Merhabalar Sitenize Yeni Üyeyim Burdan Gerekli Bilgileri Alacağıma İnanıyorum...
Öncelikle 390 Gün Sigortalı Olarak Çalıştığım İş Yerinden 2 Aralık Tarihinde Hiç Bir Uyarı İhtar vs. Olmaksızın İşten Çıkarıldım Ofis Müdürüm Gerekli Tazminatları Almam İçin Elinden Geleni Yapcağını Söyledi Ancak Neredeyse 2 Ay Olmasına Rağmen Herhangi Bir Tazminat Alamamakla Birlikde Bilgi Almak İçin Aradığımda Konu Hakkında Üst Yönetimden Bilgi Beklediklerini Söylediler Kısacası Sormak İstediğim
1. Şuana Kadar Herhangi Bir Yasal Yola Başvurmadım 2 Ay Geçmiş Olması Zaman Aşımı Olup Tazminatları Almama Engel Olurmu
2. Bundan Sonrasında Nasıl Bir Yol İzlemeliyim
Şimdiden Teşekkür Ediyorum Zaman Ayırıp Yardımcı Olduğunuz İçin...
Çok Teşekkür Ederim Barış Bey İçimi Rahatlattınız Bir Kaç Sorum Daha Olucak Konuyla İlgili
Söylediğiniz Gibi Sulh Yoluyla Çözemezsek Dava İçin Herhangi Bir Süre Beklememe Gerek Var mı ?
Diğer Bir Soru Da İhbar Tazminatı Vereceklerini Pek Düşünmüyorum Eğer Sadece Kıdem Tazminatı Vermeleri Durumunda ve Bununla Beraber Bi Alacağımın Kalmadığı Yönünde Bir Belge İmzalatmak İstediklerinde Ne Yapmalıyım?
Konuyu Şöyle Açıyım Bize İşten Çıkarılırken İşten Çıktınız Bununla İlgili Belgeler ve Tazminatlarınız Hazırlanacak Size Haber Vereceğiz Belgeleri İmzalayıp Paralarınızı Alacaksınız Dediler Ama Dediğim Gibi 2 Aydır Ses Yok
Merhabalar Barış Bey
Yeni başlık açmayı beceremedim. Bir konuda danışmanlığa ihtiyacım var. Ablam 2006 yılında % 45 özürlü raporu ile İŞ-KUR tarafından bir iş yerine yönlendirildi. Burada işe alındı fakat sanırım özürlü raporunda "şizofreni" yazdığı için ablama, sizin işe gelmenize gerek yok. Biz sizin sigortanızı öderiz dediler ve ilk bir kaç ay ayda 300 tl gibi bir ücrette ödediler. Sonra ekonomik krizi öne sürerek ücretini kestiler ama sigortasını ödemeye devam ettiler. Aslında ben bir yerde çalışmasının ablama sosyal olarak iyi geleceğini düşünüyordum ama işte teşhisi nedeni ile sanırım çalışmasını istemediler. Ablamın özürlü raporu son 3 yıldır % 80'e çıktı. 3380 günlük primi var. Ben raporunu istanbul vergi dairesi başkanlığına götürmek için işyerinden çalışma belgesi almak için aradım bugün ve ablamın 31.12.2013 tarihinde işten çıkarılmış olduğunu öğrendim. SGK hizmet dökümüne baktım ve orada da işten çıkarılmış olduğu görülüyor. Bize hiçbir şekilde haber verilmedi. İşten ayrılma bildirgesi, fesih bildirim yazısı ya da ibraname gibi belgeler hiç bir şekilde imzalatılmadı. Ablam rahatsız olduğu için kendi haklarını koruyamıyor tabi. Yarın iş yerine görüşmeye gideceğim. Ne ihbar ne de kıdem tazminatı ödemek istediklerini sanmıyorum. Sgk ya sahte imzalarla mı gönderdiler acaba belgeleri. Evet ablam fiilen işyerinde çalışmadı ama bu onların talebi idi. 2006'dan beri de özürlü kadrosunda eleman çalıştırmak zorunda oldukları için sigortasını ödediler. Bu konuda nasıl bir tavır izlemeliyim? Önerileriniz için teşekkürler...
Ablanıza maaş ödemediler ise çalıştığı döneme ait maaş ve izin alacaklarıda var demektir. İşyerine gitmediği içinde işe devam etmediğini bahisle ihbar ve kıdem ödemeyebilirler.
Fakat çalışmayan birinin sigortalı gösterilmesi aşağıdaki sonuçları doğurur.
Bununla beraber işverenle anlaştıktan sonra ablanızın şartları( Bu şartlar 10 yıldan beri sigortalı olmak ve en az 1800 gün prim ödemiş olmak) tutuyor ise eğer malülük için sgk ya başvurmanızı öneririm. Çünkü hastalığı kısmen iyileşti kategorisinden çıkmış, çalışamaz kategorisine girmiştir.
1- Sahte Sigortalı Açısından Sonuçları
Çalışmaları fiili olmadığı halde SSK'ya bildirilen kimsenin çalışmaları tespit halinde iptal edilmektedir. Eğer kişi ilk defa Kuruma tescil ettirilmişse sigorta sicil numarası da iptal edilmektedir. Kişi emekli olmuşsa kendisine Kurumca bağlanan aylık veya gelirler iptal edilmekte ve yasal faizi ile kendisinden geri talep edilmektedir. Gerçek dışı sigortalı bildirilen kişi isteğe bağlı sigortaya prim ödemişse, belirtilen primler sigortalıya iade edilmemekte ve Borçlar Kanununun 61/66. maddelerinde düzenlenen sebepsiz zenginleşme hükümleri gereğince Kuruma gelir kaydedilmektedir.
