Son rakamı "0" ve "5" olan yıllarda, her görev değişikliğinde ve mal varlığında maaşının beş katından fazla bir değişiklik meydana geldiğinde memur mal beyanında bulunmak zorundadır. Uyarılara rağmen mal beyanında bulunmamak hapis cezasını gerektirir.
MAL BİLDİRİMİNDE BULUNMA ZORUNLULUĞU VE YAPTIRIMLAR
I-GİRİŞ:
3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet Ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununun “MAL BİLDİRİMİNDE BULUNACAKLAR” başlıklı 2/d.maddesinde; Genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluş veya alt kuruluşlarda, kamu iktisadi teşebbüsleri (İktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları) ile bunlara bağlı müessese, bağlı ortaklık ve işletmelerde, özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan ve kamu hizmeti gören kurum ve kuruluşlar ile bunların alt kuruluşlarında veya komisyonlarında aylık, ücret ve ödenek almak suretiyle kamu hizmeti gören memurları, işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ile yönetim ve denetim kurulu üyeleri,
…..
Mal bildiriminde bulunmak zorundadırlar.” Hükmü yer almaktadır.
3628 sayılı yasanın BİLDİRİMİN ZAMANI 6/a.maddesinde “Mal Bildirimlerinin;
Bu Kanun kapsamındaki göreve atanmada, göreve giriş için gerekli belgelerle, 6/d.maddesinde de “Mal varlığında önemli bir değişiklik olduğunda bir ay içinde” bildirilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.
3628 sayılı yasanın BİLDİRİMİN YENİLENMESİ başlıklı 7.maddesinde de “Bu Kanun kapsamındaki görevlere devam edenler, sonu (0) ve (5) ile biten yılların en geç şubat ayı sonuna kadar bildirimlerini yenilerler. Yeni bildirimler yetkili merci tarafından daha önceki bildirimler ile karşılaştırılırlar.” Hükmü yer almaktadır.
Aynı yasanın 10.maddesinde de yukarıda belirtilen BİLDİRİMİN ZAMANI başlıklı “6 ncı maddede belirtilen sürelerde mal bildiriminde bulunmayana bildirimlerin verileceği mercilerce ihtarda bulunulur. İhtarın kendisine tebliğinden itibaren otuz gün içinde mazeretsiz olarak bildirimde bulunmayana üç aya kadar hapis cezası verilir.
Soruşturma ile ilgili olarak verilen süre zarfında mal bildiriminde bulunmayana üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.” Hükmü yer almaktadır.
Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin 17.maddesinde de, belirtilen sürülerde mal varlığında önemli değişiklik olduğunda bu değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren bir ay içinde, önemli bir değişiklik olmaması halinde sonu “o” ve “5” olan yıllarda mal bildirimde bulunması gereklidir.
Yönetmeliğin MAL BİLDİRİMİNİN KONUSU başlıklı 8.maddesinde; bu yönetmeliğin 3. maddesinde sayılan memurların ve diğer görevlilerin kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan;
-Taşınmaz malları (arsa ve yapı kooperatif hisseleri dahil),
-Kendilerine aylık ödenenler, net aylık tutarının beş katından fazla gelirlerinin,
-(Değeri çok düşük olsa da) Her türlü kara, deniz ve hava taşıt araçları,
-Alacakları,
-Borçları,
-Gelirleri, mal bildirimine konu teşkil eder.
Mallar, mal bildirimi tarihindeki değerleri esas alınmak suretiyle beyan olunur.
II-AÇIKLAMA;
A-ADLİ YÖNDEN:
Kısaca,
1-Mesleğe başlarken,
2-Sonu “0” ve “5” ile biten yıllarda
3-Malvarlığında önemli artış olduğu durumlarda, 1 ay içinde,
4-Geçirilen bir soruşturma kapsamında, mal bildiriminde bulunulmasının istendiği durumlarda verilen süre içinde mal bildiriminde bulunulması zorunludur.
Aksi halde 3628 sayılı yasanın hükümleri çerçevesinde adli yönden cezalandırılmak mümkündür.
B-DİSİPLİN YÖNÜNDEN:
657 sayılı yasanın “MAL BİLDİRİMİ”14.maddesinde “Devlet memurları, kendileriyle, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları hakkında, özel kanunda yazılı hükümler uyarınca, mal bildirimi verirler.” Hükmü yer almaktadır.
657 sayılı yasanın 125/D-j.maddesinde de “Belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmamak” fiili kademede ilerlemesinin 1 - 3 yıl durdurulmasını gerektirmektedir.
III-ÖZETLE:
Devlet memurlarının mal beyanında bulunmamak veya geç bulunmak şeklinde eylemleri adli ve idari olmak üzere ayrı ayrı cezalandırılması gerekmektedir.
Yukarıdaki yer verilen, 3628 sayılı yasanın ve bu yasaya istinaden çıkarılan yönetmeliğin ilgili hükümleri uyarınca adli yönden cezalandırma ve soruşturma söz konusu olması için ilgili memurun ikaz edilmesi gereklidir.
Aynı eylemin disiplin yönünden cezalandırılmasında, uyarı gerekli değildir. Belirtilen sürelerde mal beyanında bulunmamak 1-3 yıl arası kademe ilerlemesi cezası almak için yeterlidir.
0 ve 5 ile biten yıllar dışında yapılması gereken ek mal bildiriminde bulunulmaması ve değişikliğin 0 ve 5 'le biten ilk yılda yapılan bildirimle bildirilmesi durumunda ne gibi bir işlem yapılır?
Madde 10 - 6 ncı maddede belirtilen sürelerde mal bildiriminde bulunmayana bildirimlerin verileceği mercilerce ihtarda bulunulur. İhtarın kendisine tebliğinden itibaren otuz gün içinde mazeretsiz olarak bildirimde bulunmayana üç aya kadar hapis cezası verilir.
Soruşturma ile ilgili olarak verilen süre zarfında mal bildiriminde bulunmayana üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
evet öyle bir madde var. ancak bu madde 0 ve 5 ile biten yıllarda verilen mal bildirimini vermeyenlerle ilgili. değil mi? onlara "bu yıl mal bildirimi vermen lazım. vermemişsin" diye uyarı yapılıyor. bhasedilen durum bu. (ayrıca direk olarak hapis cezası mı uygulanır? )
peki yeni edinilen mal ile ilgili mal bildirimini bir ay içerisinde vermemişsek? 0 veya 5 ile biten ilk yılda vermişsek? işte benim asıl öğrenmek istediğim bu? zaten ilk sorumu da bu şekilde sormuştum.
Kantaroncu rumuzlu üyeden alıntı
Madde 10 - 6 ncı maddede belirtilen sürelerde mal bildiriminde bulunmayana bildirimlerin verileceği mercilerce ihtarda bulunulur. İhtarın kendisine tebliğinden itibaren otuz gün içinde mazeretsiz olarak bildirimde bulunmayana üç aya kadar hapis cezası verilir.
Soruşturma ile ilgili olarak verilen süre zarfında mal bildiriminde bulunmayana üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Konu barcuk tarafından (14-01-2010 Saat 14:43:19 ) de değiştirilmiştir.
Mal varlığınızda maaşınızın 5 katından fazla bir artış meydana geldiğinde mal bildiriminde bulunma mecburiyetiniz başlamış olur. "6/d) Mal varlığında önemli bir değişiklik olduğunda bir ay içinde" hükmü gereği, bir ay içinde bildirimde bulunmanız gerekir.
Sonu 0 ve 5 ile biten yıllarda verilen rutin bildirimde yer alan bu değişiklik farkedildiğinde, edinme zamanı araştırılır. Edinme tarihini müteakip bir aylık sürede bildirimde bulunmadığınız ortaya çıkar ve resmi işlem yapılır.
sayın kantaroncu havanda su dövüyoruz maaşın kaç katı kadar artış olması gerektiği ve süre değil mevzu bahis olan.
zaten yazdıklarımı okursanız bir aylık süreyi bildiğimi ve artış miktarı ile ilgili bir tereddütüm olmadığını anlarsınız. ayrıca işlem yapılacağını da biliyorum. zaten bildiğim şeyleri tekrar edip durmanız anlamsız
tamam yardım etmek istiyorsunuzdur. ama lütfen dikkatli okuyun.
soru çok açık: bir aylık sürede bildirilmeyen ve artışı takip eden ilk 0 ya da 5 ile biten yılda yapılan bildirim ile ilgili nasıl bir işlem yapılır
yani işlem yapılır demek ya da zaten söylediğim şeyleri tekrarlamak boşuna. yapılan işlem nedir? idari işlem mi adli işlem mi, ikisi birden mi? idari işlem ise nasıl bir idari işlem? verilecek kararları neler etkiler?
Kantaroncu rumuzlu üyeden alıntı
Mal varlığınızda maaşınızın 5 katından fazla bir artış meydana geldiğinde mal bildiriminde bulunma mecburiyetiniz başlamış olur. "6/d) Mal varlığında önemli bir değişiklik olduğunda bir ay içinde" hükmü gereği, bir ay içinde bildirimde bulunmanız gerekir.
Sonu 0 ve 5 ile biten yıllarda verilen rutin bildirimde yer alan bu değişiklik farkedildiğinde, edinme zamanı araştırılır. Edinme tarihini müteakip bir aylık sürede bildirimde bulunmadığınız ortaya çıkar ve resmi işlem yapılır.
Konu barcuk tarafından (14-01-2010 Saat 16:43:17 ) de değiştirilmiştir.
devlet memurları kaç yılda bir mal beyanında bulunur
,
mal bildirimi bankadaki para
,
memurlar net mal bildirimi
,
ihtiyac kredisinde mal beyani
,
ek mal bildirimi nasıl yapılır
,
devlet memurları mal bildirim beyannamesi
,
mal bildirim belgesini eksik bildirip de sorun yasayan var mi
,
mal bildiriminden ceza alanlar
,
mal bildirim beyannamesi ne zaman verilir
,
memurun mal bildirimi kaç yılda bir yapılır
,
mal beyanı ne zaman verilir
,
mal bildirimi ne zaman yapılır
,
mal bildirimi araba
,
memurlar kaç yılda bir mal beyanında bulunur
,
ilk defa memurluğa atanmada eksik bildirilen mal beyanı
,
memurların mal bildirimi kaç yılda,
memur mal beyanı ,
memurlar kac yılda bir mal bildirimi yapar,
dmk mal beyanı,
memurlar mal bildirimini kaç yılda bir yapar,
devlet memurlari kac yilda bir mal beyaninda bulunur,
aday memurun mal bildirim beyannamesini eksik bildirdim sorun olur mu
Maliye gelirler genel müdürlüğünden evime bir yazı yollamışlar vergi borcum nedeniyle icra başlayacağını banka ev üzerime ne varsa el konulacağını ve...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
İstinaf kararı hakkında
10-05-2025, 01:23:51 in Miras Hukuku