Bugünlerde Somali’de adı Harun, Muhammed, Ayşe ya da Fatma olan milyonlarca insan açlıkla pençeleşiyor. Açlığın sebebi birkaç yıldır devam eden kuraklık,
Şükür ki sivil toplum kuruluşları ve devletler bu felaketi görmeye başlayıp Somali için bir şeyler yapmaya karar verdiler.
Somali ile özdeşleşmeye başlayan korsanlık ise fakirlik ve Somali’nin egemenliğinin diğer ülkelerce ihlalinden kaynaklanıyor.
Birileri Somalili korsanları her ne kadar eşkıya gibi görse de işin aslının yol kesmeyle, eşkiyalıkla alakası yoktur.
Her şey 1991 yılında Muhammed Siad Barre’nin başını Amerika’nın çektiği koalisyon güçlerince devrilmesiyle başladı. Somali , 1991 öncesinde dünyanın önde gelen balıkçı ülkelerinden biri olmaya adaydı. Bir çok Avrupa ülkesi ve Sovyetler Birliği Somali’den balık almak için yüz milyonlarca dolarlık anlaşma yapmıştı. Ancak Batı güçleri Somali’ye girip otoriteyi kaldırdıktan sonra ilk işleri zengin balık sahalarını kendi balıkçılarına peşkeş çekmek oldu. Yabancı balıkçılar Somali kıyılarından her yıl 300 milyon dolarlık balık çalıyorlar.
Bu da yetmezmiş gibi Somali’de bir devlet otoritesinin olmamasını fırsat bilen Batılılar, Somali kıyılarını zehirli kimyasal ve nükleer atık çöplüğüne çevirdiler. İsviçre’li Achair Partners ve İtalyan Progresso firmalarının zehirli atıkları Somali kıyılarına dökmek için savaş lordlarından 80 milyon dolar aldıklarına dair evraklar mevcut. Bunun yanında Fransa, İspanya, İngiltere ve Yunanistan’dan bazı firmalar da Somali’yi zehir çöplüğü olarak kullanıyor. Kirli atıklardan kurtulmanın maliyeti Avrupa’da ton başına 1000 dolarken Somali’de sadece 2,5 dolar.
Zehirli atıklar Somali halkında çeşitli deri hastalıkları, ülser, kanama ve radyasyondan kaynaklanan bazı hastalıkların çıkmasına sebep oldu. Bu yüzden en az 300 kişi öldü.
İşte Somali’de korsanlık, kıyılarındaki balık sahalarının başkalarınca sömürülmesi ve bu kıyıların zehirli atık çöplüğüne dönmesi yüzünden çıktı. Korsanların bu işten yıllık 100 milyon dolar civarında geliri var. Diğer ülkeler Somali’ye ait denizlere tecavüz etmeselerdi Somali’nin kendi kıyılarından kazanacağı paranın 500 milyon dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.
Korsanlıktan toplanan paralar fakir Somali halkının yaşaması için kullanılıyor. Onların yaptığı, zenginden alıp fakire vermek. Hiçbir korsanın aldığı fidyeyle zengin bir hayat yaşamak gibi bir derdi yok. Onlar sadece ülke kıyılarını korumak ve yaşamak için korsanlık yapıyorlar.
Yaptığınız suç değil mi? diye sorulduğunda, “ Eğer masumları rehin alırsanız suç işlersiniz. Eğer kıyılarınızda illegal balıkçılık yapan ya da zehirli atık dökenleri rehin alırsanız bu suç değildir. “ diye cevap veriyorlar.
Korsanların her şeye rağmen hayatlarından memnun oldukları da söylenemez. Geçen yıl Hollanda Antilleri bayraklı, Samanyolu isminde bir Türk gemisini rehin almaya çalışırken yakalanan korsanlar yakın bir tarihte Hollanda’da hakim önüne çıktılar. Savcı, korsanlık yaptıkları için 5 kişinin 9 yıl hapis
cezasına çarptırılmasını istiyor. Fakat hiç biri hapiste yatacağı için üzgün değil. Tam sersi, hapishanede daha güvenli bir hayatlarının olacağı, Somali’nin fakirliğinden kurtulacakları, güzel yemek yiyecekleri, futbol oynayacakları ve televizyon izleyecekleri için hapis cezasına çarptırılmak istiyorlar.
