+ Konuyu Yanıtla
2 / 3 Sayfa İlkİlk 123 SonSon
11 den 20´e kadar toplam 21 ileti bulundu.

Konu: Yurt dışından borçlanma

Yurt dışından borçlanma Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #11
    Kayıt Tarihi
    May 2005
    Nerede
    Netherlands.
    İletiler
    18
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    sayin Tunc2005:

    Sizin arkadas borclanma basvurusunu kesin dönüs yaptiktan sonrami yapti? Bilmiyorum bu vaziyeti etkilermi acaba

    Hem sonra, 48 yasinda emeklilik olurmu? Bag-kur'da bu olmaz. SSK'limi acaba?



    Sayin yylan:

    kanun metni:
    "23 Mayıs 2002 tarihinde yürürlüğe giren 4759 sayılı Kanuna göre, 23.05.2002 tarihinde;
    B maddesinde ... sigortalılık süresi 23 (dahil) yıldan fazla olan erkekler, 25 yıllık sigortalılık süresini ve 44 yaşını doldurmaları ve en az 5000 gün"

    Burda sözü gecen 25 yil ilk sicil tarihimi kastediliyor?



    Hukuki NET Güncel Haber

    Yurt dışından borçlanma konulu yargıtay kararı ara
    Yurt dışından borçlanma konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #12
    Kayıt Tarihi
    Jan 2005
    Nerede
    İzmir, Turkey.
    İletiler
    1.038
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    SSK yönünden evet, ilk tescil tarihidir.

  4. #13
    Kayıt Tarihi
    May 2005
    Nerede
    Germany.
    İletiler
    10
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Sayin Mütevazi,
    Kendisi Ssk'dan, Türkiyeye Kesin Dönüs Yaptiktan Sonra Borclandi Ve Emekli Oldu. (türkiyede Daha önce Calismisligi Vardi).

  5. #14
    Kayıt Tarihi
    May 2005
    Nerede
    Germany.
    İletiler
    10
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    ALMANYADAKI ILK ISE BASLANGIC TARIHI SSK TARAFINDAN TÜRKIYEDEDE ILK ISE BASLANGIC TARIHI OLARAK NICIN KABUL EDILMEMEKTEDIR?
    SAYIN Tahsin SINAV'in 1.9.2005 TARIHLI YENI SAFAK GAZETESINDEKI YAZISINDADA BELIRTTIGI GIBI:
    http://www.yenisafak.com.tr/arsiv/20...01/tsinav.html
    "Almanya ile geçerli olan sosyal güvenlik anlaşmasına göre taraflardan birindeki sigortalılık başlangıcı, diğer ülkede de sigortalılık başlangıcı olarak kabul edileceği maddesi bulunmakta; dolayısıyla sigortalılık primlerinin geri alınması ve Türkiye'de borçlanılmaması yurtdışı hizmetleri nedeniyle gün sayısının olmamasına neden olmakta ancak sigortalılık başlangıcının olmaması anlamına gelmemektedir. "
    ALMANYA ILE YAPILAN SOSYAL GÜVENLIK ANLASMASINA GÖRE
    ALMANYADAKI ILK ISE GIRIS TARIHI SSK TARAFINDANDA TANINMAK ZORUNDA.
    SUANKI SSK'NIN UYGULAMASINA GÖRE EN AZ 25 YIL = 9000 GÜN PRIM ÖDEMEK GEREKIYOR. HALBUKI ALMANYADAKI ILK ISE GIRIS TARIHI
    DIKKATE ALINSA BENIM GIBI DURUMDA OLANLARIN 5000 GÜN PRIM ÖDEMELERI YETERLI OLACAK.
    ALMANYA ILE YAPILAN ANLASMANIN SSK TARAFINDAN DIKKATE ALINMASI ICIN NE ÖNERIRSINIZ.
    CEVABINIZ ICIN TESEKKÜRLER.

  6. #15
    Kayıt Tarihi
    Jan 2005
    Nerede
    İzmir, Turkey.
    İletiler
    1.038
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    ALMANYA ILE YAPILAN ANLASMANIN SSK TARAFINDAN DIKKATE ALINMASI ICIN NE ÖNERIRSINIZ.
    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote">
    Sn: Tunç,
    Almanya'daki işe başlangıcınızın SSK tarafından da işe başlangıç tarihi olarak kabul edilebilmesi için, 3201 sayılı yasaya göre borçlanma değil,
    http://www.ssk.gov.tr/wps/portal/!ut..._0_DR?cpid=562
    adresinde açıklandığı üzere,

    SORU-18 :

    TÜRKİYE DE VEYA ALMANYA#8217;DA GEÇEN SİGORTALILIK SÜRELERİ YETERLİ İSE, AYRI AYRI TAM AYLIK BAĞLANABİLİR Mİ?

    CEVAP-18 :

    Türkiye ve Almanya#8217;da geçen sigortalılık süreleri; malülük, yaşlılık veya ölüm sigortasından aylık bağlanmasına yeterli ise hizmet birleştirilmesi yapılmadan her iki ülke sigorta kurumunca ayrı ayrı tam aylık bağlanabilir.

    SORU-19 :

    TÜRKİYE#8217;DE VEYA ALMANYA#8217;DA GEÇEN SİGORTALILIK SÜRELERİ YETERLİ DEĞİL İSE HİZMET BİRLEŞTİRİLMESİ YAPILARAK KISMİ AYLIK BAĞLANABİLİR Mİ?

    CEVAP-19 :

    Her iki ülkede geçen sigortalılık süresiyle ayrı ayrı aylık bağlanmasına hak kazanılamaz ise, her iki ülkede geçen sigortalılık süreleri birleştirilerek aylığa hak kazanılması halinde, birleşik hizmetler üzerinden aylık bağlayacak ülke mevzuatına göre geçen sigortalılık süresi oranında kısmi aylık bağlanabilir
    Tam veya kısmi aylık talebinde bulunmanız gerekir.
    Ancak, Türkiye'de çalışmanız olmadığından, size tam aylık bağlanmayacağı gibi, kısmi aylık da bağlanamayacaktır. Dolayısıyla, bu durumda Almanya'daki işe başlangıcınızın, SSK tarafından da kabul edilmesi mümkün olmayacaktır.

    Bir an için, Türkiye'de çalışmanız olduğu kabul edilecek olursa, kısmi aylık talebinde bulunmanız halinde, Almanya'daki işe başlangıcınız dikkate alınır. Zaten bu husus, vermiş olduğunuz gazetedeki makalade de açıklanmıştır.

    Ancak, kısmi aylık için başvurduğunuzda, Türkiye'deki çalışmalarınız oranında aylık bağlanabileceğinden, örneğin aylık bağlanması için gerekli 5000 günün 10 günü Türkiye'de geçmiş ise, bağlanan maaş da 10/5000 oranı üzerinde olacaktır ki, sanırım bu maaş da pek bir anlam taşımayacaktır.

    O halde, geriye 3201 sayılı yasa'dan faydalanmak kalmaktadır.

    Burada şunu da belirtmek gerkir ki, yurtdışı borçlanma turtarının aniden günlük 5 $ a çıkması, o tarihten sonra borçlanma yapacak olan yurtdışı sigortalılarının aleyhine bir durum yarattığı bir gerçek ise de, SSK nın internet sitesinde açıklandığı üzere, günlük 5 $ üzerinden borçlanma bile, Türkiye'de yaşayan sigortalıların ödediği primden yine de azdır.
    Umarım yapmış olduğum açıklamalar yeterli olmuştur. Selamlar...
    Yurtdışında bulunan Türk vatandaşlarının yurtdışında geçen sürelerinin sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilmesi hakkındaki 08.05.1985 tarih ve 3201 sayılı Kanun 22.5.1985 tarihinden beri yürürlükte bulunmaktadır.

    2002 yılı istatistiklerine göre yurtdışında 3.551.544 vatandaşımız bulunmakta olup, 07.06.1978 tarihinden beri 192.773 vatandaşımız borçlanma hakkından yararlanmıştır.

    Vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerinde bulunmakta olup bu ülkelerle sosyal güvenlik sözleşmeleri imzalanmış bulunduğundan vatandaşlarımızın sosyal güvenlikleri de teminat altında alınmış bulunmaktadır. Buna ilaveten yurtdışında bulunan vatandaşlarımıza borçlanma imkanı getirilmiştir. Çoğunlukla yurtdışı çalışmaları nedeniyle bu ülkelerden de aylık hakkı elde eden vatandaşlarımızın ikinci bir aylık tahsisi amacıyla yaptıkları yurtdışı borçlanmaları sonunda hem aylık hem de sağlık yardımları sosyal güvenlik kurumlarımız tarafından karşılanmaktadır.

    Bilindiği üzere, 10.05.2005 tarihine kadar ki uygulamalarda yurtdışında çalışan vatandaşlarımızın borçlanma taleplerinde borçlanacakları her gün için 2 $ tahsil edilmekte idi

    Her bir gün için 2 $'dan 9000 gün borçlanan bir vatandaşımızın Kuruma ödediği 18.000 $ iken, aynı sürede (25 yıl boyunca) isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyen Türkiye'deki vatandaşımızın Kurumumuza ödediği prim 68.000 $'dır. Türkiye'de fiilen çalışan ve asgari kazançtan prim ödeyen sigortalı vatandaşımızın 25 yıl boyunca Kuruma ödediği prim ise 91.000 $ olarak hesaplanmaktadır.

    Bu durum Türkiye' de çalışan vatandaşlarımız ile yurtdışı hizmet borçlanması yapan vatandaşlarımız arasında ciddi bir eşitsizlik yarattığı gibi, sosyal güvenlik kuruluşlarının aktueryal dengelerini de olumsuz yönde etkilemektedir.

    Diğer bir husus ta, borçlanan vatandaşlarımızın günlük 2 $ ödedikleri borçlanma bedellerini aylıkları bağlandıktan sonra yaklaşık olarak 40 ay içerisinde aylık olarak geri almaktadır. Oysa bu kişilerin ve hak sahiplerinin Kurumumuzdan ortalama olarak 35 yıl aylık aldığı bilinmektedir.

    Yurtdışı borçlanmasında 2 $ karşılığı 2.681.600.TL olarak bu süreler değerlendirilmekte iken halen SSK'da prime esas alt kazanç tutarından prim ödeyen sigortalı için günlük 5.457.150 TL işveren ve sigortalı prim kesintisi, Bağ-kur'da da asgari olarak günlük 5.366.670.Tl prim kesintisi yapılmaktadır.

    Bütün bu veriler göz önünde bulundurularak, sosyal güvenlik kurumlarının talebi ve Bakanlar Kurulunun Kararı ile günlük borçlanma miktarının 5 $'a çıkartılması suretiyle Yurtdışı hizmet borçlanması yapanlarla Yurtiçinde çalışan vatandaşlarımızdan kesilen primler arasında eşitlik sağlanmaya çalışılmış böylece sosyal güvenlik kuruluşlarının olumsuz etkilenmeleri az da olsa giderilmeye çalışılmıştır.

    Günlük borçlanma tutarı 5 $'a çıkarılmasına rağmen, 9.000 gün borçlanan yurtdışında çalışan bir vatandaşımız 45.000 $ ödeyerek, yurtiçinde isteğe bağlı sigortalı olan vatandaşımızdan 23.000 $, aktif çalışan sigortalımızdan 46.000 $ daha az Kuruma prim ödemektedir.

    Vatandaşlarımıza önemle duyurulur.

  7. #16
    Kayıt Tarihi
    Mar 2006
    Nerede
    Turkey.
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Libya ve S.Arabistan'da Türk Firmalar'da çalışmış birinin bu süreleri nasıl belgelenip, intibak ettirilecek acaba, çok acil cevap lütfen

  8. #17
    Kayıt Tarihi
    Jun 2005
    Nerede
    Germany.
    İletiler
    7
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    iyi günler,
    forumda soruya yanit aradim ama konu ile ilgili yanit bulamadim.
    Arkadas su an Almanyada ikamet ediyor ve halen calismakda. yeni cikacak yasadan Almanyada calismasina devam ederek faydalanmak istiyor. vereceginiz yanitdan dolayi simdiden tesekkürler.

    Dogum tarihi 01.08.1950, askerlik 7/1970 - 28.2.1972 ( 20 ay )
    Türkiye´de calismisligi : 06.06.1972 - 31.10.1978 ( 2304 is günü )
    Almanya´da 08.03.1983 den beri süresiz calismakda.

    a) TR´de calismisligi oldugu icin 5000 is günü mü yoksa 9000 is günü mü borclanmasi gerekiyor?
    b) TR´de calisdigi günleri ve askerlik dönemi ( su anki 3,5 $ dan ) ödemesi gerekiyor mu?
    c) ne zaman emekli ola bilir?

  9. #18
    Kayıt Tarihi
    Jan 2005
    Nerede
    İzmir, Turkey.
    İletiler
    1.038
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Sn: Fema,
    1-Doğum tarihi ve Türkiye'de işe başlangıç tarihine göre, emekli olunabilmesi için prim ödeme gün sayısının 5000 olması yeterlidir.
    Hatta, 57 yaşını doldurduğu tarihte, 3600 gün prim ödeme şartını yerine getirmesi de yeterli olur.
    Bu arada, prim ödeme gün sayısı arttıkça, emekli maaşının da artacağı göz önünde bulundurulmalıdır.
    Buna göre, Türkiye'de geçen 2304 prim ödeme gününün üzerine, emeklilik için gerekli süreden az olmamak üzere, askerlik süresi ve yurtdışında çalışılarak geçirilen sürenin bir bölümü veya tamamı borçlanılabilir.
    2-Askerlik borçlanması, yurtdışı borçlanmasından farklı olup, prime esas kazancın alt ve üst sınırları arasında olmak ve 6 ay içinde taksitler halinde veya defaten ödenmesi kaydıyla borçlanılabilir.
    3-Prim ödeme gün sayısı 5000 gün olacak şekilde borçlanma yapıp, ödeme yaparsa ve Türkiye'ye kesin dönüş şartını da yerine getirirse hemen emekli olabilir.

  10. #19
    Kayıt Tarihi
    Jun 2005
    Nerede
    Germany.
    İletiler
    7
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Sn yyln, verdiginiz cevab icin tesekkürler.

    2007de 57 yasini dolduruyor, 3600 gün prim ödeme sartlari neler? Tr´ye kesin dönüs yapmadan emekli ola bilir mi?
    3600 gün primi ödeyen kisi ne kadar emeklilik maasi ala biliyor?
    3600 gün primden 2304 gün calisdigi is günlerini cikartmak gerekiyor mu?
    prim günü yükseldikce emekli maasin artacagini belirtmissiniz, prim gününe göre maas tabellasi veya hesab etme formulü netde bula bilecegim yer mevcut mu?
    bu arkadas TR´ye dönüs yapmadan, Almanyada calismaya devam ederek, yeni cikacak emeklilik yasasindan faydalanmak istiyor.

  11. #20
    Kayıt Tarihi
    Jan 2005
    Nerede
    İzmir, Turkey.
    İletiler
    1.038
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Tr´ye kesin dönüs yapmadan emekli ola bilir mi?
    Emekli maaşı bağlanabilmesi için kesin dönüş şarttır.
    3600 gün primden 2304 gün calisdigi is günlerini cikartmak gerekiyor mu
    Evet
    prim günü yükseldikce emekli maasin artacagini belirtmissiniz, prim gününe göre maas tabellasi veya hesab etme formulü netde bula bilecegim yer mevcut mu?
    Böyle bir hesap yapan site olup, olmadığını bilmiyorum. Ancak, ortalama hesapla, SSK emekli maaşının 450-1100 civarında olduğu kabul edilecek olursa, 3600 karşılığı alınacak maaşın 450 YTL civarında olabileceği söylenebilir.

+ Konuyu Yanıtla
2 / 3 Sayfa İlkİlk 123 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar:

Benzer Konular :

  1. Yurt Dışından Para Transferi
    Merhabalar , belçikada yaşayan bir arkadaşım var , elinde bulunan 200.000€ parayı göndermek istiyor , kesin dönüş yapma gibi bir niyeti...
    Yazan: ibrahim_halil Forum: Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 09-06-2019, 19:46:06
  2. Yurt Dışından Yurt İçi Projeye Geçiş-Maaş Düşürülmesi
    Merhaba, forumu taradım fakat benzer konuya rastlamadım. Bir Türk firmasının yurt dışı projesinde çalışmaktayım. Belirsiz süreli iş sözleşmem var....
    Yazan: dede.dede Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 4
    Son İleti: 17-09-2018, 17:04:56
  3. Yurt dışından para aktarımı hkk
    Selamlar, Bu konular daha önce cok kez acılmıs ancak kendi durumuma uyan bir konu bulamadığım için yeni bir konu açmak istedim. Sorum su; Eşim...
    Yazan: napolyon07 Forum: Vergi Hukuku
    Yanıt: 6
    Son İleti: 27-05-2015, 17:11:38
  4. Yurt dışından bosanma
    Yurt disinda yasiyorum. Tam 1 yil once, karim belli sebeplerden oturu kendisini aldattigimi sanip, yasadigimiz ulkede yaptigini birakmayarak...
    Yazan: confidential Forum: Milletlerarası Özel Hukuk
    Yanıt: 1
    Son İleti: 31-01-2006, 17:59:45
  5. Yurt dışından boşanma
    Merhabalar, Amerikada yasiyorum ve 6 yildir evliyim..Esim ve 4 yasindaki oglum Turkiyeye kesin donus yaptilar. Bosanmak istiyorum fakat esim,...
    Yazan: confidential Forum: Milletlerarası Özel Hukuk
    Yanıt: 7
    Son İleti: 31-01-2006, 17:55:57

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.