Cevap: 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanunun Uygulanmasındaki Sorunlar
denizblk rumuzlu üyeden alıntı
Kolluk kuvvetlerinden dert yanmanıza hiç şaşırmıyorum. Bu konuda onların eksikliklerinin olduğuna şahsen tanık olmuştum.
Ama hakimlerden şikayetçi olduğunuzu okumak beni şaşırttı açıkçası. Neden derseniz, ben bu foruma üye olduğumdan beri hukukçuların birbirlerini korudukları idi. Muhakkak haklı sebepleriniz vardır.
Deniz hanım, aslında şikayetlerimi sistematik bir şekilde yazmayı planlamıştım. Kanun yahut yönetmelikte mevcut hüküm, bu hükme rağmen yapılan uygulama. Umarım bunu da yapabilirim, uzun bir yazı da olmayacaktır muhtemelen. Zaten kaç maddelik bir kanun ki..
Şikayet ediyorum evet... Bazı hakimlerimiz kararlarıyla yüzleşmek zorunda. Aile içi şiddeti engellemek için ellerinde ilahi yetkiler varken yetkisinin farkında olmayan, şu kısacık kanunun ince işlerini henüz öğrenememiş hakimlerden şikayet etmek hakkım diye düşünüyorum.
Bakın, aile içi şiddet vakıası kolluğa geldiğinde ifadeler alınır, kolluk Savcılığa gönderir fezlekesini. 4320 sayılı yasa der ki Cumhuriyet Savcısı da kendisine intikal eden aile içi şiddet vakıasını Aile Mahkemesi Hakimine bildirerek koruma kararı verilmesini sağlar.
Ben daha bir tek Savcının Aile Mahkemesi hakimine 4320 için başvurduğunu görmedim, soruyorum, soruşturuyorum, gören de olmamış...
Başta da demiştim ya, ben de içimi dökerim bu vesileyle diye,
biz bu kanunu ne hayallerle çıkarttık, ciddi mücadelelerle çıkarttık, pespembe bir tablo hayal etmiyorduk elbette, ama kanun çıkalı 12 yıl olmuş, 12 yılda da hiç mi birşey değişmez, öğrenilmez yahu...
Av.İlknur Sezgin Temel rumuzlu üyeden alıntı
Deniz hanım, aslında şikayetlerimi sistematik bir şekilde yazmayı planlamıştım. Kanun yahut yönetmelikte mevcut hüküm, bu hükme rağmen yapılan uygulama. Umarım bunu da yapabilirim, uzun bir yazı da olmayacaktır muhtemelen. Zaten kaç maddelik bir kanun ki..
Şikayet ediyorum evet... Bazı hakimlerimiz kararlarıyla yüzleşmek zorunda. Aile içi şiddeti engellemek için ellerinde ilahi yetkiler varken yetkisinin farkında olmayan, şu kısacık kanunun ince işlerini henüz öğrenememiş hakimlerden şikayet etmek hakkım diye düşünüyorum.
Bakın, aile içi şiddet vakıası kolluğa geldiğinde ifadeler alınır, kolluk Savcılığa gönderir fezlekesini. 4320 sayılı yasa der ki Cumhuriyet Savcısı da kendisine intikal eden aile içi şiddet vakıasını Aile Mahkemesi Hakimine bildirerek koruma kararı verilmesini sağlar.
Ben daha bir tek Savcının Aile Mahkemesi hakimine 4320 için başvurduğunu görmedim, soruyorum, soruşturuyorum, gören de olmamış...
biz bu kanunu ne hayallerle çıkarttık, ciddi mücadelelerle çıkarttık, pespembe bir tablo hayal etmiyorduk elbette, ama kanun çıkalı 12 yıl olmuş, 12 yılda da hiç mi birşey değişmez, öğrenilmez yahu...
(sözüm meclislerden dışarı...)
Saygıdeğer İlknur hanımefendi; ben ne yazık ki 2005 senesinde hem duydum hem yaşadım...eşimin 2 küçük körpe çocuğu da yanına alıp ;savcıya şikayette bulunmasıyla ,aile mahkemesinin aldığı jet kararla 1 ay " evden uzaklaştırma" cezası aldım....sizi temin ederim ki ortada ne darp ne hakaret hiç birşey yoktu....sırf basından ve etraftan duyduklarıyla....her türlü itirazım reddedildi....hatta denemek için kira kontratını tebligattan önceye gelecek şekilde başkasına aktardık ev sahibiyle....o itirazım da red edildi....anladım ki herkes kafasına eseni yapıyordu....ben de şikayetciyim hakimlerden...." buyur burdan yak " derlerdi eskiden....
Kendi kendime bir monologtur tutturmuş gidiyor olabilirim.
Ama üstteki şikayetlerimin de genel olduğu, bu kanunu uygulamakla görevli herkese yönelik olduğu düşünülsün istemem.
Özellikle yarınki panel için seçilmiş hakimlerin gerçekten duyarlı ve kanunun amacına uygun kararlar veren hakimler olduğunu düşünüyorum. Onlar gibi pekçok duyarlı hakimimiz de var.
Tebliğ ve izleme görevi olan her karakolu da aynı kefeye koyamam.
Geçen 4320 gereği koruma kararı aldığım bir müvekkilim karakoldan kendisinin ikametgahına da tebligat yapıldığını polisin kendisine telefon numarası bıraktığını, hangi hallerde araması gerektiğini izah ettiğini, kendilerinin sık sık kontrol edeceklerini, endişelenmemesi gerektiğini söylediğini anlattı. Bu kadar duyarlı ve aldığı eğitimin hakkını veren polislerimiz de var.
Sayın Av. İlknur hanım, bir hukukçu olmanız ve bunca yıllık tecrübeleriniz ve hukuki araştırmalarınızdan bu sonucu çıkartmış olmanız gerçekten vahim. Benim de şu yönde bir tespitim vardı bu forumu okuduğum kadarı ile. Boşanma davalarındaki yalan şahitlik konusu. Siz bir avukat olarak bunu bizlerden çok daha iyi bilirsiniz. Bu yalan şahitlik sebebi ile de haliyle mahkemede çıkan kararlar bazen mağdur tarafın aleyhine sonuçlanabilmekte. Yalan şahitlik konusunda ispatlar olmasına karşın hakim delilleri serbestçe tayin etmesi sebebi ile kararlar farklı çıkabilmekte. Yalan şahitlik konusunda savcılığa şikayette bulunulup da 1 tane bile dava açılan ya da ceza alan duymadım.
Sizin bu söyleminizden sonra bunun gerçekliğine daha da inandım.
Yani savcıların 4320 sayılı Aileyi koruma yasasını mağdur olan kişi için kullananı görmemiş olmanız sebebi ile, savcıların kamu adına gerekeni yapmamalarına üzüldüm. Açıkçası bu konuda ne yapmak gerektiğini de bilemiyorum. Siz bir hukukçu olarak neler yazacaksınız merak ediyorum. Tüm değindiğiniz konuları dikkatle okumaya devam edeceğim.
Uzaklaştırma tebligatını polisten alınca ; eşim ve emmioğlum babası ,polis nezaretinde kapı kilidini değiştirip baba evine gitmişlerdi...ben de yukarda bahsettiğim kontrat meselesini ev sahibiyle hallettikten sonra aynı çilingire kapı kilidini bir daha kırdırdım....eşim 15-20 gün sonra tekrar döndü....tabi eve giremedi...kontratı gösterdim...bu sefer yolu tutturmak kendisine düşmüştü....üzgünüm ama haksızlığa haksızlıkla cevap vermek zorunda kalmıştım...yasaysa yasa ,mevzuatsa mevzuat...herkes işine geldiği gibi kullanıyor....hakimler ne yapsın...
Sayin İlknur hn,
Bahsettiginiz konu ile alakali olarak bende yasadigim bi olayi paylasmak istedim. Esimden darp gordugum icin karakola sikayette bulundum, yaklasik 1 ay sonra ayni durumdan dolayi tekrar karakola sikayette bulundum.Savcinin talimatiyla karakolda ifadelerimiz alindi ve adli tipa sevkedildik.Akabinde hemen tedbir talepli bosanma davasi actim.2 gun sonra aile mahkemesi tarafindan 6 ay tedbir kararim cikartildi.Ayrica karakoldan giden dosyami inceleyen Savci da re'sen adima tedbir karari istemis.Bu sefer de farkli bi aile mahkemesi tarafindan tekrar 6 ay tedbir karari cikmis.Su anda 2 tane 6 aylik tedbir kararim bulunmakta..Ayrica Bosanma davam disinda da Sulh Ceza Mahkemesinde bir davamiz gorulecek karakol sikayetimden dolayi..Sanirim benim sikayetlerime cok duyarli davranmis Sayin Savci..
Sn. fedakarkız,
paylaşımınız için teşekkür ederim.
Aile Mahkemesine başvuran bir savcı olduğunu öğrenmekle ne kadar mutlu olduğumu da ilave edeyim.
4320 S.Y. gereği alınabilecek koruma tedbirlerinin içinde tedbir nafakası da bulunmakta.
Sizin böyle bir talebiniz olmuş muydu? Olduysa tedbir nafakasına hükmedilmiş miydi?
Sn. fedakarkız,
paylaşımınız için teşekkür ederim.
Aile Mahkemesine başvuran bir savcı olduğunu öğrenmekle ne kadar mutlu olduğumu da ilave edeyim.
4320 S.Y. gereği alınabilecek koruma tedbirlerinin içinde tedbir nafakası da bulunmakta.
Sizin böyle bir talebiniz olmuş muydu? Olduysa tedbir nafakasına hükmedilmiş miydi?
Hayir tedbir nafakasi talep etmedim.Ben calisiyorum fakat esim calismadigi icin avukatim gerek gormedi sanirim...Ama duyduguma gore esim su anda ise girmis gerekirse bunu belgeleyebilirim.İlk durusmada sozlu olarak tedbir nafakasi talep etmemiz mumkun mudur?
"Nafaka istemiyorum" tabirini kullanmadığınız sürece her zaman talep edebilirsiniz, hakim de bunu zaten re'sen gözetmek zorunda.
Sizin nafaka talebiniz boşanma kapsamındaki nafaka.
Benim demek istediğim şey, boşanma davası olmaksızın 4320 sayılı yasa gereği verilebilecek koruma kararlarının içinde nafakanın da mevcut olduğu.
"Nafaka istemiyorum" tabirini kullanmadığınız sürece her zaman talep edebilirsiniz, hakim de bunu zaten re'sen gözetmek zorunda.
Sizin nafaka talebiniz boşanma kapsamındaki nafaka.
Benim demek istediğim şey, boşanma davası olmaksızın 4320 sayılı yasa gereği verilebilecek koruma kararlarının içinde nafakanın da mevcut olduğu.
Ben tedbir talebimi bosanma davami acarken istedim..Karakola yaptigim sikayette tedbir karari istememistim o Savcinin talebiyle cikti.Savcinin istedigi tedbir karari da 10.Aile mahkemesi tarafindan kabul edilmis.Ama henuz bana bu konu ile ilgili tebligat yapilmadi o yuzden tedbirin icerigini bilmiorum.Tedbir nafakasi istemek icin nasi bi yol izlemem gerekiyor?
Boşanmada genelde erkeklerin mağdur oldukları bir gerçek diğer taraftan evliliklerde kadın olsun erkek olsun mağduriyetler yaşanmakta erkeğin yapısı...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
ïîäáîğêà çàéìîâ îò ıêñïåğòîâ...
22-06-2025, 15:14:04 in Aile Hukuku