+ Konuyu Yanıtla
3 / 4 Sayfa İlkİlk 1234 SonSon
21 den 30´e kadar toplam 33 ileti bulundu.

Konu: Üç general'in açığa alınmaları

Üç general'in açığa alınmaları Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    Nerede
    istanbul
    İletiler
    2.640
    Dilekçeler Sözleşmeler
    3
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Üç general'in açığa alınmaları

Bu forumda yazılanları Atatürk'e referans veriyorsunuz diyenler bence şunu da bir düşünsün. Atatürk neden kahraman oldu? Ülkeyi teslim ve bölünmeye götüren, vatandaşı dilediği yere çeşitli güçleri kullanarak sürükleyen padişahlık rejimine karşı geldiği için oldu. 196 sanığın "HEPİMİZ ATATÜRKÜZ" dediğini duymuyor musunuz? Askerin amacı hiç bir zaman siyasete müdahale etmek değil. Tam tersine siyasetten çıkan yani raydan çıkan olaylara müdahale idi. Atatürk de bunu yapmıştı. Yoksa padişaha çekil oradan ben padişah mı olayım demişti? Bu komutanlar da yönetmeyi amaçlamak bir kenara xxx tarihinde açıkça ortaya çıkan mahkeme kararı ile (Anayasa mahkemesi) "laiklik karşıtı eylemlerin odak noktası" olan bir partiye karşı Cumhuriyet rejimini korumak amacı ile davranmış olabilecekleri nedense kimsenin aklına gelmiyor. Haaa Cumhuriyet ve laikliğe karşıysanız açıkça cesurca yazın, söyleyin o başka...
    Konuyu asker siyasete karışmasın gibi sloganize etmek son derece komik ve zavallı bir yaklaşım. Asker ne zaman şu parti seçilsin, şu partiyi destekliyor der işte o zaman evet "siyasete karışmıştır", şiddetle karşıyım, yanlıştır. Ama asker 1982 deki gibi ortalıkta siyaset sınırını çoktan aşmış, birbirini öldüren, ülkenin yıllarca gerilemesine, demokrasiden uzaklaşmasına neden olan eylemler görürse, yine Türk milletinin Anayasa ve diğer mevzuatla ona verdiği görevi yapmaya, yani müdahale etmeye mecburdur. Çünkü görevi TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ korumaktır !

Aklıma gelmişken, Abbas bey şu asker dokunulmaz mı sözünüze bayıldım. Tabi dokunulmaz değil de neden hiç milletvekili dokunulmazlığı getirilmiyor? Yoksa AKP artık kanun çıkarma yeter sayısını mı yitirdi?

Hukuki NET Güncel Haber

Üç general'in açığa alınmaları konulu yargıtay kararı ara
    Üç general'in açığa alınmaları konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    İÇEL
    İletiler
    1.078
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı litigation rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Bu forumda yazılanları Atatürk'e referans veriyorsunuz diyenler bence şunu da bir düşünsün. Atatürk neden kahraman oldu? Ülkeyi teslim ve bölünmeye götüren, vatandaşı dilediği yere çeşitli güçleri kullanarak sürükleyen padişahlık rejimine karşı geldiği için oldu. 196 sanığın "HEPİMİZ ATATÜRKÜZ" dediğini duymuyor musunuz? Askerin amacı hiç bir zaman siyasete müdahale etmek değil. Tam tersine siyasetten çıkan yani raydan çıkan olaylara müdahale idi. Atatürk de bunu yapmıştı. Yoksa padişaha çekil oradan ben padişah mı olayım demişti? Bu komutanlar da yönetmeyi amaçlamak bir kenara xxx tarihinde açıkça ortaya çıkan mahkeme kararı ile (Anayasa mahkemesi) "laiklik karşıtı eylemlerin odak noktası" olan bir partiye karşı Cumhuriyet rejimini korumak amacı ile davranmış olabilecekleri nedense kimsenin aklına gelmiyor. Haaa Cumhuriyet ve laikliğe karşıysanız açıkça cesurca yazın, söyleyin o başka...
    Konuyu asker siyasete karışmasın gibi sloganize etmek son derece komik ve zavallı bir yaklaşım. Asker ne zaman şu parti seçilsin, şu partiyi destekliyor der işte o zaman evet "siyasete karışmıştır", şiddetle karşıyım, yanlıştır. Ama asker 1982 deki gibi ortalıkta siyaset sınırını çoktan aşmış, birbirini öldüren, ülkenin yıllarca gerilemesine, demokrasiden uzaklaşmasına neden olan eylemler görürse, yine Türk milletinin Anayasa ve diğer mevzuatla ona verdiği görevi yapmaya, yani müdahale etmeye mecburdur. Çünkü görevi TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ korumaktır !

Aklıma gelmişken, Abbas bey şu asker dokunulmaz mı sözünüze bayıldım. Tabi dokunulmaz değil de neden hiç milletvekili dokunulmazlığı getirilmiyor? Yoksa AKP artık kanun çıkarma yeter sayısını mı yitirdi?
    Yukarıdaki bazı söylediklerinize katılıyorum.Askerde dokunulmaz olmamalıdır,milletvekilleride.

Atatürkle ilgili dediklerinize de katılmayan olamaz heralde.

Hadi askerde siyasete müdehale etsin ama ne zaman;Cumhuriyet rejimi ve laiklik tehlikeye girdiğinde.Yani sizin deyimizinle siyasetin raydan çıktığında.

Türbanla sınava giriş serbes olması ve üniversitelere giriş izni oluşturulmaya çalışmasını,

Haklarında bazı iddialar olduğundan,bakanların 3 generali açığa almalarını,

Referendumdan evet çıkmasını,

Cumhuriyet resepsiyonunda,sayın Cumhurbaşkanının eşinin türbanla katılmasını,

Raydan çıkmak olarak tanımlıyorsanız o başka.

Nerede
    istanbul, kadiköy, Türkiye.
    İletiler
    5.539
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sevgili Abbas Bey ;

Konuyu bağlamış olsamda bir hususu atlamışım.

Ben askeri yargı konusunda düşüncelerimi çok açık ve net olarak bir çok yerde yazdım. Şimdi bunları uzun uzun tekrar etmenin anlamı yok.

Hiç bir ülkede olmadığını iddia ettiğiniz askeri idari yargı ve askeri yargıtay fikrine nereden kapıldınız bilmiyorum ama yanlış bilgi . Adı ve sistemi değişik olmakla birlikte başta ABD olmak üzere İngiltere Fransa Kanada Norveç İtalya v.b ülkelerde ciddi bir askeri yargı sistemi var. (İsmini verdiğim ülkeleri resmen bildiğimden yazdım. )

Bizim askeri yargıda benim çok rahatsız olduğum bazı hususlar bu hükümet döneminde düzeltildi. Sezar'ın hakkıı Sezar a vermek isterim ama işte hükümetten inanılmaz şüphelerim varya o da engel oluyor buna... Örneğin Bakaya suçunun neden sırf askeri suç olup askeri mahkemelerde yargılandığını öldüm bittim anlamamıştım. Bu konuda bir çokta yazı yazmıştım. İlginçtir HİÇ BİR ASKER bakaya suçunu işleyemez!! Ama suç sırf askeri suç!! Düzeltilmesi gereken askeri yargıdan çıkartılması gereken daha çok husus var.

Ancak söylenemeyen durum şudur. Ülkede Askeri Yargıtay veya AYİM sorunu yok! Ülkede mevcut iktidarın tüm anayasal kurumlarla savaşması hepsini kendine bağlamaya kendine benzetme çalışması var. Maalesef ülkemizde Laik demokratik sosyal bir hukuk devletine inanan bunu geliştirmeye çalışan bir iktidar yok. Bizde çok ciddi bir rejim korkusu var. Rejimle oynandığını gösteren çok ciddi emareler, karinalar deliller ve hatta mahkeme kararları var. Ve bunun sonucu ortaya çıkan devlet kurumları ile iktidar çatışması var. Önce bunu doğru tespit edip sonra alt verilere bakmak gerekir diye düşünüyorum.

Bir çok yerde bende gelişmiş demokrasilerden örnek istemişsiniz. Türkiye gelişmiş bir demokrasimidir ki örneklemeler otursun! Buna rağmen özellikle hukuk alanında çok ciddi örtüşmeler var bizde ki sorun dediğim gibi bir üst maddede. Bir çok gelişmiş ülkede son karar Cumhurbaşkanı/başkanın üst düzey atamalar konusunda amma terfilerin hazırlık aşamalarında sivil iktidar askeri kanatla bu kadar içiçe geçmiyorhatta belirli düzey terfilere kadar haberi bile olmuyor. Doğal olarak en üst makam terfilerini (Genel Kurmay Kuvvet k.Lıkları ve benzer,) sivil irade onaylayıp belirliyor. Hepsinde de yargı yolu açık olmak üzere.

