1970 yılında ruhsatı ve tapusu alınmış evi 1984 yılında satın aldım. Sonraki süre zarfında yurt dışında yaklaşık 10 yıl bulundum. Son senelerde belediyenin binamın tam ortasından yol geçirdiğini duydum. Belediyeye müracaat ettim ve belediyenin yanıt olarak imar planlamasının Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 1982 yılından önce yapıldığını ve bu plan değişikliğinin kendisinde artık muhafaza edilmediğini bildirdi.
Binamın batı, doğu ve güney cephesinde bina bulunmamaktadır. Binamın yanındaki arazi belediyeye ait olup, imarda sosyal tesis olarak gözükmektedir. Belediye yolu yan taraftaki kendi arazisinden almayıp binamın üstünden yolu geçirmektedir. Belediyenin, tapusu ve ruhsatı bulunan binamın ortasından yol geçirmesinin hukuki yönünden geçerliliği nedir? Mağduriyetimin giderilmesi için ne yapmalıyım?
Binanız kamulaştırıldı mı?
Planda yol olarak görülebilir; ancak belediye yolu henüz açmayabilir. Açacağı zaman size evinizin ve arsanızın bedelini ödeyecektir. Bu aşamaya gelindi mi?
İmar planında tadilatın ne zaman yapıldığı önemlidir, İmar planı değişikliği hangi amaca yönelik yapılmış askı süresinde itiraz edilmişmidir. Kentsel dönüşüm ise muafakat söz konusu olmuşmudur. kanuni süre aşılmamışsa;
1- İlgili belediyeye plan değişikliğine itiraz edilebilir.
2-Konu bölge idare mahkemesinin olup, imar planının iptali ile ilgili dava açılabilir.
Gayrımenkulü olan herkes düzenli aralıklarla "acaba benim arazimde bir şeyler var mı" diye belediyeye gidip panoya bakmak zorunda sanırım ve çok büyük bir hata yapıyoruz. Kaçımız gidip bakıyoruz o panoya?
Yapılacak bir işlemden etkilenecek kişilere tebligat yapılması daha akla uygun geliyor ama uygulamada sanırım belediye "kimseye çaktırmadan" bir şeyler yapıp vatandaşın itiraz hakkını elinden alabiliyor.
Örneğin ben belediye tarafından imal edilmiş ve satılan imarlı / iskanlı müstakil bir dubleks ev satın aldım ve on sene sonra tapuya gittiğimde gördüm ki tapum seneler evvel iptal edilmiş; 20 dönüm bir "tarla" nın bilmemkaç bölü bilmemkaç hissesine sahip olmuşuz. Belediye kendi sattığı evlere gecekondu, kaçak yapı muamelesi yaptı.
Belediye yaptığı değişiklikleri ilgili yerlere ve maliklere bildirmekle mükelleftir. Toplum olarak bizim eksiğimiz sahibi bulunduğumuz gayrimenkullerin tapu kayıt bilgilerindeki adres vb. bilgileri güncel hale getirme zahmetinde bulunmamamızdır. Dolayısıyle belediye işini kolaylaştırmak için belediye panosuna, muhtarlığa, Gazete ilanı yoluyla bu tür işler yapmaktadır. Belediye satışı ne şekilde yaptıysa o hükümlere bağlı kalmalıdır. İhale yoluyla satışı yapılan evin bir değeri vardır. Eğer bu gün o değeri korumuyorsa bu belediye ile sizin aranızda maddi alacak davasına dönüşür. Belediyeye dava açıp hakkınızı koruyabilir veya farkını tazmin edebilirsiniz.
Konu TURHAN HARİTA tarafından (23-05-2011 Saat 02:16:07 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: yazım
Belediyenin yapacağı bir değişikliği panoda tutma süresi nedir? Yani en seyrek ne kadar zamanda bir işyerinden izin alıp belediye panosuna bakmaya gitmemiz gereklidir?
Binanız kamulaştırıldı mı?
Planda yol olarak görülebilir; ancak belediye yolu henüz açmayabilir. Açacağı zaman size evinizin ve arsanızın bedelini ödeyecektir. Bu aşamaya gelindi mi?
İmar planında tadilatın ne zaman yapıldığı önemlidir, İmar planı değişikliği hangi amaca yönelik yapılmış askı süresinde itiraz edilmişmidir. Kentsel dönüşüm ise muafakat söz konusu olmuşmudur. kanuni süre aşılmamışsa;
1- İlgili belediyeye plan değişikliğine itiraz edilebilir.
2-Konu bölge idare mahkemesinin olup, imar planının iptali ile ilgili dava açılabilir.
Plan değişikliği 1982 den önce, Bayındırlık ve İskan bakanlığı tarafından yapıldığını bildiriyor. Belediye, bununla ilgili evrağın kendisinde bulunmadığını da belirtiyor. Bu sonuçlara bakarak değişikliğin ne zaman olduğunu bilemiyoruz. Bu yüzden askı sürecinden haberimiz yoktu ve itiraz da edemedik. Zaten muhtemelen o yıllarda yurt dışındaydım. Son yıllarada yol geçtiğini duydum ve bunun üzerine araştırdım, gerçekten de yol geçiyormuş. Kanuni itiraz süresi ne kadardır? Yukarıda yazdıklarınızla kanuni itiraz süresinin aşılmış olduğunu anlamaktayım.
Şu an yan arsalar boş bulunmakta ve belediye arsaları istimlak etmiş durumda. Evimi satın alırken bu konuyla ilgili sıkıntı yoktu. Tapusu ve ruhsatı bulunmaktadır. Böyle bir sıkıntı olsa bile tapuda veya diğer ilgili kurumlarda belirtilmek zorunda değil mi?
Anlattığınızdan anlaşılan Belediye boş olanları istimlak etmiş, Sizin eve gelince istimlak bedeli yüksek olacağından beklemektedir. Yani kamulaştırma belediyeye pahalıya mal olacak durumdadır. kaldı ki ruhsatlı yapı olduğunu ve belediyeden satın aldığınızı söylüyorsunuz ... Yakın bir zamanda rızai kamulaştırma veya takas talebinde bulunması muhtemeldir. Neden 18.madde uygulaması yapmadı anlaşılır gibi değil ayrıca boş alan diyorsunuz plan değişikliği ile durumu kurtarabilirdi.
tavsiyem; plan değişikliği talebinde sizin bulunmanızdır.
,
evimizin onunden gecen yol neresidir,
evimden yol geciyor ne yapabilirim,
evimin yerinden yol geciyor avim yikilacak,
imarli evin uzerinden yol gecermi,
evinizin oldu yerden yol gecerse,
mustakil yapilan evinizden yol gecmesi durumunda ne olur,
belediye iskanli yerden yol satin almak isterse,
binadan yol gecerse ne olur,
tapulu yerden devlet yol gecermi,
imarda yol gozuken evin,
evimin oldugu yerden yol gecerse,
imar durumu belgesinden yol gecmesi nasil anlasilir,
evden yol geçmesi,
Evinizin onünden yol geciyor,
belediye arsamdan yol geçirdi,
tapulu evimden yol geçiyor,
evinin ustunden yol gecmesi,
evimin ustunden yol gecmesi,
yeni imar planinda evimden yol geciyor hakkim
Öncelikle herkese iyi günler ve mutlu seneler. 2010 6. Ayı işe başladım ve 2012 yılı ocak ayına kadar maaşımın bir kısmını elden aldım yani sigortam...
Tüvtürke aracı muayene ettirdikten sonra kredi kartımdan komisyon ücreti alındı. Tüketici hakem heyetine başvurdum ve hakem heyeti beni haklı buldu....
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
tüvtürke karşı tüketici hakem...
07-05-2025, 23:40:53 in Tüketici Hakları