Benim sizlere danışmak istediğim birr konu mevcut. Mevzu olay şu şekilde gerçekleşmektedir.
Şahıs A ilk hanımı 1994 yılında vefat ettikten sonra 15.08.1996 tarihinde ikinci hanımı ile evlenmiştir. Şahıs A evlendiği gün kendisine ait olan Taşınamaz Mülk'ü (evi) evlendiği hanımına (Şahıs X) bakma akdiyle vermiştir. Yalnız tapuya bakıldığında devremülk'ün verilmesi nikah olayından önce gerçekleşmiştir. Yani Şahıs X evlenmeden önce mülke sahip olmuştur.
Şahıs A 14.08.2006 tarihinde vefat etmiştir. Bu tarihten sonra Şahıs A'nın ilk eşinden olan çocukları vefatından sonra bu olaydan haberdar olmuşlardır. İş bu durumda Şahıs A'nın ilk hanımından olan çocukları miras olarak bırakılan taşınamaz devremülkten hak iddia edebilirler mi?
Bu arada Şahıs X'in vefat eden eşinden hiç çocuğu olmamıştır.
Bu arada Şahıs X , vefat eden Şahıs A'nın diğer taşınmaz mülklerinden ve piyasadan gelecek alacaklardan 1/4 oranında hak iddia etmektedir. Bu durumda hukuki yaklaşımlar nelerdir. Şahıs X hal sahibimidir yoksa değilmidir? Bu durumda Şahıs A'nın ilk eşinden olan çocukları (3 çocuk) Şahıs X'e devredilen taşınmazdan hak iddia edebiler mi?
Bu arada Şahıs X , Şahıs A'nın sahip olduğu hukuki belgelere el koymuş ve Şahıs A'nın ilk eşinden olan çocuklarından bu belgeleri gizlemektedir.
Bu konuda bizi aydınlatırsanız sevinirim. Bu konuda ne yapılabilir? Nasıl bi dava açılabilir. Nasıl bi yöntem izlenebilir? ve siz saygılı hocalarıma göre bu davanın akdi ne olur?
Ölene kadar bakma vaadiyle yapılan bu bağıştan, bağışveren, yıllar içersinde dönmemiş, dahası, bu kişiyle evlenmiş.
Yıllar önce, benzeri bir durumla ilgilenmiştim ve oradaki değerler, oldukça yüksekti. Biz; tarafların uzlaşmasının en iyi yöntem olduğunu düşündük ve bu doğrultuda işlem yapıldı. Üstelik; sağ kalan eşin üzerindeki her şeye tedbir koydurduğumuz ve davayı kazanabileceğimiz halde...
Olayınızda; Şahıs X'in üzerine geçirilen bu devremülkle ilgili olarak, örneğin; ''evlenme, zaten bu vaadi içermektedir; bu nedenle, devir geçersizdir'' diyerek bir dava açtığınızı ve bu taşınmazın, mirasta paylaşıma tâbi tutulduğunu varsayalım.
Ayrıca; Şahıs X, gerçekten de, sadece eş olması sebebiyle miras payı hakkına sahip (üstelik; şu anda yanlış hatırlamıyorsam; 1/4'ten daha fazla hakkı var; çünkü çocuğu yok).
Şimdi; bu tür bir davayla ortalığı karıştırmak mı daha avantajlıdır; yoksa, uzlaşarak, tam bir anlaşmayla sonuca gitmek mi?
Attığınız taşın, bir işe yaraması gereklidir; size geri dönmesi ve başınızı yarması ihtimali olduğunu da unutmamak gerekli (ÖNCE ZARAR VERME!)
Bu arada; bahsettiğiniz belgelerde, Şahıs X de, mirasçı eş sıfatıyla hak sahibi. Eğer, bunların delil olma özelliği varsa; Mahkeme'den delil tespiti isteyebilirsiniz.
Olaya gelince ; biz uzlaşma yolunu defalarca denememize rağmen karşı taraf buna razı olmadı. Şahıs A'nın ilk hanımından olan çocukları arasında bir anlaşmazlık yok fakat , bu kişler ile Şahıs X arasında bir uyuşmazlık söz konusu.
Elbette anlaşmak en mantıklısı. Biz de sizler kadar olmasa da yargı yolunun uzun ve virajlı bir yol olduğunu biliyoruz.
Yalnız benim anlamadığım bir nokta var. Şahıs X burada nasıl 1/4'den fazla bir oranda hak sahibi olabilir. Mantiken çocuğu olması durumunda daha fazla hak talep edebilir diye düşünüyorum fakat bu evlilikte olan bir çocukları yok.
Benim merak ettiğim şu; eğer biz bu taşınmazlara terdbir koydurabilirsek bu durumda sonuç sizce ne olur. Yani Şahıs X kendisine devredilen evi alır ve diğer mirastan pay mı alır? Yoksa 4 varis toplam mirası eşit şekilde mi paylaşır. Sonuç olarak devredilen taşınmaz devremülkün tapu iptalinin yapılması ve bu mirasın 4 varis arasında eşit paylaşılması mümkünmüdür??
1. Tedbir koydurmayla, davanın muhtemel sonucu arasında hiçbir ilişki yoktur (Hakim tedbir verdiğine göre, haklıyız, kazanacağız gibi bir durum söz konusu değil).
2. Herhangi bir davanın muhtemel sonucunun söylenebilmesi için, tüm donelerin incelenmesi gereklidir ki; bu da, ancak profesyonel yardımla mümkün olur.
Burdan şunu çıkarabiliriz ki ; Şahıs X herhalükarda mirasın 1/4üne hak sahibidir. Peki sizce bu durumda izlenmesi gereken yol nedir. Bir an önce savcılığa suç duyurusunda bulunmak dışında ne yapılabilir?
Ölünceye kadar bakma vaadiyle, devremülkün devredilmesi ve tapunun verilmesi, Aksi sabit oluncaya kadar geçerli bir sözleşmedir. Eğer bu işlemin geçersiz olduğunu iddia ediyorsanız, iptal davası açabilirsiniz.
Bunun dışında kalan tereke ile ilgili olarak, sağ kalan eş, mirasın 1/4 ünü alır.
Satış işleminin muvazaalı olduğunu kanıtlamak için, nikatan önce ya da sonra işlemin yapılmasının bir önemi yok.
Eğer mirasçılardan biri, hukuki belgelere el koymuşsa, diğer mirasçıların, tereke tesbiti istemesinde yarar var. Tereke hakimliği, tüm belgeleri isteyecektir. Sanırım savcılığa vermekteki kastınız, hukuki belgelere el koyma nedeniyle suç duyurusu. Ancak, şikayet tmeniz yerine, tesbit istemeniz daha doğru.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku