Kurumumuzda çalışmakta olan bir işçi arkadaşımızın takipte olan birden fazla icra dosyası var. İdare bu kesintileri kendisine bildirilme sırasına göre maaşının 1/4 ü ve ikramiyenin tamamı vs. şeklinde icra dairesinden gelen yazıya göre kesiyor. Ancak zaman zaman daha önce ödemesi biten ve kapanan dosyalardan bakiye kaldığı ve faiz işlediği gerekçesiyle geri dönüşler oluyor ve bildiğim kadarıyla öncelik kazanarak kesilmekte olan dosyanın önüne geçiyor. Buraya kadar herşey normal.
Sorun şu ki maaş mutemedi A bankası için maaşın 1/4 ü için kesinti yapmaktayken, bakiye kalması vs. nedenlerle araya giren/öncelik kazanan B bankasına da (icra dairesinden maaşın 1/4 ü ve ikramiyenin tamamı gibi bir yazı gelmiş olmasına rağmen) arkadaşımızın ikramiyesinden kesinti yapıyor.
Yani sadece mal beyanında maaş yanında ikramiye de aldığını belirtmiş hiçbir izin veya muafakat vermemesine rağmen
A bankasına maaşının 1/4 ü kesilirken aynı anda
B bankasına da ikramiyelerinin tamamı kesilmektedir.
Şahsi görüşüm bunun yanlış olduğu yönünde mutemet de zaten bu kendisine söylenince sinirlenip dilekçe verin vs tarzında laflar ederek kestirip atmış.
Sormak istediğim idareye yazılacak dilekçede bu konunun (hatam varsa düzeltin) yanlışlığını ispatlayabileceğimiz bir kanun maddesi yada yargıtay kararı var mı?
Hukuki terimlerle aram pek iyi olmadığından doğrusu yaptığım aramalarda bir sonuç alamadım.
Anladığım kadarıyla mutemedin yaptığı işlem yanlıştır. Eğer bakiye borç bildirilen dosya kesinti yapılmakta olan dosyadan önceki bir sıraya sahip ise bakiye borç miktarı bildirilen dosyaya ait ilk talimata göre kesinti yapılması gerekir, dolayısıyla maaşının 1/4 ü ve diğer tüm hak ve alacaklarının tamamının kesinti yapılmasına devam edilmesi gerekir.. Sadece ikramiyelerinden kesinti yapılması yanlıştır.
Merhabalar,benimde benzer bir sorunum var aslında;bu vesileyle(konuyu açan arkadaşında izniyle) paylaşmak istedim. Sağlık Bakanlığı personeliyim. Maaşımda 2 yıldır haciz var. Bildiğiniz üzere Kamu Hastanelerinde maaşlar 3 parça olarak ödenir: Maaş+sabit döner ödemesi+ performansa dayalı döner ödemesi. 1. sıradaki alacaklı için çalıştığım kuruma yazılan haciz müzekkeresinde "maaşın 1/4'ü + diğer gelirlerin tamamının haczedilmesi" diyor. Bu diğer gelirlerin içinde döner sermaye, ikramiye falan var sanırım. Maaş mutemedimiz maaş ve döner sermaye gelirlerinin her birinden ayrı ayrı 1/4 oranında kesinti yaparak alacaklı kişiye aktarmaktadır. Benim sorunum şöyle:maaş haczinde 5. sırada bulunan alacaklı 1.sıradaki alacaklının döner sermayenin tamamını alması gerekirken 1/4'ünü aldığını, dolayısıyla döner sermayenin 3/4'ünün kaldığını ve kendisinin başvuru yaparak bu kalan tutarın tamamını kendi alacağı için kestireceğini(haczedeceğini) söylüyor. Bu mümkün mü?
Merhaba, benzer bir durumla karşı karşıyayım. Kamu personeliyim ve maaşımda kesilmekte olan bir icra vardı Mart 2019 da bitti, sırada olan icra dosyasına kesilmeye başladı ve 6 aydır da kesiliyor. Şu an kesilenden sonra da sıraya 2 dosya daha girdi ki onlara da şu an kesilen dosyanın birinci sırada olduğu ve onlar bittikten sonra sizinkiler kesilecektir diye icra kesinti listesi ve üstyazı gönderildi. Sorun şu: Mart 2019 da biten dosya ödeme süresi boyunca 5000 tl civarı faiz birikmiştir diye kuruma yazı göndermiş, bunların da kesilmesi gerekir diyor. Şimdi bu biriken faiz direk mevcut kesilenin önüne geçerek hemen kesilmeye mi başlanır ? Yoksa en sona sıraya mı geçer ? Şimdiden teşekkür ederim.
Benim gördüğüm, bir dosyanın son ödemesi yapılırken karşı taraf ile teyitleşiliyor. Faizi vs. var denirse onlara devam ediliyor. Bittiğinde diğer dosyaya geçiliyor. Doğrusu bu mu bilemiyorum.
Evet önceliği olan dosyaya ödeme yapılması gerekir o dosya bitince diğerlerine devam.
Cevap için teşekkür ederim, mantıken evet öyle lakin o dosya bitti diye sıradakine 6 ay ödeme yapılıp da ödemeyi kesip bir öncekinin faizine 6 ay sonra devm etmek ? Hukuken bu mu olması gereken ?
engerex rumuzlu üyeden alıntı
Benim gördüğüm, bir dosyanın son ödemesi yapılırken karşı taraf ile teyitleşiliyor. Faizi vs. var denirse onlara devam ediliyor. Bittiğinde diğer dosyaya geçiliyor. Doğrusu bu mu bilemiyorum.
Teşekkür ederim, önceki dosya bittiğinde herhangi bir yazışma yapılmadan bir sonraki dosyaya 6 ay ödeme yapıp ardından bu dosyaya ödemeyi keserek önceki dosyanın faizini ödemeye başlamak hukuken doğru mudur ?
Aslolan dosya borcunun kapatılması ve maaş haczi yazısında bildirilen rakam da o günkü rakam .
Olması gereken , son ödeme de yapıldığında veya hemen öncesinde alacaklı ile görüşüp güncel borç miktarının öğrenilmesi doğru olandır.
Sözlü/yazılı (eposta gibi) teyit dışında borcun bittiğine dair kaşe/imzalı belgeyi kargo ile alıp dosyaya konmalı. Borçlu isteyebilir veya benim maaşımdan eksik ödeme yapmışsınız diyebilir, alacaklı borç bitmemişti diye üzerinize gelebilir. Yarın bir gün "dosyamız kapanmadı, bizim ödememiz başka firmalara yapıldı" diye şirketin hesaplarını dondurma tehlikesi mevcut ki o gün birde son ödeme günü olan çek/vergi gibi ödemeniz varsa geçmiş olsun.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku