Kiracının ödemediği senetli kömür borcu, taşınmazın malikinden istenebilir mi?
Yönetim piyasadan kömür alımı yapmış ancak kiracılardan biri senet imzaladığı kömür borcunu ödememiştir. Alacaklı olan Kömürcü, kiracıya ulaşamadığını belirterek söz konusu borcun ödenmesini malikten istemektedir. Malikin, kiracının bu senetli borcundan dolayı Herhangi bir sorumluluğu var mıdır. Kömür alım sözleşmesi yönetimle satıcı arasında yapılmıştır. Malikin olaya herhangi bir dahilde bulunmamaktadır. Alacaklı, maliki icraya verebilir mi, icra aşamasında malik borca itiraz ederek bu borçtan kurtulabilir mi?
Cevap: Kiracının ödemediği senetli kömür borcu, taşınmazın malikinden istenebilir mi?
Senette ev sahibinin kefil olarak imzası yoksa sorumlu tutulamaz.İcraya verse bile borca süresi içinde itiraz ediyorum diye yazılı dilekçe ile icra dairesine verin icra işlemi durur.
Cevap: Kiracının ödemediği senetli kömür borcu, taşınmazın malikinden istenebilir mi?
Merhaba Engin bey,kömürcü parayı yönetimden istese bile ,yönetim parayı kömürcüye vermez,ödemez diye düşünüyorum.Kiracıyla kömürcü arasında senet karşılığı doğan borcu Yöneticinin çok rahat üstleneceğini sanmıyorum.
Soruyu soran ,Kömür alım sözleşmesi yönetimle satıcı arasında yapılmıştır demiş.
Sözleşmenin ödeme şartı , kömür alımının ödenmesini senetle yapılacağı anlaşmasına varılmış ki, bu şekilde hareket edilmiş.Bunun kararı kat malikleri toplantısın da alınmış olacağını düşünüyorum.
Ortak yerlerle ilgili yapılan harcamaların şekil ve şartını KMK.20.maddesinde yazarken ilk başlangıcı olarak , kat maliklerinden her biri kendi aralarında başka bir türlü anlaşma olmadıkca diye başlamaktadır.Senet karşılığı borçlanıldığına göre başka bir türlü anlaşma yapıldığını düşünüyorum.
şöyleki, Kat malikleri olağan genel kurul toplantılarında ileride yapılacak ödemeleri, giderleri yıllık bilançolarına yansıtır, ona görede ödeme tablosu çıkartır.
Bu ödemeler apartman adına kayıtlı banka hesabına yatar.
Genel kurul toplantılarının olağan akışları bu yöndedir.Ortak gider olan kömür alımı
masrafı bilançoya yansıtılmadan senet karşılığı ayrıca ödenmesine karar verilmiş ki
senetle alım yapılmış.Yönetimin senetli alış veriş işini özellikle yaptığını düşünüyorum.Ödeme yapmayan yada geciktiren için yönetim ve diğer kat malikleri muhatap alınmasın ,alacaklının direk borçluya rücu etsin amacı taşınmış olabilir diyede düşünüyorum.Bu çerçeveden bakıldığında ve bu amaç güdüldü ise yönetim kolay kolay bu parayı ödemez.Yani kısaca yönetim ,KMK.20 maddesindeki giriş kısmını değerlendirip kendi aralarında başkaca bir anlaşma yapmış anlıyorum.
Cevap: Kiracının ödemediği senetli kömür borcu, taşınmazın malikinden istenebilir mi?
Kıymetli yanıtlarınız için teşekkürler, belirttiğiniz şekilde kömürcü ile o dönemde apartman sakinleri arasında ayrı ayrı borç ilişkisi kurulmuştur. Yönetimle kömürcü arasında yapılan sözleşmede; borcunu ödemeyen kiracının borcunun kat maliki tarafından ödeneceğine dair bir madde olsa ve bu sözleşmeye kat malikinin dahli yoksa, bu borç kat malikinden talep edilebilinir mi? Bu durumda kat maliki, üçüncü kişinin aleyhine borç oluşturulamaması hükmünden yararlanıp bu borçtan kurtulur mu?
Cevap: Kiracının ödemediği senetli kömür borcu, taşınmazın malikinden istenebilir mi?
Ev sahibi kimse öncelikle gidip yöneticiden kömür masrafının ödenme şeklini ödeme şartlarına ne şekilde yansıtıldığını adam akıllı bir öğrensin ,sonra tekrardan düşüncemizi aktarırız.
Kömür masrafının karşılanma şekli kiracılar la beraber apartman maliklerince diğer ortak giderlerle beraber karşılanacağına dair bir karar alındığında, ev sahibi kiracısı ödemediği taktirde bunu ödemek zorunda kalıyor , bu anlaşmadan iki taraf da müteselsil sorumlu tutuluyor.Bu nedenle ödeme zorunluluğundan iki tarafında kaçma şansı KMK, 20.maddesince kalmıyor.Böyle durumlarda para ödeme işlerini de yönetici zaten bizzat takip ediyor.
Cevap: Kiracının ödemediği senetli kömür borcu, taşınmazın malikinden istenebilir mi?
Piyasada yapılan uygulama; Apartman bir kömür firması ile anlaşama yapıyor fakat ödemeleri herkes kendisi senetle, peşin yada kredi kartı ile yapıyor. Yani kömürü herkes bireysel almış gibi oluyor. Kömür firması apartmana hiçbir şekilde fatura kesmiyor.
Durum bu şekilde ise borç alacak ilişkisi kömürcü ile kiracının şahsı arasında yapılmış ise ve karşılığında senet alınmış ise borçtan sorumlu senedi verendir.
Kömür firmasıda ne yönetimden nede kat malikinden, Yönetimde kat malikinden tahsil edemez diye düşünüyorum.
Bu durumda kömürcü ödenmeyen borca karşılık olan kömürü teslim etmeyebilir. Yönetimde o bağımsız bölümün payına düşen kömürü yada bedelini kiracı yada ev sahibinden talep edebilir.Tabi ev sahibi öderse bunu kiracısından alma hakkı vardır.
Eğer kömür faturası Apartman yöneticiliği adına kesilmiş olursa ;
Yönetim kiracı yada kat malikinden, Kömürcüde yönetimden alacaklı durumda olurdu.
Konu ceceli341 tarafından (28-10-2013 Saat 19:39:08 ) de değiştirilmiştir.
Kiracımız merekzi sistemli dairemizde yakıt parasını ödememiş kendisi devlet memuru. Yöneticiler kiracıyı mahkemeye vermiş. Kiracı ödemezse ev sahibi...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku