10 parselin yer aldığı donatı alanında ilgili idare sadece 5 parseli kamulaştırıp diğer parselleri kamulaştırmadan yapı yapabilirmi?
Not:1- 10 parselin yer aldığı alanın tamamı imar planında okul alanı olarak gözükmektedir.
2- 10 parselin hissedarlarıda ayrı kişilerdir.
3- Kamulaştırılan 5 parselde bir okul yapılabilecek büyüklükte
4- Kamulaştırılmayan diğer 5 parsel sahibi kendi parselleri kamulaştırılmadan okul yapımını engelleyebilirmi?
ilgili idare tarafından yapılan uygulama yanlış. Öncelikle 10 adet parselin kamulaştırılıp, İmar planı doğrultusunda alanda imar uygulaması yapılması ve tüm parsellerin birleştirilmesi (tevhid edilmesi), okul alanının tek parsel haline getirilmesi gerekir. Alana yapılacak okul için, il yada ilçe milli eğitim müdürlüğü önce belediyeden imar durumu talep eder. Alınan imar durumuna göre proje hazırlatılır ve belediyeye sunulur.
Bazan milli eğitim müdürlükleri, sadece okul binasının yapılacağı alanda kamulaştırma yapıp, okul bahçesi olarak kullanılacak alanda kamulaştırma yapmak istemiyorlar. (maddi gerekçelerle) Hatta, bazan okul bahçesi olarak kullanılacak alanı şu an kullanmayacaklarını, ileride ihtiyaç olması durumunda kullanacaklarını söyleyip, kamulaştırma yapmadıkları alanı, imar plan değişikliği yolu ile " Okul Gelişme Alanı" olarak imar planına işletiyorlar. Tüm bunlar karşılaştığımız durumlar. Tabii ki bu, işin hilesine kaçmaktır. Sonuç olarak maruz kaldığınız durum yanlış bir uygulama. Selamlar.
ilginize teşekkür ederim , evet dediğiniz gibi uygulama yanlış , ama ben bu yanlışın hangi kanunun hangi maddelerine aykırı olduğunu öğrenmek istiyorum ,
Selamlar
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 5. maddesinde: “İmar Parseli; imar adaları içerisindeki kadastro parsellerinin İmar Kanunu, imar planı ve yönetmelik esaslarına göre düzenlenmiş şeklidir.”
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18. maddesinde: “Düzenlemeye tabi tutulması gerektiği halde, bu madde hükümlerinin tatbiki mümkün olmayan hallerde imar planı ve yönetmelik hükümlerine göre müstakil inşaata elverişli olan kadastral parsellere plana göre inşaat ruhsatı verilebilir.”
Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğin 16. maddesi: “Hazırlanacak her ölçekteki imar planlarının yapım ve değişikliklerinde planlanan beldenin ve bölgenin şartları ile gelecekteki gereksinimleri göz önünde tutularak sosyal ve teknik donatı alanlarında EK-1 deki tabloda belirtilen asgari standartlara uyulur.”
Ek-1a maddesinde okul alanlarının asgari büyüklükleri belirtilmektedir. Buna göre:
EK - 1a
Eğitim Tesisleri
Alan Büyüklüğü (m2)
Anaokulu 3000-5000
İlköğretim Okulu 8000-15000
Lise, Anadolu Lisesi, Ticaret Lisesi,
Kız Meslek Lisesi, İmam Hatip Lisesi 10000-15000
Endüstri Meslek Lisesi, Çok Programlı Lise (1) 20000-30000
Pratik Sanat Okulu 3000-5000
Fen Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi,
Otelcilik Meslek Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi 20000-30000
Halk Eğitim Merkezi 4000-8000
(1) Bu okulların varsa atölyeleri ve uygulama birimleri için ilave alan ayrılır.
Ek-1a maddesi imar planlama esasları içerisinde değerlendirilir. İmar parselinin imar planı esaslarına uygun olması zorunluluğu nedeniyle, eğer imar adasında bu asgari alan standartlarına göre 1 adet okul inşa edilebiliyorsa bu alanın tamamının İmar Kanunu'nun 18. maddesinin ilgili bendine göre müstakil inşaata elverişli olan kadastral parsel olarak tescil edilmesi gerekir.
Merhabalar ben şehir plancısıyım,
Diğer 5 parsel kamulaştırılmamış ise bu parsellere okul yapmazlar. sizin amacınız nedir. kamulaştırma bedelini almak mı yoksa parselleri kurtarıp başka işlevler mi yapmak. Belediyeye kamulaştırma talebinde bulunabilirsiniz.
kabul etmedikleri takdide, Plan tadilatı (değişikliği) ile parsellerdin durumunu değiştirip başka bir imar alabilirsiniz.
Netice olarak belediye uyanık davranmaya çalışmış fakat siz bunu lehinize çevirip iyi bir imar çıkartabilirsiniz. Bu konuda yardımcı olabilirim.
Manolya hanım ve crufun adlı üyelerin görüşlerine katılıyorum. Eklemek istediğimse Okul alanı olarak ayrılan alanın planında kamulaştırma tarihi öncesinde plan tadilatı olup olmadının araştırılması ve Milli Eğitim Bakanlığı müfettişinin görüşünün okul yapımına uygun alan görüşünün verip vermediği dir. Parselinizle ilgili son imar durumunu araştırırsanız ortaya çıkar. Eğer plan tadilatı varsa ve sizin muafakatınız alınmadıysa yargı yoluna gidebilirsiniz.
Merhaba sevgili arkadaşlar. Danıştaya temyize gittim. Danıştay kısmen onama kısmen bozma kararı aldı.Dosyayı ilk dereceye gönderdi. İlk derece bozma...
Gözden geçirilmiş ve yenilenmiş 3. baskısını yapan kitapta ilk olarak Mülkiyet ve Mülkiyet Hakkı Kavramı ile kamulaştırma ile ilgili genel bilgilere...
Yazan: Hukuk Kitapçısı Forum: Hukuk Kitapları Tanıtımı
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku