İhbar ikramiyesi ödenmesi talebinizi tekrarlayan bir dilekçe ile yeniden ihbar ve şikayetleri değerlendirme şubes müdürlüğüne başvuruda bulunun. 60 gün içinde cevap verilmez ise başvurunuzun tarih ve sayısını esas alarak idare mahkemesinde ihbar ikramiyesi ödenmemesi idari tasarrufunun iptali talepli dava açabilirsiniz.
Muhtelif eşyanını e-ticaret sitesi üzerinden satışı ile ilgili soruna deyinmek istiyorum.
Somut olayda vergi idaresinin araştırdığı husus kazanç ve irad elde edilmesine yol açan faaliyetin ticari aaliyet sayılmasını gerektiren devamlılık unsrunu taşıyıp taşımadığından ibarettir.
Faaliyetin devamlılığından kasıt daimilik olmayıp devamlılık niyetidir.
Devamlılık niyetinin tespitinde bir işyeri açmak, ilan ve reklam vermek, eleman çalıştırmak gibi dış göstergelerden yararlanılır.
Ancak faaliyetin gayrı resmi surette yürütülmesi halinde süreklilik kastının bulunup bulunmadığın tespiti için faaliyetin ticari bir organizasyonu gerektirecek hacme sahip olup olmadığı olmadığı araştırılır. Bu bağlamda bir takvm yılı içerisinde yapılan işlemlerin sayısı ve parasal büyüklüğü yani hacmi devamlılık kastının yani ticari bir organizasyonun varlığının göstergesi olarak kabul edilir. Bu durumda faaliyetin esnaf muaflığı kapsamına giren yani işyeri açmaksızın motorlu araç kullanmaksızın ufak tefek değeri düşük eşyalar olup olmadığı da önem taşıyacaktır.
Alım satım faaliyetlerinin devamlılık unsurundan yoksun olması halinde ticari kazanç gelir türünün elde edildiğindne söz edilemez. Bu durumda faaliyetin niteliğine göre diğer kazanç ve iratlar gelir türüne giren bir kazanç ve irad elde edilip edilmediği araştırılır.
Satış faaliyetini yapan kimse kendisine ait eşyalarını bir kereleğine elden çıkarıyor ise değer artış kazancı elde edildiği kabul edilecektir. Eşyaların alış fiyatı ile satış fiyatı arasındaki fark üzerinden vergilendirilmesi söz konus olacaktır. Ancak eşyalar hediye gelmiş ise bu durumda değer artışındanda söz edilemeyeceğindne vergilnedirme söz konusu olmayacaktır. Bu halde ayrıca istisna tutarı ( 2009 yılı için 7.600 TL) üzerindeki kısım için beyanname verilecek istisnanın altında kalan kısım vergilendirilmeyeceğinden beyanna me de edilmeyecektir. Yine bu halde gelir vergisi ödnse dahi KDV ödenmesi gerekmeyecek, fatura kesilmesi de söz konusu olmayacktr. Zira sürekllik taşıyan bir faaliyet söz konusu olmadığından satcının KDV mükellefiyeti de söz konusu olamayacaktır.
Eğer somut olayda olduğu gibi başkasına ait eşyanın satışına aracılık söz konusu ise bu durumda arızi ticari faaliyet söz konusu olduğundan satışa aracılık eden kimse sadece aracılık nedeni ile elde ettiği bir komisyon geliri söz konusu ise bu kısım için arızi ticari kazanç elde etmiş sayılacaktır. Bu halde de istisna tutarı (2009 yılı için 17.900 TL) altında kalan tutar içingelir vergisi ödenmesi gerekmediğinden beyanname verilmeyecektir. İstisna tutarını aşan bir kazanç söz konusu ise o kısım için vegi beyannamesi verilecektir. Ancak bu halde dahi süreklilik unsuru taşına bir faaliyetten söz edilemeyeceğinden KDV mükellefiyeti söz konusu değildir. Mükellefin fiş fatura vb kesmek defter tutamak vb yükümlülükleri yoktur.
Somut olaya döncek olur isek, olayımızda memur arkadaşımız sadece bir yıl, sadece bir defalağına bir arkadaşının eşyalarının satrışı işine aracılık etmiş. Somut olayda idarece satış sayısı ve kazanç ve iratların toplam tutarının yğksekliği dikkate alınarak faaliyetin sürekli olduğu kannatine varıldığı anlaşılıyor. Bu durumda mükelelfin gerçek usulde gelir ve kdv mükelefiyeti açılması, buna ilişkin defter ve belge tasdik ettirmemek, vergi levhası tasdik ettirmemek alış ve satışlarında belge almamak, saklamamak, ibraz etmemek vb nedeni ile usulsüzlük - özel usulsüzlük cezaları yanında gelir ve kdv aslı ve vergi ziyaı cezalarına muhatap kalamsı söz konusu olacaktır.
Bu noktada idarenin mükellef ile empati kurması gerekmektedir. Her ne kadar bir takvim yılı içerisinde birden fazla satış söz konusu ise de bu satışların aynı kişinin muhtelif eşyasının bir defada ancak farklı kimselere satılaı surei ile gerçekleştiği ortada. Mükellefin memur oluşu ve sonraki dönemlere herhangi bir faaliyette bulunmayışı bir arkadaşına yardım etmek niyeti ile hareket ettiği yani ticari faaliyetinde devamlıık katının bulunmadığını ortaya koymaktadır.
Anlatılan dar kapsamlı bilgi kapsamında benim görüşüm bu yönde . Kanımca memur arkadaşımız eğer kendisine sadece görüşmeye davet yazısı gelmiş ve henüz incelemeye başlama yazısı tebliğ edilmemiş ise bir SMMMM ile iritbata geçerek, salt arkadaşının eşyalarının satışından kazandığı aracılık kazancı için pişmanlıkla arızi ticari kazanç satırını doldurmak sureti ile gelir vergisi beyannamesi vermeli. Tabi görüştüğü SMMM daha ayrıntılı ve basit bir çözüm bulacaktır.
Saygılarımla.
İnternet üzerinden satış ile ilgili maliyeye direk yoklamaya çağrıldım. Eve gelip " internet kafeniz mi var, internet üzerinden satış yapıyormuşsınuz" diyip daireye çağırmışlar. Sitede üyelik babamın üzerinde olduğu için o sorumlu gözüküyor. Üyelik başlangıcı 2005, gittidiyorun üyeyi sistemden çıkartış tarihi 2009. Satışlar genel olarak 2007sonu ve 2008 ağırlıklı. Çünkü babamın çalıştığı fabrika sorunlardan dolayı yüzlerce işçiyi ücretsiz izne çıkardı. Herkes hacizlerle boğuştu ve ürünleri satışa çıkardık. Genel artış sebebi bu. Tabi benim arada harçlık çıkarmak için yaptığım şeyler de oldu. (üniversite öğrencisiyim)
Velhasılı 2005te çok satış yok aslında. 2006 da da az. Toplam 200-250 işlem arası diye hatırlıyorum. Net bakamıyorum çünkü üyelik iptal edildi. Yoklama tutan memur kayıtlara "2005-2009 arası kaçak ticari faaliyet" gibisinden birşeyler yazdı. Sanırım idarece tarhiyat yapılacak.
Soruma gelince;
- Hiçbir malvarlığımız yok, olma ihtimali de yok. Babam işsiz. En alt seviyeden kendi bağkurunu ödüyor. 1sene sonra emekli olacak.
Borcu ödememe durumunda;
- Hürriyet kısıtlayıcı ceza verilebilir mi?
- Emekli olması engellenebilir mi?
Cevaplayabilirseniz çok memnun olacağım. Bir de bu konuları bir avukata mı, mali müşavire mi danışmam yerinde olur. Bilgi alabilirsem çok memnun olacağım. İyi akşamlar.
Konu Fırat35 tarafından (30-11-2010 Saat 19:14:05 ) de değiştirilmiştir.
Sürekli babam yoklama memuru tarafından daireye çağırılıyor. Ne sıkıntılı işmiş bunlar. İnternetten satışları tamam düzenleyin ama geriye dönük olmasın, bundan sonra mükellef olmayanlara ceza yazacağız vs.. diyin. Yaptığı örgü el işlerini satan ev hanımlarına kadar herkes daireye çağırılıyor.
Tabi herkes İzmir'de değil. Olayların gidişatını takip edememiş ya da maliyeye çağrılır mıyım diye korkan ya da daha önce 2009 ve sonrası satışları için incelemeye çağrılmış gg mağdurları olabilir.
Açıklık getirmek gerekirse;
1- İlk olarak vergi denetleme dairesinden (tam adını hatırlamıyorum) çağrılıyorsunuz. Ellerinde satış dökümleriniz var. İyi niyetli yaklaşıyorlar. 2009 ve sonrası için ciroya göre uygun şekle getirmeye çalışıyorlar. Önce bir mükellefin üzerine cezaları gösterin diyorlar. Bunu yapamıyorsanız mükellef yapıyorlar. Biraz daha katmerli ceza geliyor.
Bitti diyorsunuz. Seviniyorsunuz. GG hesaplarınızı derhal kapatıyorsunuz. Ama BİTMİYOR.
Artık yeni bir furya başladı. Bağlı bulunduğunuz ilçe vergi dairesi tarafından yoklama için çağrılıyorsunuz. Bizim eve gelmişler. Valideye daireye yoklama için çağrıldığımızı bildirmişler.
Bu sefer tutumun eskisi ile alakası yok. Yoklama memuru gg nin ne olduğunu bilmiyor bile olabilir. Ben de aptallık yaparak 2005ten beri siteye üyeyim dedim. Halbuki 2005te satış bile yok. 2009da üyelik iptal edilmişti zaten. Resmen tutanakta 4sene kaçak ticari faaliyet gibisinden şeyler yazıyor.
Canım çok sıkkın. Ben ayrı, benim yüzümden babam ayrı takipteyiz. Ben üni öğrencisiyim, babam işsiz. Fakir edebiyatı yapmıyorum. Karşıdaki tutumun sosyal hayatı sekteye uğratacak kadar katı olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Babamla aram bozuldu. Kaldı ki gerçekten bu satışların ciddi kısmında cebime giren birşey de olmadı. Kanıtlayabilirim diyorum ama yoklama memuru oralı bile olmadı. 22 yaşındayım. Muhtemelen önümdeki onlarca yılda şimdiden sırtıma ciddi bir yük yüklenmiş durumda.
Konu Fırat35 tarafından (07-12-2010 Saat 00:18:03 ) de değiştirilmiştir.
Avukat ve müşavir arkadaşlardan benim diken üstünde olmamı sağlayan bir konuda bilgi vermelerini rica ediyorum.
Konu şu;
Babam 2009 ortasına kadar bir fiil ssklı olarak bir fabrikada çalıştı. İşten çıkarıldı. 3000civarı günü vardı.
2010 ortalarında Askerliğini ödedi. Gün sayısını arttırdı. Mayıs ayında Bağkurdan isteğe bağlı sigortalı oldu. Bugünden 10ay sonra emekli oluyor. Düzenli olarak primlerini ödüyor.
Bugün gelen yazıda vergi dairesi babama 2005ten itibaren "gerçek usul mükellefiyet" tahsis etmiş. Çok cezalar çıkacak ama sorun değil. Tek sıkıntımız onun emekli olmama ihtimali. Bugün müşavir de emin olmadığı konuda fikir öne sürdü. Sizin de yorumlarınızı bekliyorum.
Bize söylenen, babam son 5sene bağkurlu sayılacağı için sskya işveren tarafından ödenen prim ve gün sayıları bağkurlu olarak gözükecek, haliyle son 7yılda 3,5yıl çalışma dengesi bozulacağı için bağkurdan primlerini ödeyerek emekli olması gerekecek. Bağkurda prim gün sayısı 9000gün. Yani emekli olması 10ay değil çok daha sonrasına sarkacak.
Bir fikri olan kimse yok mu acaba? Görüştüğüm müşavirler de emin değil, biri 7000 gün dikkate alınır diyor, diğeri 1200 gün gibi bir rakam söyledi. Kime danışacağımı da şaşırdım.
,
birey esya satisi vergi,
kendi dukkaninda ikinci el urun satmak,
ikinci el el eşya ticareti vergi,
ikinci el,
internetten 2. el satış,
ikinci el alis satis vergi,
sahibinden comda satis yapmak vergiye tabi mi,
internette eski urun satmaktavergiye tabimi,
2. el kitap satışı forum,
internetten akademi kitabı satmak yasalmı
Merhaba arkadaşlar,
İnternet üzerinden yapılan satışlarla aklıma takılmış bir soru var diyelimki ben bir forum sitesinde konu açtım ve sitelere logo...
Tüvtürke aracı muayene ettirdikten sonra kredi kartımdan komisyon ücreti alındı. Tüketici hakem heyetine başvurdum ve hakem heyeti beni haklı buldu....
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
tüvtürke karşı tüketici hakem...
07-05-2025, 23:40:53 in Tüketici Hakları