Hiç şüphesizki aldatılma ağır bir ruhsal travma. Herkes olmasada bazı insanlar aldatılma süreci sonrasında profesyonel yardım almış olsalar dahi güvensizlik,anksiyete,kişiler arası ilişkilerde negativite, huzursuzluk gibi izlerini tam olarak silemiyorlar.
Konu başlığını açmadan önce açılmış konuları okudum ancak hepsinde resmi nikah kavramına atıfta bulunulmuş.
Sormak istediğim konu şu;
Aldatılma (sadakatsizlik) sonrasında açılacak bir davanın kişinin yaşadığı ruhsal tablo açısından da faydalı olacağı bir uzman tarafından belirtildiğinde resmi nikahı olmayan birey sadakatsizlik sonrasında aldatan şahısa manevi tazminat davası açabilir mi?
Bilgiler için şimdiden teşekkürler?
Hukuki NET Güncel Haber
Konu patonomi tarafından (25-05-2012 Saat 03:11:37 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: yazım hatası
Cevap: resmi nikah olmadan aldatma ve sadakatsizlik
Bir evlenme vaadi, ilişkiden çıkar sağlama v.s. gibi şeyler var mı?
Resmi nikahsız derken evli / çocuklu (ya da çocuksuz) ama resmi nikah yapmamış bir çiftten mi bahsediyoruz yoksa ileride evlenmeyi planlayan, resmi nikah yapmayı planlayan, "nişanlılık" gibi bir evreyi yaşayan bir çiftten mi?
Cevap: resmi nikah olmadan aldatma ve sadakatsizlik
evlilik yok,çocuk yok,dini nikah ta yok. Evlenme vaadiyle kandırmakta yok.Evlilik planları var
İlerde evlenmeyi planlayan dediğiniz gibi nişanlılık gibi flört dönemini yaşayan bir çiftten bahsediyoruz.
İlişkiden çıkar sağlamaktan kastınız; maddi bir çıkarsa böyle bir durumda yok, ancak ilişkide birisinin varılığının güvenini kullanarak sadakatsizlik yoluyla başka birileriyle flört etmek var.
Yalan ve sadakatsizlik var !
Sanırım yalan ve sadakatsizlik TCK ye göre suç değil yinede değerlendirilebilecek olasalıklar nedir bunu bulmaya çalışıyorum.
Cevap: resmi nikah olmadan aldatma ve sadakatsizlik
Kişilerin yasal çerçevede sadakat bağıyla birbirlerine bağlı olmaları için resmi olarak evli olmaları gerekir.Aynı anda iki kadınla veya iki adamla birlikte olmak ahlaki olarak yanlış bir şey olsada kişilere(sadece bu çerçeve içinde) tazminat hakkı kazandırmaz.Zaten bu gibi haklar evlenmeden elde edilse evliliğin ne manası kalır.Bir şey çıkacak bir durum değil.Yasal olarak kişilerin birbiriyle hiç bir bağı yok çünkü.Bizim bağımız yasal değil kendi içimizde diyorsanızda bu gibi durumları kendi içinizde çözmeniz gerekir.Kolay gelsin.
Cevap: resmi nikah olmadan aldatma ve sadakatsizlik
sadakat bağının yasal çerçevede tanımlanabilmesi için resmi olarak evli olmak zorunda olmak ne kadar kötü bir durum olsada, sembolik bir tazminat hakkı ahlaki gelişimini tamamlayamamış kişilere ders vermek niteliğinde olacaktı diye düşünüyordum hele hele bu dersi vermek istediklerim adalet dağıtanlardan olunca çok manidar olacaktı.
Cevap: resmi nikah olmadan aldatma ve sadakatsizlik
Sn. patonomi;
Kişilerin sadece evlilik evresinde değil "nişanlılık" döneminde de birbirlerine karşı sadakat yükümlülüğü vardır. Ancak bunun evlilik (boşanma sonrası tazminatlar vs.) döneminden farkı, karşı tarafın nişanı bozması durumunda "cayma tazminatı" verilememesidir. Cayma tazminatı dediğimiz hadise, bir kişiye bir sözleşmeden vs. döndüğü takdirde yükletilebilen bir sorumluluktur. Yani nişanlı bir şahıs "sırf" evlenmekten vazgeçti diye cayma tazminatı ödemez.
Bkz. Medeni Kanun madde 119:
-Nişanlılık, evlenmeye zorlamak için dava hakkı vermez.
-Evlenmeden kaçınma hâli için öngörülen cayma tazminatı veya ceza şartı dava edilemez; ancak yapılan ödemeler de geri istenemez.