Hapishane bile Somali’de korsanlık yapmaktan ve yaşamaktan daha cazip geliyor. Fakat birileri bu insanların neden korsanlık yaptığını sorgulamadan onlara düşman muamelesi yapıyor. Mevzudan bihaber yük gemilerini rehin almayı elbette desteklememek gerekir ve desteklemiyoruz da.
Ancak başkalarına ait geçim kaynaklarını çalmanın da, özgür bir ülkenin kıyılarını ihlal etmenin de bir cezası olmalı değil mi?
Somalilerin ki kendilerine yapılan haksızlığa başka bir haksızlık yaparak verilmiş bir tepki. Kimse Somalilere karışmazsa Somaliler de kimseye karışmayacaktır.
Kara kıtanın bu kara ülkesinde milyonlarca insan bugün kuraklıktan kaynaklanan nedenlerden dolayı açlıktan ölmemek için yardım bekliyor. Neden Somalililer kuraklıktan dolayı açlık çekiyor? Somali bir tarım ülkesi değil ki !
Somali bir balıkçılık ülkesi. Somali’nin balıkları Somalililere bırakılsaydı kuraklık olsa da olmasa da kimse açlık sorunu yaşamayacaktı.
Somali’ye balık vermeye de balık tutmayı öğretmeye de gerek yok. Birileri uzak dursun yeter.
Bugünlerde Somali’ye yardıma hazırlanan ülke ve STK’ların bu konuyu da uluslararası arenada tartışması Somali için yapılacak büyük bir iyilik olacaktır.
En azından gelecekte benzer bir sorunla karşılaşmanın önüne geçilmiş olur.
Bayramın birinci günü Afganistan'da çekildiği iddia edilen görüntülerde, boynuzlarından tutularak getirilen koç, başına beyzbol sopasıyla defalarca vurulması sonucu ölürken, etrafındaki askerler kahkahalar atarak eğleniyor.
Sevinçten yerinde duramayan bir çocuk ise sürekli zıplıyor.
Danimarka'nın özerk eyaleti Faroe adalarında geleneksel olarak düzenlenen kanlı festivale katılanlar pilot balinalarını yakalıp, yiyerek Viking olan dedelerini anıyor.
Geeleneksel 'Grindadrap' festivali ticari bir amaç taşımıyor ancak heryıl düzenli olarak gerçekleştiriliyor. Faroe adası sakinleri bin yıldan fazladır bu kanlı festivalle bir koyda sıkışan balinalara hücum ediyor ve öldürüyor.
Almanya'daki rehine krizi kanlı bitti: Biri Türk beş ölü
Karlsruhe'de kiracı olarak oturduğu evin boşaltılmasıyla ilgili mahkeme kararını uygulamak için evine gelen üç kişiyi rehin alan bir Alman, aralarında çilingirlik yapan Mustafa Güler'in de olduğu dört kişiyi öldürdü. Saldırganın da öldüğü olayda hayatını kaybeden Mustafa Güler'in eşi Zeynep Güler'in hamile olduğu ve önümüzdeki hafta doğum yapacağı öğrenildi.
İngiltere'nin en saygın üniversitelerinden Cambridge'de, gelen şikayetler üzerine kız öğrencilere daha sessiz cinsel ilişkiye girmeleri söylendi. Cambridge bünyesindeki sadece kız öğrencileri kabul eden Newnham Koleji'nin 400 öğrencisi bir ay içinde 30 öğrencinin gürültülü seksten şikayet etmesi üzerine uyarıldı.
Öğrenci birliği başkanı 19 yaşındaki Lizzy Cole tarafından öğrencilere gönderilen e-postada, "Newnham kolejinin duvarları çok ince ve sesi rahatlıkla geçiriyor. Lütfen günün geç ve erken saatlerindeki aktivitelerinizde daha dikkatli olmaya özen gösterin" deniliyor.
Öğrenciler uyarıya tepki gösterirken, bazı öğrenciler yaptıkları yorumlarda uraının kendilerini çok utandırdığını söyledi.
Tüvtürke aracı muayene ettirdikten sonra kredi kartımdan komisyon ücreti alındı. Tüketici hakem heyetine başvurdum ve hakem heyeti beni haklı buldu....
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
tüvtürke karşı tüketici hakem...
07-05-2025, 23:40:53 in Tüketici Hakları