2- İşveren Açısından Sonuçları
Çalışmaları gerçek dışı olarak SSK'ya bildirilen gerçek dışı sigortalıya kısa vadeli sigorta kollarından (iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, analık) yapılan tüm masraflar 506 sayılı Kanun'un 90. maddesi uyarınca sahte sigortalıyı bildiren işverenden talep edilmektedir.
İşverenin işyeri kayıtları, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 21. maddesi uyarınca geçersiz sayılmaktadır. Bu nedenle işverene 506 sayılı Kanun'un 140. maddesi gereğince ;
a- Bilanço esasına göre defter tutmakla yükümlü olanlara, aylık asgari ücretin on iki katı tutarında,
b- Diğer defterleri tutmakla yükümlü olanlara, aylık asgari ücretin altı katı tutarında,
c- Defter tutmakla yükümlü olmayanlara, aylık asgari ücretin üç katı tutarında idari para cezası uygulanır.
Yine işveren tarafından ödenen primlerde Borçlar Kanunu md.61/66 uyarınca Kuruma irat kaydedilmekte ve işverene iade edilmemektedir.
Ayrıca işverenin yaptığı gerçek dışı sigortalı bildirimi ile ilgili olarak kendi meslek odasına da bilgi verilmekte ve meslek odalarının disiplin mevzuatları gereğince işlem yapmaları sağlanmaktadır.
B- Sahte Sigortalı Bildiriminin Türk Ceza Kanunu Açısından İşveren ve Sahte Sigortalı Yönüyle Sonuçları
Sahte sigortalıyı SSK'ya bildiren işveren hakkında da TCK md. 343 uyarınca Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmaktadır.
C- Sahte Sigortalı Bildiriminin Vergi Mevzuatı Karşısındaki Durumu ve Sonuçları
Sahte sigortalı bildirimi, sonuçları açısından vergi uygulamalarını da ilgilendirmektedir. Çünkü işveren gerçekte hiçbir zaman çalıştırmadığı ve ücret ödemediği kimseye ödediği ücretleri ve sigorta primlerini gelir veya kurumlar vergisi matrahından düşerek vergi ziyaına sebep vermektedir. Diğer yandan sahte sigortalı olarak bildirilen kimsenin gelir vergisi de muhtasar beyanname ile vergi dairesine yatırılmış olabilir.
506 sayılı Kanun çerçevesinde Kurum'a gerçek dışı olarak bildirilen kişilere ödenmiş gibi gösterilen ücret ve Kuruma ödenen sigorta primlerinin dayanağını ücret ödeme bordrosu oluşturmaktadır. Ücret ödeme bordrosu, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 238. madde uyarınca ücretlere ait kayıt ve vesikalardan bir başka ifade ile gider belgelerinden birini oluşturmaktadır. Ücret ödeme bordrosunda hizmet erbabının soyadı, adı, ücretin alındığına dair imzası, varsa vergi karnesinin tarih ve numarası, aylık, haftalık, gündelik, saat veya parçabaşı ücreti çalışma süresi veya ücretin ilgili olduğu süre ve ücret üzerinden hesaplanan verginin tutarı yer almak zorundadır. İşveren SSK'ya sahte sigortalı bildirirken, bu bildirimin yasal dayanaklarından birisi olarak da ücret ödeme bordrosunu göstermektedir. İşveren gerçekte çalıştırmadığı bir kimse için çalışmış gibi gerçeğe aykırı ücret ödeme bordrosu düzenleyerek bir yönüyle sahte belge düzenlemiş olmaktadır. Sahte belge, Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesinin b fıkrasının 2. bendi uyarınca, gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Sahte belge düzenlemek suretiyle vergi ziyaına sebep olmak kanuna karşı hile sayılacaktır. Bu nedenle sahte ücret ödeme bordrosu düzenleyen işverenler hakkında on sekiz aydan üç yıla kadar ağır hapis cezası hükmolunacaktır. (VUK m. 359 b/2 ) Ancak 371. maddedeki pişmanlık şartlarına uygun olarak durumu ilgili makamlara bildirenler hakkında bu madde uygulanmayacaktır. (VUK m. 359 b/2) Kaçakçılık suçlarını işleyenler hakkında bu maddede yazılı cezaların uygulanması 344. madde uyarınca yazılı vergi ziyaı cezasının ayrıca uygulanmasına engel teşkil etmeyecektir. (VUK m.359/son) Gerçekten de sahte sigortalı olarak bildirilen kimselere ödendiği belirtilen ücretler vergi matrahının aşınmasına ve veri ziyaına neden olabilmektedir. Bu durumda vergi ziyaı suçu işleyenlere ziyaıa uğratılan verginin bir katına, bu verginin kendi kanunlarında belirtilen normal vade tarihinden cezaya ilişkin ihbarnamenin düzenlendiği tarihe kadar geçen süre için, VUK m. 112 uyarınca ziyaıa uğratılan vergi tutarı üzerinden hesaplanan gecikme faizinin yarısının eklenmesi suretiyle ceza tahakkuk ettirilecektir. Vergi ziyaına 359. maddede yazılı fiillerle sebebiyet verilmesi halinde bu ceza üç kat, bu fiillere iştirak edenlere ise bir kat olarak uygulanacaktır. (VUK m. 344)
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku