Cevap: Göz Derecelerim Konusunda Yardımcı Olur musunuz?
serkanseyyar rumuzlu üyeden alıntı
kardeş çok tşk ederim ama astigmatın neden yarsı alınıyor ki
bu forumda göz hastalıkları ile ilgili genel forumda sağlık yeteneği yönetmeliği ve diğer mesajları okursan daha ayrıntılı bilgi edinirsin. kural gereği astigmatın yarısı alınıyor.
Cevap: Göz bozukluğu - Askerlik Konuları burada toplanacak diğer başlıklar silinecek
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Ancak bu bilgilerden hiç birşey anlamadım.
Benim sağ gözüm 8 derece, sol gözüm 9,25 derece hipermetrop.
Sağ 5 derece, sol 6 derece gözlük kullanıyorum.
Bu derecelerle şubeye başvurmam gerekir mi?
Gözlükle askerlik yapabilir miyim?
Cevap: Göz bozukluğu - Askerlik Konuları burada toplanacak diğer başlıklar silinecek
Merhaba,
Sağ gözümde ileri derecede ambliyopi (Göz tembelliği) var, 10/1'den dahi az görüyor. (Panodaki en büyük harfleri bile okuyamıyorum sağ gözümle) Çok kalın bir camla en fazla 10/1 olarak düzeltilebiliyor.
Sol gözümde ise hafif 0,75 hipermetrop var.
Yorumları okuduğumda, "tek göz Yüzde 80'den az görüyorsa muaf olunur" deniyor fakat "tek göz tamamen kör olsa bile diğer gözde önemli bir problem yoksa alırlar önemli olan 2 gözün de bozuk olması" da deniyor, hangisi doğru bunların?
Yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevap: Göz bozukluğu - Askerlik Konuları burada toplanacak diğer başlıklar silinecek
Aşağıda yazacaklarım, göz tembelliği hastalığını taşıyan ve görme derecesi 0.2'nin altında olan herkersin aklına takılan sorular için aydınlatıcı olabilir.
Öncelikle doğuştan göz tembelliği hastasıyım, sağlam gözümü de kaybetmemek için 13 yıldır düzenli göz kontrollerine giriyorum.Bu süreç içinde geçirdiğim yüzlerce kontrolde doktorlar görme kaybımın tashihli (gözlükle düzeltildikten sonra) %90'ın üzerinde olduğunu tarafıma bildirmişti.
Bu şartlar altında askerlik şubeme durumumu ileterek başvurdum. Onlarca farklı doktor ve askeri hastane kontrolü sonucunda GATA'ya sevk edildim. GATA'da yapılan kontroller sonucunda heyete alındım ve ''Görme derecesi sol göz 0.2, askerliğe elverişlidir, komando ve askeri şoför olamaz'' raporu verdiler.
Arkadaşlar göz tembelliğinde görme derecesinin dünyada bilinen net, kesin objektif bir belirlenme şekli yok. VEST testi adını verdikleri, gözlerin ayrı ayrı kapatılması ile, herbir gözün tek basına calısması esnasında beyin sinir hücrelerinin gözlenmesine dayalı bir teste tabii tutuyorlar.Bo güz net görme derecesini vermiyor ancak aşağı yukarı ne kadar görme kaybınız olabileceğine dair doktorlara fikir veriyor. Burada aşağı yukarı ibaresi ise tamamen muğlak bir ifade.
Tembel olan gözün görme derecesinin net tesbiti ise ancak size harf okutulması yöntemi. İşte burada insan faktörü devreye giriyor ve askeri doktorların neredeyse tamamı sizin yalan söylediğiniz, aslında gördüğünüz önyargısına sahip.
Bilindiği gibi tembel gözler dısarıdan bakıldığında normal bir gözden farklı olmadığından, göz tembelliğine ek olarak kayma ve sekil bozukluğunuz yoksa, görme kaybınız %95 bile olsa doktorlar rapora %20 görüyor, askerliğe elverişli'' şeklinde bunu yazıyorlar.
Muayeneler sırasında beyaz gömlekli sözüm ona tanrıların sizi aşağılaması, ''yalan söylüyorsun nasıl göremezsin!!'' gibi hakaretleri, ''oku, oku sunu, bak bunu okumazsan mahkemeye veririm seni'' gibi sözlü tacizleri cabası.
Özetle, bugün (19 Ocak 2010), son 14 yıldır ilk defa bir doktor %20 gördüğümü söyledi.
Bizler zaten bu hastalığın sıkıntısını ömür boyu çekiyoruz. Ehliyette, askei okullarda, denizcilik, havacılık belgelerinde, sivil hayatta, memuriyette bu hastalık her daim karsımıza bir engel olarak cıkıyor, ama iş askerliğe gelince bizim yıllardır görmeyen gözlerimiz nasıl oluyorsa birden %20 görmeye başlıyor.
Arkadaşlar üzülerek söylemeliyim ki, göz tembelliği hastaları eğer şekil bozuklukları ve kayma gibi sorunları da yoksa görme kayıpları %95 de olsa heveslenmesin. Yasaya %80 ve üzeri kayıplar askerlikten muaftır yazmıslar ama uygulamada böyle birşey yok neredeyse.
Eğer göz tembelliğiniz varsa yalancısınızdır,
Gözünüzde ışık algısı varsa bu durum doktorunuzun %20 gördüğünüze kanaat etmesine kafidir..
Ben gerekirse mahkeme yoluyla hakkımı arayacağım, süreci de buradan paylaşırım.
Cevap: Göz bozukluğu - Askerlik Konuları burada toplanacak diğer başlıklar silinecek
Gerçekten büyük saçmalık, demek ki dediğiniz gibi göz ne kadar bozuk olursa olsun basitçe azıcık ışık algısı bile varsa küüt diye "yüzde 20 görüyor" deniyor, yollanıyor...
Cevap: Göz bozukluğu - Askerlik Konuları burada toplanacak diğer başlıklar silinecek
trident01 rumuzlu üyeden alıntı
Gerçekten büyük saçmalık, demek ki dediğiniz gibi göz ne kadar bozuk olursa olsun basitçe azıcık ışık algısı bile varsa küüt diye "yüzde 20 görüyor" deniyor, yollanıyor...
Eh ne diyelim, burası Türkiye...
Yanıtınız için teşekkür ederim.
Benim durumumun münferit olduğunu düşünmek isterdim doğrusu. Kimsenin günahını da almak istemiyorum ama karşılaştığım vakalar, nette yaptığım araştırmalar sonucunda benzer vakalara nasıl yaklaşıldığına dair karşılaştığım olaylar ekseriyetle bu sekilde aksediyor.
İşin en zorlayıcı yönü de en üst askeri sağlık birimi olan GATA'nın bu yöndeki ''sarzılmaz şuuru(!)'' ve tutumu.
H ersey bir yana, ben bir ambliyopi vakasıyım, 10 gündür kapı kapı dolaştığım 4 askeri hastane ve beni muayene eden 2 pratisyen, 4 tane göz asistanı (Göz doktorluğu uzmanlık öğrencisi) ve 8 tane uzman göz doktoru ambliyopi olduğum konusunda hemfikir. Yine bu süreç içerisinde 7 standart göz muayenesi ve 9 defa da ileri tetkik göz muayenesine tabi tutuldum. Tanı yine aynı.
Ama hiçbir doktor bana tek kelime açıklamada bulunmadı.
Ne biliyem ''gözünüzün hastalık seyri şu aşamada, şu şu riskleri tasıyorsunuz, tıbbi olarak tedavisi mümkün değil...vs'' gibi muayenelerimin sonucuna dair hiçbir şekilde bilgilendirilmedim.
Raporu elime aldığımda GATA'da göz polikliğinde doktor, öğrenci, asistan, memur kim var kim yok durumum hakkımda bilgi almaya, itiraz edeceğim bir mercii olup olmadığını öğrenmeye çalıştım. Yine muhatap alınmadım, ukalaca asağılanıp baslarından def edildim.
Zaten hasta danışma diye birşey yok. Hasta dediğin ne ki zaten, kasap için koyun neyse doktor için de o.
En sonunda göz servisinden bir asistana yalvar yakar, kapısında 1 saat bekleyerek yuvarlak bir bilgi aldım.
O da bana yapılan beyin sinir hücreleri testinin (GATA 7 nolu oda, VEST diyorlar testin adına, kafanıza 3 farklı noktadan diyot bağlıyorlar ve ekranda belirlenen yazıya bakmanızı istiyorlar. Bu sürede beyin hücrelerinizin elektriksel dalgalanmaları kaydediliyor) görme derecemi verdiği, bu cihazın Türkiye'de sadece GATA da olduğu ve bu cihazdan cıkan sonuca göre karar verildiğini söyledi.
Benimle gelen bir çocuğa da ''tedavi ile görme %20 olmustur gibi'' gibi bir rapor verdiler. Yani arkadaslar GATA'da tıp o kadar gelişmiş ki, dünyada tedavisi olmaytan göz tembelliğini tedavi edebiliyor, beyin hücrelerinizdeki elektrik akımından görme keskinliğinizi teshis edebiliyorlar! (!)
Oradan da yılmadım GATA askeri kurula gidip yalvar yakar derdimi anlatacak birini buldum ve bir Albaya yönlendirildim. Albay'ın bana ver diği bilgi ise önemli bunu bir kenara yazın lazım olabilir:
Sağlık kurulundan aldığım rapora, bağlı bulunduğum askerlik şubesi nezdinde itiraz edebileceğimi, farklı bir hastaneye beni sevk edeceklerini, ikinci hastane de askerliğe elverişlidir derse askerliğimin kesinleşeceğini, ancak ikinci hastaneden askerliğe elverişli değildir raporu alacak olursam 3. bir hastaneye sevk edileceğimi ve buradan alınacak kararın nihai olacağını bana söyledi.
Şimdi ben bu yolu deneyeceğim. Askeri hastanelerden tashihli görme kaybı %90 üzerinde olmasına rağmen muaf raporu alamayanlar bu yolu deneyebilirler, karara itiraz süreleri 7 gün. 7 gün içerisinde itiraz etmeyenlerin itiraz hakları da kalmıyormuş.
Cevap: Göz bozukluğu - Askerlik Konuları burada toplanacak diğer başlıklar silinecek
Peki sağ göz sol göz farkediyor mu? Bu konuda bilginiz var mı? Yönetmelikte böyle bir şey göremedim, gerçi sanırım yönetmeliği uygulayan da yok ya da durumunuzu yönetmeliğe zorla uyduruyorlar tamamen oradaki doktorların keyfine kalmış, doktorlar kafaya takarsa kör bile olsanız ne yapar eder yüzde 20 'ye getirirler görüş keskinliğinizi tahmin ettiğim kadarıyla
Takip ediyorum, gelişmeler hakkında lütfen bizi de haberdar edin.
Cevap: Re: Göz bozukluğu - Askerlik Konuları burada toplanacak diğer başlıklar silinecek
selçuk2121 rumuzlu üyeden alıntı
slm arkadaşlar ben uzman erbaşlık sınavını kazandım mulakatı falan geçtim askeri hastaneden sağlık raporu almak için bugun gittim ancak sağ gözümde 0.75 miyop varmış branşım komando acaba bir sorun çıkarmı eğer çıkarsa ne yapmam gerekli cevap verirseniz çok sevinirim merakla bekliyorum cevaplarınızı şimdi den teşkkürler..
dostum 1 haftalık gata serüvenimde uzman erbaşlık sınavını kazanıp rapor için gelen onlarca kişi gördüm. onlardan duyduğum; gözlük numarası olarak 0.5 derecenin yukarısını almadıkları yönündeydi. Gata da uzman erbaşlar salı günü hariç hergün göz heyetine girerek bu raporu alıyorlar.
Heyette de 2 tane düşük rütbeli (üsteğmen,yüzbaşı vs) uzman doktor oluyor. Dün, doktorlar 0.5, 0.75 numara miyop ve hipermetropları teker teker uygun değil diyerek reddetti. Oradaki uzman erbaş adayları moralmen çökmüştü ki heyet odasına bir albay girdi, oradaki doktorları ''siz ne yapıyorsunuz bu çocukların geleceğiyle oynuyorsunuz 0.5, 0.75 bırakılır mı!!'' diye bir temiz fırçaladı.
O fırçayı yiyen doktorlar 0.75'e kadar olanlara geçer raporu verdi.
Yani dostum bence göz raporuna geldiğinde hemen işlemlerini başlatma. Göz raporu alacağın yerde en az 1 gün koridorda oyalan ve doktorların tutumunu gözlemle. İçeri giren uzman erbaş adayları zaten bilgi verirler sana, birgünün sonunda hangi doktorun ne kadar insaflı olduğuna dair fikir sahibi olursun. O doktor polikliniğe girdiğinde işlemlerini başlatırsın.
Zira sınır vakalarda doktorun keyfiyet faktörü hammurabi kanunu gibi..
,
uzman erbaş göz şartları,
uzman erbaş göz bozukluğu,
a7 f-2,
uzman çavuşluk göz şartları,
uzman çavuşlukta göz derecesi,
uzman olmak için gereken goz dereceleri,
h52.1 miyopi nedir
Tüvtürke aracı muayene ettirdikten sonra kredi kartımdan komisyon ücreti alındı. Tüketici hakem heyetine başvurdum ve hakem heyeti beni haklı buldu....
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
tüvtürke karşı tüketici hakem...
07-05-2025, 23:40:53 in Tüketici Hakları