+ Konuyu Yanıtla
1 / 3 Sayfa 123 SonSon
1 den 10´e kadar toplam 23 ileti bulundu.
    Nerede
    şanlıurfa
    İletiler
    9
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Konut kredisi dosya masrafını gerekçeli kararla geri alabilir miyim?

10 haziran 2011 tarihinde bir bankadan 75000 tl konut kredisi aldım fakat bana sözleşmenin bir örneğini vermedikleri gibi ödeme planınıda imzalatmamışlar. Öğrendiğim kadarı ile aşağıdaki maddeden dolayı

Banka ile işbu krediye ilişkin olarak sözleşme imzalamış bulunmaktayım. Ancak bu sözleşmenin bir örneği tarafıma verilmediği gibi önceden hazırlanmış matbu sözleşme olması dolayısıyla sözleşmenin içeriğine müdahale hakkım verilmemiş ve benimle de müzakere edilmemiştir. (4077/6. Madde )

benimle müzakere etmeleri gerektiğini öğrendim fakat benden sabit bir para aldılar ben bu masrafın banka tarafından belirlenen zorunlu bir masraf olduğunu düşünüyordum. Geçen hafta içi bankadan arayıp ödeme planını imzalatmayı unuttuklarını ve gelip imzalamamı söylediler henüz imza atmadım

1- imza atmamam bir sorun teşkil eder mi ? yani banka krediyi iptal edebilir mi ?
    2- dosya masraflarını geri alabilir miyim ?

Hukuki NET Güncel Haber

Konut kredisi dosya masrafını gerekçeli kararla geri alabilir miyim? konulu yargıtay kararı ara
    Konut kredisi dosya masrafını gerekçeli kararla geri alabilir miyim? konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    istanbul
    İletiler
    459
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Konut kredisi dosya masrafını gerekçeli kararla geri alabilir miyim ?

sadece odeme planina imza atmadiniz diye dosya masrafini geri alamazsiniz. Bu sadece bankanin islem proseduru ile ilgili bir eksiklik. Sonucta siz bu krediyi tum masraf ve kredi faizleriyle birlikte kabul ettiniz ve kullandiniz. Odeme planini imzalamazsiniz bu sadece bankadaki teftis raporunda ilgili personelin eksikligi olarak gecer. Sizde bankadaki kredibilitenizi yitireciginizi ve bundan sonra yapacaginiz islemlerde zorluklarla karsilacaginizi bilmeniz gerekir. Ornegin bir baska kredi ihtiyaciniz oldugunda zorluk yada baska bir bankadan referans icin aradiklarinda olumsuz referans verilmesi gibi ... Zaten yaklasik 6 ay once bu masraflari odediniz, bitti, gitti. Bence bankadaki kredibilitenizi yitirmeden gidip, etik davranarak odeme planini imzalayiniz.

Nerede
    şanlıurfa
    İletiler
    9
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Konut kredisi dosya masrafını gerekçeli kararla geri alabilir miyim ?

Alıntı muhsint72 rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    sadece odeme planina imza atmadiniz diye dosya masrafini geri alamazsiniz. Bu sadece bankanin islem proseduru ile ilgili bir eksiklik. Sonucta siz bu krediyi tum masraf ve kredi faizleriyle birlikte kabul ettiniz ve kullandiniz. Odeme planini imzalamazsiniz bu sadece bankadaki teftis raporunda ilgili personelin eksikligi olarak gecer. Sizde bankadaki kredibilitenizi yitireciginizi ve bundan sonra yapacaginiz islemlerde zorluklarla karsilacaginizi bilmeniz gerekir. Ornegin bir baska kredi ihtiyaciniz oldugunda zorluk yada baska bir bankadan referans icin aradiklarinda olumsuz referans verilmesi gibi ... Zaten yaklasik 6 ay once bu masraflari odediniz, bitti, gitti. Bence bankadaki kredibilitenizi yitirmeden gidip, etik davranarak odeme planini imzalayiniz.
    1- sayın muhsint72 dikkat ederseniz imza atmadığım için dosya masrafını geri alabilir miyim dememişim
    2- evet bankanın tüm masraf ve faizlerini kabul ederek krediyi kullandım aksatmadan da ödüyorum
    3- fakat banka dosya masrafını belirlerken benimle müzakere etmek zorundaymış bu yüzden yargıtay kararı var masrafın geri ödenmesi ile ilgili yani 6 ay önce ödedim diye bankanın haksız bir şekilde aldığı parayı geri istemem mi etik olmayan bir davranış (internette ararsanız bununla ilgili yargıtay kararını bulursunuz yani adalet dosya masrafının hukuksuz olduğa karar vermiş)
    4- banka dosya masrafını benimle müzakere ederek en az bir gün önceden bana imzalatmak zorundaymış ve sözleşmenin bir nüshasını vermek zorundaymış bugün iki kişiyi aradım onlarada sözleşmenin bir nüshasını vermemişler aynı gün sayfalarca sözleşmeyi okutmadan imzalatıyorlar bence etik olmayan davranış budur.
    5- hak aramak etik bir davranıştır.

Nerede
    istanbul
    İletiler
    459
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayin albeyaz, dikkat ederseniz bende etik davranip hakkinizi aramayin demiyorum. Odeme planini imzalayin diyorum. Oteyandan, bankanin dosya masraf, komisyon ve faiz oranlari bellidir. Bunu muzakere etmek nerden cikti anlamadim. Siz bankaya kredi talebinde bulunursunuz, banka size gerekli bilgileri verir, kabul eder ve kredi basvurusu yaparsaniz. Ekspertiz yapilir, kredi onayindan sonra sozlesmeler imzalanir, tapuya gidilir ve olay biter. Haaa siz kredi faiz, komisyon ve masraflar konusunda bankayla daha onceden pazarlik yapabilirdiniz. Bunlar yuksek kardesim bu oranlardan kullanmak istemiyorum. Biraz indirim yapin, kullanayim diyebilirdiniz. Bankada sapkasini onune koyar gerekli gorurse size yeni bir teklif verebilirdi. Simdi aradan 6 ay gectikten sonra bu isleme gundeme getirmek BENCE yanlis. tabi ki siz hakkinizi! aramakta haklisiniz. Ben objektif bakiyorum. Cunku banka faiz oranlarini belirlerken tum alacagi komisyon ve masraflari da gozonune tutarak belirler. Yani haksiz aldigi bir tutar degildir. Bu arada ben tum musterilerime buyrun sozlemeyi sonuna kadar okuyun benim vaktim var, beklerim,derim. Ancak bugune kadar bir kisi cikipta sozlesme okumadi. Bence bu hakkinizi faiz oranlari dustugunde, sizin faiz oraninizi dusurmek icin bankaya gittiginizde muzakere ediniz. Boyle bir durumla karsilastiginizda elimden gelen yardimi yaparim. Bu konuda daha once bir uyemize yardimda bulunmus ve cetrefilli bir sureci beraberce yonetmsitik. tabi ki son karari siz vereceksiniz. Dedigim gibi ben objektif yaklasiyorum. Kolayliklar dilerim.

Nerede
    Antalya
    İletiler
    197
    Dilekçeler Sözleşmeler
    2
    Dosya Yükleme
    0

Merhaba,
    Tüketicinin korunması amacıyla kısmen "pozitif ayrımcılık" yapılarak 4077 sayılı Kanun yapıldı, daha sonra yapılan değişikliklerle şimdiki halini aldı. Bu Kanun konut finansmanına dönük tüketici-banka işlemlerinde sözleşmeden bir gün önce bilgi formu verilmesini, burada her ne ad altında olursa olsun tüketiciden tahsil edilecek tutarların açıkça yazılmasını şart koşmaktadır. Bu bir emredici hükümdür. eğer bilgi formu verilmez veya üzerinden bir gün geçmeden sözleşme imzalanırsa sözleşmenin geçerli olmayacağı hususu kanun metninde açıkça yazılıdır. Bu bilgiler ışığında somut olayı çözümleyecek olursak, bilgi formu verilmemesi, verilmiş olsa dahi orada yazılı olmayan bir tutarın müşteriden tahsil edilmesi usulsüz bir işlem olur ve iadesi talep edilebilir. Ödeme planlarında krediye ilişkin tüm ayrıntıların yer alması ve o kredi ilişkisi boyunca tüketici aleyhine değişiklik yapılamaması esastır. banka müşterisine ödeme planı imzalatmamışsa kendi yararlanacağı bir delilden mahrum kalacak demektir. saygılarımla,

Nerede
    istanbul
    İletiler
    459
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayin Av. Erdugrul Ozbay, sayin albeyaz sozlesmeyi imzalamis tabi ki konut kredilerinde bilgi formu kredi kullandirimindan bir gun once duzenlenir ve imzalar alinir. zaten aksi takdirde kredi kullandirilamaz. banka sistemi buna uygun degildir. Yani imzalar alinir birgun sonra kredi hesaba gecer. Sayin albeyaz burada sozlesmenin bir nushasinin kendisine verilmedigini ve okunmasina firsat verilmedigini soylemis ve odeme planinada imza alinmasi atlanmis. Benim anladigim kadariyla durum budur. Sozlesme bilgi formunda da masraf ve tutarlar ayrintili olarak belirtilmistir. Ilk sayfada her masraf her kalem yazilir. Kredinin tutari, masrafi, faiz orani (aylik ve yillik), temerrude dustugunde ne kadar faiz alinacagi, kredinin vadesi vs. Ozaman sayin albeyaz bankaya simdi gidip sozlesmenin bir kopyasini isteyebilir ve eger gercekten atlanmis yazilmamis herhangi bir yer varsa dava acabilir.

Nerede
    şanlıurfa
    İletiler
    9
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

aşağıda tüketici derneğinin dilekçe örneği var oradaki maddeleri inceleyerek yorum yaparsanız sevinirim özelikle 2. madde ve 3.maddeyi yorumlarsanız sevinirim...

T.C.
    …………………… KAYMAKAMLIĞI
    (Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’na)

TC.Kimlik No :
    Şikâyet Eden :
    Adresi :
    E- Posta & Telefon :

Şikâyet Edilen :
    Adresi :
    Şikâyetin Parasal Değeri :
    Şikâyetin Tarihi :
    Şikâyetin Konusu :Haksız şart ile Ayıplı Hizmet.
    Açıklamalar :

1-)…………………. Bankası, ……………… şubesinden … /… /….. tarihinde ………………… adı altında ……………………….. – Türk Lirası nakit ödemeli kredi aldım.

2-)Banka ile işbu krediye ilişkin olarak sözleşme imzalamış bulunmaktayım. Ancak bu sözleşmenin bir örneği tarafıma verilmediği gibi önceden hazırlanmış matbu sözleşme olması dolayısıyla sözleşmenin içeriğine müdahale hakkım verilmemiş ve benimle de müzakere edilmemiştir. (4077/6. Madde )

3-)Kaldı ki sözleşmeler taraflar arasında akdedilirken, sözleşme hürriyeti ilkesine bağlı olarak taraflar arasında dengesizliğe yol açacak veya taraf aleyhine olacak bir maddenin hukuken bağlayıcılığı yoktur (4077/6. Madde )

4-)Krediye bağlı sözleşmelerde dosya masrafı ve benzeri isimler altında yapılacak kesintilerde taraf olan tüketiciye önceden bilgilendirme yapılması zorunluluğu bulunmaktadır. Yine bu bağlamda tüketici dosya masrafı işlemine bağlı olarak rıza ve onayını sözleşme içinde kaim bulunan madde karşısına kendi yazısıyla tarih ve imza koyması halinde bu sözleşmenin bağlayıcılık hükmü ile geçerliliği olacaktır. Aksi bir durum satıcının/kredi verenin ispat yükü yasal hüküm gereğidir (4077/6. Madde ). Eğer tüketici kendi rızası ile dosya masrafı ücretini ödemeyi kabul etmiş olsaydı bu duruma itiraz etme hakkı bulunmayacaktı.

5-)Kredi veren, kredi sözleşmesi esnasında bu bilgileri vermek zorundadır. Fakat bu bilgileri vermekten imtina ederek ve bilerek tüketiciden hile ile gizleyip mağduriyetine sebebiyet vermektedir. Bu durum 4077 Sayılı kanunun ilgili 4/A maddesine göre ayıplı hizmettir. Tüketicinin, satıcıya ayıbı bildirme süresi dolayısıyla yasal olarak iki yıl ile sınırlıdır. Ve yasal seçimlilik haklarından birini tercih etme hakkına sahiptir. Dolayısıyla benden haksız ve hukuksuz olarak dosya masrafı adı altında alınan ………………….- Türk Lirası’nın tarafıma iade edilmesi gerekir.

6-)Bahse konu şikâyet 4077 Sayılı Kanunun ilgili 22/5. Maddesi hükmü gereğince Hakem Heyeti yetki ve görev alanı içerisinde bulunmaktadır.

7-)İşbu şikâyet ikâmesinde Hakem Heyetine başvurmak zarureti doğmuştur.

Hukuki Sebepler : 4077 Sayılı Kanun ile diğer ilgili tüm mevzuat.
    Hukuki Deliller : Kredi Sözleşmesi, ödeme belgesi, ihtarname, posta gönderi ekleri, bilirkişi incelemesi, fazlaya ilişkin delil sunma.
    İstem Sonucu : Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle; haksız ve hukuksuz olarak alınmış bulunan ……………..- Türk Lirası bedelin tarafıma iade sine Karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederim.

Şikâyet Eden
    (Ad, Soyad ve İmza)

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    20.877
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Kanun konut finansmanına dönük tüketici-banka işlemlerinde sözleşmeden bir gün önce bilgi formu verilmesini, burada her ne ad altında olursa olsun tüketiciden tahsil edilecek tutarların açıkça yazılmasını şart koşmaktadır. Bu bir emredici hükümdür.
    Sn.albeyaz;
    bahsedilen bu bilgi formu size verildi mi işlemler sırasında?

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    20.877
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Kanun konut finansmanına dönük tüketici-banka işlemlerinde sözleşmeden bir gün önce bilgi formu verilmesini, burada her ne ad altında olursa olsun tüketiciden tahsil edilecek tutarların açıkça yazılmasını şart koşmaktadır. Bu bir emredici hükümdür.
    Sn.albeyaz;

Nerede
    şanlıurfa
    İletiler
    9
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Sn.albeyaz;
    şu anda elimde ne bilgi formu var ne sözleşme var nede ödeme planı

+ Konuyu Yanıtla
1 / 3 Sayfa 123 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar:

kredi masraflarini faiziyle alabilirmym

konut kredisi dosya masrafını aldim yasal faizini alabilirmiyim

banka kredisi ödüyorum dosya masrafını alabilirmiyim

bankadan ev için kredi aldım masraflarımı alabilirmiyim

2004 yilindaki kredi dosya masrafini geri alabilir miyim

kredim devam ediyor dosya masrafını alabilirmiyim

yargıtay 13 hukuk daire başkanlığının konut kredi masrafının hak sahibine iadesine ilişkin kararları

2014 yılı kredi masraflarını geri alabilirmiyim

dosya masrafinda gerekceli karar

kredi ödeme planı ile dosya masrafı ücreti alabilirmiyiz

kredi masraflarını geri alma kime mahsus

kredi masraflarının geri alınması forum

yargıtay 13. hukuk dairesi 20111870 sayılı kararı

konut kredisi verilmezse ekspertiz ücreti kime yüklenir

bankadan konut kredisi alabilirmiyim

2014 yili ev kredisi masraf parasi alabilirmiyim

Forum