Sapanca gölüne yaklaşık 900mt uzaklıkta olan 6000m2 arsam belediyeden bildirildiğine göre kıyı kenar çizgisi içinde kalmaktaymış, bundan dolayı buraya herhangi bir yapı yapamıyorum , ancak bende yaklaşık 600m2 alanı Gazebo denilen bir asma germe sistemi olan brandalı çardak ile kapatıp şu anda ruhsatlı olarak çay bahçesi şeklinde kullandığım alanı genişletmek istiyorum ancak belediye yetkilileri resmi bir onay veremeyeceklerini bildirdikleri gibi kimden nasıl onay alacağımıda bilemiyorum, benzer olay yaşamış yada bilgi ve tecrübesinden faydalanabileceğim arkadaşlardan görüş rica ediyorum
Not: ayrıca tesise yararı olacaksa turizm ruhsatıda alma şansım var
Hukuki NET Güncel Haber
Konu cherkez tarafından (15-10-2010 Saat 12:10:46 ) de değiştirilmiştir.
3621 sayılı kanun 5 maddesi kıyı ve sahil şeridinde kıyı kenar cizgisi cizilmeden planlama ve uygulama yapılamaz, ve kıyı kenar cizgisi yoksa taleb üzerine 3 ay içinde tesbit edilir 9 madde kıyı kenar cizgisinin tesbitinde valilikçe kurulan 5 kişilik komisyonca belirlenir 8 madde uygulama imar planları ile 6 ve 7 maddede belirtilen tesislerle birlikte ,konaklama hariç günü birlik tesisleri yapılabilir demekte demekki ilk önce kıyı kenar cizgisinin tesbiti ve sonra planlama üzerene yapılabilir ,sizin 900 metre mesafe bele
diyenin dedigi gibi kıyı kenarda mı?çünkü 5 madde kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır demekte
Cevap için çok teşekkür ederim ama sizin belirttiğiniz madde sahil şeridi ile alakalı sanırım, benim sorunum kıyı kenar ile ilgili , burda nasıl olmuşsa kıyı kenar şeridi göle 900m mesafeden geçmekte , kıyı kenarın tanımına uymamakla birlikte komisyon zamanında böyle belirlemiş ve kıyıda yapıda aşağıdaki madde de tanımlanmış ;
Kıyıda Yapı
Madde 13- Kıyıda onaylı uygulama imar planlarına göre ve çevre kirliliğinin önlenmesine ilişkin tüm önlemler alınmak koşulu ile aşağıdaki yapı ve tesisler yapılabilir.
a- Kıyının kamu yararına kullanımına ve kıyıyı korumak amacına yönelik altyapı ve tesisler: İskele, liman, barınak, yanaşma yeri, rıhtım, dalgakıran, köprü, menfez, istinat duvarı, fener, çekek yeri, kayıkhane, tuzla, dalyan, tasfiye ve pompaj istasyonları.
b- Faaliyetlerinin özelliği gereği kıyıdan başka yerde yapılmaları mümkün olmayan yapı ve tesisleri. Tersane, gemi söküm yeri, su ürünlerini üretim ve yetiştirme yerleri.
c- (Değişik: 30.3.1994 - 21890 R.G.) Kıyılarda ayrıcı uygulama imar planı yapılmadan sabit olmayan duş, gölgelik, soyunma kabini aralarında en az 150 metre mesafe olmak kaydı ile 6 m2‘yi geçmeyen büfe ve kirletici etkisi olmayan fosseptik yapımını gerektirmeyen seyyar tuvalet ve ahşap iskeleler yapılabilir.
Ek:13.10.1992 - 21374 (a) ve (b) bentlerinde sayılan yapı ve tesis alanlarında, bu kullanımların tamamlayıcısı niteliğinde ve yapılması zorunlu alt ve üst yapı tesisleri yapılabilir. Günübirlik turizm yapı ve tesisleri yapılamaz.
Ek:13.3.1994 - 21890R.G. Sahil şeridinin ikinci bölümünde ve sahil şeridi gerisinde kalan özel kullanımlara ait arıtma tesisleri kıyıda yapılamaz. Bu alanlarda sadece kamu yararlı arıtma tesisleri yer alabilir.
Kıyılarda yapılan yapı ve tesisler, yapım amaçları dışında kullanılamazlar.
Ancak burada yine sabit olmayan gölgelik ve ahşap iskelenin herhangi bir imar mevzuatına gerek görülmeden yapılabileceği belirtiliyor.Ben bu maddeye dayanarak bahsettiğim sistemde yere ahşap döşeme üzerine brandalı gölgelik yapar isem,bir sorun yaşarmıyım ? Çünkü maddede herhangi bir ölçü verilmemiş, (büfe yaparsan 6m2 geçmeyecek şekilde denmesine rağmen gölgelik enfazla şukadar olur diye bir ibare yok)
3621 s 4 maddesi deniz göl akarsularda kıyı cizgisinden sonraki kara yönünden su haraketlerin oluştugu kumluk çakıllık kayalık taşlık sazlık bataklık ve benzeri alanların dogal sınır ve sahil şeridide kıyı kenar cizgisinden itibaren 100 met. genişligindeki alan demiş,5 madde kıyılar devletın hüküm ve tasarrufunda diyerek kapalı bır açıklama getirmiş yanı sahil şeridlerin girip girmedigi yönün
de ancak 5 madde sahil şeritlerinide kapsıyacak şekilde kamu yararı gözetilir demiştir kanunun 8 ve yönetmeligin 18 maddesi sahil şeridinde uygulama imar planı ararken yönetmeligin 13 maddede imar planı aramakla beraber c bendi ayrıca uygulama imar planı olmıyan yerlerde yapılacak tesisleri belirlemiştir,bunu sahil şeridinde imar planı arandıgı için sahil şeridinden evvelki kıyı şeklinde anlamak gerekir ve bu kıyılar devletin hüküm ve tasarrufundadır yanı hazineye aittir ve milli emlaktan bu alanların talebi
den sonradanbelediyeden izinle.. bu konuda301 sayılı milli emlak genel tebligine bk..
Hocam evet bu söylediğiniz benimde kafama takılıyor, bu tanıma göre kıyı kenar çizgisinin içindeki alanlar devlete ait olması gerekiyor ve bu alanda benim ki ile birlikte birsürü tapulu arazi bulunmakta ayrıca bu alanda yol dahil hiç bir engel olmaması gerektiği halde otoban dahil,tren yolu ve bir çok yol var.Aslında tek sorun buradaki kıyı kenar çizgisinin kanunda tanımlanan şekilde tutulmaması,Bu durumda kıyı kenar çigisinin tekrar düzenlenmesi için bir müraacatta mı bulunmam gerekiyor?Yada bayındırlığa bir dava açmamı mı önerirsiniz, yada hiç bir girişimde bulunmadan madem benim kıyıdan 900mt içerideki, arazimi kıyı kabul ediyorlar bende kanun 13/c maddesindeki imara tabi olmayan yapılarda bahsedilen "ahşap iskele ve gölgelik" tanımından yararlanarak buna uygun bir yapımı yapayım? görüş ve öneriniz nedir ,teşekkür ederim
bakın AİHM terzioglu ve digerlerinin açtıgı/türkiye davasında başvuru nosu 16858/05,23953/05,34841/05,37166/05,19638/05 ve 17654/07 davalarında davacılar.. taşınmazların kıyı şeridinde kalıp kalmadıgının tesbitini istemiş mahkeme kıyı seridinde kaldıgını belirlemiş,hazinede daha sonra kıyı şeridinin içinde kaldıgı gerekçesiyle tapu sahiplerine iptal davası açmış,mahkeme hazine yararına(iki kişininkini kısmen)karar vermiş yanı kişi adlarına tapuyu iptal etmiş,yargıtay tarafındanda red edilmesi üzerine 6 aylık süre içinde AİHM GİTMİŞLER...DAVACILARIN TAZMİNAT TALEBLERİNİ KABUL ETMİŞTİR KIYI KENAR cizgisini belirleme adli yargıya aittır ancak 3621 5 ve 9 maddelerine göre tesbit yapılmışsa ve bu karara karşı idarı yargi yerine gidilmemişse kesin olup,adli yargıya bu konuda dava açılsa bile kesinleşmis tesbite uygun karar verecektir(1)
(1)14 HD 2005/10282-2006/553 aynı yönde 1HD 2004/1529-2123 (www hukuk türk mevzuat içtihat bilgi bankası)
Konu abdulalim tarafından (17-10-2010 Saat 17:44:38 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: içtihat ekleme
Yani hocam hiç bir hak iddaa edemiyorum, tapulu arsamı kullanamıyorum,hiç bir yapı yapamıyorum ve herhangi bir dava açarsam da arsama devlet tarafından el konulma riski var diyorsunuz anladığım kadarı ile yapacak hiçbir hamlem yok
yerinizin çizilen kıyı planlarına göre, özel kişilerce tesbitini sağlayın,(dava açmadan)taktir size kalmış ve ne kadarı girdigini tesbit edin, ileride devlet müdahale ederse /kullanmana engel olursa terzioğlu ve digerlerinin açıp avrupa insan hakları mahkemesinde devleti tazminata mahkum edilen kararı örnek olarak gösterip tazminat davası açabilirsiniz,kanımca buna uygun karar verilir bu kararıda adalet bakanlıgı sitesinde insan hakları bilgi bankasında bulabilirsiniz..
belediyenin haritasından baktık yerin tamamı kıyı kenar çizgisinin içinde kalıyor ancak sadece bizim değil 100 den fazla yer var böyle,ve bunların içinde siteler , evler, tesisler dolu yine ilginç olanı hala buralarda alımsatım yapılıyor madem neden belediye , tapu buna izin veriliyor anlamadım.Birde şöyle bir bilgi vereyim bizim yanımızdaki parsel buraya turizm yatırım ruhsatı almış ama buna rağmen kendisine izin vermediler ve mahkemelik oldular geçen gün buraya bilir kişi heyeti gelmiş ve arsanın 5 değişik yerini kazdırarak numune almışlar, sizce bu gelişmler iyiye haberci olabilirmi? kıyı kenar çizgisinin geri çekilmesi gündeme gelebilirmi?
4 MADDE kıyı kenar ve sahil şeridini belirlemiş ancak kıyı kenar planlarını belediye degil 5 ve 9 maddeye göre valilikçe 5 kişilik komisyonca belirlenir ancak sözü edilen plan valilikçe yapılmışsa yukarıda söylediklerimi dikkate alın..
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku