Veraset ilamına bağlı olarak vefat eden şahsın kira kontratını devam edermi
Sn Yetkili,
Ağustos ayı sonunda babamı kaybetmiş bulunuyorum.Veraset ilamı için mahkemeye başvurdum .Halen gününü beklemekteyim.Bu arada babamın vefatından evvel küçük ölçekli bir dükkanımız olup kendisi vergi mükellefi idi.
Şimdi bu dükkanı kapanış yapıp tekrardan mirasçısı olarak ben açmak istiyorum.Kendisinin mal sahibi ile mevcut bir kontratı var.( geçen dönem 2008-2009 dönemi bankaya yatırılmış durumda mak.dek.mevcut)
Ancak mal sahibi ben seni istemiyorum çık demeye başladı .
mahkememiz ay başında veraset ilamını almamı müteakip başka kanuni mirasçısı olmaması sebebi ile dükkanı devrealmamda bir sakınca olmadığı kanaatindeyim.
Maliyeye yasal başvurumu yapmak üzereyim.
Soru Şu,1- babamın verasetini almakla mal sahibi ile devam eden kira kontratı veraset ilamı çerçevesinde devam etmezmi
2-Kanuni varisi olarak bu kontrat benim üstüme geçmiş sayılmazmı.
3-Yada babamın vefatı ile bu kontrat hükümsüz mü kalır.
4-Bu çerçevede Mal sahibi beni tahliye etme hakkına sahipmi
Söz konusu maliye ye başvurma sürem 29 unda doluyor.Bu güne kadar müracaat etmeliyim.
Bu konu ile ilgili yardımlarınızı rica ediyorum.
İlgi ve alakanıza şimdiden teşekkürlerimle
Saygılar
Cevap: Veraset ilamına bağlı olarak vefat eden şahsın kira kontratını devam edermi
Kira kontratında şirket değil de bizzat babanız kiracı ise vefatı ile kontrat sona ermiştir. Kontrat veraset ilamı ile kiracının varislerine geçmez. Kontrat nedeniyle varsa bir borç mirasçılara geçebilir. Mal sahibi sizi tahliye edebilir.
Allah rahmet etsin. Kolay gelsin
Cevap: Veraset ilamına bağlı olarak vefat eden şahsın kira kontratını devam edermi
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Kira kontratında şirket değil de bizzat babanız kiracı ise vefatı ile kontrat sona ermiştir. Kontrat veraset ilamı ile kiracının varislerine geçmez. Kontrat nedeniyle varsa bir borç mirasçılara geçebilir. Mal sahibi sizi tahliye edebilir.
söz konusu dükkanımız ltd ve benzeri şeklinde değil dükkan mükellefiyeti maliye nezdinde Şahıs firması olarak direk babamın adına geçiyor .Vergi dairesi nezdinde mükelefiyeti adı ve soyadına göre dir.
Bu çerçevede değerlendirirseniz yinede evvelki yanıtınızdaki tahliye durumu söz konusumu
tekrardan teşekkürlerimle ,
Saygılar
Cevap açık ve net değil mi?
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Kira kontratında şirket değil de bizzat babanız kiracı ise vefatı ile kontrat sona ermiştir. (...) Mal sahibi sizi tahliye edebilir.
Değerli hukukçumuz konu ile gelişmeler olması sebebi ile sizlere tekrardan danışma ihtiyacı duydum,
Söz konusu kiralık dükkanımda tüm yaz boyunca ticari faaliyetlerimi sürdürdüm.
Bu arada mal sahibimiz yurt dışından geldi yaklaşık 2 ay kadar burada idi ve bu süreç zarfında benle hiç muhatab olmadı .sadece yurt dışına çıkar ayak sağa sola çıkaracağını ve dükkanda çalışan çocuklara çıkın demiş .
Dükan sahibine söleyin deselerde muhatabım değil demiş ve yurt dışına gitmiş.
Babamın vefatı nedeni ile Vergi dairesi eski kontrat ile ( babamın üzerine olan ) babamın dükkanının kapanışını yaptı ve yine aynı kontrat ile kanuni mirasçısı kabül ederek dükkanı benim üzerime açılış yaptı.