1982 Falkland savaşlarından bu yana 1. 2. Irak Afganistan olaylarıda dahil, Guantanamo olayları dahil bize askeri yargı uygulamalarını göstermiştir. Bunları bir incelemenizi tavsiye ederim. Bu konulardaki askeri yargılamaları ve sonuçlarını ne olduğunu Türkçe kaynak yok denecek kadar az ama var. Hiç bir şey olmadı sizin gibi seçkin bir avukatın mutlaka izlediğini düşündüğüm A few good Men bu konudaki yargılamalara askeri yapıya en iyi örnek olan filmlerden birisidir.

Bu arada Abbas Abi ;

Bu forumu okurken bir şey dikkatimi çekti . Net bildiğin gibi Hukuk idiot ve embesiller de dahil gerizekalılarında hakkını koruyan, orta zeka düzeyindeki birisinin genel anlayacağı , bilgili akıllı ve zeki kişilerin gözlemleriyle olmuş bir bilim dalıdır aslında. Bu yüzden zaman zaman embesillerde okuyup kendi haklarını kendi haklarını savunanları görünce hukuku kendisinin yazdığını kendisinin yönlendirdiğini sanır. Ama aslında bir hiçtir ve onun haklarıda gene savunulmaya devam edilir. Şimdi sen bu ne demek diyeceksin bende sana boş ver abi diyeceğim ...

Bu arada da dikkat görüş ve düşüncelerini çok beğenen kişilerin durduğu yeri temsil ettikleri görüşü bilgi düzeyleri konusunda dikkatini çekeyim... Olduğunu iddia ettiğin yerden hızla kayan bir bağ gibi bunlar...

Nerede
    Adana, Seyhan, Turkey.
    İletiler
    2.929
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın commodore1tr;

Dünyada örneği yok dediğm şey, askeri yüksek idare mahkemesidir. Elbette bir çok ülkede askeri yargı vardır, ama askeri yüksek idare mahkemesi (askeri Danıştay) bir tek bizde vardır. Gitin gördün mü dersen, hayır gitmedim görmedim, ama benim okuduğum hukuk kitaplarının tamamında böyle yazıyor. "Askeri yargı" ile "askeri yüksek idari yargıyı" karıştıryor olmayasınız. Başka ülkelerde sakeri yüksek idari yargı yoktur. Konuya sivil yüksek idari yargı (bizdeki Danıştay) bakıyor. Diğer yargı alanında ise başka ülkelerdeki askeri yargı bizdeki kadar geniş alanlara bakmıyor, bizdekine göre görev alanı daha dar, örneğin askeri disiplin suçlarına bakmak gibi... Bizdeki askeri yargının alanı geniştir. Son düzenlemelerle biraz daratıldı.
    Saygılar.

Nerede
    kktc
    İletiler
    672
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Hukuk Gün Gelir Herkese Lazım Olur...

Başka yoruma gerek var mı?

Nerede
    İletiler
    5.539
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı yas2010 rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Hukuk Gün Gelir Herkese Lazım Olur...

Başka yoruma gerek var mı?
    var tabiiki bir kaç özür cümlesi edilmesi gerekir. Ağlamaktan sorumlu bakanın utanması gerekir v.s v.s.

Nerede
    İletiler
    5.539
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Askeri idare mahkemelerinin durumu dışarda çok ilginç. Belirli bir noktaya kadar ''askeri mahkeme ve disiplin mahkemeleri'' bazı konularda da sivil mahkemeler yetkili. Ancak dediğiniz gibi Askeri idare mahkemesi diye bir mahkeme ben görmedim.

İlgiçtir bizde asla gündeme dahi gelmeyen bazı konular oralarda gündeme geliyor. Bu forumdaki yazışmalar süresince yurtdışındaki iki arkadaşıma bu durumun nasıl olduğunu sormuştum. Fransa da askeri mahkeme en üst düzey askeri personel hariç idere ve idari davalarıda karara bağlıyor. Tek şartı sadece askeri konu olması... ABD de ise bu konuda son yetkili mahkeme (Federal mahkeme hariç) Pentagon üst askeri mahkemesi... Burada da askeri hakimlerin askeri ile ilgisi sadece askeri hakim sıfatının olması ABD adalet bakanlığı nezdinde görünüyor hepsi... Yani bizdeki gibi ''emir komuta altında askeri hakim ne yapsın'' endişesi asla yok..

Biz de olsa ne olur çok merak ettiğim bir davayı örnek vereyim (Bizde sivil asker farketmez hangi mahkeme olduğu değil merakım..)

Ülke (ABD) askeri kanunlarına göre yapmış olduğu bir suçtan dolayı üst rütbeye terfi edemeyen bir astsubay mahkemeye gider. Mahkemeye başvuru amacı rütbesini almak değildir işin garibi... Astsubay ''maaş ve hizmet tazminatının bulunduğu rütbeye göre değil buluduğu statüde orduya yaptığı hizmet süresine göre belirlendiğini rütbe alamadığı senede de hizmetini yaptığını dolayısı ile rütbe alamasa bile maaş ve hizmet tazminatının buna göre hesaplanması gerektiğini '' ileri sürer.. Virginia Norfolk askeri mahkemesi verdiği kararda ''işlediği suçun cezasının rütbe terfini engellediğini ancak bu durumun kişinin hizmet yapmadığı alamına gelmeyeceğini ve mevcut ABD askeri yasalarının ''hizmet senesine göre'' maaş ve tazminat hakkının doğması üzerine kurulduğu '' gerekçesi ile astsubayı haklı bulur...

Şimdi bu idare davası mıdır ? değil midir ? Tahmininizce bizde böyle bir dava açılsa ne olur ?

Nerede
    istanbul
    İletiler
    2.640
    Dilekçeler Sözleşmeler
    3
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı feyyar rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Yukarıdaki bazı söylediklerinize katılıyorum.Askerde dokunulmaz olmamalıdır,milletvekilleride.

Atatürkle ilgili dediklerinize de katılmayan olamaz heralde.

Hadi askerde siyasete müdehale etsin ama ne zaman;Cumhuriyet rejimi ve laiklik tehlikeye girdiğinde.Yani sizin deyimizinle siyasetin raydan çıktığında.

Türbanla sınava giriş serbes olması ve üniversitelere giriş izni oluşturulmaya çalışmasını,

Haklarında bazı iddialar olduğundan,bakanların 3 generali açığa almalarını,

Referendumdan evet çıkmasını,

Cumhuriyet resepsiyonunda,sayın Cumhurbaşkanının eşinin türbanla katılmasını,

Raydan çıkmak olarak tanımlıyorsanız o başka.
    Bakın kendi yazınızın içinde kaç kere türban demişsiniz sayın feyyar... Aydın insanlar türbana dinin gereği olduğu için değil, başka bir şeyin temsilcisi olduğu için itiraz ediyorlar. Daha doğrusu güzel dinimiz Müslümanlık kullanılarak bir simge oluşturuluyor ve bundan rant elde ediliyor. İtiraz buna, yoksa kimsenin ne türbana nede bilmem kimin iç çamaşırına karıştığı yok. Konular böylelikle karışıtırıldıktan sonra dağdaki çobandan değil, şehirdeki çobandan korkmaya başladım şahsen...

Nerede
    İÇEL
    İletiler
    1.078
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı litigation rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Bakın kendi yazınızın içinde kaç kere türban demişsiniz sayın feyyar... Aydın insanlar türbana dinin gereği olduğu için değil, başka bir şeyin temsilcisi olduğu için itiraz ediyorlar. Daha doğrusu güzel dinimiz Müslümanlık kullanılarak bir simge oluşturuluyor ve bundan rant elde ediliyor. İtiraz buna, yoksa kimsenin ne türbana nede bilmem kimin iç çamaşırına karıştığı yok. Konular böylelikle karışıtırıldıktan sonra dağdaki çobandan değil, şehirdeki çobandan korkmaya başladım şahsen...
    İki kez türban kelimesini kullanmışım,
    Neyin temsilcisi olduğu için bilim adamları itiraz ediyor türbana,
    Bundan rant elde edilmesine bende karşıyım.
    İç çamaşır olayına ben girmem,aman duymamış olayım,o konuyu size bırakıyorum.Üniversitelere ve sınavlara girsinler,kamuda çalışanlara ve ilk okul düzeyine indirgenmesine şiddetle karşıyım.
    Sizdemi,bir çoban merakıdır gidiyor insanlarımızda,çözemedim gitti.Bırakın bu insanları rahat yahu.

Saygılar kabul ederseniz Litigation.

Nerede
    İletiler
    5.539
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), Tümgeneral Gürbüz Kaya, Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun, “Bir üst rütbeye terfi ettirilmeme işleminin iptali” için açtığı davayı bugün esastan görüştü. Nihai kararını generallerin lehine veren AYİM, generallerin bir üst rütbeye terfi ettirilmesi gerektiği yönündeki kararı oybirliğiyle aldı.

+ Konuyu Yanıtla
3 / 4 Sayfa İlkİlk 1234 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar: