Maalesef parayı çok seven bir ev sahibimin olduğunu kira kontratı yenileme döneminde tespit etmiş bulunmaktayız. Şimdi problem şu, kira bedeli 1200 TL, 12 aylık ortalama yi üfe değeri üzerinden 250 TL kira artışı belirlemiş vatandaş, biraz kavga gürültü konuşup 200 TL'ye çekebildik.
Şimdi de yeni kontrat doldurup gönderiyor bize imzalamamız için, geçen sene 300 USD olarak belirlediğimiz, ödemesini 27.04.2018'de (karşılıklı sözlü mutabakat ile bu tarihte ödedik) 300 USD'nin o günkü kuru olan 4.06dan 1220 TL olarak yaptığımız depozitoyu dolar kurunu kendi kendine 4'ten kesip 1200TL olarak 1 kira bedeli yazıyor, ve bizim imzalamamızı istiyor.
Bana çok ters geliyor bu durum, fakat yeterli bilgim de yok, internetten erişemiyorum da. Bu işin doğrusu ne olmalı beni ve herkesi aydınlatabilir misiniz bu konuda?
Maalesef parayı çok seven bir ev sahibimin olduğunu kira kontratı yenileme döneminde tespit etmiş bulunmaktayız. Şimdi problem şu, kira bedeli 1200 TL, 12 aylık ortalama yi üfe değeri üzerinden 250 TL kira artışı belirlemiş vatandaş, biraz kavga gürültü konuşup 200 TL'ye çekebildik.
Son açıklanan ÜFE şu şekilde: Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46,15 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 21,36.
Kira artış oranı hesaplanırken 12 aylık ortalama kullanıldığı için şanslısınız. (Bence bir önceki yılın aynı ayına göre ÜFE kullanılmalı.)
%21,36 ya göre 256 TL zam yapmanız lazım. Ev sahibi 200 TL'yi yani %16,67 oranında artışı kabul etmiş.
Talep ettiği artış kanuni sınırlar içinde. Anlaştığınız artış ise yasal sınırın altında.
kimokifalan rumuzlu üyeden alıntı
Şimdi de yeni kontrat doldurup gönderiyor bize imzalamamız için, geçen sene 300 USD olarak belirlediğimiz, ödemesini 27.04.2018'de (karşılıklı sözlü mutabakat ile bu tarihte ödedik) 300 USD'nin o günkü kuru olan 4.06dan 1220 TL olarak yaptığımız depozitoyu dolar kurunu kendi kendine 4'ten kesip 1200TL olarak 1 kira bedeli yazıyor, ve bizim imzalamamızı istiyor.
Bir gün Kayserili çocuğa öğretmeni "iki kere iki kaç eder?" diye sorar. Çocuk cevap verir: "Alırken mi satarken mi?"
Yeni cumhurbaşkanı kararı ile döviz üzerinden yapılan kira sözleşmesi dahil bazı sözleşmelerin TL'ye çevrilmesi kararlaştırıldı.
Bu çevrimi kiracının avantajına olan kira bedeline uygulayıp depozitoya uygulamamak Kayserili çocuğun hikayesine benzer.
Mesele sadece 1220 TL ile aradaki 20 TL fark ise, siz her ay 56 TL, senelik 672 TL kardasınız, 20 TL'nin lafı olmamalı.
Yazdıklarım "hukuki tavsiye" değil, "hukuki bilgi"dir.
Bu hukuki bilgilerin, mevzuat veya içtihat değişikliği nedeniyle zaman içinde güncelliğini yitirebileceğini, sizin hukuki probleminize bire bir uymayabileceğini unutmayın. Hukuki sorununuz hakkında en doğru danışmanlığı vekalet vereceğiniz avukattan alabilirsiniz. İnternetten veya başka yerlerden öğrendikleriniz ile yürüteceğiniz hukuki işlemlerde hak kaybına uğrayabilirsiniz.
Bu çevrimi kiracının avantajına olan kira bedeline uygulayıp depozitoya uygulamamak Kayserili çocuğun hikayesine benzer.
Ama Üstat, kira ve depozito aynı şey değil ki. Depozitoyu bir defa verip on sene yirmi sene sonra almak söz konusu. Ama kira, en azından her sene yeniden belirleniyor. Şimdi 100 lira kira 100 lira depozito anlaşsak, 10 sene 20 sene sonra belki kira 1000 lira olacak. Ama depozito aynı kalacak. Bağıl olarak 1 kira bedeli depozito vermişken, çıkışta kiranın onda biri kadar bir bedel almamız söz konusu. Bunu çözmek için örneğin kirayı "100 lira" olarak değil de "1 kira bedeli" diye belirlesek tamam da, muhtemelen ev sahibi "100 lira verdin, 100 lira veririm" diyecektir. Burada bir haksızlık yok mu?
Yusuf Selçuk Bey, öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim.
Allahtan şu sistemin cumhurbaşkanı siz değilsiniz, yoksa herhalde 2-3 seneye kalmaz gecekonduya çıkardık . Şaka bir tarafa siyasi muhabbetimizi istersek başka bir ortamda yapabiliriz, burada işin kitabına göre kimin hakkı nedir bu konuyu açıklığa kavuşturalım.
1. Yasal sınırın altında kirada anlaştık, burada sıkıntı yok, olması gerektiği gibi.
2. Dolar, biz kontratı yaptığımızda bizim için bir güvence aracıydı. Depozitoyu dolar olarak belirledik. Karara göre TL'ye çevireceğiz. Bugünün kuruyla mı belirliyoruz yeni depozitoyu, o günün kuruyla mı? Zira bugün evden çıksak dolar olarak depozitomu geri alacaktım. Şimdi yeni sözleşme hazırlarken ben depozitomu yine dolar olarak geri mi alıyorum, yeni belirlenen depozitoyu TL olarak mı ödüyorum, yoksa ilk girerken sanki TL ile vermişim, sözleşmeye dolar yazmış olmamızın hiçbir hükmü yokmuş, 300 dolar ifadesini bir kira bedeli olarak düzeltip geçiyor muyuz? Yoksa bu hususta bir düzenleme yok da, kimin pazarlığı daha güçlüyse onun dediği mi oluyor?
3. Kontratta bir kira bedeli olarak depozito belirtildiğinde, hesaplaşmak gerektiğinde o günün kirası mı geçerlidir? Mesela 5 sene sonra benim kiram 4000 TL oldu diyelim . Depozitoyu bir kira bedeli yazdık, o da 4000 olarak mı ödenir?
Curious about next-gen DeFi? Sky Money is transforming savings and rewards through the powerful Sky Protocol. From SKY token rewards to smart MKR to...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
2. küçük dairemde kira artış...
29-04-2025, 20:42:16 in Kira Hukuku