Bu meyanda sizin gibi değerli bir meslektaşınızda yasa olarak babamın vefatından sonra 1 ay zarfında mal sahibi noterden çıkmamız konusunda ihtarname çekmez ise kontratın sözlü akte dönüşebileceğini ve bizim takvim yılı sonuna kadar yıllık kira bedelini yasal oranda artırarark yatırmamızı önerdi.Mal sahibi şu anda bize herhangi bir ihtarname çekmiş değil , tarafımıza açılmış bir tahliye davası da yok. sizin verdğiniz görüş le diğer meslektaşınızın verdiği görüş arasında ikilem yaşadım .
Mal sahibi bu bir aylık ihtarname süresini atladı ise benim kontratım sözlü akte girermi ?
Bunun yasada ilgili madde no karşılığı var mı ? var ise int den indirebilirmiyim.
Zira söz konu vereceğiniz cevap doğrultusunda diğer meslektaşınızın fikri doğru ise mal sahibinin banka hesabına kira yatırmam söz konusu olacaktır.
Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürlerimle .
İyi çalışmalar dilerim.
Ben yukarıda ilk sorunuzla verdiğiniz bilgilere göre cevapladım verdiğim cevaplar esasen mal sahibiniz açısından geçerli ve yararlı bilgilerdi.
Son sorunuzda belirttiğiniz gelişmelere ben de sözünü ettiğiniz diğer meslektaşımla paralel yanıtlar verirdim. Kontratı feshetme hakkı süreye bağlıdır. Hem kirayı kabul edip hem de tahliye hakkını ila nihaye saklı tutması söz konusu olamaz. Siz kiranızı öderseniz kanaatimce kontrat devam etmez rızaya dayalı şifahi yeni bir kontrat oluşur.
Değerli hukukçum , saygılarımla ,
Yanıtlarınız için gerçekten müteşekkirim.
-Son bilgilerinizden anladığım kadarı ile bahsettiğimiz sözlü yada şifahi kontratımız malsahibinin bana babamın vefatından sonraki 1 aylık süre de ihtarname çekmemesi ile başlamış oluyor.
- Bu bir aylık süreçte Fuzuli işgalden kaymakamlık kanalı ile de bir girişimde bulunmadı.Hakeza tarafıma tebliğ edilen bir mahkeme celbide yok.
Geçen sene ki kira tutarı üzerinden benim yasal artışla banka hesabına bu seneki kira bedelini yatırmam söz konusu .( bu takvim yılını geçirmeden )
Buradaki kafamda oluşan sorular ve sizden ricalarım ;
1. Mal sahibi yurt dışına gitmeden evvel mahkemeye verecem demiş.
Söz konusu bu yılki kirayı (eğer bana mahkemede dava açacaksa vekalet bıraktı ise ) açılacak bu davadan evvel mi yatırmalıyım yoksa mahkemeyi geç açması sebebi ile takvim yılı sonuna kadar yatırmamın benim aleyhime bir durum yaratması söz konusumu ?
2. Bahsettiğiniz rızaya dayalı şifahi kontrat ta yazılı bir kontrat olmamakla beraber Yasalar önünde kiracı sıfatım kazanılmış olmuyormu ? Kaldıki kira bedeli banka kanalı ile yatırılacak olup stopajı da maliye ye bildirelecek ( Resmi kurumlara bildirim yada sunma açısından yatıracağım banka dekontu kontrat yerine geçermi ?)
3. Ayırca önümüzdeki günlerde bahsettiğiniz rızaya dayalı şifahi kontratımız olduğu halde ileride açacak olduğu tahliye davasında beni çıkarma olasılığı tecrübeleriniz dahilinde varmıdır ?
Bu sorular hem benim açımdan hemde sorumluluğum olan kamu kuruluşlarını ilgilendirmesi sebebi ile vereceğiniz yanıtlar birhayli önem arzetmekte.
Zira Mal sahibi nedense Bölge Sulh Hukuk mahkemesine gidip dava açacağı yerde Maliye ye , Belediye ye gidip habire ben istemiyorum açmasına izin vermeyin kapatmayın şeklinde gerek yazılı gerekse sözlü başvurularda bulunmuş.Mahkemeler ne güne duruyor canı sıkılan gitsin maliyeye belediyeye hanesini boşalttırsın ! Olacak şey değil.
Benimde savunduğum düşünce ise konunun çözüm yerinin ne maliye nede belediye olduğu yasal başvurması gereken merciin Sulh mahkemesi olduğu yönünde.
Sonuçta hukuksal haklarım dahilinde ekmek paramın peşindeyim.Dükkanımın kapanmaması Ülkemizin geçirmekte olduğu şu ekonomik kriz döneminde benim için çok önemli.
Mesleğim dışı haddim olmayarak Borçlar kanunu hükümleri çerçevesinde int den incelesemde ilgili kanun md lerini bulamadım.
Değerli Hukukçum sayın Av.Engin Oğuz ,
Şimdiden bana bu konularda zaman ayırdığınız , bilgi ve birikimlerinizi paylaştığınız için sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Müteşekkirim .
İşlerinizde başarılar ve kolaylıklar diler,
Saygılar sunarım.
Mal sahibinin kontatı feshetme hakkının veafatı öğrenmesinden itibaren başladığını düşünüyorum. Bu vefatı keşke siz yazılı olarak bildirseydiniz. Vefatı öğrendiğini ispatlayabilirim diyorsanız bu süre geçmiş sayılabilir.
Bu sorunları yüz yüze avukatınızla görüşüp tartışmadan kira bedelini yatırmayın. Duruma göre cevabı netleştirip ona göre hareket etmelisiniz.
Sn Engin OĞUZ
Maalesef henüz bir avukatım yok , olmaması sebebi ile size danışıyorum yanlış adım atmama adına .
Babamın vefatını öğrenmiş bulunuyor bunu heç dükkanda çalışan çocuklara sölemiş babası öldü benim kiracım o idi demiş ben oğlunu muhatab almam diye beyanı var
Ayrıca ikamet ettiğim yer İst Büyükada burası küçük bir yer ve Yerel yönetim Vefatları anons ile duyuruyor zaten.
Meslektaşınızdan aldığım bilgiler yaz sezonu sonu istanbula ider ayak almış olduğum bilgilerdi kendisini tanımadığımdan iletişimde kuramadığımdan sizlerden yardım rica ediyorum.
Önceki mailimdesorduğum diğer konuya bakış açınız nedir.?
Vergi dairesi eski kontratla benim mükellefiyetimi kabül etti.
Yine Yerel yönetim olan Belediyenin de kabül etmesi gerekmiyormu
Yasal olarak bu konun çözüm yeri Bölge sulh hukuk mahkemesi değilmi ?
Eğer Belediye bu şahsın talebini olumlu karşılarda ruhsatımı tazelemezsse taraf olmakla adledip Belediyeyi mahkemeye vermeyi düşünüyorum .
Ruhsatımıda alırsam şayet mal sahibinin gelip beni sulh mahkemesine vermesini bekleyecem sadece.
Yapmış olduğum işte ada da sant söz konusu olduğundan bazı rakiplerimin dolduruşuna geliyor mal sahibi başkaca benle bir alıp veremediği yok aslen
Kendisi sulh a gidip av masrafını üstlenmek istemeden kısa yoldan açtırmamayı yeğliyo
Belediye konusu benim için önemli şu aşama da
Teşekkürlerimle .
İrfan BAZ
Mal sahibinin kiracı babanızın öldüğünü "dükkandaki çocuklara söylemiş, belediye hoparlörlerinden, camilerde verilen salalardan" öğrendiğine kanaat etmeye kafi değil. Size şimdi veya üç ay sonra bir ihtarname yollasa "Kiracı babanızın öldüğünü bugün öğrendim, birikmiş kiraları ödeyip dükkandaki babanıza ait eşyaları boşaltıp anahtarı teslim edin" derse ne veap vereceksiniz.
Hukuken bu gibi işlerin ispatı yazılı olmalıdır. Bu nedenle;
1-Bu konuya verilecek net cevapla kira bedellerinin yatırılıp yatırılmayacağı yatırılacaksa en azından bir ihbar name yollayıp "babam öldü dükkanı üstüme aldım kiraları hesabınıza yatırdım mübarek olsun" demek lazım
2-Şifahi kontrat da bir ayağı aksak da olsa yasalar önünde geçerlidir.
3-Kiraları bir ihbarla yatırdıktan bir ay sonra sizi çıkarma olasılığı zayıftır.
4-Branşım değil ama Belediye ve Vergi dairesi kontratla ilgili ihtlafları re'sen gözetemez kanaatindeyim bu soru cevabı için vardır mutlaka muhasebecinize danışmanız uygun olur.
Kolay gelsin, esenkalın.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
ïîäáîğêà çàéìîâ îò ıêñïåğòîâ...
22-06-2025, 15:14:04 in Aile Hukuku