+ Konuyu Yanıtla
1 den 5´e kadar toplam 5 ileti bulundu.

Konu: Yıllık İzin ve Askerlik

Yıllık İzin ve Askerlik Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Jul 2005
    Nerede
    istanbul, küçükçekmece, Turkey.
    İletiler
    3
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Yıllık İzin ve Askerlik

    Merhaba
    Sizlere 2 adet sorum olacak.
    1-03/2001 de işe giren bir personel 11/2004 askerlik nedeni ile işten ayrıldı. 06/2005 de tekrar firmada görev yapmaya başladı. Bu kişi 11/2004 de işten ayrılırken bütün haklarını (tazminat,maaş,prim) aldı ve ibraname imzalayarak çıktı. Şu an benden yıllık izin hakkını talep ediyor. 11/2004'de izin hakkı dolmadığı için izin parası ödenmedi. Kıden tazminatını aldığı halde öyle bir hakkı devreder mi personelin?
    2-Yıllık izin uygulamasında personelin işe giriş tarihi itibari ile her yıl devrettikçe mi senelik izne hak kazanır. Yani 2 yıllık bir personel 10/2003 'de işe girmişse 10/2005' de mi 2.yıllık iznine hak kazanır?
    Kolay Gelsin



    Hukuki NET Güncel Haber

    Yıllık İzin ve Askerlik konulu yargıtay kararı ara
    Yıllık İzin ve Askerlik konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Apr 2005
    Nerede
    Adana, Seyhan, Turkey.
    İletiler
    2.930
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    1) Önce ikinci sorunuzdan başlayalım: Senelik izne hak kazanabilmek için işe giriş tarihinden itibaren bir tam yılın geçmiş olması gerekir. Ancak bu hak kazanılan izin geride kalan bir tam yılın iznidir. Takip eden yıllarda da sizin belirttiğiniz gibi işe giriş tarihi dikkate alınarak her tam yıl için bir senelik izne hak kazanılır. Bir tam yıldan eksik kalan küsuratlı zamanlar için orantılı olarak kısmi senelik izin söz konusu olamaz.
    2) İlk sorunuza gelince;siz verileri ay ve yıl olarak (3/2001 gibi) vermişsiniz, ama bunun gün, ay ve yıl (01.03.2001 gibi) verilmesi daha uygun olur. Sizin verilerinize göre 3/2001'de işe girip 11/2004'de işten ayrılan işçinin 3 tane senelik izni vardır. 8 ay kadar da bir küsurat fazlalığı vardır.Daha sonra bu işçi 6/2005'de yeniden işe girmiş ise önceki dönemde askerlik nedeniyle ayrılıp kıdem tazminatını da almışsa yeni işe giriş yeni bir akittir. Ancak bu konuya senelik izin açısından bakılırsa; önceki dönemden artan 8 aylık sürenin senelik izne hak kazanmak için geçecek bir tam yılın hesabında yeni dönemle birleştirilebilir mi sorusu akla gelmektedir. Yeni dönem yeni bir akit olduğundan birleştirenin mümkün olmadığı yorumu akla uygun görünüyor. Ancak Yargıtay'ın bu konudaki kararları çelişkildir. Bazı kararlarda senelik izne hak kazanma açısından yeni dönemi sıfırdan başlatıyor, bazan da iki dönemin birleştirilmesi yönünde kararlar veriyor. Bu konuda geniş bilgi için eski kanun döneminde yazılmış olmakla birlikte konusunda tek eser diyebileceğimiz Doç. Dr. Ecan Akyiğit'in "Yıllık Ücretli İzin" isimli eserine bakılabilir.(Askerlikte geçen süre çalışılan ve çalışılmış gibi kabul edilen sürelerden olmadığı için dikkate alınmaz). Selamlar.

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Mar 2005
    Nerede
    Turkey.
    İletiler
    46
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Sayın Bilgili ve yolayten
    4857/54 konuyu yeterince açıklıyor "Bir yıllık süre içinde 55 inci maddede sayılan haller dışındaki sebeplerle işçinin devamının kesilmesi halinde bu boşlukları karşılayacak kadar hizmet süresi eklenir ve bu suretle işçinin izin hakkını elde etmesi için gereken bir yıllık hizmet süresinin bitiş tarihi gelecek hizmet yılına aktarılır.

    İşçinin gelecek izin hakları için geçmesi gereken bir yıllık hizmet süresi bir önceki izin hakkının doğduğu günden başlayarak gelecek hizmet yılına doğru ve yukarıdaki fıkra ve 55 inci madde hükümleri gereğince hesaplanır. "

    Askerlik sebebiyle işten ayrılmalarda izin kıdemi olarak anılan yani askere gidene kadar geçen süre izin kıdemi olarak kabul edilir ve askerden dönüşündeki işe başlangıç tarihinden itibaren , askerlik öncesi çalışmaları ilave edilir . Örneğin İzne hak kazandığım tarih 21 Kasım 2003 ve 21 Mart'ta askerlik sebebiyle işten ayrıldım o halde 4 aylık izin kıdemim var ve askerden sonra iş başı yaptıktan 8 ay sonra izne hak kazanılır. Saygılarımla..

  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Apr 2005
    Nerede
    Adana, Seyhan, Turkey.
    İletiler
    2.930
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Sayın mbas67, belirttiğiniz gibi 54. madde konuyu açıklıyor. Benim yaptığım açıklamaların eski yasa dönemine ait olduğunu sizin cevabınızdan sonra farkettim. Selamlar.

  6. #5
    Kayıt Tarihi
    Jun 2005
    Nerede
    ANKARA, Turkey.
    İletiler
    37
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    iyi günler... askerlik nedeniyle işten ayrılmada bir sorum olacak.. eğer ki bir çalışan askerlik nedeniyle işten ayrılıyorsa tüm tazminatlarını,haklarını alabilyor.ve çalışan bunları alarak işten ayrıldı diyelim.askerlik sonrasında işveren,uygun pozisyonda ki boşlukta, tekrardan kişiyi işe alma zorunluluğunu hala taşırmı?yoksa tazminatlarını ödediği için bundan kaçınabilirmi?ve bu durumda işe iade davası açılabilrmi?

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

Benzer Konular :

  1. 1 Yıllık Belirli Süreli İş Sözleşmesi İçerisinde Yıllık İzin Kullanımı
    Merhaba, Aşağıda verdiğim link'teki yönetmeliğe bağlı olarak, 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında bir yıl süre ile geçerli hizmet sözleşmesi ile...
    Yazan: ibrhm Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 3
    Son İleti: 12-07-2016, 08:03:34
  2. Askerlik Nedeni İle İşten Ayrılma Ve Yıllık İzin Problemi
    Merhaba Arkadaşlar; Özel bir bankada 03.12.2007 tarihinden bu yana çalışmaktayım. Askerlik nedeni ile Aralık celbinde askere alınacağım. Bu...
    Yazan: New_Days Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 4
    Son İleti: 25-09-2011, 21:02:59
  3. Yıllık İzin
    Merhaba , Şirketimizin i.k biriminden 6 ayını dolduran personellerin 5 iş günü yıllık izin kullababileceği yönünde bilgilendirme maili geldi. Ben...
    Yazan: burcu-u Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 24-05-2011, 21:15:18
  4. Yıllık İzin Hakkı ve İzin süresi
    Yeni üyelerden biriyim. Yapmış olduğum araştırmalarda çok çelişkili ve değişik cevaplar aldım. Benim sorunum şu; 01.02.1998 yılından bu yana...
    Yazan: oktay792 Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 7
    Son İleti: 02-04-2007, 21:00:17
  5. Yıllık İzin
    Merhaba; Ben bir cagri merkezinde calisiyorum. Gunde 9,5 saat haftada 5 gun gorev yaptigim bu cagri merkezine 2003 yilinin Eylul ayinda girdim. 2005...
    Yazan: hhberk Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 2
    Son İleti: 14-11-2005, 14:44:21

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.