Bunun yanında "nişanı haksız şekilde (Örneğin; bahsettiğiniz gibi yalan ve sadakatsizlik) bozan" veya "nişan taraflardan birine yükletilebilen bir sebeple bozulduğu takdirde" taraf Medeni Kanun madde 120 ve 121' e göre sorumlu tutulabilir.
II. Nişanın bozulmasının sonuçları
1. Maddî tazminat
MADDE 120.- Nişanlılardan biri haklı bir sebep olmaksızın nişanı bozduğu veya nişan taraflardan birine yükletilebilen bir sebeple bozulduğu takdirde; kusuru olan taraf, diğerine dürüstlük kuralları çerçevesinde ve evlenme amacıyla yaptığı harcamalar ve katlandığı maddî fedakârlıklar karşılığında uygun bir tazminat vermekle yükümlüdür. Aynı kural nişan giderleri hakkında da uygulanır.
Tazminat istemeye hakkı olan tarafın ana ve babası veya onlar gibi davranan kimseler de, aynı koşullar altında yaptıkları harcamalar için uygun bir tazminat isteyebilirler.
2. Manevî tazminat
MADDE 121.- Nişanın bozulması yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.
***Sn. patonomi şunu bilmenizi isterim ki nişanlılık ilişkisine başlamak aslında çok basit bir mevzudur. Halk arasında, kişilerin söz kesmekle veya yüzük takmakla nişanlanıldığı bilinir. Oysa ki medeni kanunun bu konuda aramış olduğu unsur ortada bir " karşılıklı evlenme vaadi" nin olmasıdır.
Bkz. M.K madde 118/1:
A. Nişanlanma
MADDE 118.- Nişanlanma, evlenme vaadiyle olur.
***Şimdi diyceksiniz ki bunları neden anlattınız. Şu noktaya dikkatinizi çekmek isterim ki; karşı tarafın sizi evlenme vaadiyle kandırmış olmaması ortada bir nişanlılık ilişkisi olmadığı anlamına gelmez. Yani belki de size vaatte bulundu, evleneceği hususunda kandırmadı da ama yine de sadakatsiz davrandı. Aynı şekilde yüzük verilmemesi vs. nişan olmadığı anlamına gelmez. Demem o ki; sizin bahsi geçen şahısla flört döneminizde "evlenme vaadi teşkil edecek herhangi bir unsur" var ise ve sizde buna olumlu baktığınızı, rıza gösterdiğinizi herhangi bir davranışınızla belli ettiyseniz, kanaat getirdiyseniz vs. nişanlılık ilişkisinin varlığı söz konusudur. Bahsettiğim maddeler üzerinden hakkınızı arayabilirsiniz.
Not: Ufak çapta bir doktrin araştırması yaptım ve nişanlılık ilişkisinin var olabilmesi için birkaç örnek verilmekte:
-Kadın ve erkeğin hiç bir şey söylemeden nişan yüzüğü takmak için ellerini uzatmaları, evlenme vaadi içeren bir davranıştır,
-Özellikle tutucu çevrelerde, taraflar arasındaki cinsi münasebet nişanlılık ilişkisinin olduğu yorumuna uygundur,
-Son olarak bu vb. "kanaat verici davranışlar" da evlenme vaadinin varlığı hususunda bir irade karinesi teşkil edebilir denilmiş.
***Ancak şunu da belirtmek isterim: Bir merasimle veya yüzük takılmadan yapılan; yani alenileştirilmeyen nişanlılık ilişkilerinin varlığının ispatı oldukça güçtür.
Cevap: resmi nikah olmadan aldatma ve sadakatsizlik
Sn. Kağan Kısacık;
paylaştığınız bilgiler, yorumlarınız ve gösterdiğiniz kaynaklar için öncelikle teşekkür ederim. Kişisel görüşüm; aslında evlilik veya nişanllılık veya başka bir sosyal norm farketmiyor bana göre yalan söyleyen sadakatsiz davranarak insanların güven sorunu yaşamasına yolaçan kişilerin cezalandırılması en azından manevi tazminat davası açılabilmesi için bu durumun bir evlilik veya nişanlılık bağıyla ispatlanmak zorunda kalınması odukça kötü bir durum, tıpkı evli olmadığı için şiddet gören kişiye koruma kararı verilmemesi gibi bir durum.
Yinede bilirkişi marifetiyle belirlenmiş, sadakatsizlik sonucu bireyde oluşmuş olan ruhsal travmanın bedeli ile ilgili olarak manevi tazminat davası ( sembolik) açmanın yollarını araştırmaya devam edeceğim.
Tekrar teşekkür ederim
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku