Benim sizlere birkaç sorum olacak. Şayet yanıtlarsanız sevinirim. Şimdi gelelim benim sorunuma...
21.08.2009 tarihinde aracımla Karayolunda Denizli'den İzmir istikametine seyir halindeydim. Tam önümdeki kamyonu sollamıştım ki sağımdaki kamyonun önünden kaçan 86 yaşında bir amca aracımın önüne fırladı. Kurtarmaya çalıştım ancak mesafe çok kısa olduğu için çarparak yaralanmasına sebep oldum. Derhal 112'yi arayarak Ambulans istedim. Amca hastaneye kaldırıldı. Arkamdaki görgü tanığı ile birlikte karakola giderek ifadelerimizi verdik. Görgü tanığı beyefendi ifadesinde zaten amcanın yolun ortasında olduğunu kamyonun çarpacağını son anda benim aracımın önüne atladığını beyan etmiş. Daha sonra amcanın ifadesi ve sağlık raporu geldi. Amca ifadesinde karşıdan karşıya geçmek için yaya geçidine geldiğini ( Yayageçidi karayolunda trafiğin süratli aktığı bir noktada ) Tam karşıya geçerken plakasını alamadığı beyaz renkli bir aracın(Benim aracım Siyah renkli BMW ?? ) kendisine çarpıp kaçtığını, kişiden davacı ya da şikayetçi olmadığını söylemiş. Sağlık raporunda ise sol bacakta üç parça kırık, hayati tehlikesi yoktur deniyordu. Savcı beni karakoldan ifademi alarak serbest bıraktı. Oradan çıkar çıkmaz hastaneye giderek ziyaret ettim. Ancak amcayı 26.08.2009 tarihinde kaybettik. Ölü Muayene Raporu şöyle, " Trafik Kazası ile husullü mümkün ekstremite kırıkları ile müterafik kafa travmasının yol açtığı subtural kanama " ile öldüğünün belirlendiği.Dün itibariyle elime iddianame ulaştı. Detayları şöyle ;
DAVACI : K.H
Burda K.H ne anlama geliyor acaba ?
SUÇ : Taksirle Ölüme neden olma...
SEVK MADDESİ : TCK 85/1, 53 Maddesi
Bu maddeler ne demektir acaba ???
DELİLLER : Şüpheli Savunması, Ölü Muayene ve otopsi tutanağı, hasar tespit tutanağı, doktor raporları, tanık anlatımları, müşteki beyanları, nüfus ve adli sicil kayıtları ile tüm dosya kapsamı.
Bana yüklenen suç ise " yaya geçitlerinden geçen kişilere karşı ilk geçiş hakkını vermemek maddesini ihlal ettiğinden asli kusurlu olduğunun belirlendiği, bu suretle şüphelinin üzerine atılı taksirle ölüme neden olmak suçunu işlediği tüm dosya kapsamından anlaşılmakla...............
Burada yayaların geçiş üstünlüğünden bahsedilmiş. Ancak olay yeri çift taraflı duble yol. Bu yolda arada küçük bir ara geçit var yaya geçidi dedikleri yer orası. Zaten ben orada yol vermek için yavaşlamış olsam ki bu pek mümkün değil trafik arkamdan akıyor arkamdan gelen araçlar benim üstüme çıkacak...
Sizce ben ne yapmalıyım. Neler önerirsiniz ? Bana ilk mahkemede olay yerinde keşif istemem tavsiye edildi. O yaya geçidinin kusurlu olduğu, orada alt ya da üst geçit olması gerektiği, karayollarına dava açmam şeklinde şeyler söylendi.
Savunmamı neye göre yapabilirim ???
Davacı:K.H. Yani Kamu Hukuku. Siz kamu adına dava ediliyorsunuz.
TCK 85 taksirle öldürme suçunu düzenler, TCK 53 e göre de ehliyetiniz geçici veya ebedi geri alınabilir.
Savunmaya ilişkin politikanızı müdafi tutmak suretiyle belirlemelisiniz.
TÜRK CEZA KANUNU...
2. Kitap, 2. Kısım, 1. Bölüm: Hayata Karşı Suçlar
İKİNCİ KISIM : Kişilere Karşı Suçlar
BİRİNCİ BÖLÜM: Hayata Karşı Suçlar
Taksirle öldürme
Madde 85 - (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
2) Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi iki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
1. Kitap, 3. Kısım, 2. Bölüm: Güvenlik Tedbirleri
İKİNCİ BÖLÜM
Güvenlik Tedbirleri
Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma
Madde 53 - (1) Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak;
a) Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tâbi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,
b) Seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasî hakları kullanmaktan,
c) Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,
d) Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasî parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,
e) Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tâbi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır.
(2) Kişi, işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkûm olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar bu hakları kullanamaz.
(3) Mahkûm olduğu hapis cezası ertelenen veya koşullu salıverilen hükümlünün kendi altsoyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanmaz. Mahkûm olduğu hapis cezası ertelenen hükümlü hakkında birinci fıkranın (e) bendinde söz konusu edilen hak yoksunluğunun uygulanmamasına karar verilebilir.
(4) Kısa süreli hapis cezası ertelenmiş veya fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında birinci fıkra hükmü uygulanmaz.
(5) Birinci fıkrada sayılan hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde, ayrıca, cezanın infazından sonra işlemek üzere, hükmolunan cezanın yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir. Bu hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla sadece adlî para cezasına mahkûmiyet hâlinde, hükümde belirtilen gün sayısının yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir. Hükmün kesinleşmesiyle icraya konan yasaklama ile ilgili süre, adlî para cezasının tamamen infazından itibaren işlemeye başlar.
(6) Belli bir meslek veya sanatın ya da trafik düzeninin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla işlenen taksirli suçtan mahkûmiyet hâlinde, üç aydan az ve üç yıldan fazla olmamak üzere, bu meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilebilir. Yasaklama ve geri alma hükmün kesinleşmesiyle yürürlüğe girer ve süre, cezanın tümüyle infazından itibaren işlemeye başlar.
TÜRK CEZA KANUNU...
1. Kitap, 3. Kısım, 2. Bölüm: Güvenlik Tedbirleri
İKİNCİ BÖLÜM
Güvenlik Tedbirleri
Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma
(6) Belli bir meslek veya sanatın ya da trafik düzeninin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla işlenen taksirli suçtan mahkûmiyet hâlinde[/B], üç aydan az ve üç yıldan fazla olmamak üzere, bu meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilebilir. Yasaklama ve geri alma hükmün kesinleşmesiyle yürürlüğe girer ve süre, cezanın tümüyle infazından itibaren işlemeye başlar.
Koyu renkli kısımları okursanız sanırım sorunuza cevap bulacaksınız.
Konu Av.Engin Oğuz tarafından (05-10-2009 Saat 17:56:40 ) de değiştirilmiştir.
Bende tasirle yaya nın ölümüne sebep olmaktan yargılanıyorum.merak ettiğim ve avukat arkadaşlardan öğrenmek istediğim taksirle 1 kişinin ölümüne neden olan kişinin cezasının alt sınırı 2 sene mi ? yoksa 3 sene mi ? TCK ya baktığımda 3 sene yazıyor.acaba avukat arkadaşlar eski kanunumu söyluyor.ben kaç seneyle yargılandığımı bilmiyorum.eğer 2 seneyse bayağı sevinirim.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku