Tatil çalışma ücretini net olarak belirleyen bir yönetmelik varmıdır? Kanun çok açık değil;Mad:47 tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca bir yevmiye verilir,der.Yargıtay 9.Hukuk dairesi 22.11.2005 tarih 2005/36870 nolu kararında da %100 olarak ödenmesi gerekir demektedir. Bu mahkeme kararı işvereni ne derece bağlar?. Teşekkür ederim .
Yargıtayda bir Hukuk Dairesinin verdiği karar bildiğim kadarıyla ne diğer bir yargı organını nede İşvereni bağlamaz. İçtihadı Birleştirme Kararı olmadıkça bir bağlayıcılıkları yoktur ki onlarıda zaten ancak Hukuk Genel Kurulları alabiliyor diye biliyorum...
Sayın Dursunkoylu beyin işvereninin karşısında zor durumda kalmaması dileğiyle eklemek istedim...
Sayın karbey,
Yargıtay kararları kimi bağlar pekii. Kendilerini mi ?
Yani Yargıtay kendi kendine mi bağlama çekiyor ?
Yargıtay Kararları, yasalarda hiç açıklanmamış veya detaylandırılmamış hususlarda tamamlayıcı ve bağlayıcı kararlardır.
Siteyi bir dolaşın göreceksiniz insanların yasalara uygun olduğunu düşündükleri görüşlerini, Yargıtay Kararları ile netleştirmek ve pekiştirmek için nasıl çırpındığını.
Her iki kıymetli üye de doğru söylüyor. Yargıtay kararları ,yasanın farklı yorumundan kaynaklanan uygulamaların Yüksek Mahkeme'nin görüşleri doğrultusunda bir standarda oturtulması açısından önemlidir ve uygulayıcılara yol gösterir.
Bunun yanında Yargıtay kararları seneler boyunca değişebilmekte, ilgili Daire'de örneğin üye değişimleri ile birlikte daha önce çoğunluk kararı ile alınmış bir karar azınlık üye oyuna düşebilmektedir.
Bu kararların yorumunda dikkate alınması gereken husus , kararların süreklilik kazanıp kazanmadığına bakılması, karar özetleri ile yetinilmemesi, kararın hangi şartlar altında, hangi dava koşullarında alındığının araştırılmasıdır.Bazen de kaçak karar olarak nitelenen , eski kararlar ile uyumsuz tek bir karar çıkabilmektedir. Bu çeşit kararların geçmişte çeşitli aksi yönde kararlarla süreklilik kazanmış uygulamaları değiştirmesi beklenemez.
Teknik anlamda da elbette içtihadı birleştirme kararları Kanun hükmündedir ve Mahkemeleri de, uygulamacıları da bağlar.
Soruya gelecek olursak; bu kararı sitemizin mevzuat bölümüne ben eklemiştim, çünkü ilginç gelmişti. Hafta tatili ücreti her ne kadar Kanun'da tanımlanmamış ise de haftalık 45 saati aşan çalışma olarak değerlendirilerek % 50 zamlı ödenmesi gerekir düşüncesi uygulamada hakim olan görüştür. Bu ancak iş sözleşmeleri veya Toplu İş Sözleşmeleri ile artırılarak değiştirilebilir.
Karara konu olan işyerinde sanırım bir Toplu İş Sözleşmesi var ve bu sözleşmede fazla çalışma ücreti % 100 zamlı tanımlanmış, bu nedenle de Yargıtay 9 HD. hafta tatilinde çalışmayı bu şekilde değerlendirmiş gibi geldi bana, zaten karar içeriğine bakıldığında, aksi halde % 100 zamlı ödenir konusunun gerekçelendirilmesi gerekirdi ancak ya TİS'in varlığı sebebiyle gerek görülmemiş, ya da "kaçak bir karara" imza atılmış diye yorumluyorum. Tabi bundan sonraki bu yönde kararlar verilirse, artık herkese bu karar yönünde işlem yapmak düşer, çünkü karar artık süreklilik kazanmıştır.
Sayın Gür,
Detaylı açıklamalarınız için teşekkürler.
