Arkadaşlar 01.04.2009 tarihinde yapmış olduğum kira sözleşmesi ile oturduğum evde bu ay itibari ile 3. seneye girdim. İlk yıl hariç gerek geçen yıl, gerekse de bu yıl sözleşme yapmadım fakat banka kanalı ile vaktinde kiralarımı ödedim.
Ev sahibim bugün itibari ile evi sattı. Satın alan kişi bana mayıs sonuna kadar şifahi olarak süre tanıdı. Fakat yeni aldığım evin teslim tarihi kesin olmadığından(yazın teslim edileceği söylendi TOKİ tarafından) mayıs ayı sonunda bir kaç aylığına başka bir eve geçme durumunda kalacağım.
Haklarım nelerdir. Sözleşmem 1 yıl süre ile otomatik olarak yine uzamışmıdır?
Uzamadığını varsayarsak yeni ev sahibi ihtarname çekerse boşaltma sürem ne kadardır?
Cevap: İlk yıl yapılan kira sözleşmesinin hükmü hakkında.
Öncelikle 6570 sayılı kanuna tabi kira sözleşmeleri "1" yıl sürelerle yenilenmiş olduğundan, her yıl için yeniden kira sözleşmesi yapmamanız bir eksiklik değildir.
İçerisinde kiracısı bulunan bir gayrimenkulün ev sahibi tarafından satılması halinde, gayrimenkulü satın alan yeni malik kira sözleşmesinin tarafı haline gelir. Evin satın alınmasından sonra yeni malikin sizi doğrudan evden çıkartma/tahliye etme hakkı yoktur.6570 Sayılı Yasa kapsamına giren bir taşınmazı iktisap eden kimse dilerse eski malik ile kiracı arasında yapılmış sözleşmeye dayanarak sözleşmenin sonunda, dilerse Yasanın 7/d maddesinde öngörülen sürelerden yararlanarak ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilir. Yeni malikin bu seçeneklerden hangisi yararına ise onu tercih etme hakkı vardır. 6570 sayılı Yasanın 7/d maddesine dayanması halinde yeni malikin iktisap günü de dahil olmak üzere iktisap tarihinden itibaren bir 1 ay içinde kiralananı satın aldığını ve ihtiyacı olduğunu kiracıya bildirmesi ve yine iktisaptan itibaren iktisap günü dahil altı 6 ayın sonunda dava açması gerekir. Davanın altı ayın sonunda hemen açılması şart olmayıp sözleşme sonuna kadar açılması mümkündür.
Bu nedenle şu an itibariyle kira sözleşmeniz 01.04.2012 tarihine kadar yenilenmiş olduğundan, iktisap tarihinden itibaren 6 ay içinde kiralarınızı aynı şekilde ödediğiniz takdirde bir tahliye davası ile karşılaşmanız söz konusu değildir.
Sizin olayınızda tapuya şerh edilip edilmemesi önemli değil. Noterden ya da adi yazılı şekilde yapılmış olması yeterli. Zaten gayrimenkulü içerisinde kiracısı bulunduğunu bilerek satın aldıkları size gönderdikleri ihtarnameden de anlaşılmaktadır.
Cihan Bey daha ihtarname gelmedi. Gelir mi gelmez mi bilmiyorum. Evi satın alan kişi mayıs sonuna kadar çıkacağım demiiş kendi evinden. Bu nedenle çok sıkışmış değil. Beklemedeyim şu an.
Siz durumunuzu yeni ev sahibinize açıkça anlattınız mı? Belki mayıs sonunda çıkmaz. birkaç ay daha, sizin ev hazır olana kadar bekler. Sorunların illaki ihtarla mahkemeyle çözülmesi şart değil. İyi niyetli yaklaşım, hatta duygu sömürüsü çok zaman daha çok işe yaramaz mı sizce?
Sayın senoleker
Yeni ev sahibine durumumu anlattım. O da mayıs sonunda kendi evinden çıkacağına dair söz vermiş. Ancak benim durumumu öğrendikten sonra yeniden konuşacağını söyledi ev sahibi ile. Daha bana dönmedi. Umarım 2 ay daha süre alırda ağız tadımız bozulmaz. Şu durumda anladığım kadarı ile eğer ki benim evin teslimatı gecikir ve de kendisi de süre alamaz ise mağdur duruma düşecek. Umarım olmaz. Benim yaşama ihtimalimi o yaşamış olacak.
Tabii hepsi ihtimal. Benim şahsi kanaatim mayıs sonuna kadar TOKİ nin evimizi teslim edeceği yönünde.
Arkadaşlar bir şey daha öğrenmek istiyorum ek konu açmadan.
Yeni ev sahibi ihtarname çekmez ise bende yeni evim teslim olduğundan dolayı kira kontratının 3. ayında evi boşaltır isem benden (iş inatlaşmaya bindiğini farzediyorum) kalan 9 ayın kirasını isteme hakkı olur mu. Bunu önlemek için ne yapmam gerekir. İlla 12 ayı beklemek zorundamıyım.
Çıkmadan önce evi tahliye edeceğimi bildirmem yeterli midir?
Cevap: İlk yıl yapılan kira sözleşmesinin hükmü hakkında
Bu durumda önceki kira sözleşmesi devam edeceğinden boş kalma tazminatı adı altında gayrimenkulün yeniden kiraya verilebilmesi için makul süre kadar bir tazminat isteyebilir.Bu süre genellikle 2-3 ay kadardı. Onun için bir tahliye tarihi belirliyerek kira sözleşmesini belirlediğiniz tarih itibariyle feshedilmesi konusunda karşılıklı olarak anlaşmanız sizin daha lehinize olacaktır.
Cevap: İlk yıl yapılan kira sözleşmesinin hükmü hakkında
av.cihanyesilkaya rumuzlu üyeden alıntı
Bu durumda önceki kira sözleşmesi devam edeceğinden boş kalma tazminatı adı altında gayrimenkulün yeniden kiraya verilebilmesi için makul süre kadar bir tazminat isteyebilir.Bu süre genellikle 2-3 ay kadardı. Onun için bir tahliye tarihi belirliyerek kira sözleşmesini belirlediğiniz tarih itibariyle feshedilmesi konusunda karşılıklı olarak anlaşmanız sizin daha lehinize olacaktır.
Ama tabii bu süre içinde kendisinin de eve taşınmaması gerek.
Peki;
Adam yeni aldığı evine kendisi taşınacağına göre esaslı bir tadilat yapmak isteyecektir muhakak. 2-3 ay sürecek bir tadilat yapsa, bu süre içinde de "kiraya veremedim" diye boş kalma tazminatı isteyebilir mi yoksa tadilat yapıldığı için; yani taşınmaz kiraya verilemez durumda olduğu için isteyemez mi?
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku