2008 yılı içerisinde Gittigidiyor üzerinden yapılan satışlar ile ilgili olarak sonradan çıkarılan vergi matrah farkı ile ilgili bir vergi ve vergi cezası sorunu ile karşı karşıyayım.Öğrencilik döneminde geçim sağlamak üzere yaptığım bu iş için vergi ve vergi cezası almışım.(2008 yılında ufak bir cd/dvd dükkanım olduğundan 2008 döneminde gelir vergisine tabiydim)
Bana gelen evraklarda hakkımda vergi dairesininin inceleme yaptığını:
30/12/2013 tarihinde ise beni Takdir komisyonuna sevk ettiğini gördüm.
27/06/2014 tarihinde oluşturulan bir rapor neticesinde,
Karar tarihi 08/08/2014 olan takdir komisyonu raporu oluşturulmuş.Bu rapora istinaden Vergi dairesinde ise vergi ve vergi cezası için geçici ihbarname 13/08/2014 tarihinde oluşturulmuş.14/08/2014 tarihinde ise ihbarname imzalanmış.18/08/2014 tarihinde ise amcamın iş yerinde kuzenime tebliğ zarfı teslim edilmiştir.(vergi memurları amcamı tanıdıkları için)(zarfın üzerinde ise ikamet ettiğim ev adresim mevcut)
17/08/2014 - 25/08/2014 tarihlerinde ise bir eğitim semineri ile ilgili olarak şehir dışında idim.
Birçok borç ve icra ile uğraşan asgari ücret ile çalışan birisi olarak şu an ödeme gücüm bulunmamakta.Benim sizden ricam vergi aslı ve borcunun zaman aşımına uğrayıp uğramadığı konusunda bilgi edinebilmek.Zaman aşımı var ise mahkemeye gitmek.Anayasa mahkemesi kararı ve internette okuduğum kadarı ile zaman aşımı süresinin dolmasına 1 gün kala takdir komisyonuna sevk edilmişim.Ama anayasa mahkemesi zaman aşımının takdir komisyonun kararının tevdi edilmesi ile tekrar başlayacağını söylediği kararı mevcut.Tevdi ile ilgili kesin bilgiye nereden bakabilirim.
Şimdiden herkese teşekkür ediyorum..
ilgili vergi dönemi:01/2008-12/2008
takdir kom. sevk tarihi:30/12/2013
vergi teknik raporu:27/06/2014
takdir komisyonu karar:08/08/2014
Geçici ihbarname tarihi:13/08/2014 (vergi ve vergi cezası)
Takdir komisyonuna zaman aşımı dolma süresine 2 gün kala sevk yapılmış. Karar vergi dairesine geldikten sonra 2 gün içinde tebliğ yapılması gerekiyordu. Bu normal prosedür. Ancak sizin olayda rapor 2014 tarihli ve takdire sevk 2013 yani takdire sevk donesi oluşmadan tekdire sevk edilmişsiniz. Bu bile ihbarnamenin iptal sebebi. 17.09. 2014 tarihine kadar dava açmanız gerekir
Öncelikle cevapladığınız için çok teşekkür ederim;
Evet Takdir Komisyonu Karar Kağıdında 27.06.2014 tarihli vergi tekniği raporuna göre düzenlenmiştir ifadesi mevcut.
Peki Vergi dairesinin zaman aşımını durdurması için önce vergi tekniği ile raporun oluşturulması sonra mı Takdir Komisyonuna Sevk edilmesi gerekmekte idi?
Molyer hocam,
Biraz zor da olsa ne demek istediğinizi anladım.Vergi memurunun bir rapora istinaden takdir komisyonuna gitmesi gerektiği (done olarak) aksi halde rapor olmadan Takdir komisyonuna giderse bunun zaman aşımını durdurma amaçlı ama yanlış bir uygulama olduğunu bu yüzden cezanın düşeceğini söylüyorsunuz.Çünkü rapor taksir komisyonuna sevkten önce hazır olmalıydı.Yanlış anlamadı isem..
Çok değerli bir yorum oldu benim için bu.Çok teşekkür ederim.Peki cezanın düşmesi ile ilgili tarhın oluşması ve tebliğ zamanı ile ilgili bir eksiklik var mıdır?
Tebliğ zamanı ile ilgili veya tebliğ şekli ile ilgili de durumlarda bir eksiklik var mı ayrıca ve davaya konusu etmeli miyim sizce?
Çünkü takdir komisyonuna sevk nedenini de tam olarak bilemiyorum.Herhangi bir evrak yok bununla ilgili.Gerekli incelemeleri yapamamış veya benimle ilgili verilere 30/12/2013 tarihine kadar ulaşamamış olmaları onlara raporu done almadan takdire sevk hakkı verir mi?
Tabiki takdir komisyonuna sevk için illa rapor olması gerekmiyor. Mesela beyanname vermeme fiilide takdire sevk nedeni. Ancak sizin olayda rapor hazır olmadığı için zamanaşımını kesmek için yapılan bir işlem var. Bu mahkemelerce kabul edilmiyor. Ayrıca siz davanızda zamanaşımındanda bahsedin. Çünkü kararın vergi dairesine gelmesinden sonra 2 gün içinde size tebliğ edilmesi gerekiyordu. Geçici ihb 13 ü yazmışsınız diyelim o tarihte vergi dairesine gelse bile 15 ine kadar size tebliği gerekirdi. ayrıca tebliği yapıldığı kişide hatalı bunuda belirtin.
Tabiki takdir komisyonuna sevk için illa rapor olması gerekmiyor. Mesela beyanname vermeme fiilide takdire sevk nedeni. Ancak sizin olayda rapor hazır olmadığı için zamanaşımını kesmek için yapılan bir işlem var. Bu mahkemelerce kabul edilmiyor. Ayrıca siz davanızda zamanaşımındanda bahsedin. Çünkü kararın vergi dairesine gelmesinden sonra 2 gün içinde size tebliğ edilmesi gerekiyordu. Geçici ihb 13 ü yazmışsınız diyelim o tarihte vergi dairesine gelse bile 15 ine kadar size tebliği gerekirdi. ayrıca tebliği yapıldığı kişide hatalı bunuda belirtin.
Sayın Molyer hocam,
Takdir Komisyon kararını arz ediyim (Karar metninden beyanname eksikliği olmadığını ama bir şüphe üzerine takdire sevk edildiğimi anladım)
KARAR
Daimi Takdir Komisyonu Başkanı ....... Başkanlığında aşağıda isimleri yazılı üyelerin iştiraki ile toplandı.Yukarıda adı soyadı yazılı mükellef ilgili dönem Katma değer vergisi beyannamesini kanuni süresinde vermiş olmasına rağmen gerçek durumu yansıtmadığından dönem matrahının 213 sayılı V.U.K.nın 30. maddesi gereğince re'sen takdiri için komisyona sevk edilmiştir.Gereği düşünüldü.
KOMİSYONUMUZA GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
Vergi müfettişi .......... tarafından düzenlenen vergi tekniği raporuna istinaden Ödevlinin dönem matrahının ..........TL olarak re'sen takdirine karar verilmiştir.Kararın ilgili vergi dairesine tevdiine oy birliği ile karar verilmiştir.
Yani beyanname verilmiş olmasına rağmen sizin söylediğiniz gibi bir rapora bağlı olmadan bir şüphe veya özellikle zaman aşımı süresinin durması için 30/12/2014 tarihinde Takdir komisyonuna sevk edilmişim.Takdir komisyonu da 27/06/2014 tarihli rapora istinaden karar vermiş.Yani rapora istinaden sevk edilmediğim için vergi incelemesi ve takdir komisyonunda tarhı aynı zamanda olamayacağı ile ilgili maddeden dolayı vergi ve vergi cezası düşmektedir.
Buna ek olarak Takdir komisyonunun kararını vergi dairesine tevdii ile zaman aşımı süreci tekrar başladığından dolayı net olmasa da en geç 13'ünde tevdi edildiği görünmekte ayın 15'i ne kadar bana tevdi edilmesi gerekmekte idi.Bu eksiklikte zaman aşımından dolayı vergi ve vergi cezasının düşmesine sebep olmaktadır.
Tebliğin usulüne uygun olarak yapılmaması yani kişinin ikamet ettiği adrese,çalıştığı adrese kendisine veya buradaki bir kişiye teslim edilmemesi yine tebliğ süresini uzatan ve tebliğ süresini etkileyen bir olay olmasına sebebiyet vermesinden dolayı zaman aşımı sürecinin devam ettiğini anlamaktayım.Tebligat yanlış yere yapıldı ve tebligat sırasında şehir dışında bir seminerde idim.(25/08/2014) tarihine kadar.
Buna istinaden Vergi ceza ve ihbarnamelerine vergi tekniği raporu iliştirilmemiş olması durumu da mevcut.Vergi cezalarına vergi teknik raporunun iliştirilmemiş olması da bazı davalarda yine vergi ve vergi cezasının düşmesine sebep olmakta imiş.Kişinin ne ile suçlandığını tam olarak bilememesi de kişinin kendisini savunmasını kısıtladığından cezalar düşmekte imiş.Bununla ilgili çeşitli kararlar gördüm nette.
Özellikle uzun ve ayrıntılı yazmamın sebebi hem size yanlış ve eksik bir bilgi vermemiş olmak.Hem sizin cevaplarınızdan yararlanacak diğer arkadaşlara da davanın şekli ve özü ile ilgili olarak karşılaştırma imkanı sunmaktı.
Değerli yorumunuz için tekrardan teşekkür ederim
Konu wilderos88 tarafından (14-09-2014 Saat 03:38:12 ) de değiştirilmiştir.
dava dilekçesine tebliğ tarihinin yazılması gerekiyor, siz o bölüme tebliğ tarihi değil öğrenme tarihi olarak yazın ve dava açmanızdan bir gün öncesini yazabilirsiniz. ancak yinede belirttiğim süre içinde davanızı açın.
dava dilekçesine tebliğ tarihinin yazılması gerekiyor, siz o bölüme tebliğ tarihi değil öğrenme tarihi olarak yazın ve dava açmanızdan bir gün öncesini yazabilirsiniz. ancak yinede belirttiğim süre içinde davanızı açın.
Sayın Molyer bey,
Açıklamanıza istinaden bugün bir avukat ile görüştüm aynı döneme ait 9 adet komisyon raporu olduğundan 9 ayrı dava dosyası açılması gerektiği söylendi(3600 tl harç ve masraflar) kararlar tek bir dosya içinde konu edilebilir mi?..Avukat tutmam çok daha iyi midir? yoksa Bir dava dilekçesi ile başvurmak benim adıma bir çözüm müdür?
Elinde ornek zamanasimi ve vergi incelemesi ile takdire sevkin ayni anda olmamasi gerektigi ile ilgili ornek iiraz veya dava dilekcesi varsa mutesekkir olurum.yarin itibari ile dava acmis olmam gerekiyor.
Simdiden teşekkür ediyorum.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
óñêîğåíèå èíäåêñàöèè
31-10-2024, 23:11:20 in Aile Hukuku