Sanki bir nokta gözden kaçmış gibi geldi bana. "Tatil çalışma ücretini net olarak belirleyen bir yönetmelik varmıdır? Kanun çok açık değil;Mad:47 tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca bir yevmiye verilir,der.Yargıtay 9.Hukuk dairesi 22.11.2005 tarih 2005/36870 nolu kararında da %100 olarak ödenmesi gerekir demektedir. Bu mahkeme kararı işvereni ne derece bağlar?. Teşekkür ederim ."
Burada soruya konu olan, hafta içi fazla çalışma değil tatilde fazla çalışma.
Arkadaşımızın sorusundaki, ayrıca 1 yevmiye verilir (madde 47) ile Yargıtay' ın %100 kararı zaten örtüşüyor. "Bu karar işvereni ne derece bağlar" diye sormuş arkadaşımız. Ben de "Yargıtay Kararı bağlayıcıdır " demişim.
Yargıtay Hukuk Dairesinin verdiği bu karar zaten yasa doğrultusunda olup, işvereni nasıl bağlamadığını ise hala anlamış değilim.:eek:
Belirttiğiniz İş Kanunu 47. maddesi "Genel Tatil Ücreti" ni tanımlar. Genel tatil ücreti de Ulusal Bayram ve Genel Tatillerde çalışma için uygulanır.
2429 sayılı Ulusal Bayramlar ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'da hangi günlerin genel tatil veya ulusal bayram olduğu belirtilmiştir. Hafta tatili genel tatil veya ulusal bayram değildir.
Belirtilen Yargıtay kararı, önceki mesajımda belirttiğim gibi değilse, herhangi bir yasal dayanağa ve gerekçeye bağlamadan hafta tatilini de genel tatil veya ulusal bayram kategorisine sokar ki, bu 2429 sayılı Kanun'un hükümlerine aykırılık teşkil eder.
Bu kararın bağlayıcılığı konusunda acele etmeyip, yeni kararları beklemekte yarar var.
Açıklamaları İçin Gerek Sayın Kasıman ve Gerekse Sayın Harun Bey'e Kendi adıma teşekkür ederim.
Üyelik Süremin Sadece birinci gününde olmam hasebiyle sanırım Forum kullanmak konusundaki acizliğim Sayın Kasıman'ın özverili ve faydalı açıklamasına Alaycılığını eklemesine sebep olmuş.
Usul Hakkında öğrenmem gerekenler açısından hem bir iyi hede bir kötü örnek oluşturması kendisine ve foruma ayrıca teşekkür etmem açısından ikinci bir vesile oldu...
Sayın Dursunkoylu beyin benim kadar faydalandığını düşündüğüm için bence sohbet sonuç olarak gayet başarılı...
Soruma, yada sorunuma, ilgi gösterip cevap veren siz değerli insanlara teşekkür ederim.Ben 1988 den bu yana aynı işyerinde çalışıyorum 4857 sayılı yasa çıkana kadar hafta tatili ve genel tatil çalışma ücretlerini %100 olarak almakta idik.Çünkü yasa değişmeden önceki halinde ücret tanımı;Bir kat fazlası ile ödenir;şeklinde idi. Yeni yasada ise "ayrıca bir yevmiye verilir" demektedir.İşverende bu maddeyi kendine göre şöyle yorumluyor;Ben zaten çalışmadığınız zaman size yevmiyenizi veriyorum,çalışırsanız bir yevmiye daha veririm.demektedir.Daha sonra çeşitli tartışmalardan sonra bunu %50 ye çıkardık fakat ben acizane,yeni kanundaki "ayrıca" kelimesinin %100 (bir kat fazlası )ü ifade ettiğini düşünüyorum. Vaktinizi alıyorum özürlerimi kabul edeceğinizi ümid ediyor, saygılarımı iletiyorum.
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.
Forumlarda zaman zaman birbirimizle ters düşebiliriz.
Sizin gibi seviyeli bir arkadaşla tartışmak bize zevk verir.
Ayrıca değişik görüşlerin ileri sürülmesi, bunların tartışılması son derece doğal ve yararlıdır.
Tekrar hoşgeldiniz.
Merhaba 21 Yaşında bir gencim olayı basitçe anlatacağım 2024 Ocak gibi yani 2024'ün başında O Zamanlar yasak olmayan Discord uygulamasında tanıdığım...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Tck 245/1 Ceza siniri hakkinda
05-09-2025, 22:57:41 in Ceza Hukuku