ihbar gizlilik

cmk 135 izin istermi telefonda hakaRet

http:www.hukuki.netshowthread.php22284-155-polis-imdat-ve-156-jandarma-imdat-telefon-kayitlari

polis imdat kayitlari delil midir

Polis rasiya

geriye donuk savcilik telefon dinlemesini istermialo jandarma hatti kayitlari ne kadar saklanirpolis jandarma ihbarlari ses kaydi yapiliyor mu155 arama ses kayitlarini ne kadar sure saklar155 kayitlari ne kadar saklanir155 e kimlik biraknak zorunlu mujandarmadan ses kayitlari istenir mikayit altina alinan ihbarlarpolise yapilan ihbari polis acik edermi155 ihbarlari mahkemede delil.olarak kullanilabilir mi155 telefon kayitlari mahkemehttps:www.hukuki.netshowthread.php22284-155-polis-imdat-ve-156-jandarma-imdat-telefon-kayitlarijandarmaimdadnedemektir155 ihbar kimlik gizlilik155 konusmalar kayit156 ses kilipleripolis rasiya sesijandarmada herkesin telefonu var mi155 polis konusma kaydimi nasil cikarjandarma her ihbara bakmak zorunda mi
Forum