arkadaşlar 9. madde ile ilgili kaçırılan konu bence şu olay acil serviste olmuş. hasta haklarına göre evet tedaviyi yapacak personeli seçme hakkına sahipsin ama acil servislerde değil..acil olan hastanın zaten personel seçme gibi bi kaygısı olmadığı gibi zaten kendi canının derdine düşmüştür... bana iğneyi kim yaptı diye dönüp bakamaz... acil serviste nasıl seçim yapacaksın ya hep erkek personel o gece nöbetteyse... bayan hemşiremi indirilecek servislerden... o madde acil poliklinikleri kapsamıyor arkadaşlar... normal polikilinikler için geçerli...
Güzel ve yalnız ülkem Türkiye'nin heryeri--Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'dan esinlenilmiştir;)
İletiler
28
Dilekçeler Sözleşmeler
0
Dosya Yükleme
0
Cevap: Erkek hemşire karıma iğne yapamaz
Üstelikte eski eş duruma müdehale etmiş.
Burda hekim triyaj yapmalı (yani acil durum sıralaması yapmalı, hastanın durumu acil değilse, hayati tehlike arz etmiyorsa) bu isteği dikkate alıp hastayı enejeksiyonun uygulanması için bayan hemşire için (eğer bayan hemşire müsait değilse) beklemesi gereken süre hakkında bilgilendirmeli.
Bazı hastanelerde bu tür durumlar için tedavi red formu vardır. Bu tür durumlarda bu forma not düşülür ve hastanında okuyup imzalaması sağlanır.
01.08.1998 tarihinde 23420 nolu Resmi gazetede yayınlanan Hasta Hakları Yönetmeliğinin 9. maddesine göre son derece normal bir istek. Tam dersine doktor ve erkek hemşirenin ters tavırlar içine girerek olayı büyüttüğünü ve hastanın haklarını ihlal ettiğini düşünüyorum. Tabii berber xve eski eşi z eğitimsiz oldukları için kendi haklarının bilincinde olmamışlar ve haklarını savunamamışlardır.
Prensip şu: Sağlık personeli hasta seçemez, ama hasta sağlık hizmeti verecek personeli seçebilir.
Personeli Tanıma, Seçme ve Değiştirme
Madde 9- Hastaya talebi halinde, kendisine sağlık hizmeti verecek veya vermekte olan tabiplerin ve diğer personelin kimlikleri, görev ve unvanları hakkında bilgi verilir. Mevzuat ile belirlenmiş usullere uyulmak şartı ile hastanın, kendisine sağlık hizmeti verecek olan personeli serbestçe seçme, tedavisi ile ilgilenen tabibi değiştirme ve başka tabiplerin konsültasyonunu istemek hakkı vardır. Personeli seçme, tabibi değiştirme ve konsültasyon isteme hakları kullanıldığında, mevzuat ile belirlenen ücret farkı, bu hakları kullanan hasta tarafından karşılanır.
prensip o değil ne yazık ki;
sağlık personeli, hastaya bakabilecek başka bir meslektaşı varsa hastayı reddedebilir.
Bu talep her ne kadar kanuni olsada sanırım hukuki değil. Olayın geçtiği yer acil servis öncelikle. Ayrıca bu tür taleplerin artması halinde yaşanabilecek olumsuzluklar göz önünde bulundurulursa daha sağlıklı değerlendirebiliriz olayı...
prensip o değil ne yazık ki;
sağlık personeli, hastaya bakabilecek başka bir meslektaşı varsa hastayı reddedebilir.
Bu talep her ne kadar kanuni olsada sanırım hukuki değil. Olayın geçtiği yer acil servis öncelikle. Ayrıca bu tür taleplerin artması halinde yaşanabilecek olumsuzluklar göz önünde bulundurulursa daha sağlıklı değerlendirebiliriz olayı...
Sağlık personeli acil servis bölümündeyse ve özellikle acilen müdahale edilmesi gereken bir durum söz konusuysa hasta seçemez.
Sağlık personeli acil servis bölümündeyse ve özellikle acilen müdahale edilmesi gereken bir durum söz konusuysa hasta seçemez.
Acilde değilde mesela dermatoloji polikliniğinde muayeneye gelen hastayı secebilr mi ? veya poliklinikte hangi hastaya seni muayene etmek istemiyorum diyebilir ?
Acilde değilde mesela dermatoloji polikliniğinde muayeneye gelen hastayı secebilr mi ? veya poliklinikte hangi hastaya seni muayene etmek istemiyorum diyebilir ?
Aslında bu çoookkk kapsamlı bir konu. Şöyle açıklamaya çalışırsam;
Genel kural hekimlerin hasta seçme hakları yoktur. Hekimlik meslek etiği kuralları 5.maddesine göre, "Hekimin Görev ve Ödevleri
Madde 5-Hekimin öncelikli görevi, hastalıkları önlemeye ve bilimsel gerekleri yerine getirerek hastaları iyileştirmeye çalışarak insanın yaşamını ve sağlığını korumaktır. Meslek uygulaması sırasında insan onurunu gözetmesi de, hekimin öncelikli ödevidir. Hekim, bu yükümlülüklerini yerine getirebilmek için, gelişmeleri yakından izler."
Ancak geçerli bir sebep varsa bu hasta için uygunsa kanımca hasta seçme hakları bulunmaktadır. Bu doktorun nerede ve kime bağlı olarak çalıştığı ile ilgilidir. Örneğin en basitinden doktor kendi muayenehanesinde yada özel bir sağlık kuruluşunda çalışıyorsa, acil müdahaleyi gerektiren bir durum söz konusu olmadığı sürece, muayene ve diğer gerekli ücreti ödemeyen hastanın teşhis ve tedavisinin reddedilmesi doktorun en doğal hakkıdır. Burada talep edilen ücreti deyen hasta seçilecektir, bu da hasta seçme kapsamındadır.
Bununla birlikte, doktor kendisine gelen hastanın teşhis ve tedavisinde kendisini yeterli görmüyorsa(örneğin kendi uzmanlık alanına girmiyorsa) ve daha tecrübeli veya uzman bir doktorun tedavisinin daha uygun olacağını düşünerek hasta seçebilir. Zira burada önemli olan hastanın menfaati ve yararıdır, Hekimlik Meslek Etiği Kuralları 6.maddesine göre hekim "Görevlerini yerine getirirken, hekimin uyması gereken evrensel tıbbi etik ilkeleri yararlılık, zarar vermeme, adalet ve özerklik ilkeleri" ne uygun davranmalıdır. Bunun gibi doktor, hastanın yararını düşünerek ve ona zarar vermemek amacıyla geçerli bir nedene sahipse hastayı reddedebilir sonucuna varabiliriz.
Tabi olarak hekim hastayı reddederken hastanın menfaatini göz önünde bulundurmalıdır. Aksi takdirde "görevi ihmal" söz konusu olabilir, objektif geçerli bir neden olmadan hastanın muayene ve tedavisini reddedilmesi nedeniyle hastanın durumu ağırlaşır, telafi edilemez zararına sebep olur, hasta ölür veya bunun gibi herhangi bir durumla, maddi, manevi zarar ile karşılaşılır ise doktorun ihmali nedeniyle kusurundan ve dolayısıyla sorumluluğundan sözedilebilir.
Bu nedenledir ki, acil durumlarda doktorun hasta seçme hakkı kesinlikle yoktur, hatta özel hastaneler ve sağlık kuruluşları dahi acil hastalara ücretsiz bakmak zorundadır.
Doktorun hasta seçerken gözönünde bulundurulması gereken ilk konu hastanın menfaatidir, doktor hasta seçerken ortaya çıkabilecek sonuçları da değerlendirmelidir. Meslek Etiği Kuralları 7.maddesine göre "Hekimin Yansızlığı
Madde 7-Hekim görevlerini her durumda hastaları arasındaki siyasal görüş, sosyal durum, dini inanç, milliyet, etnik köken, ırk, cinsiyet, yaş, toplumsal ve ekonomik durum ve benzeri farklılıkları gözetmeksizin yerine getirmekle yükümlüdür." hastaların kişilikten kaynaklanan sebeplerle reddedilemeyeceğinin altı çizilmiştir.
Hastanın kendisine sağlık hizmeti sunacak personeli seçme hakkı vardır. Bu sebeple enjeksiyonun erkek hemşire yerine bayan hemşire tarafından yapılmasının istenmesi hastanın en doğal hakkıdır. Gerçi diyeceksiniz ki burada talep eden hastanın kendisi değil yakını (kocası). Ama fark eden birşey yok. Ha "arap hasan", ha "hasan arap"... Her ne kadar durum eğitimsizlikle alakalı da olsa hasta hakları gereğince böyle bir istekte bulunulabilir.
Evet ne eşimin hamileliği sırasında nede diğer sağlık nedenleriyle,böyle bir ayrım yapmadımızı eklemekle beraber,çok hayati acil durumlar hariç söylediklerinize aynen katılıyorum.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
İstinaf kararı hakkında
10-05-2025, 01:23:51 in Miras Hukuku